Ahoj, pořídil jsem si další vario do sbírky, dražší Skyassistant si nechám do větroňů, nebudu to muset přendavat.
Někdy před vánoci mě na modelbazaru zaujala nabídka sady levného varia s pozemním přijímačem pro ty, kdo nemají telemetrické rádio (nebo mají, ale v nabídce dostupných čidel není vario - můj případ s Turnigy TGY-i10). Měl jsem na tvůrce varia mnoho různých dotazů na možnosti úprav a on to nakonec uchopil jako výzvu a vytvořil mi variantu na míru.
V základu je jeho vario určeno pro házedla a větroně (v modelu je vario a vysílač, na zemi přijímací stanice), s citlivostí na stoupání od 0,3m/sec, indikace klesání je pro jednoduchost vynechána, nedá se tedy nic nastavovat. Přepnutím volného kanálu to zahlásí orientační výšku zapípáním (varianta pro házedla má omezení výšky do 100 metrů a přesnost hlášení je v jednotkách metrů, varianta pro větroně má omezení 1000 metrů a hlášení je zaokrouhleno na desítky metrů). Je to taková jakoby "morseovka". Opakuji, že je to jednoduché levné vario, které nemluví lidským hlasem. Pozemní přijímač využívá obal na power banku, obsahuje i napájecí li-pol článek, dobíjí se to přes USB. Původně jsem si myslel, že jako přijímač použiju svojí osobní radiostanici z které poslouchám pípání Skyassistanta, ale ta moje nemá možnost naladit používanou vysílací frekvenci. Tu výrobce nabízí buď 315 MHz nebo 433 MHz a já jsem vyzkoušel obě.
Teď konečně ta moje varianta. Nejsem u parakrosny nijak zvlášť omezen úložným prostorem, takže mi nevadí, že moje vario pro motorový RC paragliding je větší krabička o rozměrech cca 42x32x22 mm. Má tu mnou poptávanou vlastnost, že pomocí trimru na variu si můžu nastavit polohu páky plynu kdy vario už hlásí a kdy ještě ne. Tedy nehlásí mi to stoupání během motorového stoupání, ale jen s motorem vypnutým nebo s motorem pod úrovní obvyklou pro vodorovný let.
Původní varianta, kterou jsem dostal, byla na frekvenci 433 MHz, ale ta se ukázala v mém bydlišti jako nepoužitelná. Použitý modul je totožný s tím v bezdrátových teploměrech, takže poslech varia byl přehlušován kulometnými dávkami nejrůznějších ruchů a hluků několikrát za minutu. Nepomohlo ani vyjít za město na louku kde obvykle lítám, všude je na dohled nějaká zástavba a rušení. Domluvili jsme se tedy na změně vysílacího modulu a přijímače na frekvenci 315 MHz. Balíček dorazil před pár dny a je to úplně jiný kafe, rušení se už nekoná. Jako daň za změnu na 315 MHz má vysílač i přijímač o několik cm delší antény a indikace pípání je podkresleno jakýmsi mlaskáním, což předtím nebylo, ale není to nic zásadního a dle vyjádření autora je to dáno tech. parametry modulů. Jako bonus jsem získal přijímač vybavený na moje přání otočnou regulací hlasitosti a konektorem na sluchátko.
Protože můj kus je prototyp a nebyl v reálných podmínkách termického letu otestován, tak letos hold musím začít lítat mnohem dřív abych poskytnul výrobci nějakou zpětnou vazbu a aspoň takhle mu oplatil jeho vstřícnost a ochotu vyvinout pro mě variantu na míru. Včera mi poslal inovovanou verzi návodu kde prototyp označuje za verzi M-RCPG a pobavila mě tam poznámka "prozatím bez informací z praktického provozu- čekáme na termiku"

. Samotná sestava mě vyšla o nějaký ty stovky navíc než je cena běžný varianty, pořád je to pro mě cena víc než přijatelná. Dodatečně mě napadá, že možná někdo jiný může mít pro potřeby M-RCPG nějaké jiné specifické nároky. Na sebe jsem zvědavý, jestli vůbec nějakého toho termického stoupání s vypnutým motorem budu schopen dosáhnout a vario se fakt rozezní. Budu věřit, že třeba s novým vrchlíkem Opale Hybrid 3.0 se zadaří

p.s. Dodatečně ještě doplňuji, že pokud by toto technické řešení někoho zajímalo, tak kontakt na tvůrce je dohledatelný na výše uvedeném zdroji nebo ho poskytnu přes soukromou zprávu - nechci porušovat pravidla nepovolenou reklamou.