Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1229 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 82  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 23.04.2019 19:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7517
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Lark píše:
Jirko, co to je za rádio, že u akrobata ti nezbývá funkce na blokování plynu? To je nějaká setovka?

To je ten můj oldtimer Hitec Prism 7 předělanej na telemetrickýho Jeťáka, co používám jen na elektrický bubliňáky. :)
Ten původní kodér je už sice procesorovej ale nemá ještě žádnej volnej mix a tak ten zámek plynu nejde nijak naprogramovat. Ale teď mě napadlo, že bych mohl přidat přepínač, kterej by vyřadil poťák plynu a zařadil místo něj paralelně přidanej vnitřní odporovej trimr s nastavenou hodnotou minimálního plynu. Jenže netuším, jestli se při přepínání "bežce" mezi poťákem plynu a trimru nezhroutí měření kodéru. Nic lepšího mě nenapadá a stejně to není dokonalý řešení, pokud to zapomeneš přepnout, tak jseš na tom stále stejně.
Stejnej problém s brnknutím popruhu do plynu jsem řešil před pár lety u Funtány s ZDZ90, tam mám nastavíno že při zapnutí je vždy mimimální plyn v jakýkoliv poloze páky a teprve vypnutí sytiče servem se "uvolní" plynová páka. No a taky nikdy nestartuju motor pokud není benzíňák přivázanej za vejškovku k loukoti kola auťáku.
I když jsme vyzkoušeli, že Funtána by mohla odbrždenou C4 Picasso klidně tahat, podle mincíře má tah kolem 23 kg. :lol:

Ale třeba jednou, až budu odporně bohat si do těch bublin koupím nějakou tu DS12 nebo maximálně DS14. Ale to se asi v penzijním věku jen tak nestane. :cry:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 23.04.2019 22:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jirko, tak si vzpomínám že Hitecky mívaly "chcípák" jako extra tlačítko. Nevím ale jestli ho má i Prism 7. Možná by stačilo dát k němu paralelně přepínač, který by ho přemostil. Možná by ten přepínač šel dát paralelně mezi běžec a správný konec poťáku. Ale to by napřed chtělo obkreslit zapojení poťáku ke kodéru. Určitě bych ale nepřepínal samotný běžec poťáku, protože by mohly nastat nějaké neurčité stavy.
Jinak já si motoráky taky poutám ke kolíku, ale jednou jsem odstartoval a zjistil, že potřebuje trošku doladit motor, tak jsem si jen přistál, stoupnul před výškovku, a jak jsem se naklonil, zhoupnul se mi vysílač a anténa (35MHz) byla na dvě půlky, a bylo po lítání. :lol:
Ještě k tomu Duplexu. Tam jdou přece nasatvit mixy v přijímači, tak jestli máš volný kanál, tak si přiřaď na přepínač a přimixuj ho do plynového kanálu. To by mělo taky fungovat.
Jinak si troufám říct, že obrácení chodu kormidel se mi nikdy nestalo a než jsem poslal éro po nějakých úprvách znova do luftu, tak všechno důkladně kontroluju a ty tanečky při tom samozřejmě dělám taky, ale většinou bez diváků. :lol: Jak už napsal Komenský, "Všelijaké kvaltování toliko pro hovado dobré jest". Tak se toho snažím držet. A možná i to že spalovák se sám nenastartuje, a když už běží, tak má člověk respekt. U elektry to spíš člověk nečeká, a o to je to nebezpečnější.


