Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 10:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Telč
Rád bych dětem pořídil nějaký simulátor. Ačkoliv sám pracuju ve firmě, která vyvíjí letecké simulátory, tak v těch modelářských se pranic nevyznám :-).

Doteď jsme měli nějaký starší Aerofly s takovým tim ovladačem do USB, co vypadá jako vysílač. Ale kromě tohoto ovladače to vyžadovalo navíc v USB zastrčený nějaký žlutý převodník, nebo HW klíč, či co to je - říkejme tomu "bazmek". Jak u ovladače, tak u toho žlutého bazmeku se časem udělalo spoustu vaklů. Navíc, když jsem chtěl připojit vysílač (Hitec Optic 6) přes kabel učitel žák, do toho "žlutého bazmeku", tak to taky fungovalo jen občas - další vakly. Nakonec se ještě domršil ovladač samotný a už si nezalítáme.

Rád bych koupil něco nového, jednoduchého, s minimem bazmeků a potenciálních vaklů.

Existuje nějaký simulátor, který by fungoval jen a pouze s tímto? (nebo klidně i s herním joystickem?):
https://www.modelcentrum.cz/produkt/USB-ovladac-pro-simulatory-i66518
Bez dalších redukcí a hw klíčů?

Případně něco, čím bych připojil rozumě ten Hitec Optic 6 (máme verzi sport s 3.5mm jackem, i plnotučný s pětikolíkem). Mám i ten kabel učitel žák, ale nejsem si jist, jestli taky neni špatný.

Simulátor samotný by měl mít dost modelů a letišť na výběr (děti rádi mění), takže aerofly jako takový by asi vyhověl. I když něco levnějšího by bylo jen velké plus.

doplňuji: doteď jsme měli Aerofly Professional Deluxe verze 1.9

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 10:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 7.12.2014
Příspěvky: 333
Bydliště: Bratislava
Obrázky: 0
Z mojej strany odporučam Phoenix Simulator
https://www.rc-thoughts.com/phoenix-sim/
na bazaru kupit original hardverovy usb kabel/kluč s 3.5mm jackem, myslim že bol k tomu aj iny adapter

druha varianta ak by ste chceli bezkablove spojenie - tak to použivam ja doma :D
OrangeRx DSMX/DSM2 Compatible USB Dongle for Flight Simulator
https://hobbyking.com/en_us/orange-rx-d ... lator.html
https://hobbyking.com/en_us/frsky-proto ... atior.html
plus akykolvek lacny vysielač: spektrum alebo frsky kompatibilný

tretia varianta: v pripade že by ste nepozhanali hardverovy usb kabel/kluč k programu PH
tak USB Dongle je kompatibilný aj pre ine simulatory: AEROFLY atd... to určite poradia skusenejši .)

Poznamka. Phoenix Simulator je niekde na nete aj verzia ktora nepotrebuje hw usb kluč - treba pogooglit

na foto nevyužitý spektrum vysielač k vrtulniku Blade + USB Dongle + USB HW PH kluč


Přílohy:
DSC_5945a.jpg
DSC_5945a.jpg
[ 76.86 KiB | Zobrazeno 5377 krát ]

DSC_5946.JPG
DSC_5946.JPG
[ 78.76 KiB | Zobrazeno 5376 krát ]


_________________
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 10:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Telč
ecoone: Díky za snahu, věřím, že to funguje dobře. Ale to je právě ono - HW klíč, nebo někde pokoutně najít nějakou zvláštní verzi (je oficiální?), která ho nepotřebuje. Jinak převodníky, kabely, samý věcičky, co se blbě shání a pak se rozbijou. Navíc to vypadá, že to je jen na DVD. Já už ani v PC dvdčko nemám. Chtěl bych radši elektronickou licenci.

Tak jsem ještě jsem to trochu hledal. Zdá se, že ten Aerofly 7 by splňoval moje požadavky:
- elektronická licence
- fungoval by bez HW klíče, jen s tim ovladačem nebo joystickem (může někdo prosím potvrdit?)
- hodně modelů a prostředí...

Trochu mínus je, že i s olvadačem by verze profesional vyšla na 4000 Kč. Kdyby to bylo třeba o 1000 míň, bylo by to lepší, ale asi z něčeho taky musejí být živi :-). Real Flight je ještě dažší.

Nebo existuje ještě jiná alternativa?

