HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
zbyněk.norny

Re: HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

#496 Příspěvek od zbyněk.norny »

Zdravím,
dnes jsem seřizoval Logo 600, a vrtulka pěkně zasekává na obě strany, ale pomalu se stáčí proti směru hodinových ručiček, cca 20st za půl minuty, má to cenu řešit a jak? Děkuji moc.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#497 Příspěvek od pkotatko »

V PC programu v zalozce diagnoza mas u kanalu vrtulky skutecne nulu pri kniplu v neutralu ?
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
zbyněk.norny

#498 Příspěvek od zbyněk.norny »

Ano, tam je nula, teď jsem ještě zkoušel, že jsem vypnul HL, vlastně jsem vyřadil ocasní gyro, tz. že to bylo v neutrálu (mírný střih), roztočil to nad hlavou v ruce a ani náznak, že by se ocas na jednu či druhou stranu stáčel (proto soudím dobrý neutrál).

Jen jsem si ještě všiml, že když postavím jinou heli s hc3sx na stůl, zapnu, tak vrtulka sjede do neutrálu, servo trochu vrní, ale vrtulka po 5 minutách zůstane na místě.

U tohoto vrtulníku zapnu, vrtulka sjede do neutrálu, a během 2 minut odcestuje na doraz, pokus jsem opakoval a stále stejné. Sjede to na tu stranu, na kterou se mi právě stáčí vrtulník. Že by to bylo ono? Ale jak to odstranit.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od pkotatko »

Mas Spektrum a parujes pres HC ? Zkus to sparovat jeste jednou. Kdyz jsem nastavoval moji byvalku Kasamu na Spektrum jen se satelity, tak mi to delalo to same. Sparovani pomohlo. Predtim to s Futabou a S-Bus nedelalo.
Daniel Jiráček

#500 Příspěvek od Daniel Jiráček »

ještě pozor na ten frimware 3,00 od spektrum nekomu to pry rozhazelo subtrimy-staci zkontrolovat popripade zkalibrovat paky,upozornuje na to i vyrobce,aby to nebyl prave tvuj problem a nesahnul sis nahodou na vysilaci na trim?koukni na monitor
t-rex 700 dfc - hc3sx /blade mcpx-střídák/Dx-8 /sim-phoenix
zbyněk.norny

#501 Příspěvek od zbyněk.norny »

v300 není pro hc3sx, zkusil jsem znovu spárovat a zdá se, že měl Petr pravdu, již to nedělá, tak uvidím zítra, jestli přestane utíkat vrtulka.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#502 Příspěvek od pkotatko »

To by ale videl v diagnostice. Proto jsem se ptal. V diagnostice vidi to co dostava HC z vysilace.
Daniel Jiráček

#503 Příspěvek od Daniel Jiráček »

ok.ja to psal jeste spis aby si spektrumaci davali pozor.vice vlakno dx8-zkusenosti.je tam snad i pripominka ze se nektere vyrobni serie stahovali,sem to davam kvuli tomu jak si nekteri ztezuji na spektrum vs hc.ja po frimware a preventivne sundani satelitu a dani prijimace-zadny problem
t-rex 700 dfc - hc3sx /blade mcpx-střídák/Dx-8 /sim-phoenix
tomas.cepecha

#504 Příspěvek od tomas.cepecha »

Chtěl jsem co nejpřesněji nastavit stopu listů, ale zjistil jsem, že pokud mám na vysílači 50% a pak se přepnu v programu do subtrimů (neutral serv), že se tyto dvě situace liší o 1,6stupňů. Jak je to možné?
Křivku mám 0-50-100, kolektiv v softu posunutý nemám.
boZZda

#505 Příspěvek od boZZda »

Je to velmi jednoduché. V menu TRIM nastavíš správně serva cykliky kolmá na táhla k cyklice a v tu samou chvíli 0° na listech. Když tohle nastavíš, tak potom stačí jenom mít správně subtrimy a koncové body správné podle menu diagnoza a bude to chodit.

Když to nastavíš, tak jen vypni a zapni bezpádlo a nech ho zinicializovat. Potom není důvod, aby to nechodilo :wink:
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
tomas.cepecha

#506 Příspěvek od tomas.cepecha »

Ano, to přesně mám, ale pak když odpojím servisní kabel a nastavím střed páky kolektivu (kontrola v pitch curve), že je na výstupu 50%, tak deska cykliky není tam jako v subtrimech.
BORN_TO_GRILL

#507 Příspěvek od BORN_TO_GRILL »

Zkontroluj si, že máš v záložce diagnóza v ukazateli pro kolektiv nulu. Není důležité, co máš na vysílačce, ale co je na bezpádle. Já mám na křivce pro kolektiv v T8FG nulu...
Goblin 700 3Digi, Goblin 380 3Digi, NeXt RC
Futaba T14SG
Relax