Naposledy upravil Lark dne stř 24.04.2019 9:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 24.04.2019 7:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2322
Bydliště: Ústí nad Labem
Lark píše:
Možná by ten přepínač šel dát paralelně mezi běžec a správný konec poťáku.
Tak na tohle řešení bych byl hodně obezřetný. Když to uděláš takhle a pak přesuneš knipl do opačné polohy (já vím, to se NEMŮŽE stát...), máš rázem namísto celkového odporu poťáku zkrat. Bývají zapojeny přímo na stabilizované napětí, takže pokud by něco přímo neodešlo (to nemusí), nejspíš by to přinejmenším momentálně zrušilo celou funkci kodéru.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 24.04.2019 9:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Máš pravdu, a proto jsem taky napsal, že by to chtělo napřed obkreslit skutečné zapojení poťáku. Asi jsem to měl ale víc zdůraznit a napsat proč. Někdy bývá právě u starých rádií v sérii s poťákem trimr, nebo odpor pro kalibraci rozsahu a knipl nevyužívá celý rozsah dráhy poťáku, takže by to mohlo být reálné. Ale měl by to dělat někdo kdo se v elektronice vyzná, a ne tam bezhlavě připojit spínač. Možná by bylo potřeba dát do série s tím spínačem taky odpor, aby po sepnutí nešel rozsah "za roh". U dnešních rádií to asi nepřichází v úvahu, protože používají SW kalibraci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 24.04.2019 21:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7517
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Uvidíme časem, teď toho mám nějak moc, ani na lepení novýho dvouplocha mě to nějak nevychází. Ale z dřívějška vzpomínám, že Prism má 64 nohýho zakázkovýho švába a spousta vývodů od poťáků a přepínačů jde přímo na jednotlivý nohy.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2019 18:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 6514
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Dnes jsem měl "v práci" dalšího adepta na výcvik a povedlo se mi přesně to samé, co bitovodovi před týdnem. Nevím, jak se to mohlo stát, jestli jsem někde něco zmáčknul a nechtěně přepnul či co, ale měl jsem toho polovičku obráceně. U osvědčených modelů přeci stačí zakvedlat kniplem, "vono se to hejbe", tak už nic nemusí kontrolovat! Ale musí! Naštěstí to odnesla je zlomená vrtule a potrhaný potah (Vlies).

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2019 21:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2014
Příspěvky: 1306
Bydliště: Mikulov na Moravě
Obrázky: 6
Tak jsem se zařadil do zástupu těch kterým něco nevyšlo :roll: :roll: :roll: .
Na předletovku jsem důsledný a nikdy jsem potíže tedy doposud neměl.
Směrovka, výškovka,křidélka, motor O.K. tak se jde na to,......
Jdu si zalítat se samokřídlem. Kontrola OK odhodím letím,.... po pár metrech jde neřízený model k zemi.
Pokus 2,3, (říkám si to neni možné že bych byl takové kopyto) a 4 po kterém je utržené lože a zlomené křídlo.
Ukládám vysilačku do kufru,..... a hle příčina je zde,.... antena do modulu si spokojeně hoví v kufru místo aby byla na radiu :lol: :lol: :lol:
Tedy doufám že se mi to stalo po prvé a naposled :D .



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
Nahoru to půjde ... dolů musí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2019 22:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 6514
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
...a to jsem si ještě dělal srandu, když jsem všechno vybalil (5 modelů a adept šestý), že toho máme na rozbíjení celkem dost. Bohužel i jemu se smůla nevyhnula, protože hned při prvním startu s tím plácnul také o zem. Odnesla to vrtule a mírně (ale opravitelně) nakřápnul křídlo :lol: .

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2019 23:31 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18699
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
pepinozbrna píše:
....
Jdu si zalítat se samokřídlem. Kontrola OK odhodím letím,.... po pár metrech jde neřízený model k zemi....

