Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

#976 Příspěvek od Drondys »

Datel píše:Ahoj, včera mi přišel FLVS-01 a tak jsem taky začal experimentovat s tím, jak z něj získat nějaká rozumná data. Bohužel jsem na tom podobně a žádná rozumná data jsem zatím nezískal. Přečetl jsem příspěvky v tomto vlákně a výsledky mých pokusů jsou podobné jako popisuje jyrry. Proto bych se chtěl zeptat, zda už někdo trochu nepokročil?

FLVS-01 se dá namísto přes HUB připojit na datový vstup telemetrického přijímače přes proudový senzor FAS-100 viz tento odkaz nebo i ten menší FAS-40 viz tento odkaz.

Zatím jsem to nepoužil, ale nějaké další informace k datům, které poskytuje FLVS-01 na svém výstupu jsou. Na výstupu FLVS-01 skutečně není sériová komunikace a data jsou realizovaná specifickou PWM modulací. Pokud tě to zajímá tak podrobnější informace i s popisem jak jsou data řešena ve vztahu k různé délce impulsů a i s odkazem na stručnou dokumentaci k tomu na webu FrSky jsou v příspěvku od vaska viz tento odkaz a v další hned za tím následující reakci tam pak jen stručně zmiňuji měření délky impulzů, ale v reálu jsem to zatím nerealizoval a odložil jsem to na neurčito jako zbytečně komplikované. Takže kdo chce tak by si to podle toho stručného popisu mohl vyzkoušet zrealizovat.

Obecně vzato to znamená měřit délku impulsů na výstupu FLVS-01. Délka impulsů má být v rozmezí 5000 až 7040 us. Ze změřené délky každého impulsu se pak vypočte hodnota datového bajtu, který tento impulz reprezentuje např. takto:

Kód: Vybrat vše

if (delka_impulzu_us >= 5000 && delka_impulzu_us <= 7040) {
  // správná délka impulzu v us

// výpočet hodnoty bajtu z délky impulzu
  bajt = (byte)((delka_impulzu_us - 5000) / 8);

// další zpracování bajtu
  ...

};

Jednotlivé bajty se pak musí zpracovávat v rámci paketů podle popisu uvedeného v tom popisu FrSky viz tento odkaz, a to včetně výpočtu a kontroly CRC. Výpočet CRC je uveden v příkladu, který je v tom popisu.
Datel
Kontaktovat uživatele:

#977 Příspěvek od Datel »

Díky za odpověď.
Takže když to připojím na sériovou linku přes převodník TTL - RS232 do PC tak bych měl minimálně vidět úvodní a koncový znak rámce 7E a případně i něco mezi tím? nebo ta bitová sekvence mezi tím rozhodí celý sériový přenos?
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
Optic 6 Sport 2,4GHz FrSky modul
Drondys

#978 Příspěvek od Drondys »

Datel píše:Díky za odpověď.
Takže když to připojím na sériovou linku přes převodník TTL - RS232 do PC tak bych měl minimálně vidět úvodní a koncový znak rámce 7E a případně i něco mezi tím? nebo ta bitová sekvence mezi tím rozhodí celý sériový přenos?

Ne. Data na výstupu FLVS-01 nemají se sériovou komunikací, pro kterou by se dal použít tebou zmíněný převodník vůbec nic společného. Na převodník TTL - RS232 tedy pro tento účel úplně zapomeň. Na výstupu FLVS-01 je potřeba měřit délku jednotlivých impulsů a k tomu se tento převodník vůbec nehodí tj. s ním získáš akorát nesmysly. Měření délky impulzů můžeš realizovat třeba Arduinem NANO nebo nějakým PICem apod., ve kterém pak můžeš současně i vyhodnocovat datové bajty tak jak půjdou za sebou v rámci paketů, ale není to nic moc jednoduchého a záleží tedy na tom co dobře znáš a zvládáš a co je ti bližší tj. jestli třeba Arduino nebo nějaký PIC a podle toho si vyber v čem to budeš realizovat.
Datel
Kontaktovat uživatele:

#979 Příspěvek od Datel »

Teď mě to právě došlo. Díky moc za nasměrování správným směrem. Pokusím se něco vymyslet a když se podaří tak to sem hodím. Teď už mi jen v hlavě hlodá, proč to vlastně udělali z mého pohledu takhle složitě pomocí PWM a ne jednoduše přes sériový přenos.
Drondys

#980 Příspěvek od Drondys »

Datel píše:Teď už mi jen v hlavě hlodá, proč to vlastně udělali z mého pohledu takhle složitě pomocí PWM a ne jednoduše přes sériový přenos.

Nejspíš proto, že FLVS-01 je primárně určen pro zapojení přes HUB a ten má sice spoustu vstupů, ale sériovou linku má pouze jednu pro datový výstup na přijímač. Pro FrSky tedy bylo jednodušší to zrealizovat přes PWM než přes klasickou sériovou linku.
Datel
Kontaktovat uživatele:

#981 Příspěvek od Datel »

Tak jsem pomocí Arduina začal snímat výstup z FLVS-01. Mám to zaháklé na přerušení a měřím čas mezi náběžnou a sestupnou hranou impulsu a ten pak přepočítávám na byte jak je posáno výše.
Čekal jsem, že z toho polezou hodnoty odpovídající protokolu v dokumentu od FrSky, čili sekvence začínající a končící 7E. A to neleze. A co je ještě více překvapivé, že z toho lezou různé sekvence (různá délka) pro 3, 2 a jenočlánek.
Jelikož nemám osciloskop na kterém bych to mohl zkoumat tak bych chtěl touto cestou požádat někoho, kdo jej má jestli by mohl průběh signálu nasnímat a zveřejnit. Najde se někdo ochotný?
bitovod

#982 Příspěvek od bitovod »

Datel píše:Jelikož nemám osciloskop na kterém bych to mohl zkoumat tak bych chtěl touto cestou požádat někoho, kdo jej má jestli by mohl průběh signálu nasnímat a zveřejnit. Najde se někdo ochotný?

Trochu ti v dotazu odbočím - když si chceš takhle hrát s analýzou protokolů, lepší než osciloskop je logický analyzér. Sám mám tohle udělátko a nedám na něj dopustit, za těch pár dolarů si na sebe už vydělal. Co se týká (ne)přesnosti, tak mi časovka proměřuje asi o 1.5% (nepřesný krystal), ale když to víš, tak to nevadí a dá se s tím počítat.

K němu jsem přibral ještě mrňavé klipy - kvalita vcelku průměrná, ale fungují a ještě jsem žádný nezlikvidoval, tak jsem spokojenej.

Rozběhat ten analyzér není úplně triviální, ale do půl hodiny jsem to zvládnul na první pokus, na netu jsou i návody, kudy do toho, kdyby tě to zaujalo, tak se ptej a můžu tě odnavigovat.

Za sebe vřele doporučuju, osciloskop teď používám jen v opravdu odůvodněných připadech (což analýza protokolu opravdu není).
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Datel
Kontaktovat uživatele:

#983 Příspěvek od Datel »

Díky za super tip, asi objednám.
Drondys

#984 Příspěvek od Drondys »

Tak jsem vyzkoušel číst ty impulsy co lezou z FLVS-01 přímo Arduinem a rovnou to i převádět na data a zobrazovat na LCD v testovacím zapojení a zdrojáku a normálně to šlape. V přílohách dávám obrázek zapojení a testovací zdroják.

