Copter pro konkrétní účel - závody aut

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
biker_xx

Copter pro konkrétní účel - závody aut

#1 Příspěvek od biker_xx »

Zdar a sílu mazáci. Jsem tu novej, tak na mě buďte hodný.. ;-) Zvlášť po tom, co jsem to tu docela důkladně přečet a zjistil, že se s tim fakt nemazlíte a jste schopný si doma na koleně postavit kde co, co lítá, klobouk dolů. Mě tyhle věci fascinujou už dlouho, ale nikdy jsem nenašel odvahu ani čas se do toho pouštět takhle z gruntu, ale k tomu se ještě dostanem.

U mě je situace vcelku opačná, než u ostatních. Mám možnost dlouhodobý zakázky natáčení závodů aut na okruhu ze vzduchu (resp. komplet videodokumentaci, ale s tím ostatním si vím rady, to už dělám teď). A teď hledám optimální řešení, co na to pořídit za coptera. Protože se jiným druhem videa částečně živím, chci si tímhle rozšířit portfolio a nechci to zadat externímu dodavateli. Navíc jsem si nějakou takovou hračku plánoval pořídit už dřív, tak to je pro mě konečně poslední impulz. Výsledný videa budou sestříhaný z různejch kamer, pozemních, onboard a z coptera, nepůjde teda o jednolitý video z coptera. Zakázku mám na příští sezónu, tak doufám, že bude dost času něco pořídit a naučit se s tím lítat. Ovšem kriteria nejsou vůbec jednoduchý:

- závody trvají 30min (to vidim jako zásadní problém)

Mám několik možností, jak natáčení koncipovat:

- viset na místě a švenkovat na projíždějící auta.
to je ta jednodušší varianta. Maximálně se budu přesouvat mezi 2-3 (ideálně předem nadefinovanejma) bodama (nejlíp automaticky). To si dovedu představit i odlítat a natáčet v 1 člověku s FPV.

- "honit" auta po okruhu.
To už skoro vidim, jako nereálnou věc. Jejich průměrná rychlost je okolo 140km/h, což ale na většině okruhů lze velmi dobře kompenzovat lítáním na vnitřku okruhu a přelítáváním zatáček rovně. Myslím, že bych se dostal někde na cca 60km/h. Je mi ale jasný, že v takovym případě je výdrž 30min asi už úplná utopie. Další komplikace by v tomhle případě bylo natáčení ve dvou lidech, teda 2 kamery, z toho jedna na 3-osym gimbalu (vopruz s podvozkem), aby kameraman neotáčel copterem pilotovi, kterej by letěl na svojí kameru, teda 2x FPV. To už je navíc další zátěž a další spotřebič.

- drobná výhoda je, že mi jako výsledek bohatě stačí kvalita GoPro 3 Black. Videa se budou prezentovat jen na Youtube, nepotřebuju žádnou broadcast kvalitu. Teda relativně nižší váha kamerky a menší gimbal
- další drobná výhoda je, že v tuhle chvíli nemám limit rozpočtu. Teď potřebuju právě vědět, kolik mě ta legrace celá bude stát a podle toho udělat rozpočet zakázky. Počítám, že se budu pohybovat někde mezi 100-200 tis. Je mi jasný, že strop není, ale při dražším řešení už se zakázka stane nerentabilní. Pokud se ale najde nějakej rozumnej kompromis, kterej bude levnější, může to bejt taky cesta. Tím myslim, jestli místo jedný drahý obludy a 2-člennýho týmu by nebylo jednodušší, universálnější a levnější mít 2-3 malý levný coptery a 2-3 lidi i za cenu měnění baterek během závodu.
- nemám problém s převozem, na akce jezdím dodávkou, mám na to místo cca 1,4x1,4x1,8m.

Jak jsem už předeslal, rád bych si samozřejmě prošel cestu koumání, zkoušení, bastlení a všeho toho woodoo, ale nemám na to vůbec čas. Na druhou stranu si umim sehnat zakázky a kompenzovat tak vyšší cenu, když pořídím hotovku nebo osvědčenej polotovar. Nejsem teda zkušenej bastlíř, takže hledám řešení buď RTF, nebo aspoň stavebnice z ozkoušenejch dílů. Mám poměrně zkušenýho kamaráda, kterej má DJI 550 s FPV (nekupoval to jako stavebnici, elektroniku, motory, vrtule a všechno okolo si řešil sám a zkoušel a zkoušel), dvouosym gimbalem a celý si to stavěl a rozcházel sám, je ochoten mi to případně poskládat, ale netroufá si mi to i navrhnout. Takže je i možnost jít touhle cestou.

