Turnigy be found lost model beeper (dohledání modelu)

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
PatMat
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy be found lost model beeper (dohledání modelu)

#16 Příspěvek od PatMat »

MarthiR píše:Něco podobného měl kolega v paragánovy a mohu říct že až tak hlasitě to nepípá, čili kdybychom neviděli padák tak to stejně neslyšíme

Je otázka co kolega měl. Ta věc od Belu, zvláště pokud se udělá 4mm otvor do boku trupu kde je to přidělané, vydává takový zvuk, že prostě s modelem nejde létat. To je moje zkušenost, nikoli dojem.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
zdzd

#17 Příspěvek od zdzd »

Bozha píše:Tedy něco jako toto: http://www.emotors.cz/mereni-signalizac ... 14521.html (resp. toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... zzer_.html)

Včera jsem se maličko probíral internetem a různými anglofonními diskuzními fóry a přijde mi, že na trhu dnes existují pouze následující možnosti (vynechám-li domácí bastlení):

1) Bzučák aktivovaný ztrátou signálu z přijímače do serva (resp. žádné změny ze "středu" po nějakou dobu), ty mají problémy s tím že fail safe systémy tento stav vlastně nedovolí, resp. nastane statisticky zřídka.
2) Bzučák aktivovaný poklesem napětí v napájecí soustavě pod nějakou mez (typicky má svoji interní baterii); obvykle kombinovaný s typem 1
3) Bzučák aktivovaný na rezervním kanálu přepínačem; ten zase vychází z předpokladu, že přijímač "žije" a že je v ve spojení s Tx, což taky nemusí být pravda; navíc nemusí fungovat na všech Rx-Tx systémech.

Žádné udělátko "všechno v jednom" jsem nenašel, jedině snad :idea: instalovat obojí; pak při ztrátě modelu zkusím prvně Tx přepínač, pokud se nic nestane tak vypnu Tx a budu doufat, že zafunguje buďto princip 1 nebo princip 2 :D

Není pravda. Podívej se na ten link, který jsem sem už dával.
Drondys

#18 Příspěvek od Drondys »

JosefSvejk píše:Musíš použít něco takového. :wink:

Romis píše:A jak se to liší od toho z Hobykingu? Přijde mi to stejné :(

Už se o tom tady přece psalo.

Modul, na který odkazuje JosefSvejk umí v případě ztráty spojení mezi Rx/Tx zareagovat nejen na ztrátu signálu pro servo na výstupu přijímače, na který je připojen, ale i v případě když je připojen na výstupu přijímače, který má nastaveno fail safe. Pokud má příslušný výstup přijímače fail safe pak je na takovém výstupu při ztrátě spojení mezi Rx/Tx stále nějaký signál pro servo nicméně se nemění a právě to, že se nemění v daném případě minimálně jednu minutu dokáže tento modul vyhodnotit jako ztrátu spojení mezi Rx/Tx.

Modul z Hobbykingu umí při ztrátě spojení mezi Rx/Tx zareagovat jen v případě, že na výstupu přijímače, na který je připojen dochází při ztrátě spojení i ke ztrátě signálu pro servo tj. jen pokud na tom výstupu není žádné fail safe.
Drondys

#19 Příspěvek od Drondys »

Bozha píše:1) Bzučák aktivovaný ztrátou signálu z přijímače do serva (resp. žádné změny ze "středu" po nějakou dobu), ty mají problémy s tím že fail safe systémy tento stav vlastně nedovolí, resp. nastane statisticky zřídka.

To je hluboké nedorozumění.

Bzučáky aktivované mimo jiné tím, že vyhodnocují stav kdy se signál pro servo na příslušném výstupu přijímače nemění nevyhodnocují držení středu, ale změnu obecně tj. jakoukoli změnu na výstupu přijímače, na který jsou připojeny. Fail safe u přijímačů funguje tak, že v případě ztráty signálu prostě nastaví výstup do konkrétní pro fail safe nastavené pozice nebo hold kdy drží poslední pozici před ztrátou spojení a daný stav se drží beze měny po celou dobu co je fail safe aktivní.

Právě díky tomu budou fungovat bzučáky, které umí vyhodnotit jako výpadek spojení Rx/Tx nejen případný úplný výpadek signálu pro servo na příslušném výstupu přijímače, ale i stav kdy na tom výstupu je signál pro servo stále stejný díky aktivnímu fail safe.

Takže kupříkladu takový bzučák připojíš na výstup přijímače s nastaveným fail safe pro kanál, na který je připojen bzučák. Může to být kanál nějakého ovládacího prvku na modelu např. směrovky nebo křidélek apod. na kterém za provozu běžně dochází opakovaně ke změnám tj. u něhož není moc pravděpodobné, že by se za běžného provozu jeho stav neměnil po dobu např. jedné minuty.

Další variantou použitelnou u některých vysílaček, které umožňují naprogramovat simulaci změny na určitém volném kanále je použít volný kanál a ve vysílačce si pro něj naprogramovat simulaci změny tj. za normálního provozu se bude hodnota takového kanálu pak ze strany vysílačky neustále automaticky měnit.

Ať se použije to napojení na kanál, pro který je ve vysílačce naprogramována automatická změna nebo na kanál řízení směrovky/křidélek pak budou za běžného provozu na daném výstupu probíhat opakovaně změny a bzučák tedy nevyhodnotí ztrátu spojení, ale jakmile dojde ke ztrátě spojení mezi Rx/Tx a přijímač aktivuje na příslušném kanálu/výstupu fail safe pak se po celou dobu dokud bude fail safe aktivní již hodnota na daném kanálu/výstupu nezmění a bude-li to trvat pro bzučák dostatečně dlouho v daném případě cca jednu minutu pak bzučák tento stav vyhodnotí jako výpadek a začne signalizovat.
Bozha

#20 Příspěvek od Bozha »

zdzd píše:Není pravda. Podívej se na ten link, který jsem sem už dával.

Zdravím, ano koukal jsem a chápu /snad :D / funkci, proto píšu "na trhu", bohužel byť je tam zapojení tak patřím mezi ty, co si to doma nepostaví :? koukám tedy po něčem co se dá koupit v krámě...

Drondys píše:Bzučáky aktivované mimo jiné tím, že vyhodnocují stav kdy se signál pro servo na příslušném výstupu přijímače nemění nevyhodnocují držení středu, ale změnu obecně tj. jakoukoli změnu na výstupu přijímače, na který jsou připojeny...

Ups, pak ale nechápu negativní komentáře k různým bzučákům které jsou aktivovány stavem/změnou signálu na výstupu Rx - typu "nefunguje to", koneckonců i původní post v tomto vlákně? Nerozporuju že takové bzučáky (failsafe-safe, tak jak popisuješ) na tomto existují - jenom to asi nejsou všechny...
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od PatMat »

Zdravím,
připadá mi, že cílem tohoto vlákna je najít výrobek s užitnou hodnotou $100 a cenou $1 :wink:
Ten od Bel, který používám, reaguje jednak na pokles napájení (postupné vybíjení zdroje havarovaného modelu) i na nečinnost serv. Navíc při poklesu palubního napětí ještě hýbe např. směrovkou aby pilot věděl, že se něco děje. Elektronika obsahuje měnič, který generuje vyšší napětí než je v palubním napájení a díky tomu řve siréna jak zběsilá. Je potřeba ještě něco více???
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
zdzd

#22 Příspěvek od zdzd »

Bozha píše:Ups, pak ale nechápu negativní komentáře k různým bzučákům které jsou aktivovány stavem/změnou signálu na výstupu Rx - typu "nefunguje to", koneckonců i původní post v tomto vlákně? Nerozporuju že takové bzučáky (failsafe-safe, tak jak popisuješ) na tomto existují - jenom to asi nejsou všechny...

Původní post je o krabičce, která nesleduje změny servo signálu, ale jen jeho přítomnost. Pokud vypadne spojení u klasického analogového RX tak nastane výpadek signálu pro serva (serva "změknou") a to krabka dokáže vyhodnotit. Přijímače s HOLD nebo FS ovšem v případě výpadku spojení generují servům náhradní signál k jejich nastavení na nějakou polohu a tak krabka založená jen na přítomnosti signálu nemá o výpadku ani tušení.
Semis

#23 Příspěvek od Semis »

JosefSvejk píše:Musíš použít něco takového. :wink:

Tento typ mám doma jak v provedení spínaném automaticky při nečinosti kanálu na který je napojen, tak i ve verzi spínané manuálně.
Funguje to sice dobře, ale ta siréna je tak tichá, že to je uplně k ničemu.
Když jsem hledal model, tak jsem to slyšel, až když jsem byl od modelu cca 15m.