Zapojení Arduino, LCD a FLVS-01
Zapojení Arduino, LCD a FLVS-01
Přílohy
zdrojak.zip
Testovací zdroják pro Arduino
(12.42 KiB) Staženo 85 x
Datel
Kontaktovat uživatele:

#985 Příspěvek od Datel »

Tak to je super. Zítra to vyzkouším a dám vědět.
blembondo

#986 Příspěvek od blembondo »

Tuší někdo jak je to s alarmy RSSI?Pokud provedu změnu alarmu po vypnutí vysílače se alrmy vrátí na hodnoty nastavené výrobcem.Jde provézt trvalou změnu těchto alarmů?Už mě to pípání leze na nervy.Pokles dB versus dosah je logaritmický.Tedy alarm od výrobce nastavený na 40-42dB je zbytečně vysoko.Poslední možností je že odpojím ten pípák v modulu. :oops:
Jináč novinka je že bude nový FLD-02 a bude to na nás mluvit.
Tady je vše o Frsky pohromadě ale moudrý z těch alarmů RSSI nejsem.
http://www.eflightwiki.com/eflightwiki/ ... _Telemetry
Drondys

#987 Příspěvek od Drondys »

blembondo píše:Tuší někdo jak je to s alarmy RSSI? Pokud provedu změnu alarmu po vypnutí vysílače se alarmy vrátí na hodnoty nastavené výrobcem.

Čím konkrétně ty alarmy RSSI do VF modulu Frsky nastavuješ ?

Alarmy pro RSSI nastavené přímo do telemetrického VF modulu Frsky ať už DHT, DHT-U, DJT nebo DFT provozovaném trvale pouze v telemetrickém režimu zůstávají nastavené i po vypnutí a novém zapnutí modulu. Mám to vyzkoušeno na DJT modulu a podle informací od jiných to je stejné i u jiným Frsky telemetrických VF modulů.
blembondo

#988 Příspěvek od blembondo »

FLD-02 i kabelem přes soft od Maďara.Obě možnosti mě nefungují.Rx je D8Rv2 s modulem pro Futabu.Asi něco dělám blbě ale nestavit alarmy na A1 nebo A2 mě jde normálně. :cry:
Drondys

#989 Příspěvek od Drondys »

blembondo píše:FLD-02 i kabelem přes soft od Maďara. Obě možnosti mě nefungují. Rx je D8Rv2 s modulem pro Futabu. Asi něco dělám blbě ale nestavit alarmy na A1 nebo A2 mě jde normálně. :cry:

Ten soft od toho Maďara a zřejmě ani FLD-02 neumí načíst aktuální stav nastavených alarmů RSSI z VF modulu zatímco hodnoty nastaveným alarmů pro A1 a A2 načíst umí. V popisu na webu toho Maďara viz tento odkaz to je dokonce i uvedeno, že stav nastavených alarmu RSSI nelze číst, ale jen nastavovat. Takže v reálu se v tom softu zobrazuje z hlediska alarmů RSSI jen nějaká implicitní po spuštění nastavená hodnota, která ovšem vůbec nemusí odpovídat tomu co je z hlediska skutečně nastavených RSSI alarmů nastaveno uvnitř VF modulu. Jakmile se provede nastavení v tom softu tak zobrazuje poslední nastavenou hodnotu RSSI alarmů, ale jen do té doby než se ten soft ukončí. Stačí po nastavení nevypínat vysílačku a jen ukončit a znovu spustit ten soft od maďara a v něm zobrazovaná hodnota RSSI alarmu se vrátí do původní jako při každém spuštění toho softu, protože ten soft ji neumí načíst z VF modulu. To ovšem neznamená, že samotný VF modul si alarmy RSSI nepamatuje i po vypnutí napájení. Mám vyzkoušeno, že můj DJT modul si to pamatuje.
blembondo

#990 Příspěvek od blembondo »

Ahaaa. :mrgreen: Tak jsem zase chytřejší.Dnes jsem si byl skočit a je to opravdu tak jak píšeš.Zadám hodnoty a potvrdím.Hodnoty jsem snížil na 30 a 26dB.Už to píplo jen občas.Zpětná kontrola není možná protože po vypnutí a zapnutí jsou hodnoty RSSI na nulách.Takže to není chyba ale vlastnost.Škoda ale co chtít po Číňanovi.Na příští sezonu už chystám MPX EvoPro a Duplex.Tam snad takové bugy nebudou.Ted si uvědomuji že nevím jak má Duplex alarmy RSSI.Snad to nebude taky překvapení.Rozhodně děkuji za odpověď. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“