Plánek Komár
Plánek Komár
Zdravím všechny a obracím se na vás s prosbou, zda by jste někdo neměl plánek nebo odkaz na něj. Jedná se o gumáčka Komára (Igra). Já si už vážně nevzpomínám, jak to před 40 lety vypadalo.
Opravdu jsem to několik hodin hledal ale nenašel. Nicméně se nemusím na vašem webu jako nováček dobře orientovat, tak se tímto předem omlouvám. Předem děkuji.
Opravdu jsem to několik hodin hledal ale nenašel. Nicméně se nemusím na vašem webu jako nováček dobře orientovat, tak se tímto předem omlouvám. Předem děkuji.
- pert
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plánek Komár
Ahoj,
Jsi si jistej že to byla Igra? Ta dělala jen tohle pod názvem Komár 2.
Předchůdce byl kolibřík s balzovejma křídlama.
A jako jedinou "stavebnici" od Igry jsem našel model Jiskra.
zde: http://www.starehracky.cz/katalog_detail.php?&kategorie=IGRA&hracka=838
LETU ZDAR
Jsi si jistej že to byla Igra? Ta dělala jen tohle pod názvem Komár 2.
Předchůdce byl kolibřík s balzovejma křídlama.
A jako jedinou "stavebnici" od Igry jsem našel model Jiskra.
zde: http://www.starehracky.cz/katalog_detail.php?&kategorie=IGRA&hracka=838
LETU ZDAR
- Přílohy
-
- komár igra.JPG (2.21 KiB) Zobrazeno 6344 x
Naposledy upravil(a) pert dne pon 23.09.2013 20:33, celkem upraveno 1 x.
Pokud mi paměť dobře slouží, tak byl nejdříve Komár, který měl černý plastový předek ve tvaru kabinky s okýnky (dělal se i jako házedlo a to se tuším jmenovalo Vážka). Komár dvě byl druhá generace, vylypšená - předek byl hodně zminimalizován, zůstal plastový a většinou byl červený(?) - lítal mnohem líp než jednička. Nosné plochy byly z polystyrenu(tuším světlounce zelený s potiskem), drátěný podvozek, plastová kolečka. Nejlepší byl Kolibřík, balzové nosné plochy s modrým potiskem a lítal parádně, co se pamatuju. Měl jeden obrovský neduh, že se po přistání vždy sám ochotně rozložil. Komára dělala IGRA u Kolibříka si nejsem jist.
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
- pert
- Kontaktovat uživatele:
No, nebudu se hádat ale z dětství si pamatuje že první byla vosa a kolibřík a potom v době kdy nebyla moc k sehnání balza tak byl komár a vážka.
pert píše:No, nebudu se hádat ale z dětství si pamatuje že první byla vosa a kolibřík a potom v době kdy nebyla moc k sehnání balza tak byl komár a vážka.
taky si to tak vybavuji a hlavici bych asi ještě někde našel
Hlavice na vosu je na světě:-)
Naposledy upravil(a) FF dne úte 24.09.2013 20:10, celkem upraveno 1 x.
věčný začátečník nyní s T9x
Jejka, to je ono Kolibřík! Já jsem měl stále před očima: Drátěný podvozek, balzová křídla, o Igře jsem ani nepochyboval, protože zde před 40 lety moc čínských hraček nebylo a udělal jsem z toho Komára....
Moc se omlouvám za zmatečnou otázku.
před nedávnem jsem zahlíd na Aukru někoho kdo prodával stavebnice Komárů, potisk a díly vypadaly jako kdysi, bylo to v igelitovém pytlíku s papírovou pošetkou.
pert píše:No, nebudu se hádat ale z dětství si pamatuje že první byla vosa a kolibřík a potom v době kdy nebyla moc k sehnání balza tak byl komár a vážka.
Takhle určitě dává smysl a doplním tedy, že první generace Komárů měla Kolibříkovu kabinu a ta druhá Komár 2 - takovej mrňavej hranatej výlisek. Kromě Vosy, o které jsem doteď nevěděl, jsem vlastnil všechny zmíněné. Ale to už ani není pravda
- pert
- Kontaktovat uživatele:
Ale je, je to pravda a buď rád že si to pamatujeme 
Kolibrík aj Vosa boli pre mna dve suprove lietadielka ktore lietali, na Kolibrikovy ak sa ulomil čumak s vrtulou, zapalil som sviečku nahral obe časti a tak zlepil
Mal som aj celobalsoveho zlina na gumu 
Ak si dobre pamätam Kolibrík bol za 12Kčs a Vosa za 8 Kčs
Ak si dobre pamätam Kolibrík bol za 12Kčs a Vosa za 8 Kčs
Naposledy upravil(a) ingwarr dne pon 23.09.2013 21:21, celkem upraveno 3 x.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
Kolibřík měl narozdíl od Komárů dělené křídlo. Zasouvalo se to do plastového centroplánu(spojky), která křídlo dokonce tvarovala do jakéhosi profilu...
- pert
- Kontaktovat uživatele:
bak65 píše:Jejka, to je ono Kolibřík! Já jsem měl stále před očima: Drátěný podvozek, balzová křídla, o Igře jsem ani nepochyboval, protože zde před 40 lety moc čínských hraček nebylo a udělal jsem z toho Komára....
Víc už neposloužím, ani si netroufám tvrdit že takovej poklad ještě bude někdo vlastnit. Snad ano, možný je vše.
Naposledy upravil(a) pert dne pon 23.09.2013 21:15, celkem upraveno 1 x.
- pert
- Kontaktovat uživatele:
No, koukám že tu jsou jen velcí pamětníci.
A co říkáte na tuto sbírku? Hned si oživíte paměť.
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_dobre_ceske_stavebnice_-_IGRA,_Modela_aj/
LETU ZDAR pamětníci
A co říkáte na tuto sbírku? Hned si oživíte paměť.
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_dobre_ceske_stavebnice_-_IGRA,_Modela_aj/
LETU ZDAR pamětníci
Já stavím házedla, mám rád ty od Čížka, také mi docela dobře létá WOOMERA od pana Petera Lloyd z Austrálie, návod byl kdysi v modeláři a nějak jsem si ho oblíbil. Asi proto, že je celobalzové. Rád brousím a přibrušuji. Konstrukční křídla moc nemusím.
Sousedovic klučina má o to zájem ale líbí se mu éra s vrtulí, tak jsem chtěl něco jednoduchého a levného a spolehlivého, aby ho to neodradilo. A ten (už vím, že Kolibřík) létal viděno dětskýma očima docela pěkně.
Sousedovic klučina má o to zájem ale líbí se mu éra s vrtulí, tak jsem chtěl něco jednoduchého a levného a spolehlivého, aby ho to neodradilo. A ten (už vím, že Kolibřík) létal viděno dětskýma očima docela pěkně.
- nessiehunter
Je to skutečně obdivuhodná sbírka.Mám jednu malou připomínku k popisu modelů. Na statickém obrázku dvou rybářských kutrů, je ten vpravo Scheveningen a ne Artur,jak je uvedeno v popisu pod ním. Vím to,protože jsem ho v mládí stavěl a jezdil s ním pomocí vlastnoručně vyrobené Rc soupravy typu bang-bang .Je to už opravdu hodně let zpátky proti proudu času!