Plánek Komár

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
jarda17
Kontaktovat uživatele:

Re: Plánek Komár

#16 Příspěvek od jarda17 »

tady se to řešilo.. viewtopic.php?f=26&t=33324 PS.. mám ho už doma... jsem z toho nadšenej! jako když jsem byl malej kluk.. nechci dělat žádnou reklamu.. ale kontakt(email) na výrobce můžu zaslat do SZ..
Ticcino

#17 Příspěvek od Ticcino »

pert píše:No, koukám že tu jsou jen velcí pamětníci.
A co říkáte na tuto sbírku? Hned si oživíte paměť.
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_dobre_ceske_stavebnice_-_IGRA,_Modela_aj/
LETU ZDAR pamětníci :wink:

Tak hele, to letadlo Aerosport, to jsem dostal k vánocům před těmi cca 25 lety. Konstrukční křídlo potahovaný papírem. A doteď si vzpomínám, jak jsem na to mamince vyplácal lak na vlasy, když jsem to vypínal. Ale měl jsem tam konstrukční vadu. Jedna půlka měla jiné vzepětí než druhá půlka křídla.
Nikdy mi to neletělo. A to byl na 25 let můj poslední pokus o létání...
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od rdubsik »

Komár měl jednu chybičku - kabinka často praskala a letadlo bylo nepoužitelné. Proto si myslím, že komár dvojka už kabinku neměl.

Dobová reklama:
http://sam122.sk/work/flipbooky/1975/07/
str.32
Přílohy
komar.jpg
bak65

#19 Příspěvek od bak65 »

jarda17 píše:tady se to řešilo.. viewtopic.php?f=26&t=33324 PS.. mám ho už doma... jsem z toho nadšenej! jako když jsem byl malej kluk.. nechci dělat žádnou reklamu.. ale kontakt(email) na výrobce můžu zaslat do SZ..

Děkuji, já jsem ani nepočítal, že by se dal koupit. U Pecky jsem viděl Komára ale stojí to 180kč a to mu máma na to nedá.
Představa byla taková, že bych to klučinovi namaloval na balzu, trochu zaimprovizoval s kabinkou, uchycením křídel a tak. A pak s mojí pomocí by si to sestavil. Proto ten plánek, chtěl jsem se něčeho chytit, nechtěl jsem moc experimentovat aby mu to trošku létalo. Materiálu mám dost a kluk by si zamodelařil s nožem a šmirglem.
bak65

#20 Příspěvek od bak65 »

jarda17 píše:tady se to řešilo.. viewtopic.php?f=26&t=33324 PS.. mám ho už doma... jsem z toho nadšenej! jako když jsem byl malej kluk.. nechci dělat žádnou reklamu.. ale kontakt(email) na výrobce můžu zaslat do SZ..

Děkuji, já jsem ani nepočítal, že by se dal koupit. U Pecky jsem viděl Komára ale stojí to 180kč a to mu máma na to nedá.
Představa byla taková, že bych to klučinovi namaloval na balzu, trochu zaimprovizoval s kabinkou, uchycením křídel a tak. A pak s mojí pomocí by si to sestavil. Proto ten plánek, chtěl jsem se něčeho chytit, nechtěl jsem moc experimentovat aby mu to trošku létalo. Materiálu mám dost a kluk by si zamodelařil s nožem a šmirglem.
Extrenér F1D

#21 Příspěvek od Extrenér F1D »

Dost tvarově blízký "Komárovi" je model "Hobík", který připravil Jiří Kalina, plánek je ve Volném letu č. 4/2010. Je to celobalzová věc, takže v tom je trochu té modelařiny pro děti. Jirka dělá i stavebnice, lze ale u něho objednat jen třeba vrtuli s ložiskem (totožné od modelu "Komár II", a kousek kvalitní gumy. Tel na něho 257 950 334. Časopis mohu poslat, spousta modelářů kteří zde vedou diskusi jej asi vůbec nezná. V každém čísle je tam něco jednoduchýho pro mladý, (gumáček, vystřelovadlo a pod.) stejně jako bývalo v Modeláři v době kdy měl ještě modelářům co nabídnout.
Starší čísla jsou zatím od roku 2010 ještě nějaká k dispozici.........
Všechny modely co jsou od Jirky lítaj dobře, mám dojem že i "Komár" byla jeho práce.....
krtek2k

#22 Příspěvek od krtek2k »

Jo tohohle komára co poslal rdubsik jsem měl v dětství asi 15x :)
Většinou se zlomila křídla uprostřed jak jsou ohnutý. Ocasní plochy se vymačkaly jak se zasouvají do nosníku trupu , poté už nedržely. Ale lítalo to supr i ze země.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
corona

#23 Příspěvek od corona »

Výrobce VD IGRA.

Nejdřív byla Vosa jako házedlo a Kolibřík na gumu s balsovými křídly, později (cca 1978) už byl jen polystyren, tj. Vážka jako házedlo a Komár na gumu.
Komár 2 s bílou hlavicí se objevil cca tak 1980-81.

A ten celobalsovej Z-226 na gumu lítal na dolnoplošníka celkem pěkně, na hladkým betonu či asfaltu dělal i starty ze země.
corona

#24 Příspěvek od corona »

bak65 píše:...také mi docela dobře létá WOOMERA od pana Petera Lloyd z Austrálie, ....
Měl jsem jich několik, při povedeným hození šla obvykle 50 s.
Extrenér F1D

#25 Příspěvek od Extrenér F1D »

U házedla, pokud je stabilní, a nevybočuje z rozumný koncepce je nejpodstatnější švih ruky, tedy jakou počáteční rychlost tomu modelu udělíme. Já měl WOOMERU taky, a házel jsem standartně 35 až 40 sec, víc jsem to prostě nevyhodil, stejně tak se spoustou ostatních házedel....
zz
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od zz »

bak65 píše:Zdravím všechny a obracím se na vás s prosbou, zda by jste někdo neměl plánek nebo odkaz na něj. Jedná se o gumáčka Komára (Igra). Já si už vážně nevzpomínám, jak to před 40 lety vypadalo.
Opravdu jsem to několik hodin hledal ale nenašel. Nicméně se nemusím na vašem webu jako nováček dobře orientovat, tak se tímto předem omlouvám. Předem děkuji.

Komára jsem koupil z Aukra za 129kč+pošta. Pokud chceš, ofotím ti jej a pošlu.
http://www.rckozmodrom.com/Volnemodely/komar.htm

Křemílka jsem si taky postavil, létal nádherně.
http://www.rckozmodrom.com/Volnemodely/ ... 20plan.jpg

ZZ
www.rckozmodrom.com
bak65

#27 Příspěvek od bak65 »

Za ofocení a poslání děkuji. :) bak65@centrum.cz
sharkmouth

#28 Příspěvek od sharkmouth »

Ke Křemílkovi jsem udělal trup z balzové trubky, aby se nešpinila guma při létání v terénu a kapkovitý pylon. Létal fantasticky a kupodivu nikdy nezdrhnul, mám ho stále doma.
jmjm

#29 Příspěvek od jmjm »

pert píše:No, koukám že tu jsou jen velcí pamětníci.
A co říkáte na tuto sbírku? Hned si oživíte paměť.
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_dobre_ceske_stavebnice_-_IGRA,_Modela_aj/
LETU ZDAR pamětníci :wink:

Hezká sbírečka, až jsem potlačil slzu, Tigi a Andulka2 byla éra mého dětství, kolik ta utrpěla "zranění" při snaze naučit se to správně pustit, Tourist a Fiesta byly mezistupněm, ani nevím jestli jsem vůbec tu Fiestu dokončil, Artura mám na památku ve vitríně a na půdě odpočívá dobře ukrytý Astir
pert
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od pert »

Nemá doma prosím někdo úplně náhodou plánek na model DANA? To byly zase A1 mého mládí. Měl jsem snad 3 nebo 4 ale plánek mi nezůstal ani jeden :cry:
díky
Odpovědět

Zpět na „Volný let“