Využiju toto vlákno, ať nezakládám další, téměř shodné a obracím se na zkušenější.
S příchodem do 700 heli třídy jsem definitivně narazil na limity mé letité UDP50.
Jejích 180W na kanál, nemožnost provozu na více jak 15V a malý výkon balancéru je pro provoz velkých sad Lipo nedostačující.
Letos to ještě doklepeme, ale příští rok už budu chtít víc.
Požadavky:
V LAčku nyní provozuji 11S 4500mAh, tak jsem to pořídil. Ve své podstatě mi to vyhovuje, snad jen nemožnost nabíjet paralelně oba paky (6S a 5S) mne láká k přechodu na 10S. A trochu autistická touha po souměrnosti.
12S je pro můj styl letu zbytečných, nicméně nechci být krátkozraký a při výběru nabíječe předpokládám růst až do 14S (2x 7S), abych měl rezervu do budoucna. Hodlám nabíječ pořídit na nějakých 5 let dopředu, tak ať mne nezačne za rok brzdit.
Z toho samého důvodu cena nehraje primární roli při rozhodování.
Provozovat chci 1 - 2 sady baterek, spíše se přikláním k jedné, vždy na sezonu pořídit novou a nabíjet větším proudem.
Nabíjim pouze Li... Nepotřebuji ultra funkce pro Ni.. a podobně, na to si nechám UDP a na place nic takového nevyužívám.
Velmi důležitý požadavek je pro mne ovládání.
Nastavení nabíjení do paměti/předvolby... a podobně může trvat třeba celý den, to budu dělat jen jednou, tak mi to nevadí, ale na place chci připojit kabel a zmáčknout !jednou! tlačítko. Nechci se proklikávat nějakym menu a stále dokola něco potvrzovat. Pokud bude něco špatně, ať to na mne řve, ale jinak ať si to dělá svojí práci.
Návrhy:
Jako první mi do oka padla C60, respektive POWER PEAK® Twin EQ-BID 1000W, kde je fajn možnost využití BID čipů, které (ty čipy) ještě z dřívější doby leží někde v šuplíku.
Při bližším zkoumání však hodně uživatelů není úplně spokojeno.
V nejužším výběru mi tedy zbývá:
- iCharger 4010DUO - hrozně se mi nelíbí, ale to není to podstatné
- iCharger 3010B - za cenu 4010ky mám dva (nutno přejít na 2x 5S - nabíjení v sérii/paralelně, 2x 6S - nabíjení paralelně)
- CELLPRO PowerLab 8 - opět nutno změnit pohon na 2x 5S, nebo 2x 6S (paralení nabíjení)
- iCharger 106B-plus - pořídit jí 4x, cena odpovídá ~4010ce, ale ta drátařina mne děsí (tahle možnost jen tak do počtu, moc jí neberu, navíc limit je 12S namísto 14S)
Na nějakou možnost jsem zapomněl?
Čím to živit?:
Používám teď 2x (paralelně zapojené - UDP neumí 24V) 12UMTB60. Něco mají za sebou, tak odhaduji reálnou kapacitu 40Ah. Jsou ale těžké jako prase - 21,1kg každá.
- LiFePo, viz vlákno
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=40&t=57326, nevíhoda je cena a nutnost to zase tahat domu a nabíjet
- centrála, ale ta smrdí a je nutné tahat ještě zdroje, jedině pak jak dopadne práce Mad-Box
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=40&t=58419#p1015512 to bych pak ten smrad a hluk nějak přežil.
Děkuji Martin