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 11:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1815
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Já jsem se simulátory letadel začínal (FS9) a postupně jsem se "propracoval" až k RC, včetně RC simulátorů, takže mám s ovládáním obojího (FS i RC sim) vcelku zkušenosti.

U RC sim jsou takové dvě skupiny. Buď má extra svoje připojení (viz zmíněný PhoneixRC), tam pak asi není co řešit, nebo simulátor používá std USB joystick (např. MULTIFligh od Multiplexu).
Pokud chci ze std vysílačky udělat USB, tak mám několik možností. Buď to vysílačka umí sama (jsou takové) nebo je potřeba něco, co z vysílačky to USB udělá.
To jsem rozváděl tu: viewtopic.php?f=17&t=87545

Prakticky z každé vysílačky pak lze dostat v článku zmíněný PPM signál. Na požádání rozvedu. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Telč
Ten SW převodník (jak jsi zmiňoval v diskuzi v odkazu) je výborný tip. Jack-jack pro hitec mám, tak to zkusím, jestli neni vylámaný. Kdyby to fungovalo, ušeřil bych právě za ten ovladač, bylo by to zlatý.
Pak by se vidělo, jestli místo free simulátoru od multiplexu koupit jiný, nebo ne. Ten multiplexový má jako scénérie jen panorama, jestli se nepletu. Ono pro děti je někdy fajn, když si kameru můžou přilepit za letadlo a trochu se proletět, jako ve hře.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 12:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1815
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Multiplex sim není jediný, co bere vstupy ze std joysticku, to byl jen příklad. To je asi jasné. :)
Pak ten SmartProtoPlus je jednoduché řešení, ale zdá se mi, že trochu víc "šumí" - převod přes zvuk není kdovíjaký. Nic méně na zmíněném MULTIFlight, funguje hezky. A našel jsem tam možnost zapnutí jakéhosi filtru. Ten jsem ale nikdy nerozchodil - nevěnoval jsem se tomu dostatečně dlouho a nepotřeboval jsem.

Pro případ "mindráku" z ulámaných konektorů je ještě možné vzít nějaký přijímač, co umí PPM výstup a celou kabeláž vyrobit od toho přijímače.
Nese to s sebou ale problémy s napájením, případně sháněním vhodného přijímače. Dá se použít i std přijímač + převodník.

Ale mě osobně se takové bezdrátové řešení moc nelíbí. Jednak vysílačka zbytečně vysílá a jednak je to celé komplikovanější. Ale je to můj názor.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 12:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Telč
Funguje to! Zkusil jsem s tím Multiplex, paráda. Díky. Pouvažuju ale, jestli koupit k tomu Aerofly, protože ten se mi dříve osvědčil. Ale jinak perfekt.

Bezdrátový to nepotřebuju, ale nelíbí se mi ty HW klíče a všelijaký pokoutný redukce kabelů. Takhle je to ale uplně ono - vysílač + jeden kabel. Hotovo. I bych chápal ten hw převodník (místo toho SmartPropo), ale HW klíč s konektorem, tlačítkem, přepínačem... nee :-). Furt nám to zlobilo, i když to jakoby fungovalo.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 12:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 7.12.2014
Příspěvky: 333
Bydliště: Bratislava
Obrázky: 0
semo - k Phoenix Simulatoru nepotrebuješ žadne DVD :-) ani ja nemam dvd, všetko si stiahneš z linku ktory som uviedol vyssie - musel som to upresnit aby si neostal v omyle :-)
A nepotrebuješ ani HW klíč - stači z internetu stahnut tu spravnu verziu, neni potreba platit žadnu licenci
naprikad pozriet www ulož to .) Firma ktera delala tento simulator už zanikla ted to udržuje iba skupina fandu

vždy musi byt aspon jeden bazmek medzi usb a skrinnkou s pačkama :-)
bud usb kablovy alebo bezkablovy

za mna ten bezkablovy ktory sa da použit na viacerych rôznych simulatoroch, v jednoduchost je krasa:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

aj tu je jeden priklad: orange usb a setup pre drone simulator liftoff - len pre info :-)
https://www.youtube.com/watch?v=8LfysZNjjKE

prikrylm ti poradi o dost viac ako ja .) ja som moje vedomosti ohladne sim vyčerpal .)

