Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Česká pošta - DPH

#331 Příspěvek od Celeron »

Tohle je určite Drondisova parketa. :)
Jak je to s DPH u Český pošty? Jednou mi dají doklad, podruhý ne. Když jsem se dnes zeptal, tak je to prý jen u balíků do ruky a u balíků nad 10 kg. Co to je za Kocourkov? To mám přidávak do balíků cihly?
Díky za vysvětlení funkce této podivné organizace.
Jirka
wisky

Re: Česká pošta - DPH

#332 Příspěvek od wisky »

Doklad (daňový) by ti měli vystavit vždy, pokud posíláš balíky tak ti zůstane podací lístek ten slouží jako doklad.
když posílám dopisy třeba i jeden tak si nechám napsat příjmový doklad, bílý papír s razítkem pošty, Ale je fakt že od 1.8. nastaly změny o kterých netuším a až příjdu opět na poštu nebudu se stačit divit 8O
Kady

#333 Příspěvek od Kady »

Na požádání ti vypíší doklad i na jednu zakoupenou známku.
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
Drondys

#334 Příspěvek od Drondys »

Celeron píše:Tohle je určite Drondisova parketa. :)
Jak je to s DPH u Český pošty? Jednou mi dají doklad, podruhý ne. Když jsem se dnes zeptal, tak je to prý jen u balíků do ruky a u balíků nad 10 kg. Co to je za Kocourkov? To mám přidávak do balíků cihly?
Díky za vysvětlení funkce této podivné organizace.
Jirka

1. Některé služby České pošty jsou sice od DPH osvobozeny, ale stvrzenku o zaplacení jsou povinni na požádání vystavit bez ohledu na to zda je součástí zaplacené sumy DPH či nikoli. Vyplývá to z § 16, odstavec 1 zákona o ochraně spotřebitele viz tento odkaz. Pokud je zaplacená cena uvedena na podací stvrzence pak to není nutné, protože sama stvrzenka plní funkci potvrzení o zaplacení viz citace odstavce 5, článku 55 z poštovních podmínek České pošty viz tento odkaz.

5. Podnik na žádost stvrdí cenu, která byla uhrazena v hotovosti; to neplatí, jestliže je cena uhrazená v hotovosti uvedena v podací stvrzence.

Pokud zaplacená částka obsahuje DPH pak ze zákona o DPH vyplývá povinnost vystavení daňového dokladu a jedná-li se o platbu do 10000 Kč může být vystaven zjednodušený daňový doklad jehož náležitosti jsou uvedeny v § 30a zákona o DPH viz tento odkaz. Pokud podací stvrzenka má potřebné náležitosti opět není nutné vystavovat speciální doklad jelikož sama stvrzenka plní funkci zjednodušeného daňového dokladu.

Pokud se u přepážek, na některé poště vyskytne pracovník pošty, který s tím není obeznámen je vhodné se s žádostí o vystavení příslušného dokladu obrátit na vedoucí pošty.

2. Pokud jde o DPH některé poštovní služby jsou od DPH osvobozeny zatímco jiné nikoli. Projdi si aktuální ceník služeb České pošty viz tento odkaz platný od 1.8.2013 kde jsou i nové ceny některých služeb tj. je už včetně změn, které zmínil wisky. V tom ceníku máš u jednotlivých služeb uvedeno zda je či není osvobozena od DPH.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#335 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem si to pročetl a skoro vše s čím přijde člověk do běznýho styku je osvobozeno od DPH.
DPH má jen:
obchodní psaní
služby Czech pointu
a balíky do ruky, na poštu, expres, EMS a nadrozměr.
Díky za odkaz
Jirka
Marena
Kontaktovat uživatele:

#336 Příspěvek od Marena »

Čau, nevím jestli to není trochu OT, ale dnes jsem se bavil s kolegou z práce. Má zálusk na nějaký telefon z Číny a když pominu nějaké nedostatky, dostali jsme se na DPH a CLO a začli trochu přít. Poslal mi pak odkaz na forum, kde řeší tyto objednávky telefonů. Jde to tam přes DHL a očividně oni mají vlastní celní a nejde to přes poštu. Samozřejmě uvádí deklarovanou cenu balíku cca $20 a vesele jim to prochází. Údajně, když se DHL zblázní a chtějí po nich doklad o koupi, tak jim napíšou, že žádný nemají a oni jim vypočítají DPH z deklarované hodnoty balíku + nějaký poplatek a doplatí cca 192Kč.
Bohužel DHL je celkem drahý a telefony jsou celkem lehké, tak je tam dopravné cca 500kč a není to na objednávání více kilových balíků, ale zarazil mě ten přístup, a že pokud nedodají doklad tak jim to vypočtou z deklarované hodnoty? Nepředpokládám, že u pošty něco takového bude procházet.... ale udivilo mě to. Máte někdo podobnou zkušenost?

Protože jinak vše vyřizuje Česká pošta.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
tomasCR

#337 Příspěvek od tomasCR »

Rudý Android – nakupování z Číny má i svá úskalí (zkušenost čtenáře)

http://www.svetandroida.cz/rudy-android-nakupovani-z-ciny-ma-i-sva-uskali-zkusenost-ctenare-201309
Alpha 1500, AT-6 Texan, FunCub, T9x(Open9x)
Drondys

#338 Příspěvek od Drondys »

Marena píše:Čau, nevím jestli to není trochu OT, ale dnes jsem se bavil s kolegou z práce. Má zálusk na nějaký telefon z Číny a když pominu nějaké nedostatky, dostali jsme se na DPH a CLO a začli trochu přít. Poslal mi pak odkaz na forum, kde řeší tyto objednávky telefonů. Jde to tam přes DHL a očividně oni mají vlastní celní a nejde to přes poštu. Samozřejmě uvádí deklarovanou cenu balíku cca $20 a vesele jim to prochází. Údajně, když se DHL zblázní a chtějí po nich doklad o koupi, tak jim napíšou, že žádný nemají a oni jim vypočítají DPH z deklarované hodnoty balíku + nějaký poplatek a doplatí cca 192Kč.

Bohužel DHL je celkem drahý a telefony jsou celkem lehké, tak je tam dopravné cca 500kč a není to na objednávání více kilových balíků, ale zarazil mě ten přístup, a že pokud nedodají doklad tak jim to vypočtou z deklarované hodnoty? Nepředpokládám, že u pošty něco takového bude procházet.... ale udivilo mě to. Máte někdo podobnou zkušenost?

Protože jinak vše vyřizuje Česká pošta.

To je hluboký omyl.

Pokud si ať už DHL, Česká pošta nebo i kterýkoli jiný dopravce vystupující v roli celního deklaranta vyžádá doklady k zásilce a pokud odesílatel nemá doklady, kterými by doložil cenu tak o tom co bude uznáno jako celní hodnota nerozhoduje celní deklarant tj. ani DHL ani Česká pošta, ale pouze celníci a ti mohou uznat klidně celní hodnotu uvedenou na balíku, ale také nemusí a mohou stanovit celní hodnotu z tzv. ceny obvyklé pro dané zboží na trhu.

Není pravdou, že přes DHL to projde vždy tak jak píšeš. Vím o případech kdy to ani u DHL neprošlo a bylo stanoveno DPH i clo. Totéž platí u České pošty.

Takže záleží jen na štěstí jak u DHL tak i u České pošty a na tom zda konkrétní celník, který bude o příslušné zásilce rozhodovat uzná celní hodnotu na balíku nebo zda stanoví celní hodnotu z tzv. ceny obvyklé pro dané zboží na trhu. Pokud však jednou uvedeš, že nemáš doklady nebo dokonce doložíš nesprávnou hodnotu falešnými doklady pak to už těžko půjde vzít zpět a případné následné vyšetřování může být velkým problémem.

Ostatně z článku, na který zde uvedl odkaz tomasCR je zřejmě, že i když to šlo přes DHL a i když defacto adresát vše doložil tak stejně musel podávat vysvětlení celníkům, a to se může stát i komukoli jinému ať už to půjde pře DHL nebo přes Českou poštu nebo i přes kteréhokoli jiného dopravce. Přitom se jedná o nedávný případ tj. může to naznačovat, že celníci začali "přitahovat kohoutky".
Marena
Kontaktovat uživatele:

#339 Příspěvek od Marena »

Zajímavé. Já jsem netvrdil, že to tak je. Spíš mě zarazilo to co tam bylo ve foru psáno, že jim to prochází a vypadalo to tak, že velmi často a pokud nedodají doklady, vypočítají to z ceny uvedené.
Vím jak to chodí u ČP a tam většinou naopak spíše platíme. I když občas něco proklouzne.
Uvedený odkaz je zajímavý. Je vidět, že i některý z celníků DHL se může špatně vyspat. Každopádně telefon si objednal, tak jsem na to zvědavej, jestli mu to opravdu projde.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Drondys

#340 Příspěvek od Drondys »

Marena píše:Zajímavé. Já jsem netvrdil, že to tak je. Spíš mě zarazilo to co tam bylo ve foru psáno, že jim to prochází a vypadalo to tak, že velmi často a pokud nedodají doklady, vypočítají to z ceny uvedené.

Vím jak to chodí u ČP a tam většinou naopak spíše platíme. I když občas něco proklouzne.

Uvedený odkaz je zajímavý. Je vidět, že i některý z celníků DHL se může špatně vyspat. Každopádně telefon si objednal, tak jsem na to zvědavej, jestli mu to opravdu projde.

Věřit může čemu chce, ale až s tím bude mít problém tak ho nikdo z žádné diskuse nezachrání a bude mu houby platné v kolika jiných případech to prošlo. :twisted:

Pokud jde o celníky ti jsou zaměstnanci celní správy a ne DHL a může nastat i situace kdy nějaký celník, který dělal dříve celní odbavení zásilek jdoucích přes DHL bude později dělat odbavení zásilek jdoucích přes Českou poštu nebo i naopak.

Dál bych to v této diskusi doporučoval nerozebírat jinak by to někdo mohl považovat jako propagaci porušování zákona.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#341 Příspěvek od Marena »

O souhlasim. Chtel jsem vedet jak to tedy je s tim, kdyz nekdo neco nedolozi. Je videt, ze je to o lidech.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#342 Příspěvek od Marena »

Koukám, že při odbavování zásilek se nově ukazuje řádek: Vstup zásilky na SPU
Je to nějaká novinka, ale co jsem zatim našel, mělo by to být SPU - sberny prepravni uzel
Takže by se snad nemělo jednat o nějaký problém, ale jen nějaké nové info.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#343 Příspěvek od RCStudio »

Info na pi.. ted uz nedostanes info ze je prepravovan k dodaci poste a nic vic ... muj balik vstoupil do SPU vcera kolem poledne a bylo bezne ze se pres noc objevila hlaska ze jede k dorucovaci poste ale to uz system neukazuje a dalsi den rano doruceni. Nyni je balik v brne ale neni na dorucovaci poste takze nebyl rozvezen. Proste posta jakoby se snazi svoji neschopnost zakryt za dulezitou hlasku ...
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
mclei
Kontaktovat uživatele:

#344 Příspěvek od mclei »

Všimli jste si že pres českou poštu jde už sledovat zásilku krerá je ještě v Číně? Mám zásilku končící CN a vidím ji ve sledování už ve stavu Posted.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#345 Příspěvek od Marena »

janekx píše:Info na pi.. ted uz nedostanes info ze je prepravovan k dodaci poste a nic vic ... muj balik vstoupil do SPU vcera kolem poledne a bylo bezne ze se pres noc objevila hlaska ze jede k dorucovaci poste ale to uz system neukazuje a dalsi den rano doruceni. Nyni je balik v brne ale neni na dorucovaci poste takze nebyl rozvezen. Proste posta jakoby se snazi svoji neschopnost zakryt za dulezitou hlasku ...

Aha, tak to je na pr... :-(
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“