Jde mi o to, abych se tady od vás dozvěděl, co je nutný a nezbytný a co ne, abych jako zelenáč nenaletěl někomu na špek a nekoupil zbytečný nebo nevhodný věci, který mi budou k prdu. Omlouvám se za poměrně obsáhlej a přitom dost nekonkrétní dotaz a předem moc děkuju za odpovědi i čas, kterej tomu pověnujete.
oplu
Kontaktovat uživatele:

Re: Copter pro konkrétní účel - závody aut

#2 Příspěvek od oplu »

Omlouvám se za info, ale tady podle předchozích příspěvků jsem zjistil, že pokud to máš na kšeft, moc lidí ti tu radit asi nebude... být tebou obrátím se asi na http://www.telink.eu/cz-detail-103395-c ... ervis.html budeš to mít mnohem lepší, než bastlit něco a "házet" prachy z okna. Navíc ty zákony co jsou teď v platnosti... Jinak jestli do toho chceš vrazit 100-200tisíc a přesto to bude rentabilní (pokud to nerozflákáš) tak takovou práci ti závidím :-).

Samozřejmě nikomu nebráním pomáhat :-)
biker_xx

#3 Příspěvek od biker_xx »

Aha, tak to jsem tu z toho pročítání nepochopil, že mít z toho nějaký kačky je tu v nelibosti. Škoda. Spíš jsem čekal na reakce, že dokud nestrávim 5 let v garáži s pájkou (což mi ostatně problém nedělá), nezasloužim si s něčim takovym lítat. To bych i pochopil. Postřehnul jsem, že se tu řeší víc levnější projekty, myslel jsem, že by tu i pro někoho mohlo bejt pro jednou zajímavý, nebejt tolik limitovanej penězma. Každopádně díky moc za odpověď. Telink vedu v patrnosti, stejně jako www.mensuro-aero.cz.
jipav

#4 Příspěvek od jipav »

myslel jsem, že by tu i pro někoho mohlo bejt pro jednou zajímavý, nebejt tolik limitovanej penězma.

No, to je jedna strana mince, ale potom je tady ještě ta druhá a to, případné dohady, které mohou končit třeba i u soudu, až Ti to spadne - třeba technickou závadou, třeba i tvojí vinou, případně někoho zmrzačíš. Zajisté na tom chceš vozit zařízení za desetitisíce. Pokud to objednáš u některé ze zmiňovaných firem, tak ta Ti zajistí proškolení, případný servis, výměnu dílů apod. Myslím, že pokud to chceš používat profesionálně, tak je to ta nejlepší cesta, tedy alespoň já bych takovou volil.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

Nakontaktuj Telink. Jiná cesta nevede k cíli (upozorňuju, že s Telinkem nemám absolutně nic společného, jen jsem absolvoval jednu jejich přednášku o kopterách, zákonech, problémech s tím spojených). Vím, že tam to už nějaký čas řeší, a to hodně i legislativu, která tě v konečném důsledku jistě zabije, pokud jí nevěnuješ dostatečnou pozornost. Tohle co potřebuješ je už úplně na roveň posazené s normálními velkými letadly ("OK"). Točit na výdělek je hrozně složité kvůli zákonům, ÚCL atd. Dneska je problém, pokud někomu dáš video, který sis natočil pro potěšení (jemu se líbí a poprosí tě o něj), a on ti za to koupí pivo. V tu ránu jsi v hrozným průseru. A nebo pojedeš legální cestou, ale máš na to připravený opravdu dlouhý peníze, zhruba jako bys lítal velkým letadlem. :(
Řekl bych, že technické obtíže zdaleka nedosahují velikosti obtíží legislativních... :(
Jinak ale ti držím palce, pokud by se ti to podařilo, bylo by to fajn!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
tomashr