_________________
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 13:05 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 7.12.2014
Příspěvky: 333
Bydliště: Bratislava
Obrázky: 0
Semo :-) takže si jenom použil puvodni usb kabel + vysilač a vymenil si jenom simulator
a už vše funguje :-) tak to je parada

V mojom pripade ešte idem pripojit telku cez hdmi na notebook :-) to bude polietanie na velkej uhlopriečke :-)

_________________
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 13:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Telč
Tak nějak, díky prikrylm jsem zjsitil, že nemusím používat tu nespolehlivou žlutou věcičku (vypadá podobně, jako jsi dával odkaz :)) a ani ten USB ovladač, který se nám už rozbil. Stačí jack-jack, vysílač a vhodný SW :-)

Ten Pohoenix ...umí to taky opravdový 3D scenérie, s (nemodelářským) pohledem zezadu na letadlo? Nebo jen panorama? Nějak se mi to neadaří najít.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 15:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Telč
ecoone píše:
pokud chceš letecky simulator lietat po 3D krajine z pohladu pilota tak na to su tušim uplne ine simulatory

Obojí. Pro děti (nebo i jakéhokoiv uplného začátečníka) je fajn zkusit si to ovládat nejprve z pohledu zezadu, nebo z kabiny. Teprve pak ze země. Takhle se například naučil ovládat RC model starší syn. Kdybych mu tenkrát pustil panoramatickou scenérii, kde by 5x plácnul o zem nějakým funcubem, tak by se na to na 99 procent vykašlal. Ale lítání s B17 kou po krajině, to už malýho kluka udrží. Přesedlání na pohled ze země je pak snadnější. Takže bych ty opravdové 3D scenérie uplně nezavrhoval.

ecoone píše:
to si ten druhy jack pripojil do dierky microfonu? či do usb dongle čo ti ostalo?

Do zdířky mikrofonu + SW převodník, jak poradil prikrylm.

Takže snad vyřešeno :)

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 15:31 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1815
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
PhoenixRC mám, ještě jsem ho kdysi kupoval s DVD. V této chvíli je ve zmíněné komunitní verzi 6.
A umí jak pohled ze země (jako rc pilot), tak jakési sledování i pohled z letadla/vrtulníku. U toho pohledu z letadla je potřeba přepnout do generované 3D scény. Je taková ... generovaná. Ale je tam možnost nějakých pár 3D prostředí, i s případnou vodou pro hydroplány. Vcelku se to dá.

Ještě jsem zkoušel zmíněný MULTIFlight, tam jsem jiný pohled jak ze země nenašel a "fyzikálně" se chová pěkně, pak mám ještě RC simulation, co zkouším kvůli autíčkům. Tam se dá taky lítat z více pohledů, scenerky jsou 3D, ale lítací fyzika se mi tam zdá dost podivná. Na hraní a orientaci ale vyhoví.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 15:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 1243
Bydliště: Brno
Já jsem lítal s crrcsim (pod Linuxem) a s PicaSim (pod Windows, v mém případě Linux+Wine). Obojí je funkční. V PicaSimu je i aerobatický větroň Le Fish a různé další exotické modely, svahy, roviny s termikou, dokonce i hala. Lítá se s tím pěkně, ani jeden nepotřebuje platit, natož nějaký HW klíč, fungují s USB joystickem i s PPM přes audio jack. Ještě máme na windowsovém počítači demo X-Plane, ale to je zdá se na simulaci letadel s pohledem zevnitř kokpitu. Nejspíš koupíme plnou verzi za těch 60$ nebo kolik.

Co mi tam přijde rozdílné oproti reálnému světu je orientace: ve skutečném světě přecejen člověk periferně vidí víc a může se líp orientovat. Třeba přistání na dráze od které v simulátoru stojím třeba pět metrů daleko, je fakt těžko utrefitelné - člověk až v poslední chvíli zjistí, že vlastně letí mimo osu dráhy. V realitě je toto myslím o dost jednodušší.

Naopak nárazy větru a turbulence jsou podle mě v simulátorech málo "jedovaté", s realitou se to vůbec nedá srovnat. Nebo teda (což je taky pravda) chodím lítat na místo, kde těch turbulencí a rotorů je fakt hodně.

_________________
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.04.2020 21:14 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1815
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Tyjo, ten PicaSim je použitelný! Letadla se tam chovají jako letadla. :) A mají tam něco jako Alulu...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz