Futaba FX-18

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Toman
Kontaktovat uživatele:

Re: Futaba FX-18

#76 Příspěvek od Toman »

Zdravím,

dneska jsme totálně už ztratil nervy s tímhle "křápem" od Futaby, nevím co to má být...
Jak jsme tu řešil ten problém, tak ten je furt, pořád.... jen s tím rozdílem, že ve vysílačce funguje nějákej mix, kterj m ito dělá... prostě mi nedovolí servům na křidélkách větší roztyl...vyklonění nahoru je na 125% což je max, a servo není vyhýleno ani 1 cm.... (z pohledu rozdílu odtokovky) ...a to dělá pořád, není to servem...

Futabu jsme už dvakrát zresetovali, a furt dokola to dělá, původní majitel na tom prý lítal heliny, ale tohle už přece musí být dávno přemazáno.

Nevím co stím, dneska jsem ad tím seděli 4, a prostě furt se hrabali v křídlech, v servech, a někde je chyba, někde v té stříbrné krabičce..... :(

Co já mám dělat... Chtěl jsem před dvěma lety vysílač na větroně, někdo mi tohle doporušil, zvláště , když to bylo s Duplexem...ale nevím, připadne mi, že pro větroně, zase tak úžasná není.

Opravdu nevím, kdo mi jak poradí... Dívám se i na něco novýáho, co má displej, na kterým je to obsáhlejší a člověk pořádně ví, kde je....
PetrD

#77 Příspěvek od PetrD »

Toman píše:vyklonění nahoru je na 125% což je max, a servo není vyhýleno ani 1 cm.... (z pohledu rozdílu odtokovky) ...a to dělá pořád, není to servem...

O jaký úhel se při té maximální výchylce otáčí páka serva?? Ideální by byla fotka kde by bylo vidět nulovou polohu, max. výchylku, délky pák atd.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Toman »

To je mnoho fotek :D.
poloha serva, je asi uprostřed ne? Tam kam si nastavím páku. Případně tam kam si nastavím ovladačem....
tohle nemá nic společnýho s mechanickou stránkou, tady je v tahu něco ve vysílači, řikám, že jinde to jde normálně....
Páku mám na středu a prostě na jednu stranu se vyhyluje víc, a na druhou o něco méně, i tak to dělá hroznej bordel....
PetrD

#79 Příspěvek od PetrD »

Lepší jedna fotka, než dlouhé povídání... ale asi je to problém dvakrát cvaknout foťákem nebo mobilem....

Jaký tam máš přijímač (duplex)? Není něco naprogramováno v přijímači? Pokud není nový tak by to chtělo reset do továrního nastavení.
Ten problém je na obou křidélkách, nebo jenom na jednom (kanál 1 nebo 7) ?
Na kanálech 1 a 7 máš nastavené stejné max. výchylky (ATV)?

Pro kontrolu nastav v mixu křídla (WING) hodnotu diferenciace (FLPN) na 0%, potom by měla serva křidélek chodit na obě strany stejně.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Toman »

Ano, přijímaš je 8mi kanál Duplex.

Problém je na obouch křidelkách, oba kanály.
Áno, výchylky máme stejně....
Tovární nastavení přijímače? ....to semi podaří jak?

Mrknu na to jak to tam máme... pak dám zase vědět...
zdzd

#81 Příspěvek od zdzd »

Toman píše:Tak mám dotaz.

Mám FX-18 v ní Duplex modul..v letadle přijímač, atd. ale to je nepodstatné.
Dále mám setový čínský přijímač.

http://www.modelarina.cz/prijimac-pelik ... -1247.html

Dám to dohromady, resp. dá se to něják spárovat, tak aby mi to bezproblémově fungovalo? Jestli ano, tak jak?

Díky

Je u přijímače nějaká zmínka o tom, že by měl pobrat Duplex protokol?
Toman
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Toman »

No asi ne.... to je stará věc, to už neřešme, tedka vím, že to je ptákovina! :( :D
PetrD

#83 Příspěvek od PetrD »

Toman píše:Tovární nastavení přijímače? ....to semi podaří jak?

Pomocí Jetiboxu, ale v této chvíli bych předpokládal že do přijímače nikdo nehrabal, nejdříve projedem to nastavení vysílače.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Toman »

Tak toi nechám...

mrkl jsem na tu diferenciaci a byl otam 50%, tedka je nula...
nevím proč to reset nevynuloval... no uvidíme co to bude dělat dál....
PetrD

#85 Příspěvek od PetrD »

50% je výchozí hodnota při zapnutí mixu WING, to je OK.
Chtěl jsem abys tam dal 0% proto, aby se ověřilo, že servo chodí při nule na obě strany stejně a nekecá do toho jiný mix...
Pokud bude při nule výchylka páky serva na obě strany stejná, vrať tam těch 50% a zkus měnit znaménko před tou padesátkou +/- tak, aby křidélka šla nahoru víc než dolů.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Toman »

Ok, zkusím, mrknu a napíšu...
Jiri

#87 Příspěvek od Jiri »

Kontroloval jsi nastavení ATV ? Je třeba mít na mysli, že si pamatuje různé hodnoty pro obě krajní výchylky, tj. abys to zkontroloval, musíš příslušným kniplem / ovladačem hejbnout na obě strany.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Toman
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Toman »

Nechal jsem tu diferenciaci na nule. výchlky mám manuálně na procentech a je to super :)

Děkuji mockrát pánové za spolupráci. :D :)

Jinak plánuji koupi něčeho novýho, tak kdyby jste mi ještě něco rozumnýho navrhly ....budu nejspokojenější :P ...díky :)
PetrD

#89 Příspěvek od PetrD »

Toman píše:...pánové ...kdyby jste mi ještě něco rozumnýho navrhli

sorry :wink:

S výběrem nového rádia jsem na tom stejně, mám FX-18 s Duplexem. Jeti DC-16 se mi zdá pro mě dost luxus, navíc jsou tam nějaké otazníky nad dosahem. Čistě technickou úvahou bych volil Futabu T14SG, určitě by mi stačila, ale nesedí mi v ruce (na což bych si třeba zvyknul). Pak je tam Graupner MX-20 Hott, technika podobná, v ruce jsem ho nedržel, ale mám obavu že to bude podobné. Třetí do výběru pak Multiplex Royal Pro 16, líbí se mi cenou a vyhovuje mi ta polopultová větší škatule, ale zase je tady ten M-link systém minimálně rozšířený a nemám o něm zatím žádné refrence.
JMalik

#90 Příspěvek od JMalik »

Toman píše:Jinak plánuji koupi něčeho novýho, tak kdyby jste mi ještě něco rozumnýho navrhly ....budu nejspokojenější :P ...díky :)

- můžeš zůstat u Duplexu a koupit jeden z těch dvou Jeťáckých vysílačů.
- můžeš koupit Futabu T14 FG, pokud požaduješ telemetrii. Pokud ne, tak koupíš za velmi dobrou cenu jetou T12FG, T8FG
- taky můžeš zvolit řešení, že koupíš úplně něco jiného: Graupnera (MX 20 HOTT), JR, Multiplex......
Preferoval bych v Tvém případě Futabu a Jeti.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“