#6 Příspěvek od tomashr »

Už tu padlo vysvětlení - stavbu copteru pro profinasazení za peníze může dělat jen totální magor anebo naopak větší seriózní firma, která si to nechá pořádně zaplatit. Důvody jsou hlavně v oblasti tak říkajích právní - legislativa se dá celkem v pohodě obcházet či přímo ignorovat, když si to dělám sám pro sebe (třeba i pro komerční využití), ale jakmile to chci nabízet dále, tak už se před tím prostě hlava do písku strčit nedá :-(

Jinak k problému - podle mě je hlavní otázka, jaký záznam je požadovaný. Pokud se filmuje hlavně na zemi a k tomu se přidají záběry ze vzduchu pro "ozvláštnění", tak by to nebyl celkem problém, ale natočit to celé ze vzduchu "bez mezer" je složité. A to hlavně (jak evidentně sám tušíš) logisticky - nelze být najednou všude. Bylo by možná lépe vzít třeba tři nezávislé coptery a moci to prostřídat a případně točit na více místech zároveň, jenže to taky znamená vycvičit tři kvalitní piloty (a žádoucí je mít pomocníky, takže to už jsme na šesti lidech. To ale bude pěkná pálka za lidi - taky to nebudou dělat zadarmo a hlavně musí opravdu být kvalitní. Když vezmu cenu výbavy a výcviku, tak se podle mě každopádně do 100 tisíc nevejdeš a i těch 200 tisíc může být docela problém.

Kdyby naproti tomu stačily spíš ty ilustrační videa, tak by se asi dalo vystačit s jedním slušným copterem s dobře sehraným dvoučleným týmem obsluhy, který se bude beze spěchu sunout z místa na místo. Logicky začne na startu, pak chvíli v nějaké efektní zatáčce atd., snažit se o delší sledování aut by podle mě udělalo víc škody než užitku.
15 minut letu je s gopro dosažitelné úplně v pohodě i poměrně běným copterem . Mezipřistání s výměnou baterky se zvládne v pohodě do minuty, ale ani dosažení těch 30 minut by nebylo nemožné (koneckonců moje celkem jednoduchá SM550 by to po výměně mirrorless foťáku za malé GoPro v kombinaci s větší baterkou možná dala a to je celkem lowend). Tohle bych viděl v ceně něco přes 100 tisíc reálně a ilustrační záběry použitelné k "dostříhání" by z toho mohly být velmi slušné.
biker_xx

#7 Příspěvek od biker_xx »

jipav> V tom s tebou souhlasim. Já si teď potřebuju dát dohromady, co vlastně opravdu potřebuju. Drahou techniku na tom vozit nebudu, psal jsem, že mi stačí gopro kvalita. Já mám jenom obavy, aby mi firmy nenabízely třeba zbytečně nákladný věci, který třeba ani nevyužiju nebo nedocenim, nebo třeba v případě potřeby nebudu moc upgradovat ap. Já za to nutně něchci utratit hromadu peněz, samozřejmě i pro mě bude výrazně lepší, pokud to pořídim levně. Jen mi trochu dochází, že tohle není obor, ve kterym by se daly dělat zázraky za málo peněz, minimálně ne bez know-how, který já nemám. Na druhou stranu to ani nemá bejt žádná hurá akce, připravuju to na příští sezónu, tj. duben/květen 2014. Vím, že naučit se na tom lítat není žádná sranda, i uvažuju nad tím, nějak rychle pořídit něco malýho "levnýho" a začít se učit lítat na tom, ať jednak trénuju co nejdýl a jednak ať nerozbíjim zbytečně drahou věc.
biker_xx

#8 Příspěvek od biker_xx »

Woita, tomashr> legislativu nechci obcházet. Vím, že to nebude jednoduchý, vím o váhových limitech, přímé viditelnosti, rozpoznání předku zadku, vysílacích výkonech ap. Chci mít všechno košér a nechci to nijak zvlášť obcházet, ani ignorovat a vím, že Telink to docela řeší, což se mi líbí. Budu to mít jen jako součást videa poskládanýho z "pozemních" kamer a onboard kamer. Ale i tak.
tomashr

#9 Příspěvek od tomashr »

Woita píše:Dneska je problém, pokud někomu dáš video, který sis natočil pro potěšení (jemu se líbí a poprosí tě o něj), a on ti za to koupí pivo. V tu ránu jsi v hrozným průseru.

Hele ale tohle je pořádná demagogie... Pokud to doslova takhle podali hoši od Telinku, tak to upřímně trochu smrdí snahou posílit si byznys strašením lidí. Legislativa problém je, koneckonců jsem to zmiňoval už v předchozím příspěvku, nicméně by se to nemělo dovádět do extrému. Ono se opravdu zdaleka ne všechno dostane do definice výdělečné činnosti, u které má šanci někdo buzerovat povinností živnosťáku speciálně na letecké práce. Zrovna tvůj příklad náhodně natočeného video, které pak dodatečně prodáš, poměrně jednoznačně pod živnostenský zákon nespadá, to je klasický prodej autorského díla (a to i když to prodáš za peníze, o "prodeji" za pivo a panáka se už vůbec nemusíme bavit).

Jiná věc ovšem je, že projekt poptávaný v tomto threadu už do oblasti regulace spadat bude s pravděpodobností blížící se jistotě...
HonzaS

#10 Příspěvek od HonzaS »

Myslím, že pokud chceš honit auta po okruhu, bude lepší se podívat po trošku oldschool 700 heli. Dynamika je mnohem lepší než u copteru.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
tomashr

#11 Příspěvek od tomashr »

biker_xx píše:Vím, že naučit se na tom lítat není žádná sranda, i uvažuju nad tím, nějak rychle pořídit něco malýho "levnýho" a začít se učit lítat na tom, ať jednak trénuju co nejdýl a jednak ať nerozbíjim zbytečně drahou věc.

Možná by pro tebe vůbec nebylo od věci koupit obyčejný set DJI Phantom za cca 15k a k němu nějaký lepší gimbal pro gopro (za dejme tomu 10-15k). Naučíš se na tom co potřebuješ, ověříš spoustu věcí v praxi a pak mohou nastat dvě věci.
1. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdybys nakonec zjistil, že ti pro ilustrační záběry Phantom úplně stačí a ani výš nebudeš potřebovat postoupit.
2. Nebo se rozhodneš pro upgrade copteru, pak ale patrně s trochou šikovnosti gimbal z Phantoma použiješ a z Phantoma se případně dá použít i řídící jednotka atd, (nebo ho prodáš) takže reálně nevynaložíš za perfektní naučení víc s Phantomem ani 10k, což mi v tomto rozpočtu přijde v pohodě.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od koulinek »

V té legislativě je problém zejména v tom že probíhá její poměrně divoký vývoj a kdybych v tomto odvětví chtěl podnikat, zvážil bych právníka na analýzu toho stavu a zjištění co je vlastně v této věcí závazné a čím se třeba řídit.

Zabýval bych se též analýzou toho jaká by byla vlastní režie v případě pořízení coptéry a proti tomu za kolik nakoupím jako komplexní službu.

V jedné osobě se to dá vyzkoušet ale kdo zkusil tak ví že to tak nejde smysluplně používat a že je třeba sehraná dvojice pilot - operátor kamery, takže je třeba najít schopného a loajálního partáka.

Samotnej copter je už třešeň na drotu, kde komerční stroj a vlastní stavba mají každej svoje klady a zápory.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Woita
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Woita »

tomashr píše: Pokud to doslova takhle podali hoši od Telinku, tak to upřímně trochu smrdí snahou posílit si byznys strašením lidí....

Na té přednášce bylo řečeno doslova za párek a pivo na pionýrském táboře. Nejde o výšku honoráře, ale o to, jestli to děláš zadara nebo za odměnu. Výše odměny nehraje roli. A pak v tom už nehraje roli ani hmotnost atd. Jde o to, že je to prostě za odměnu. Tedy takto jsem to já slyšel.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
biker_xx

#14 Příspěvek od biker_xx »

tomashr píše:Možná by pro tebe vůbec nebylo od věci koupit obyčejný set DJI Phantom za cca 15k a k němu nějaký lepší gimbal pro gopro (za dejme tomu 10-15k). Naučíš se na tom co potřebuješ, ověříš spoustu věcí v praxi a pak mohou nastat dvě věci.
1. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdybys nakonec zjistil, že ti pro ilustrační záběry Phantom úplně stačí a ani výš nebudeš potřebovat postoupit.
2. Nebo se rozhodneš pro upgrade copteru, pak ale patrně s trochou šikovnosti gimbal z Phantoma použiješ a z Phantoma se případně dá použít i řídící jednotka atd, (nebo ho prodáš) takže reálně nevynaložíš za perfektní naučení víc s Phantomem ani 10k, což mi v tomto rozpočtu přijde v pohodě.

Tohle mě napadlo taky, ale trochu jsem se neodvážil to tu napsat. :-) Dokonce jsem myslel i na toho Phantoma, ale možná bych na to šel i o stupínek vejš, třeba F450 nebo TBS Disco...
tomashr

#15 Příspěvek od tomashr »

Woita píše:Na té přednášce bylo řečeno doslova za párek a pivo na pionýrském táboře. Nejde o výšku honoráře, ale o to, jestli to děláš zadara nebo za odměnu. Výše odměny nehraje roli. A pak v tom už nehraje roli ani hmotnost atd. Jde o to, že je to prostě za odměnu. Tedy takto jsem to já slyšel.

Jak tu už padlo od koulinka, v legislativě je dost divoký vývoj, nicméně tebou citovaný výklad je pravděpodobně nesmyslný obecně. Tohle je poměrně ověřená věc z doby, kdy focení po jistou dobu nebylo volnou živností a tak mnoho lidí mělo s "legálním" postupem problém. A v té době se jednak plně potvrdilo, že se musí rozlišovat "řemeslné" fotopráce od autorské tvorby a kromě toho se narazilo i na definice výdělečné živnosti, kde skutečně není nezbytné mít živnosťák na "nahodilé" výdělky, to lze řešit jinak. A tady prostě jsou výklady ÚCL na vodě - mohou se tvářit, že cokoli je komerční činnost, jenže v momentu, kdy na něco nepotřebuješ živnosťák, tak to nemá kdo kontrolovat, navíc by se v mnoha případech (typicky agenturní prodej) bylo velmi složité dokazovat, že to bylo pořizováno od začátku s účelem prodeje atd. Tady je opravdu uplatnění nějakého postihu naprosto mimo realitu, mimochodem bych vůbec nevylučoval, že to prostě v ÚCL nikomu nedošlo, ta specifika fotografie ve vazbě na AZ nemusí být lidem, kteří se v oboru nepohybují, vůbec známá :-(
Podle naprosto reálných zkušeností z té doby fotografie jako "řemeslné živnosti" je poměrně zásadní to, co se nabízí za práce. Převedeno na dnešek a "letecké práce" by to znamenalo, že pokud někdo chce inzerovat jako primární činnost "focení ze vzduchu", případně s někým uzavřel smlouvu na fotopráce, kde se výslovně zmiňuje to focení z létajícího prostředku, tak by měl tuto záležitost řešit a nad formalizací "leteckých prací" se vážně zamyslet, toto prostě naplňuje všechny definice i předchozí zkušenosti (jistě jste si všimli, že tazatele v tomto threadu se to týkat může). Na druhé straně pokud si něco nafotím a později se rozhodnu po nahrát například do nějaké fotobanky pro agenturní prodej, tak jsme poněkud mimo živnostenský zákon a není moc co řešit.
Pak je přirozeně spousta věcí někde mezi, kde by se teoreticky mohli právníci vyřádit, bohužel...
Jinak ten příklad s pionýrským táborem je vůbec mimo, tam by se patrně jednalo primárně o předváděcí akci a případné spory by se mohly týkat pojetí této akce (bylo na to více diskusí), to, zda by při tom vznikla i nějaká fotka/video by bylo asi zcela nepodstatné. O možném dopadu opatření ÚCL na předváděčky (tedy veřejná vystoupení) se toho tu už popsalo víc než dost...

A jedovatá poznámka - výše uvedené vychází z předpokladu, že ÚCL má k regulaci modelů pod 20 kg vůbec nějaké oprávnění, ono ale ani toto není tak docela jednoznačné (právníci by se vyřádili ještě více)...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“