postup při startování

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
kadlman

postup při startování

#1 Příspěvek od kadlman »

Pokud se stane, že se při startování motor "uchlastá",
tak je v návodu pro motor "Kyosho GX-40" pokyn k vyšroubování svíčky a protočení motoru startérem, aby se odstranilo přebytečné palivo.

Je to skutečně správný postup ? Nemůže dojít při protáčení přes horní úvrať
bez našroubované svíčky k poškození pístu s vložkou ?

Vyčetl jsem v manuálu pro ASP motory s provedení ABC (bez pístního kroužku), že se nesmí protáčet motor bez našroubované svíčky.

U mě se jedná o motor GX-40, který vzhledově připomíná ASP, takže si nejsem tou péčí o motor úplně jistý.
Miki
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Miki »

Podle mě není důvod proč by se měl motor bez svíčky poškodit.
Jde jen o to, aby se přebytečné palivo dostalo pryč z válce. Motor nijak netrpý ani nechodí na sucho, při přechlastání to není ani dost možné.
Není se čeho bát. :wink:
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Hoki »

Pokud si nejseš jistej kvůli poškození (já vyšroubovával a nepoškodil), tak přebytečné palivo se dá vyplavit z motoru obráceným protáčením vrtule. Samozřejmě bez žhavení.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mad_Box »

U nezaběhnutého motoru ABC může při protáčení bez svíčky dojít k vytahání ojničního oka. Pokud je motor zaběhnut a v horní úvrati není "tvrdý" ak se nic stát nemůže a ani to krátké protočení a již promazaného motru neuškodí. Kdyžtak je možné ještě vylít palivo výfukem, nakloníš motor výfukem k zemi a protočíš
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
CakeRC

#5 Příspěvek od CakeRC »

Někde jsem četl, že nezaběhnutý výbrus ABC se bez namontované svíčky nemá protáčet přes horní úvrať proto, že vlivem nezaběhaných ploch a kuželovitému výbrusu vložky dojde v horní úvrati k takovému tření a sevření pístu, že pro jeho vrácení je nutno použít nadměrné síly, která může natáhnout horní oko ojnice. Pokud je svíčka našroubována, tak vzduch stlačený při kompresi pomáhá píst vracet, čímž se zmenší namáhání ojnice.
georg
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od georg »

Hele rači nedělat, když tam neni tak ten vzduch uteče, normálně pomáhá rozáhnout ty stěny, jelikož je tam kužel. Jednoduše vysvětleno, palivo vylej ormálně otočením, jako to dělá každej.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hoki »

CakeRC píše:Někde jsem četl, že nezaběhnutý výbrus ABC se bez namontované svíčky nemá protáčet přes horní úvrať proto, že vlivem nezaběhaných ploch a kuželovitému výbrusu vložky dojde v horní úvrati k takovému tření a sevření pístu, že pro jeho vrácení je nutno použít nadměrné síly, která může natáhnout horní oko ojnice. Pokud je svíčka našroubována, tak vzduch stlačený při kompresi pomáhá píst vracet, čímž se zmenší namáhání ojnice.

Tak a zase jsem o něco chytřejší. Furt říkám, že se máme co učit.
jenap

#8 Příspěvek od jenap »

georg píše:Hele rači nedělat, když tam neni tak ten vzduch uteče, normálně pomáhá rozáhnout ty stěny, jelikož je tam kužel. Jednoduše vysvětleno, palivo vylej ormálně otočením, jako to dělá každej.

Souhlas ! A je to rychlejší než šroubovat svíčku.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od DAF »

georg píše: normálně pomáhá rozáhnout ty stěny, jelikož je tam kužel. Jednoduše vysvětleno, palivo vylej ormálně otočením, jako to dělá každej.

Pravda je to jen částečně. To tebou popisované roztažení se děje hlavně při procesu spalování, kdy tam jsou velké tlaky - tepelná energie ze shořelého paliva se převádí na mechanickou expanzí horkého plynu o vysokém tlaku. Aby soustava válec x píst těsnila i v těchto podmínkách, je nahoře "kužel" (ovlivňující faktory: teplota, tlak). Pokud komprimuješ jen ten vzduch ve valci, nárůst tlaku je sice také, ale ne zas takový, aby byla měřitelná změna rozměru.
Dle mého dojde k poškození spíše při zalití, kdy palivo je nad pístem, je ho tam dost a dojde k protočení, kdy přebytek paliva nemá kam utéct. Jakožto kapalina je prakticky nestlačitelné a působí jako překážka.
Hitec Aurora 9X
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Maverick »

Abys to neuchalstal ze začátku ta stříkni do karbecu trošku paliva, pakrat protoč vrtulí, připoj žhavení a na 1/5 plynu to kzoušej
Díky za toto fórum.
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Super. Zase jste mi pomohli. Teď už aspoň vím jak správně vylít palivo z motoru. Smůla, je, že na mojí konstrukci se palivo musí vytlačit do motoru 5cm vysoko. Ale když ho tím natlačením paliva nepřeliju a on se chytne tak drží a saje dobře.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Hoki »

Billy Bob Bean píše:Smůla, je, že na mojí konstrukci se palivo musí vytlačit do motoru 5cm vysoko.

Jak to tam máš udělané? Taková výška a jak nasáváš palivo před startem?
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Hoki píše:
Billy Bob Bean píše:Smůla, je, že na mojí konstrukci se palivo musí vytlačit do motoru 5cm vysoko.

Jak to tam máš udělané? Taková výška a jak nasáváš palivo před startem?
Je to zvětšenej hydrofoam. Časem vyfotím a dám do galerie. Neuvěřitelný je, že to má snahu fungovat. Normálně tankuju palivo přes trojcestnej ventil, kde je použitý jen ten přívod do nádrže, a k motoru mám ucpanej. Plním to stříkačkou. Musím mít na konci ve stříkačce trochu vzduchu. Mezi tlakováním od výfuku a nádrží mám jakejsi malej kohoutek, kterým tu hadičku uzavřu a potom do nádrže natlačím trchu vzduchu a ten mi palivo vytlačí do karbecu + to chce ještě trochu přefouknout. Ještě to chce nějakou menší stříkačku abych mohl kapnout něco do sání. Kapka z velké stříkačky je docela velká :D . Potom stačí točit a točit dokud motor nechytne. Až chytne, tak se musí počkat a potom otevřít tlakování jinaki palivo sjede dolů a mám po srandě. Vypadá to komplikovaně, ale je to jednoduchý. Ale nechce mi to moc chytat, protože většinou ten motor uleju a on se se mnou nechce bavit.
To startování budu muset ještě hodně cvičit. Když ho neuleju a má paliva asi akorát, tak třeba jen občas blafne, 3x se protočí a nic. To ještě musím doladit.
Když ho startuju na kolik mám otevřít karburátor? Já nevim. Na motorce musím se zavřeným jinak mi to nechytne. Ten motorek zkouším lehce pootevřenej ale nevim jestli je to tak dobře.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Hoki »

Trochu pootevřený motor musí být a je to u každého motor jináč. Dej tak 2-3mm, zbytek doladíš při nastavování volnoběhu. No, komplikovaný se mi to tedá zdá pěkně. Čím komplikovanější, tím větší předpoklad problémů. Neměl bys lepší, model startovat položený na bok :lol: Abys měl vše v rovině. Já se snažím mít nádrž přesně v ose karbecu.
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Pootevřít ho zkusím víc. Ono to komplikovaný není. Jen to tak vypadá. Na bok to asi dát nepůjde, ta věc nemá takovou pevnost aby se to dalo nastartovat na boku. Ale ještě s tím něco vymyslím. Ono to půjde. JAko startuje, akorát to chvíli trvá než ho přeliju, potom vylejvám a nakonec to nějak funguje.
Díky moc Hoki.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“