To mi připomíná můj čtvrtek. Zkusil jsem hodit to moje experimentální křídlo, ale málo jsem se do toho opřel a keclo to na zem. Zvednul jsem to, zakvedlal - OK, hodil... a už jen držel křidélka doprava a fláklo to sebou doleva - při té první malé ráně se vyškublo táhlo ke křidélku a já to nepoznal.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.04.2019 9:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1512
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 35
Taky se mi dařilo - včera. Po obědě jsem skočil na letiště, že polítám s křídlem (https://hobbyking.com/cz_cz/durafly-tom ... m-pnf.html). Nedávno mi ho kamarád zalítnul a já pak dodělal FPV výbavu. Kupoval jsem jej proto, že bylo v akci za polovinu ceny a dají se v něm použít baterky, které lítám v race quadu. Akorát se hodně blbě hází a to byl kámen úrazu. Když mi ho hodil kámoš, tak pohoda, ale sám jsem měl podmínky ztížené. Házím pravou a používám mód 2, tzn hodit, nahmátnout pravý knipl a srovnat, stáhnout Fatsharky z čela na oči a letět. Aby toho nebylo málo, tak jsem byl brýlemi připojený k diverzitní ground station na přísavce na střeše auta, tudíž se kvůli kabelu nemůžu moc rozmáchnout a pořádně hodit. Kdybych se býval na ni vykašlal a letěl jen na přijímač v brýlích, tak se to nestalo. 3 baterky OK, lítalo to tak něco přes 12 minut (4S 1,3Ah). Čtvrtou jsem hodil málo a nepodařilo se mi to srovnat a přestože jsem to házel zhruba proti větru, tak mi to stočil a skončil jsem jak jsem nejhůř skončit mohl - trefil jsem plechovou stříšku na zemi (co jsou na kraji letiště). Tak jsem to hodil do kufru, dolítal baterky v koptéře (zásadně pokud možno nejezdím domů s nabitýma) a jel domů.
Hrozně blbé křídlo, nestabilní, kupované kvůli slevě, kapesní velikosti a baterkám. Mám v něm OSD (kvůli napětí) a je u něj připojitelný GPS senzor. Tak jsem akorát zjistil, že to dá 110 kmh (měřeno tam i zpět) a pod 40kmh se s tím prakticky nedá letět. Optimum tak 60. Samozřejmě vše rychlost vůči zemi. Taky možná kdybych tam měl stabilizaci (jak je dnes moderní je všude cpát), tak se mi to taky možná nestalo. Ale v tomto jsem docela staromódní a odmítám. Asi jsem měl koupit FunJeta, který je prý daleko hodnější.
Škody - odletěl plastový čumák, pohoda, ale odnesl to horní dekl, který odskočil a pak ho pohladila vrtule, urvala kabeláž ke kameře a uťala konec s magnetickým zajištěním. Asi to půjde dát nějak dohromady, ale spěchat s tím (jak se znám) nejspíš nebudu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2019 13:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.9.2011
Příspěvky: 425
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 7
A to my jsme tentokrát létali tak nízko, že .... je posečeno :-)



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
Taranis-E | F3B/F | 100" Django ...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.05.2019 21:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 6514
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Dnes to bylo takové všelijaké. Celkem zima, při odjezdu vítr jakž takž, ovšem na letišti jak na potvoru zesílil. Přesto dnes nedošlo k žádnému přistání alá Boeing Max. Jestli to dnes nebylo tím, že jsem výcvik nezahájil po vybalení modelů slovy "máme co rozbíjet" :lol: .Letecký elév s větrem bohužel trochu bojoval, naštěstí se mu podařilo vyhrát. A protože teplo vypadá jinak, tak už jsem na letišti po skončení výuky nezůstal a jel do the-pla 8) . Jen jsem si tak skočil, než se dobily baterky pro eléva.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.05.2019 7:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7517
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
U nás bylo jen 7 stupňů a foukal severák ledovej jako sfiňa. Měl jsem nabitý troje baterky, dvě jsem vylítal, na třetí nedošlo kvůli úplně ztuhlejm rukám. U nás se říká, dokud je vidět v Krkonoších sníh, bude zima. :wink: A bílo tam stále je.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.05.2019 8:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 6514
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Podle palubního teploměru v autě jsme měli kolem 10 - 11 st., vítr byl severní a ty ještě bílé Krkonoše byly taky vidět. Můžeme jen doufat, že se to v následujících dnech zlepší. My udělali 4 učební lety, baterky jsme vysosli vždycky tak do poloviny (vzhledem k malému odběru byla i tak doba letu dostatečná) a dva krátké skoky jsem udělal já. Pro zimu jsme to pak zabalili s tím, že zbytek výuky necháme na jindy.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.05.2019 11:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.9.2011
Příspěvky: 425
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 7
... rozhledna, sjezdovka a tak ...



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
Taranis-E | F3B/F | 100" Django ...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1229 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 82  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz