Plánek Komár

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
bak65

Plánek Komár

#1 Příspěvek od bak65 »

Zdravím všechny a obracím se na vás s prosbou, zda by jste někdo neměl plánek nebo odkaz na něj. Jedná se o gumáčka Komára (Igra). Já si už vážně nevzpomínám, jak to před 40 lety vypadalo.
Opravdu jsem to několik hodin hledal ale nenašel. Nicméně se nemusím na vašem webu jako nováček dobře orientovat, tak se tímto předem omlouvám. Předem děkuji.
pert
Kontaktovat uživatele:

Re: Plánek Komár

#2 Příspěvek od pert »

Ahoj,
Jsi si jistej že to byla Igra? Ta dělala jen tohle pod názvem Komár 2.
Předchůdce byl kolibřík s balzovejma křídlama.
A jako jedinou "stavebnici" od Igry jsem našel model Jiskra.
zde: http://www.starehracky.cz/katalog_detail.php?&kategorie=IGRA&hracka=838
LETU ZDAR
Přílohy
komár igra.JPG
komár igra.JPG (2.21 KiB) Zobrazeno 6343 x
Naposledy upravil(a) pert dne pon 23.09.2013 20:33, celkem upraveno 1 x.
ascentis

#3 Příspěvek od ascentis »

Pokud mi paměť dobře slouží, tak byl nejdříve Komár, který měl černý plastový předek ve tvaru kabinky s okýnky (dělal se i jako házedlo a to se tuším jmenovalo Vážka). Komár dvě byl druhá generace, vylypšená - předek byl hodně zminimalizován, zůstal plastový a většinou byl červený(?) - lítal mnohem líp než jednička. Nosné plochy byly z polystyrenu(tuším světlounce zelený s potiskem), drátěný podvozek, plastová kolečka. Nejlepší byl Kolibřík, balzové nosné plochy s modrým potiskem a lítal parádně, co se pamatuju. Měl jeden obrovský neduh, že se po přistání vždy sám ochotně rozložil. Komára dělala IGRA u Kolibříka si nejsem jist.
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
pert
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pert »

No, nebudu se hádat ale z dětství si pamatuje že první byla vosa a kolibřík a potom v době kdy nebyla moc k sehnání balza tak byl komár a vážka.
Přílohy
vosa.JPG
kolibřík.JPG
FF

#5 Příspěvek od FF »

pert píše:No, nebudu se hádat ale z dětství si pamatuje že první byla vosa a kolibřík a potom v době kdy nebyla moc k sehnání balza tak byl komár a vážka.

taky si to tak vybavuji a hlavici bych asi ještě někde našel :D
Hlavice na vosu je na světě:-)
Naposledy upravil(a) FF dne úte 24.09.2013 20:10, celkem upraveno 1 x.
věčný začátečník nyní s T9x
bak65

#6 Příspěvek od bak65 »

Jejka, to je ono Kolibřík! Já jsem měl stále před očima: Drátěný podvozek, balzová křídla, o Igře jsem ani nepochyboval, protože zde před 40 lety moc čínských hraček nebylo a udělal jsem z toho Komára....
Moc se omlouvám za zmatečnou otázku.
wisky

#7 Příspěvek od wisky »

před nedávnem jsem zahlíd na Aukru někoho kdo prodával stavebnice Komárů, potisk a díly vypadaly jako kdysi, bylo to v igelitovém pytlíku s papírovou pošetkou.
ascentis

#8 Příspěvek od ascentis »

pert píše:No, nebudu se hádat ale z dětství si pamatuje že první byla vosa a kolibřík a potom v době kdy nebyla moc k sehnání balza tak byl komár a vážka.

Takhle určitě dává smysl a doplním tedy, že první generace Komárů měla Kolibříkovu kabinu a ta druhá Komár 2 - takovej mrňavej hranatej výlisek. Kromě Vosy, o které jsem doteď nevěděl, jsem vlastnil všechny zmíněné. Ale to už ani není pravda :)
pert
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pert »

Ale je, je to pravda a buď rád že si to pamatujeme :D
ingwarr

#10 Příspěvek od ingwarr »

Kolibrík aj Vosa boli pre mna dve suprove lietadielka ktore lietali, na Kolibrikovy ak sa ulomil čumak s vrtulou, zapalil som sviečku nahral obe časti a tak zlepil :D Mal som aj celobalsoveho zlina na gumu :wink:
Ak si dobre pamätam Kolibrík bol za 12Kčs a Vosa za 8 Kčs :D
Přílohy
Zlin_Z-226AS_Akrobat.jpg
Naposledy upravil(a) ingwarr dne pon 23.09.2013 21:21, celkem upraveno 3 x.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
ascentis

#11 Příspěvek od ascentis »

Kolibřík měl narozdíl od Komárů dělené křídlo. Zasouvalo se to do plastového centroplánu(spojky), která křídlo dokonce tvarovala do jakéhosi profilu...
pert
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od pert »

bak65 píše:Jejka, to je ono Kolibřík! Já jsem měl stále před očima: Drátěný podvozek, balzová křídla, o Igře jsem ani nepochyboval, protože zde před 40 lety moc čínských hraček nebylo a udělal jsem z toho Komára....
Moc se omlouvám za zmatečnou otázku.

Víc už neposloužím, ani si netroufám tvrdit že takovej poklad ještě bude někdo vlastnit. Snad ano, možný je vše.
Naposledy upravil(a) pert dne pon 23.09.2013 21:15, celkem upraveno 1 x.
pert
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pert »

No, koukám že tu jsou jen velcí pamětníci.
A co říkáte na tuto sbírku? Hned si oživíte paměť.
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_dobre_ceske_stavebnice_-_IGRA,_Modela_aj/
LETU ZDAR pamětníci :wink:
bak65

#14 Příspěvek od bak65 »

Já stavím házedla, mám rád ty od Čížka, také mi docela dobře létá WOOMERA od pana Petera Lloyd z Austrálie, návod byl kdysi v modeláři a nějak jsem si ho oblíbil. Asi proto, že je celobalzové. Rád brousím a přibrušuji. Konstrukční křídla moc nemusím.
Sousedovic klučina má o to zájem ale líbí se mu éra s vrtulí, tak jsem chtěl něco jednoduchého a levného a spolehlivého, aby ho to neodradilo. A ten (už vím, že Kolibřík) létal viděno dětskýma očima docela pěkně.
nessiehunter

#15 Příspěvek od nessiehunter »

Je to skutečně obdivuhodná sbírka.Mám jednu malou připomínku k popisu modelů. Na statickém obrázku dvou rybářských kutrů, je ten vpravo Scheveningen a ne Artur,jak je uvedeno v popisu pod ním. Vím to,protože jsem ho v mládí stavěl a jezdil s ním pomocí vlastnoručně vyrobené Rc soupravy typu bang-bang .Je to už opravdu hodně let zpátky proti proudu času!
Odpovědět

Zpět na „Volný let“