postup při startování
postup při startování
Pokud se stane, že se při startování motor "uchlastá",
tak je v návodu pro motor "Kyosho GX-40" pokyn k vyšroubování svíčky a protočení motoru startérem, aby se odstranilo přebytečné palivo.
Je to skutečně správný postup ? Nemůže dojít při protáčení přes horní úvrať
bez našroubované svíčky k poškození pístu s vložkou ?
Vyčetl jsem v manuálu pro ASP motory s provedení ABC (bez pístního kroužku), že se nesmí protáčet motor bez našroubované svíčky.
U mě se jedná o motor GX-40, který vzhledově připomíná ASP, takže si nejsem tou péčí o motor úplně jistý.
tak je v návodu pro motor "Kyosho GX-40" pokyn k vyšroubování svíčky a protočení motoru startérem, aby se odstranilo přebytečné palivo.
Je to skutečně správný postup ? Nemůže dojít při protáčení přes horní úvrať
bez našroubované svíčky k poškození pístu s vložkou ?
Vyčetl jsem v manuálu pro ASP motory s provedení ABC (bez pístního kroužku), že se nesmí protáčet motor bez našroubované svíčky.
U mě se jedná o motor GX-40, který vzhledově připomíná ASP, takže si nejsem tou péčí o motor úplně jistý.
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
U nezaběhnutého motoru ABC může při protáčení bez svíčky dojít k vytahání ojničního oka. Pokud je motor zaběhnut a v horní úvrati není "tvrdý" ak se nic stát nemůže a ani to krátké protočení a již promazaného motru neuškodí. Kdyžtak je možné ještě vylít palivo výfukem, nakloníš motor výfukem k zemi a protočíš
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Někde jsem četl, že nezaběhnutý výbrus ABC se bez namontované svíčky nemá protáčet přes horní úvrať proto, že vlivem nezaběhaných ploch a kuželovitému výbrusu vložky dojde v horní úvrati k takovému tření a sevření pístu, že pro jeho vrácení je nutno použít nadměrné síly, která může natáhnout horní oko ojnice. Pokud je svíčka našroubována, tak vzduch stlačený při kompresi pomáhá píst vracet, čímž se zmenší namáhání ojnice.
CakeRC píše:Někde jsem četl, že nezaběhnutý výbrus ABC se bez namontované svíčky nemá protáčet přes horní úvrať proto, že vlivem nezaběhaných ploch a kuželovitému výbrusu vložky dojde v horní úvrati k takovému tření a sevření pístu, že pro jeho vrácení je nutno použít nadměrné síly, která může natáhnout horní oko ojnice. Pokud je svíčka našroubována, tak vzduch stlačený při kompresi pomáhá píst vracet, čímž se zmenší namáhání ojnice.
Tak a zase jsem o něco chytřejší. Furt říkám, že se máme co učit.
georg píše: normálně pomáhá rozáhnout ty stěny, jelikož je tam kužel. Jednoduše vysvětleno, palivo vylej ormálně otočením, jako to dělá každej.
Pravda je to jen částečně. To tebou popisované roztažení se děje hlavně při procesu spalování, kdy tam jsou velké tlaky - tepelná energie ze shořelého paliva se převádí na mechanickou expanzí horkého plynu o vysokém tlaku. Aby soustava válec x píst těsnila i v těchto podmínkách, je nahoře "kužel" (ovlivňující faktory: teplota, tlak). Pokud komprimuješ jen ten vzduch ve valci, nárůst tlaku je sice také, ale ne zas takový, aby byla měřitelná změna rozměru.
Dle mého dojde k poškození spíše při zalití, kdy palivo je nad pístem, je ho tam dost a dojde k protočení, kdy přebytek paliva nemá kam utéct. Jakožto kapalina je prakticky nestlačitelné a působí jako překážka.
Hitec Aurora 9X
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Je to zvětšenej hydrofoam. Časem vyfotím a dám do galerie. Neuvěřitelný je, že to má snahu fungovat. Normálně tankuju palivo přes trojcestnej ventil, kde je použitý jen ten přívod do nádrže, a k motoru mám ucpanej. Plním to stříkačkou. Musím mít na konci ve stříkačce trochu vzduchu. Mezi tlakováním od výfuku a nádrží mám jakejsi malej kohoutek, kterým tu hadičku uzavřu a potom do nádrže natlačím trchu vzduchu a ten mi palivo vytlačí do karbecu + to chce ještě trochu přefouknout. Ještě to chce nějakou menší stříkačku abych mohl kapnout něco do sání. Kapka z velké stříkačky je docela velkáHoki píše:Billy Bob Bean píše:Smůla, je, že na mojí konstrukci se palivo musí vytlačit do motoru 5cm vysoko.
Jak to tam máš udělané? Taková výška a jak nasáváš palivo před startem?
To startování budu muset ještě hodně cvičit. Když ho neuleju a má paliva asi akorát, tak třeba jen občas blafne, 3x se protočí a nic. To ještě musím doladit.
Když ho startuju na kolik mám otevřít karburátor? Já nevim. Na motorce musím se zavřeným jinak mi to nechytne. Ten motorek zkouším lehce pootevřenej ale nevim jestli je to tak dobře.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale
Trochu pootevřený motor musí být a je to u každého motor jináč. Dej tak 2-3mm, zbytek doladíš při nastavování volnoběhu. No, komplikovaný se mi to tedá zdá pěkně. Čím komplikovanější, tím větší předpoklad problémů. Neměl bys lepší, model startovat položený na bok
Abys měl vše v rovině. Já se snažím mít nádrž přesně v ose karbecu.
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Pootevřít ho zkusím víc. Ono to komplikovaný není. Jen to tak vypadá. Na bok to asi dát nepůjde, ta věc nemá takovou pevnost aby se to dalo nastartovat na boku. Ale ještě s tím něco vymyslím. Ono to půjde. JAko startuje, akorát to chvíli trvá než ho přeliju, potom vylejvám a nakonec to nějak funguje.
Díky moc Hoki.
Díky moc Hoki.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale