U mě je situace vcelku opačná, než u ostatních. Mám možnost dlouhodobý zakázky natáčení závodů aut na okruhu ze vzduchu (resp. komplet videodokumentaci, ale s tím ostatním si vím rady, to už dělám teď). A teď hledám optimální řešení, co na to pořídit za coptera. Protože se jiným druhem videa částečně živím, chci si tímhle rozšířit portfolio a nechci to zadat externímu dodavateli. Navíc jsem si nějakou takovou hračku plánoval pořídit už dřív, tak to je pro mě konečně poslední impulz. Výsledný videa budou sestříhaný z různejch kamer, pozemních, onboard a z coptera, nepůjde teda o jednolitý video z coptera. Zakázku mám na příští sezónu, tak doufám, že bude dost času něco pořídit a naučit se s tím lítat. Ovšem kriteria nejsou vůbec jednoduchý:
- závody trvají 30min (to vidim jako zásadní problém)
Mám několik možností, jak natáčení koncipovat:
- viset na místě a švenkovat na projíždějící auta.
to je ta jednodušší varianta. Maximálně se budu přesouvat mezi 2-3 (ideálně předem nadefinovanejma) bodama (nejlíp automaticky). To si dovedu představit i odlítat a natáčet v 1 člověku s FPV.
- "honit" auta po okruhu.
To už skoro vidim, jako nereálnou věc. Jejich průměrná rychlost je okolo 140km/h, což ale na většině okruhů lze velmi dobře kompenzovat lítáním na vnitřku okruhu a přelítáváním zatáček rovně. Myslím, že bych se dostal někde na cca 60km/h. Je mi ale jasný, že v takovym případě je výdrž 30min asi už úplná utopie. Další komplikace by v tomhle případě bylo natáčení ve dvou lidech, teda 2 kamery, z toho jedna na 3-osym gimbalu (vopruz s podvozkem), aby kameraman neotáčel copterem pilotovi, kterej by letěl na svojí kameru, teda 2x FPV. To už je navíc další zátěž a další spotřebič.
- drobná výhoda je, že mi jako výsledek bohatě stačí kvalita GoPro 3 Black. Videa se budou prezentovat jen na Youtube, nepotřebuju žádnou broadcast kvalitu. Teda relativně nižší váha kamerky a menší gimbal
- další drobná výhoda je, že v tuhle chvíli nemám limit rozpočtu. Teď potřebuju právě vědět, kolik mě ta legrace celá bude stát a podle toho udělat rozpočet zakázky. Počítám, že se budu pohybovat někde mezi 100-200 tis. Je mi jasný, že strop není, ale při dražším řešení už se zakázka stane nerentabilní. Pokud se ale najde nějakej rozumnej kompromis, kterej bude levnější, může to bejt taky cesta. Tím myslim, jestli místo jedný drahý obludy a 2-člennýho týmu by nebylo jednodušší, universálnější a levnější mít 2-3 malý levný coptery a 2-3 lidi i za cenu měnění baterek během závodu.
- nemám problém s převozem, na akce jezdím dodávkou, mám na to místo cca 1,4x1,4x1,8m.
Jak jsem už předeslal, rád bych si samozřejmě prošel cestu koumání, zkoušení, bastlení a všeho toho woodoo, ale nemám na to vůbec čas. Na druhou stranu si umim sehnat zakázky a kompenzovat tak vyšší cenu, když pořídím hotovku nebo osvědčenej polotovar. Nejsem teda zkušenej bastlíř, takže hledám řešení buď RTF, nebo aspoň stavebnice z ozkoušenejch dílů. Mám poměrně zkušenýho kamaráda, kterej má DJI 550 s FPV (nekupoval to jako stavebnici, elektroniku, motory, vrtule a všechno okolo si řešil sám a zkoušel a zkoušel), dvouosym gimbalem a celý si to stavěl a rozcházel sám, je ochoten mi to případně poskládat, ale netroufá si mi to i navrhnout. Takže je i možnost jít touhle cestou.
Jde mi o to, abych se tady od vás dozvěděl, co je nutný a nezbytný a co ne, abych jako zelenáč nenaletěl někomu na špek a nekoupil zbytečný nebo nevhodný věci, který mi budou k prdu. Omlouvám se za poměrně obsáhlej a přitom dost nekonkrétní dotaz a předem moc děkuju za odpovědi i čas, kterej tomu pověnujete.