Leda použít to co psal PatMat, pokud to řve tak jak píše.
Drondys

#24 Příspěvek od Drondys »

Bozha píše:Ups, pak ale nechápu negativní komentáře k různým bzučákům které jsou aktivovány stavem/změnou signálu na výstupu Rx - typu "nefunguje to", koneckonců i původní post v tomto vlákně? Nerozporuju že takové bzučáky (failsafe-safe, tak jak popisuješ) na tomto existují - jenom to asi nejsou všechny...

Přesně tak. Ne všechny bzučáky umí vyhodnotit stav kdy se určitou dobu nemění stav kanálu jako výpadek. Bzučák, který to neumí je právě ten již zmiňovaný z Hobbykingu kvůli kterému bylo založeno toto vlákno. Nicméně už zde byl zmíněn jiný bzučák viz tento odkaz, který se dá koupit také jako hotový i když v jiném eshopu a ten to umí tj. je schopen detekovat výpadek spojení i když je aktivní fail safe přijímače a kromě toho umí detekovat i stav když na kanálu není fail safe tj. když dojde při ztrátě spojení Rx/Tx na příslušném kanálu k úplnému výpadku výstupního signálu pro servo. Na Hobbykingu mají také jiný bzučák viz tento odkaz, který umí také detekovat výpadek při aktivním fail safe když se stav výstupu přijímače nemění déle než minutu.
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

Semis píše:Tento typ mám doma jak v provedení spínaném automaticky při nečinosti kanálu na který je napojen, tak i ve verzi spínané manuálně. Funguje to sice dobře, ale ta siréna je tak tichá, že to je uplně k ničemu. Když jsem hledal model, tak jsem to slyšel, až když jsem byl od modelu cca 15m. Leda použít to co psal PatMat, pokud to řve tak jak píše.

Ani ta sirénka v tom modulu od BEL nebude v tomto ohledu nijak výrazný rozdíl. Má deklarovanou intenzitu zvuku 90 dB zatímco ta, která je podle tebe slabá má 85 dB tj. žádný extra výrazný rozdíl tam není. Navíc různí lidé vnímají různé intenzity zvuku trochu jinak. Kromě toho může do značné míry záležet i na umístění toho modulu a na okolnostech při dopadu. Když se model zanoří třeba do husté a hluboké trávy nebo do pole apod. a shodou okolností se třeba ještě obrátí tou sirénou k zemi tak by moc nepomohl ani megafon. Částečně to lze vylepšit tím, že se těch modulů na model umístí víc třeba dva nebo tři v různých pozicích tak, aby sirénky umístěné na modelu mířily různými směry.
mhabr

#26 Příspěvek od mhabr »

Rozdil 5dBi znamena asi 3x vetsi intenzitu zvuku.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od JirkaA »

kdyz uz tak dB, ne dBi. Ale lidsky sluch resp. vnimani intenzity zvuku ma logaritmickou zavislost, takze vyjadreni v decibelech je zcela na miste.
OK2WY
mhabr

#28 Příspěvek od mhabr »

Jo mas pravdu, pisu z telefonu a to "i" mi tam pridala automaticka oprava s ja uz to necetl. O radiove vlny se samozrejme nejedna.
To, ze zivocichove vnimaji zvuk logarithmic nemeni nic na tom, ze to bude slyset (v idealnim prostredi) na o dost vetsi vzdalenost.
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:.......Ani ta sirénka v tom modulu od BEL nebude v tomto ohledu nijak výrazný rozdíl. Má deklarovanou intenzitu zvuku 90 dB zatímco ta, která je podle tebe slabá má 85 dB tj. žádný extra výrazný rozdíl tam není......

Je tam rozdíl 5 dB. Poslechni si někde úroveň 85 a 90 dB a velmi rychle zjistíš co jsou to procenta a co logaritmy :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mhabr

#30 Příspěvek od mhabr »

Kdyz uz mluvime o tech sirenkach, zastavba pipaku nevhodnym zpusobem dokaze hodne ubrat. Holt interference je svina.
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“