Katana MX - Precision Aerobatics

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

Re: Katana MX - Precision Aerobatics

#166 Příspěvek od Jindra_S »

Tak zapisuji další rozdrcenou motorovou přepážku, na letadlech PA již třetí. :(
Průběh to mělo skoro typický - v neděli nejdříve drobná havárie (přistání do kukuřice, pouze popraskaná haubna). Letadlo jinak v pohodě, haubnu jsem zalepil páskou a ihned šla do vzduchu - bez problémů jsem dolítal baterie, pak začlo foukat.
Doma jsem haubnu sundal, vyspravil laminováním, bohužel již ne domek a dnes KMX otestoval - přestože jsem lítal jen na půl plynu, v letu odpadl motor s vrtulí a přepážkou. Přistát se naštěstí dalo bez problémů.
Po nálezu motor vypadá OK, vrtule (APC) taky přežila, haubna půjde taky opravit (byť už to bude chtít koupit náhradní) a domek už se lepí - v podstatě se celá přední deska vyrvala (přestože byla vyztužena tím proužkem laminátu, co k tomu byl dodán).
Chystám se domek vyztužit pořádnějším několikavrstvým olaminováním, stejně tak na ostatních letadlech od PA.
-
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#167 Příspěvek od Vojc29 »

Já měl i vylaminováno a stejně se to rozlítlo ... :(
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
LukeKluke

#168 Příspěvek od LukeKluke »

Ja zatim v pohode.. extra onehda a ted i katana bez problemu.. Akorat mi v tom ted zaclo nejak podivne vrcet.. zacne to tak na 1/3 plynu a cim vic pridavam, tim rychleji to drnci.. je to jako traktor.. Ale kdyz jsem sundal haubnu a prekontroloval spoje.. vsechno v pohode, motor v pohode, srouby dotazene.. zadne vibrace, hridel taky v klidu.. netusim, cim by to mohlo byt.. mozna tam vibruje nejak ve vstupujicim vzduchu popraskany obal reglu.. jestli vite, co myslim.. nebo jeden z tech nasavacich pruduchu..
Zni to dosti strasidelne, ale zadnou mechanickou vadu jsem proste nezaznamenal, tak litam dal..
MC-20, T-rex450, VariantIII, RCF - CrackPittsMini CrackPitts SU29 Depron Extra300L, PA - KatanaMX
HonzaS

#169 Příspěvek od HonzaS »

Dnes 6 startů s rok a půl starým banditem. Bez sebedestrukčních sklonů. :lol:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od Jindra_S »

Tak domek opraven a ostatní PA domky preventivně přelaminovány, přelepeny a vyztuženy uhlíkem.
Dneska nebo zítra budu testovat vibrace, tož uvidíme, zda je něco ohlé nebo ne. V každém případě první pokusné starty bez haubny.

Nechci to téma dále nějak pitvat, nicméně psal jsem do Pamodels.cz, takže třeba se tento text bude někomu hodit:
1,KMX - drobná havárie - zlomená vrtule. Odlítány cca 2-3 baterie s jinou vrtulí. Poté náhrada za plastovou 15/6 bez středícího kolečka. Jeden start a po 30s rozsekaná haubna a rozbitý domek.
2,KMD - opět drobná havárie - haubna mírně podřená, domek naštípnut a zesílen uhlíkem. Odlítány cca 4 baterie. Poté opět po pár sekundách rána a motor se vyštípnul s kouskem přední desky (Mimo spoje) - místo které nebylo viditelně poškozeno ani naštípnuto
3,KMX - přístání do kukuřice - haubna mírně podřená a naprasklá, domek v pořádku, bez viditelného poškození. Haubna provizorně opravena páskou, baterky ihned dolétány bez známek poškození nebo vibrací. Poté haubna opravena laminováním. Po 30s celá přední přepážka (v podstatě se odlepila) i s motorem a vrtuli šli k zemi.

Mně z toho vyplývá - v případě jakéhokoliv pádu nebo havárie - i když to nevypadá - sundat haubnu a olaminovat + polepit, co se dá. Ale každý podle svého gusta - nějlepší by bylo pády vynechat. :)

Z jiného soudku: Předpokládám, že většina má nalepené vortex generátory. Jak pak řešíte přepravu křídel? Klasické obaly z izolace za radiatory se mi neosvědčily - generátory se zadrhnou a hrozí zlomení. Takže křídla vozím na zadním platu v Oktávce oddělené právě tou izolací, ale není to ono - při prudším zabrždění letí křídla dopředu. :(
-
LukeKluke

#171 Příspěvek od LukeKluke »

Tak obaly mam prave z te izolace za topeni.. mam to takto spojene popruhy s obalem na trup a hezky pres rameno vse v jednom.. ;)

http://img39.imageshack.us/img39/724/82zq.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/5199/g1hj.jpg
MC-20, T-rex450, VariantIII, RCF - CrackPittsMini CrackPitts SU29 Depron Extra300L, PA - KatanaMX
honzis

#172 Příspěvek od honzis »

Používám obaly z materiálu SANFLEX ( bublinková na podlahy). Spojovat (žehlit)se dají modelářskou žehličkou ze strany stříbrné fólie a pak je odstřihnu podle toho jak potřebuji.
Je to pevné a na Banditovi to mám také.
LukeKluke

#173 Příspěvek od LukeKluke »

Jojo.. to jsem onehda sháněl v obi a koukali tam na me jak na zjevení.. místo toho mi nacpali toto.. sice se to neda lehce zehlit, ale zase to je možná pevnější.. nevim, jestli by ty VG nepropichaly ony bublinky snaz nez se dostanou skrz tu slabou polystyrenovou vrstvu..
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od Jindra_S »

Zkusím dotaz upřesnit - na jiná letadla používám materiál pro izolaci za topení. Spokojenost - křídla jsou skutečně chráněna při dopravě.

Problém nastal s KMX - udělal jsem obal a při vytahování se vertex generátor na konci křídla (prostě ta placka z grafitu) zaseknul a musel jsem ho lepit. O poškození/propíchnutí obalu nejde - spíše bych nectěl poškodit VG.

Chcete říct, že všichni prostě vytahujete opatrněji? :)
-
honzis

#175 Příspěvek od honzis »

No v OBI to nemají. Stavebniny PRODOMA. No a abys je nevytrhával tak to musíš udělat větší. Zatím se mi nic podobného nestalo protože ta fólie je hodně pevná. Tyto obaly používám 4 roky a bez sebemenšího problému.
JMalik

#176 Příspěvek od JMalik »

Ten obal ze Sunflexu nesmí být moc těsný a hlavně to musíš vytahovat tak, že na konci křídla obal u VG zmáčneš náběžkou a odtokovkou k sobě a až potom to pomalu taháš dolů, jinak ulomíš VG.
(Sunflex koupíš ve stavebninách -v metráži)

Honzis je rychlejší :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od Jindra_S »

Ok, udělám obaly větší a budu křídla vytahovat pomalu a opatrně. (Jako když se milují dva ježci - s vášní, ale opatrně :) )
-
HonzaS

#178 Příspěvek od HonzaS »

Jindro a kontroluješ to skutečně dobře? Doporučuji se zaměřit třeba na takový místa:
IMG_2706.JPG

Je to vzpěra motorovýho domku. Na první pohled to není vidět, ale ty praskliny v epoxidu jsou skrz - je prostě upadlá. Domek pak snáz chytá rezonance a může se rozebrat.

A bacha na hřídele. Pár let s vrťasama mě naučilo jak málo občas stačí k ohnutí - a následnému problému vibracemi.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od Jindra_S »

Honzo, jestli to kontroluji dobře to bohužel netuším - očividně asi ne, když to odpadává. A to mám startů rozhodně méně než ty.
Prostě pohledově dobré, hýbat se s tím nedalo, na rentgen jsem to ale nebral. Naprasklého epoxidu si nejsem vědom - samozřejmě vyloučit jej nemohu.

Co jsem při opravách a výměně domku vynechal jsou ty plastové náfučníky, které jsem neměl, ale ty by měly pouze chladit motor a snad tam nejsou kvůli tlumení vibrací. A lítám bez kužele, což by spíše mělo pomoci - je vyloučeno, že to špatné dělá kužel.

Vibrace z hřídele či vadné unašeče také nevylučuji - dneska nebo zítra to velmi opatrně otestuji v garáži a uvidím. Rozhodně se to při startu nebo letu netřepalo ni nehučelo, na první pohled.
-
HonzaS

#180 Příspěvek od HonzaS »

Hřídel otestuješ snadno ;) roztoč motor a dotkni se konce hřídele z boku hranou nehtu, nebo (lépe) špičkou propisky. Když to klepe, je ohlá. To samé s unášečem (kde to komplikuje závit :-/ ). Vrtuli a plášť motoru pak zkusíš tak, že držíš motorový domek ze zadu hned u přepážky a přidáš plyn (jen motor, a pak motor s unašečem a vrtulí). Když to klepe, tak to ucítíš. Nejlepší je samozřejmě vzít akcelerometr a oscík... Tím se to dělá nejlíp.
Přílohy
IMG_9531.JPG
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“