Graupner HOTT a telemetrie

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner HOTT a telemetrie

#211 Příspěvek od kope »

Tak jsem v sobotu opět lítal s variem, kráááásně to nosilo, tak jsem se včera večer chtěl pokochat grafem. Stáhl jsem soubory z karty na disk, načetl je a na grafech není vidět v podstatě nic :( . Přitom soubory mají "rozumnou" velikost, takže data by v nich být měla. Zkusím zapojit vario přímo do přijímače, bez Y-kabelu, abych vyloučil vliv kabelu. Pokud to zafunguje, zkusím tam dát jiný Y-kabel. Pokud to nezafunguje, zkusím znovu přehrát FW varia (i když je aktualizované). Pokud ani to nepomůže, tak to vidím na reklamaci varia. Ono i za letu, když mám puštěnou hlasovou telemetrii, tak jsou dlouhé úseky letu, kdy paní nic nehlásí, což mi přijde divný. A to bylo i v okamžicích, kdy jsem evidentně točil stoupák. Jako by z varia netekla data.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od jyrry »

mne porad nejak nesedi ten y-kabel. jak jednotliva pripojena zarizeni vi, kdy maji posilat data, aby se vzajemne netloukla?
jyrry.webnode.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od kope »

Já to ale s Y kabelem používal a až do nedávna ok. Dokonce i v manuálu k některému z čidel (nebo dokonce k RX/TX-teď si nevzpomenu, ale večer to zkusím doma dohledat) se o téhle možnosti píše. Jenom při nastavování čidel nesmí být zapojené dvě najednou.
kope
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od kope »

Tak jsem si na webu našel manuál k variu a tam se píše:

" Multiple sensors, for example GPS and General module, can be connected to the receiver via a Y-cable order No. 3936.11 from software version V2.x or higher for the module, receiver and SMART-BOX. Attention: When using the Y-cable plugged into the telemetry connector on the receiver for connecting multiple sensors, only the SIMPLE DATA VIEW or MODEL SELECT can be used, because only in this mode the sensors are addressed correctly.
The SETTING AND DATAVIEW mode for programming can not be used!
First the sensors must individually programmed, for example directly with the SMART-BOX."

Takže se ještě kouknu, jestli jsem v tom správném (simple data view) modu
BoŠ

#215 Příspěvek od BoŠ »

To Kope:

A na displeji vysílače nebo ve sluchátkách ti to hlásí údaje v pořádku?
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
kope
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od kope »

Já na displej moc nekoukám, mám strach, abych neztratil model. Proto jsem si připojil repráček. Automaticky hlásí klesání/stoupání+warningy při dosažení mezních hodnot, na tlačítko pak mám další údaje-okamžité napětí, signál, výšku. No a jak jsem psal o kousek výš-byly dlouhé okamžiky, kdy model naprosto prokazatelně kroužil ve stoupáku a hlášení se neozývalo.
bzukyn

#217 Příspěvek od bzukyn »

Stáhl jsem soubory z karty na disk, načetl je a na grafech není vidět v podstatě nic :( .

co používáš za soft na prohlížení?
dobře mi ukazuje asi jen tohle,ale z vysílače jinej soft
Přílohy
electric modul.JPG
gps modul.JPG
brera
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od brera »

postavil jsem si loď a chtěl bych kontrolovat teplotu motorů pomocí teplotního čidla co je běžně v prodeji za asi 350 Kč. Budu k tomu ještě něco potřebovat, nebo to jen zapojím do přímače? A bude mě to schopný měřit i napětí na pohonné 4S lipolce, když je to teplotní a napěťové čidlo?
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od xpetr »

na HOTT jsou nový firmware na stránkách Gr.
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od jyrry »

Přišel mi Electric Air modul a studuju návod, jak připojit 2 sady 6s k těm balančním konektůrkům, aby mi to ukazovalo napětí těch dvou jinak nezávislých sad, spojené budou jen zeměmi. Půjde to? Nějak jsem to ani z českého návodu nevyčetl, píší že to umí 2-14s, ale to by muselo být uvnitř propojení mezi posledním pinem toho "lower cell" konektoru a zemí GND2 toho "higher cell" ???
Jinak by mělo jít použít ty "externí" vstupy pro "senzory" po propojení jejich "-" s GND1 ???
Ty zmíněné senzory - podle fotek to je jen konektor s kablíky (měření U) a termistorem/diodou (?) pro měření teploty?
Už jste někdo zkoušel ty konektory pro "senzory" sehnat samotné? Nechce se mi napojovat kablíky, půjde to z trupu až do gondol, docela daleko...

edit: tak ty konektůrky vypadají na micro JST ZH 1,5mm...
jyrry.webnode.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od mihlit »

Je to na mě trochu zmatené, co tam píšeš :) Ty baterky budou seriově nebo paralelně?

> Jinak by mělo jít použít ty "externí" vstupy pro "senzory" po propojení jejich "-" s GND1 ???

této větě nerozumím

> edit: tak ty konektůrky vypadají na micro JST ZH 1,5mm...

tuším, že ano. Řešil jsem to cca 10 měsíců zpátky v mx-20 vlákně, tak si to nepamatuji přesně. Kupoval jsem to na ebayi.

Mimochodem, snažíš se zapojit do toho modulu co všechno?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od jyrry »

Baterky budou nezávislé, ve dvoumotoráku, v každé gondole jedna, spojené budou jen jejich země kvůli jednotnému potenciálu.

Chci sledovat jejich napětí (přes "externí vstupy" - tak to popisují v českém návodu) - to by neměl být problém (jen se musí podle návodu jejich zem - to označují jako externí mínus - spojit s GND1).

Případně by to mohlo snímat jejich jednotlivé články a to by se muselo realizovat přes ty osmipinové vstupy. O těch ale zatím nevím, jak jsou na sobě závislé, když by měly umět baterku 2-14 článků...

Další věci zatím zapojovat nebudu, třeba proud v tomhle případě nemá smysl, to je jen pro jednomotoráky nebo kdyby aku byla jedna v trupu. Možná teplotu reglů, ale to ještě uvidím.
jyrry.webnode.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od mihlit »

Hm, tak tohle jsem ještě nerealizoval. Každopádně to vypadá, že podle manuálu by to jít mělo.
Teoreticky by to mělo jít 1 baterka na silový mínus a ten malý červený drátek. Zem propojit s pravým dolním balančním konektorem a zároveň zem vlevo dole - druhý pin z prava. Druhou baterku společná zem a plus do toho levého dolního konektoru. Prakticky jsem to ale nezkoušel. Využít oba pomocné konektory vlevo nebo oba balanční vpravo bych asi nezkoušel. Dle všeho to počítá se seriovým zapojením baterek.

Dej vědět jak jsi to zapojil a jestli to vyhořelo nebo ne :mrgreen: Holt dvoumotoráky tu moc lidí nelétá.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od jyrry »

Hmmmmm... podle toho obrázku mi to přijde jako že u těch dvou obou (!!) vlevo dole - externí vstupy pro U (a teplotu) - se mají propojit jejich "externí mínusy" - piny druhé zleva (!!) - s "hlavním" minusem, což podle návodu mi přijde jako ten GND1 - tedy pravý dolní konektor, pin první zprava.
To propojení GND1 se silovým mínusem se má udělat když budu měřit proud a napětí baterky při "normálním" zapojení a když NEpoužiju balančák...

Vyhrabal jsem ty JST ZH, sice trojpiny, ale jdou tam... Drž palce !!!!!!!! :-)

Ještě mi v hlavě vrtá ta jejich poznámka o sériovém a paralelním spojení dvou baterek - předposlední věta v odstavci pod obrázkem na straně 03 (Pokud používáte dva LiXx...) Z té jsem nějak... tedy z ní nejsem...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od jyrry »

Ejchuchuuu, ušetřil jsem 2 litry :-D
Propojené je to jak jsme to vykoumali, ty dvě baterky vlevo to zrovna měří:
air_mod_2xU_1.jpg

Na displeji to je takto ("hlavní" měření přes silové jsou ty nuly nahoře a články vpravo, BAT1 a BAT2 jsou ty měřené):
air_mod_2xU_2.jpg

Ty 2 balanční nebudu pokoušet, možná až o tom něco najdu.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“