#508 Příspěvek od Relax »

Po opravě heli je člověk vždycky pozornější a najde věci které předtím až tak neřešil. Dnes jsem ráno zalítal 550, kterou provozuju na třech limitech otáček. 1700/2100 a spíš vyjímečně 2400. Před prvním startem jsem netestoval ( jako obvykle ) jestli chodí ještě s vypnutým motorem stabilizace a zavisel heli na těch 1700. Po chvíli cvaknu zkusmo stabilizaci a nic. Nedal jsem tomu moc čas a sednul, na zemi to šlo. Opět do vzduchu, postupně vyšší otáčky a už to celkem reaugovalo. Jenomže v invertu to stoupá mnohem rychlejš, možná tak třikrát i víc ! Porovnával jsem to a fakt obrovská disproporce. Dostat se rychle nahoru v pozitivu má asi jedinou fintu, obracet po cvaknutí heli přes výškovku aby kotrmelcema nastoupala. A je to zase- v pozitivu poskočí o 5 metrů, v invertu o deset a víc ... :-) Nevíte čím to je a jak to chodí Vám ?

Posílám link na starší ale v podstatě aktuální screeny mého nastavení, jenom trimy jsou teď jinak, ostatní beze změny. Max. úhly na listech mám 12 stupňů a když dám bez roztočeného rotoru plný kolektiv nahoru a cvaknu stabilizaci, deska cykliky sjede o cca dva miloše dolů. Možná je to záměr když mi HCX BoZZda vloni nastavovala že tam není maximum ...... ale ten rozdíl pozitiv a invert mi hlava nebere ..........

Jinak to lítá pěkně, stabilizace už není tak súrná ale u země ( jako v neděli při přistání na rotor z metru do kukuřice ) už je pod limitem využití. Ale hlavně že tam někde je. Díky za info :-)

http://relax450.rajce.idnes.cz/Rajce_-_ ... veni_gyra/
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#509 Příspěvek od pkotatko »

To je divne.
Ze zachrana si da o trosku mene kolektivu nez je maximum je normalni. Resp. to HC tak dela. Neptej se me proc. Reseni je jednoduche. Max. rozsah kolektivu si v softu nastavis vic. Treba na 14 stupnu. Pro litani si to omezis krivkama na tech 12 stupnu co pouzivas. Potom zachrana bude pouzivat treba 12,5 - 13 stupnu. Nevim o kolik presne si dava zachrana mene nez je max. nemeril jsem to.
To ze ti tak vyrazne leze nahoru rychleji v invertu je divne. Nikde se nic takoveho nastavit neda. Jedina moznost je, ze nemas nastaven kolektiv v zakladnim setupu presne zrcadlove. Tedy tvych 12 do plusu i minusu stejne a nulu tam kde ma byt. Nic jineho me nenapada.
Relax

#510 Příspěvek od Relax »

Moc díky za vyčerpávající info, zkusím prověřit na co stačím, je to ale oblast kterou vládnu méně než kniplama. Když neuspěju tak se obrátím na generálního dodavatele :-)

Ten rozdíl je obrovskej, možná zkusím natočit nějaké krátké videjko. Napřed ale zkontroluju to o čem píšeš, hlavně to zrcadlo výchylek. Jenomže vím že v nule na kniplu kolektivu mám nulu na listech a křivky PIT pro H/N/Iddle1 a 2 jsou všechny 100%-75%-50%-25% a 0%. Tam to nejspíš zakletý nebude.

Zrcadlo se docílí jenom mechanicky polohou desky cykliky a přes páky až na listy při středové poloze serv. Rok jsem na to nasáhl, pokud se matně pamatuju tak v HCX se max. úhel kolektivu řeší v záložce "Nastavení mixu" vpravo dole jako "dráha kolektivu". To mám jak vidím 70. Takže zvýšit hodnotu s nasazenou měrkou na těch cca 14 stupňů a pak kontrola jestli to utáhnou páky a někde se to při maximu na křidýlka nebo výškovku nepotká..... ). Nakonec omezit křivky PIT.

http://relax450.rajce.idnes.cz/Rajce_-_ ... 5_Mixy.jpg

Když to vezmu kolem a kolem, ona mi ta 550 vůbec nějak líp líta v invertu. V obou směrech drží pěkně výšku, hlavou nahoru je to mnohem horší a náročnější na řízení. Couvačky musím průběžně kontrovat výškovkou do potlačení, nestačí nechávat jí v nule. takže je to lehce kostrbatý a heli má tendenci porád lehce nastoupávat ocasem nahoru a zpomalovat. No a jako bonus invertu je ta raketová stabilizace :-)
Naposledy upravil(a) Relax dne úte 23.07.2013 17:34, celkem upraveno 2 x.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“