Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
tks
Kontaktovat uživatele:

Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel

#211 Příspěvek od tks »

Já osobně bych z těch dvou YEPů zvolil tento:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oller.html
:wink: Používá se to dost v RCEK a tam to smaží taky přes 30A a mají plnou mechanizaci křídla.
Já ho mám v motoráku 35A, 6 serv, 3S LiPol a naprosto v pohodě.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
graup15

#212 Příspěvek od graup15 »

RedAce píše:Já mám z těch jejich "nových" YEPů pocit, že už to nejsou žádně kopie kvalitního reglu, ale běžná čínská kvalita profitující z úspěchů předchozích reglů (hlavně 60A a 100A). Navíc v neprospěch 45A verze hraje fakt, že cenově (téměř) a velikostně (zcela) je shodná s 60A verzí. Takže já bych volil osvědčenou 45A verzi. Těch pár gramů za to klidnější svědomí stojí.

YEP 30 není nový,je to pořád ta první řada YGE:-)
http://www.yge.de/artikel.php?search=yge30
Týká se ti i 18ky.
Až 150ka je čajna pokus (co ale funguje).
Co nefunguje je 180ka HV...vybuchla při 220A.:-)
graup15

#213 Příspěvek od graup15 »

lakotamm píše:Je možné že 45A má len menej tranzistorov.

Plánuješ full carbon? Aký dizajn?

Design...no uvidíš :-) Bude to takový polo-carbon verze :-)
Je to no pohodové polétání na chalupě,kdy na přistání mám fakt málo místa (a ještě přez plot). Nechci z toho dělat raketu...

Pro připomenutí kde budu přistávat.... Je to sice dobrá frajeřina, ale až moc velký risk.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rXmUQ3xKzBo[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xF3YQYlz2Xw[/youtube]
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od lakotamm »

Len nezabúdaj - ten motor znesie cez 50A. Pri 40 sa bude nudiť... :roll:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
graup15

#215 Příspěvek od graup15 »

Hele ty nevyřáděnej...až budu chtít raketu o které se ti jen sníva..:-) Tak ji rozhodně nebudu dělat z Corada. Corado chci na pohodu..křesílko,kafíčko..
Až mi bude hrabošit jak tobě,pořídím si Speedfire..to je na pohon co se nenudí!!!

Nezapomínej na to,že v Coradu je oběžka..jaké koli přetěžování je jen generování tepla. Naprosto k ničemu. Při 30A si tenhle motůrek co má 80g,hezky vrní a nehrozí,že by mi shořel v luftu.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od lakotamm »

:) Mal si tam 1kW. To nebola raketa? :twisted:
Je fakt že účinnosť to bude mať slušnú a nejakých 20m/s to možno polezie...

Teším sa na fotky!
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#217 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:........váhám mezi regulátory. Buď YEP45 nebo YEP30. Rozdíl velikostí je mezi nima ohromný a váhově je YEP30..22g a YEP 56g.
Je tu ale jedno, ale!! YEP 30 má BEC na 4A a YEP45 na 6A.

V Surprise jsem létal bez problémů cca půl roku na externí BEC 3A. Protože jsem zbabělec dal jsem radši 5A. Kamarád říznul minulý týden z érem, protože výkonem pohonu přehřál regl tak, že ten odstavil i BEC, který by to za normálních podmínek zvládl.
Tak si vyber :wink:
(V poměru hmotnost - výkon, bezpečnost mám dobrou zkušennost s regly značky kterou Ty nemusíš. Ale vychází to lehké, dostatečně dimenzované a ještě jsem s tím neměl v podstatě problém)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
graup15

#218 Příspěvek od graup15 »

Už jsem se rozhodl...:-)
Bude tam YEP30 (na něm je přidělané sdružené čidlo Sm-modelbau Unisens)
Pokud (po testech) by BEC reglu nevyhovovalo, přijde do trupu externí Castle 10A BEC. Důvod proč to bude tak,je . ...málo místa. pokud přidělám k YEP 45 čidlo proudu,jsem skoro pod křídlem...což je trošičku problém. Navíc YEP 30 je mnohem méně (o polovinu) méně tlustý regl než 45ka.

Na obrázku je už čidlo na svém místě a proběhlo přihlášení do TX. (Pro majitele sm-unisens)..nestačí vybrat ze zeznamu v TX...nejdřív se musí všechna aktivní čidla smazat. Pak připojit do TX --V kabel a čidlo rádiu přihlásit. Ono je to totiž obousměrná komunikace a pak po připojení čidla na Uni-sens soft v PC je vidět změna slotu!!!
Též nezapomenout nastavit položku start s kapacitou 0mAh. No a nakonec zakázat posílat vario mínus data.
Výsledek je,že to je první čidlo na které Futaba T14 s puštěným voice vario pořád nepípá jak prdlá myš.
Maká to pěkně.:-) Pro test jsem na regl připojil malý Neu 1107..parádní rozběhy a brzda. Zatím spokojenost.
Přílohy
P1100954.JPG
tpk

#219 Příspěvek od tpk »

Nevím, jestli tenhle příspěvek není spíš do vlákna Minicoráda. Případně to tam Dalibore přesuň.

to Graup15: Dalibore, jakou plánuješ konečnou letovku? Mě se podařilo poskládat MC (viz. fotka od RomanaSadilka) na konečných 860g. Což je podle mě hmotnost která MC sluší. Zatím se mě zdá ideální do mírných podmínek. Na svah a do větrnějšího počasí chci dovažovat na nějakých 1000-1100g, což mě potvrdil i Michal V. Teď jen vymyslet jak tam nějak inteligentně ten balast nacpat.

to RomanSadilek: No Romane, Minicorádo je snad jasná volba!!! Osobně je to moje nejlétanější letadlo. Mám jak plnokrevné F3B-E (Tanga) tak i F3J-E (Snake), ale u toho MC vítězí ta perfektní skladnost a možnost zalítat, ale hlavně přistát na jakémkoli plácku.
graup15

#220 Příspěvek od graup15 »

No..:-) jaká vyjde. :-)
Máš to za 860g..což je 34g/dm....to mají Ječka :-) To je výtečné,pro můj zamýšlený účel. Takže když se do toho vejdu,budu spokojený.
tpk

#221 Příspěvek od tpk »

Hm, tak to se vejdeš v pohodě. Popravdě nevím jakou "verzi" si od Michala necháváš stavět.
Já mám 4 klapkové komplet v uhlíku. Samotný drak měl včetně kabinky 400g (myslel jsem, že bude o fous lehčí). Osazení mám:
6x Dymond D60 - všechny táhla křídla vnitřkem a serva v ocase
TGY 2836 -1200kv
YEP 40
PohodaLet 36 + AE 10/6
TGY 3S 2200mAh
Přijimač 8CH od FrSky
Telemetrie FrSky: Vario + proudový senzor
S tímhle osazením to mastí kolem 20m/s a žere 40A. Popravdě přesné stoupání jsem ani neměřil protože mě to až tak nezajímá. Prostě to stoupá kolmo za vrtulí a hlavně na dovádění na rychlosti mám Tangu, proto jsem MC nekupoval.

Jen pozor na těžiště! Vím, že ti něco říkat o stavění MC je nošení dříví do lesa :wink: , ale já se dost pral s tím aby letadlo nebylo lehké na předek. I proto v tom vozím tu 2,2Ah Bohatě by mě stačila i tebou volená 1,7Ah, protože na ni vydržíš lítat nekonečně dlouho, ale tam bych asi už musel dovažovat. Regl i proudové čidlo mám naražené hned na motoru. Zatím zkouším 111mm od odtokovky a v tom případě je místa relativně dost. Ale pokud dám 116mm což je Michalem doporučovaná hodnota na začátek tak už je to tak tak a baterka je kousek od motoru.

Apropo, vymysli jak tam smysluplně nacpat balast. Mám už takovou myšlenku, ale nejsem si ji 100% jist.

A tohle by už fakt mělo jít do MC vlákna, můžeš to nějak přesunout nebo to tam mám hodit já a tady smazat? :) .
Jo a jedu z práce a po cestě si ho hodím, bo Corado je můj věčný spolucestující pod střechou vozu! ;)
graup15

#222 Příspěvek od graup15 »

Pro Pepana....Takhle to mám nastavené..jo a jukni na pozice slotu.
Přílohy
ScreenHunter_01 Sep. 11 18.41.gif
PepaK
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od PepaK »

Tak mi stále nejde načíst čidlo proudu. Vário a otáčky funguji perfektně :(
graup15

#224 Příspěvek od graup15 »

Kluci humornou vsuvku, než zase bude něco technického-nového jsem odstranil (byla jen dočasně,než něco spachťám).
Páč tu mám rozsetavěná tři Corada,tak si můžu i spájet motor s reglem na míru,až pak přijde moje,jen to vyndám ze šuplíku.
Vrtulí jsem nastavil proud tak aby nepřesahoval rozsah reglu. A porovnal údaj ze sm-unisens čidla a eterního ampermetru . Takhle jsem spokojený.viz fotky.
Je naprosto jisté už teď,že do 800g se vejdu. Takže příkon 350W mi bohatě stačí.
Ampermetr ukázal 29.72A a Sm-čidlo 30.2A...to vcelku ujde(souběh měření)..když se započte,délka kabelů..tak by rozdíl byl ještě menší.
Vrtuli jsem dal Aeronaut 9.5/5.
Na poslední fotce je hmotnost komplet celého trupu,včetně vybavení. Na křídlo zbývá 360g. Tak snad to vyjde.
Přiznám se,že mi to děsně baví,hrát si s pohony z opačného spektra než je u mne obvyklé :-) :-)
Přílohy
P1100960.JPG
P1100959.JPG
P1100958.JPG
P1100957.JPG
tpk

#225 Příspěvek od tpk »

Apropo, zas o kousek blíž. Altis má podporu pro hotthttp://stoupak.cz/forum/technika/9357-altis-v4?limit=10&start=120#10759
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“