Marena píše:Čau, nevím jestli to není trochu OT, ale dnes jsem se bavil s kolegou z práce. Má zálusk na nějaký telefon z Číny a když pominu nějaké nedostatky, dostali jsme se na DPH a CLO a začli trochu přít. Poslal mi pak odkaz na forum, kde řeší tyto objednávky telefonů. Jde to tam přes DHL a očividně oni mají vlastní celní a nejde to přes poštu. Samozřejmě uvádí deklarovanou cenu balíku cca $20 a vesele jim to prochází. Údajně, když se DHL zblázní a chtějí po nich doklad o koupi, tak jim napíšou, že žádný nemají a oni jim vypočítají DPH z deklarované hodnoty balíku + nějaký poplatek a doplatí cca 192Kč.
Bohužel DHL je celkem drahý a telefony jsou celkem lehké, tak je tam dopravné cca 500kč a není to na objednávání více kilových balíků, ale zarazil mě ten přístup, a že pokud nedodají doklad tak jim to vypočtou z deklarované hodnoty? Nepředpokládám, že u pošty něco takového bude procházet.... ale udivilo mě to. Máte někdo podobnou zkušenost?
Protože jinak vše vyřizuje Česká pošta.
To je hluboký omyl.
Pokud si ať už DHL, Česká pošta nebo i kterýkoli jiný dopravce vystupující v roli celního deklaranta vyžádá doklady k zásilce a pokud odesílatel nemá doklady, kterými by doložil cenu tak o tom co bude uznáno jako celní hodnota nerozhoduje celní deklarant tj. ani DHL ani Česká pošta, ale pouze celníci a ti mohou uznat klidně celní hodnotu uvedenou na balíku, ale také nemusí a mohou stanovit celní hodnotu z tzv. ceny obvyklé pro dané zboží na trhu.
Není pravdou, že přes DHL to projde vždy tak jak píšeš. Vím o případech kdy to ani u DHL neprošlo a bylo stanoveno DPH i clo. Totéž platí u České pošty.
Takže záleží jen na štěstí jak u DHL tak i u České pošty a na tom zda konkrétní celník, který bude o příslušné zásilce rozhodovat uzná celní hodnotu na balíku nebo zda stanoví celní hodnotu z tzv. ceny obvyklé pro dané zboží na trhu. Pokud však jednou uvedeš, že nemáš doklady nebo dokonce doložíš nesprávnou hodnotu falešnými doklady pak to už těžko půjde vzít zpět a případné následné vyšetřování může být velkým problémem.
Ostatně z článku, na který zde uvedl odkaz tomasCR je zřejmě, že i když to šlo přes DHL a i když defacto adresát vše doložil tak stejně musel podávat vysvětlení celníkům, a to se může stát i komukoli jinému ať už to půjde pře DHL nebo přes Českou poštu nebo i přes kteréhokoli jiného dopravce. Přitom se jedná o nedávný případ tj. může to naznačovat, že celníci začali "přitahovat kohoutky".