Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rada ohledně gyra do letadla
PříspěvekNapsal: stř 06.06.2018 8:28 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 514
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
K tomu "letadlu", co stavím: vidím jeden problém: jak to budu přepravovat? :)
Asi v ruce. Na létatelnou plochu to mám kousek. Do Medlánek to asi nedostanu, na kolo to nedám.

_________________
MzM
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptera | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada ohledně gyra do letadla
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 8:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 514
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
XFY-1 dostal serva, elektronika je naladěná, v podstatě je připraven k letu. Ještě trochu vyztužím trup příčkami, vlepím něco kolem baterky, aby držela a oblepím hrany páskou. Pak hodlám na trup něco nakreslit, abych viděl, kde je jaká strana :)

No, a pak už jen zbývá to roztřískat. :)

Předběžný termín tohoto aktu vidím na tuto neděli 10.6. někdy k večeru v zamilcu (kdyby se chtěl někdo zasmát - když tak je tam kousek hospoda). Pokud nebude pršet nebo moc foukat.

_________________
MzM
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptera | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada ohledně gyra do letadla
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 17:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 14.4.2009
Příspěvky: 318
Bydliště: Sedlcany
Ten KK z HK jsem taky objednal a mám ho doma. Jak funguje u Vás? Programování bylo nějak extrémní, nebo jednoduchý? Budete přepínat mezi Vertikálem a horizontem?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada ohledně gyra do letadla
PříspěvekNapsal: pát 08.06.2018 8:21 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 514
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Mě na KK lítá std koptera, a na starším KK (blackboard) bude lítat ten Convair XFY-1.

Koptera lítá na KK 2.1.5 s integrovaným displejem, mám tam nějaký fw verze 1.6. Nemám srovnání s jinými systémy, ale lítá/stabilizuje dobře.

Předpokládám, že ty nové KK s odděleným displejem budou vybavením totožné (tuším MEMS 6050 cosi, a Atmega 168).

Programování jako nastavení nebo jako jiný firmware?
Nastavení u KK s displejem je klikání na tlačítka a výběr položek v menu, takže jednoduché (nějaké nastavení PI regulátorů (parametry stabilizace) dle návodů). Naklikat se dá všechno včetně toho, co se ovládá (x quadcoptera, + quadcoptera, hexa, octa, včetně konfigurací vrtulí nad sebou, osprey like, ...)

Ten starší KK blackboard se musí pro jiné konfigurace vybavit jiným firmwarem, takže jen přes jiný FW.

Programátor (AVR ISP - tenhle mi už slouží bez problémů několik let) a programovací software jednoznačně KK flash tool, který si z netu tahá rozličné fw pro vybrané desky.

Dokonce se mi podařilo tímto nástrojem najít firmware pro historickou KK blackboard desku.

Vlastní programování je pak jen o zapojení programátoru do usb, do KK desky, puštění programu kk flash tool, výběru programátoru, desky a firmwaru a následného zmáčknutí tlačítka. Za 30s je hotovo.

Možná jen upozornění, KK flash tool je v javě, takže bude potřeba nějaký ten Java JRE...

_________________
MzM
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptera | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada ohledně gyra do letadla
PříspěvekNapsal: ned 10.06.2018 16:59 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 514
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Ještě k tomu přepínání. Ono to není tak úplně blbý dotaz, jak jsem si původně myslel.

Pokud totiž mám nějaké letadlo, co startuje z ocasu, tak se vlastně chová jako single coptera se 4 servy. Teoreticky stačí 3 a už je to vlastně konfigurace letadla.

Jenže ta single coptera se ovládá trochu jinak jak to letadlo - vezmu li MODE2 a kormidlo použiju na otáčení kolem osy motoru, tak lítám jako vrtulníkem, ale při přechodu do horizontálního letu se vlastně z kormidla stane klonění. Nějaké fyzické přepínání je podle mě snad i nebezpečné, asi se stroj, který přechází do vodorovného letu nazve letadlem a otáčet kolem osy motoru se bude (v MODE2) páčkou vpravo doleva doprava...

Musím vyzkoušet jak mi to půjde, pak poreferuju zkušenosti.

_________________
MzM
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptera | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz