Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kovaco

Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel

#391 Příspěvek od kovaco »

Stando, kdybych to tak věděl, co tam je. Pan Janků to dělá tak, že nevidíš do křídla ani náhodou. Musel bych to říznout, což jde, ale pak už to nebude ono. Myslím říznout do křídla, protože je to perfektne zalitý. Jsou tam naznačeny čtverce, kde máš řezat.

A Dalibore, ono HS 81 mg byly taky supr serva, ale tak 5 let zpátky. Teď to vrní až děs. Nedrží to středy, prostě se něco taky změnilo.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
ST
Kontaktovat uživatele:

#392 Příspěvek od ST »

Jo správně zrovna jdu drandit. Slunko a teplo, tak proč toho nevyužít. No jo prostě máme smůlu a ty pitomci v HP nasadili nějaké kurvítko. Ono by spíš chtělo skouknou jaké parametry měly serva cca před 2roky. Problém vidím v motorech, klidně mohli změnit dodavatele a problém je na světě. Mám za sebou 25 let na výstupní kontrole a tak vím čeho jsou výrobáci a hlavně jejich manažeři schopni. Občas se mi z toho chtělo i zvracet. :x
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
M1
Kontaktovat uživatele:

#393 Příspěvek od M1 »

...tak přikládám graf jak chodily ty Hyperiony, necelý půl hodinku, napětí při plných výchylkách všech serv nekleslo pod 5V, chtěl jsem je ještě vybít tak napůl a zkoušet dál, ale potom, co umřelo to druhý křidýlko už jsem se na to vykašlal. Jinak je neuvěřitelný, že ty křidýlkový serva umřely v podstatě +- pár minut !!! po sobě (a to jsem chtěl jít dneska lítat :roll: ). Bud je to nějaká vadná serie z toho RC Factory, nebo to prostě nevydrží to napětí z těch LI-Fe. No asi ještě objednám další to servo-poslední (zase od Hořejšího) a koupim 5V becáky na křidýlka (a ještě možná i na toho motejla na ty Futaby)
Přílohy
U RX ENELOOP.jpg
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
M1
Kontaktovat uživatele:

#394 Příspěvek od M1 »

...jo a ještě by mě docela zajímalo, kolik má nalítáno hodin s těma Hyperionama PepaK, kterej měl dokončenýho Vikinga v serii přesně přede mnou, popř. David Kučera-hned po mě.

Vypadá to totiž podle Standy, mě a Milana, že je to opravdu načasovaný na těch +-25 hodin, tak bacha !
JETI DC-16
M1
Kontaktovat uživatele:

#395 Příspěvek od M1 »

...Ondro, co se týče HS-81, měl jsem možnost je ted vidět u kolegy v EPP akrobatu, byly nově zakoupený, nalítáno pár hodin a byla to fakt hrůza hrůz, tak že čo bolo-bolo těrazky :( ...
Prostě netušim, jestli v dnešní době ještě existuje něco (i dražšího) kde nekolísá kvalita a na co se bude dát spolehnout...
JETI DC-16
graup15

#396 Příspěvek od graup15 »

Dneska jsem byl u vás (u taťky) doma a probírali jsme to. Tak mi to leží v hlavě.
No...minimálně dokud na něco nepřijdeme tak kup ty MKS BEC a šoupni je na křidélková serva.
No a teď navrhuji diskuzi co s tím.
a) Evidentně je problém v motoru serva. Jestli je příčina moc vysoké napětí (a výrobce změnil materiál plíšků komutátoru..tak je to vcelku jasné).
b) Pořád je za tím schovaný Ohmův zákon..tzn pokud je to opravdu malinký Mabuchi motor , tak je dostupný datasheet motoru. Pak se jasně vyčtou pracovní podmínky motoru. Tzn proud!!! Ten vyhřeje a vypálí plíšky tak až upadnou.
b) pak jak zajistit aby ty podmínky byli splněny a nebyli překračovány.
c) napadá mi pouze proudový limiter, což by nemělo být tak těžké v miniaturní podobě pro každé servo vytvořit.

Ono jde o to, že pokud jsou použité stejné motory (a nevidím důvod proč by nebyli) v KST, MKS, Graupner a pod, tak je to dřímající průser. Neb ani tak nejde o model,ten se obrečí :-), ale aby to nedej bože nezjebalo někam do lidí.

No zítra chceme jít létat, prosím (Vrzak groups) aby přijeli, dám to servo na testy. Na místě pak doladíme provozní podmínky testu.
Dík kluci..já totiž na to teď nemám moc času.
RomanSadilek

#397 Příspěvek od RomanSadilek »

Tak jsem dnes poprvé provětral Vikinga.

Super, jsem tak ščasný :D :D :D
kolmo nahoru do nevidím i mráček jsem naletěl
(byly tak v 500m), pak rychle dolů 8)
trimovat stranově vůbec netřeba, jen doladit výškovku a těžiště.

pár dotazů:
kam těžiště 98mm???
co děláte s výškovkou při změně letu thermal - speed, ?
motor mi jednou začal 2x pípat a nerozběhl se. Vypnul jsem baterku, pak to jelo. musim se podivat co to znamená.

ty serva teda hrůza, já pořídil i kovový rámečky pro hyperiony.
M1
Kontaktovat uživatele:

#398 Příspěvek od M1 »

...tak gratulace k záletu Romane !!! Já mám těžiště na 98mm, při režimu celý potlačený odtokovky 3mm (termika), nebylo kupodivu potřeba výškovku nějak doladovat, režim speed jsem nakonec nenastavoval, Dalibor mi říkal, že ho taky zrušil, prej to nemělo cenu a nepozoroval nějaký rozdíl. Jinak potlačení výškovky mám na přistání při plném butterfly postupně max o 5,5mm a křidýlka jdou nahoru na max 1cm-krásně to stabilizuje :wink: . Jen jsem snížil diferenciaci křidélek z 18/10 na 16/8 (tak jak to má Standa). Jinak je pravda, že mě taky velmi mile překvapilo, že žádný velký trimování popř. ladění výchylek atd. nebylo potřeba, prostě Viking lítá božsky i bez nějaký velký vědy, jediný co (nejen) mě ted trápí jsou ty zatracený serva :roll:
JETI DC-16
tpk

#399 Příspěvek od tpk »

RomanSadilek píše:Tak jsem dnes poprvé provětral Vikinga.

Super! Hurá na svah!
T. :wink:
ST
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od ST »

Taky gratulace, Romane. Hlavně si hlídej provozní hodiny serv. Já si budu pečlivě zaznamenávat letové hodiny s mýmy TGY 777MG. Zatím mám 2,5h.
Jinak ještě k tématu serv. Předpokládám, že serva na klapkách budou mít výdrž asi x násobně proti křidélkům lepší. Oser jsou ty křidélka, tam se to nezastaví. Zkuste někdo změřit proud serva HYPERION bez zátěže jen když to hýbe s křidélkem. Mě to u toho TGY777MG bralo na křidélku max. 80mA.
M1
Kontaktovat uživatele:

#401 Příspěvek od M1 »

...taky Stando předpokládám, hlavně u těch klapek by to neměl bejt snad takovej průser, jako u těch křidýlek. No objednám ještě jeden kousek toho Hyperiona do druhýho křidýlka a ještě tam dám hlavně pro jistotu ty SBecáky http://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=MKS-SBEC-2A at tam do nich jde prostě 5V a jestli to vodejde i potom-tak už nechci Hyperion vidět do konce života, tak tam půjdou 11mm serva třeba Futaby 3150 (ty jsou vevnitř o něčem jinym). Ještě váhám jestli nedat pro jistotu ty SBeci k těm motýlím Futabám 3156 (ikdyž jsou dobře udělaný to napětí kolem 6,5V jim asi taky nepřidává)

...jo jinak mi psal David Kučera, co si převzal Vikinga s Hyperionama po mě, že má nalítáno něco kolem 20 hodin, tak že je z toho taky dost rozladěnej :roll:
JETI DC-16
ST
Kontaktovat uživatele:

#402 Příspěvek od ST »

Já myslím, že nejvíc rozladěnej, bude asi Dalibor, ale abych mu něco vyčítal, že jsem si podle něj do křídel ty Hyperiny dal, tak to ani omylem. Doufám že to tak cítíte i vy. Já jsem rád, za každou radu kterou jsem od něj dostal a nějaký nepodařený serva tohle určitě nezmění. Ty serva to je to prostě loterie a s tím se budeme muset nějak poprat.
kovaco

#403 Příspěvek od kovaco »

Kluci, taky jsem měl problém s těmito servy. Dal jsem tam maxbeca (jenom 5V) podle rady Michala nejstaršího a od té doby mám klid. Tak neblbněte s dalšíma mini prdítkama. Čím víc součástek, tím větší pravděpodobnost poruchy.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
JMalik

#404 Příspěvek od JMalik »

M1 píše:...................ještě tam dám hlavně pro jistotu ty SBecáky................... Ještě váhám jestli nedat pro jistotu ty SBeci k těm motýlím Futabám 3156

Nevím, jestli je to dobrý nápad. má to max. 2A, 70°C a je to tak mrňavé a bez chlazení, že nějakou rezervu ve výkonu tam nemůžeš čekat.
Létám v několika letadlech tenhle BEC http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=0742.
Je to asi tři, nebo čtyři roky i v Surprise.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
graup15

#405 Příspěvek od graup15 »

Jo,jenže to je separe na každé servo...ono pokud to servo jede normálně tak se naprosto nic nehřeje, ale pokud by prou byl např 1A,tak je to pro servo stejně velmi rychlá smrt. Pak je výhoda,že se čip může přehřát a větev vypnout.

Prostě jeden centrální BEC nic neřeší,ty separátní by mohli pomoct.
Ty kartáčky na motoru mají tak malý průřez,že (a to se dá změřit) smysluplný proud serva tak aby motor vydržel déle než celé servo bude...odhaduji 250mA.

Takže nezbývá než nějak zajistit, aby ten proud větší nikdy nebyl.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“