Energizer NiMH 2500mAh (cena cca 100 Sk za kus) na pohon jednosmerneho motora s odberom do 10 A?

Pedro35 píše:je mozne pouzit po zletovani do paku akumulatory z hypermarketu
Energizer NiMH 2500mAh (cena cca 100 Sk za kus) na pohon jednosmerneho motora s odberom do 10 A?
pepan píše:Tužky jako pohonné akumulátory jdou používat, ale pro jejich použití platí některé zásady zrovna tak, jako třeba pro používání lipolek nebo lionek, jen to někteří zkrátka nerespektují.Někteří si myslí, že mohou beztrestně brát ze sady 12-15 A...mohou, ale jak tu připomínal už zdzd, kolikrát? Setkal jsem se taky s modeláři, kteří nabíjejí osmičlánek 2100 mAh proudem 3 A, prej jim to nevadí!Jenže do měsíce přijdou žebrat o nové baterky, nějaký lepší, prej tyhle nic nevydrží....začal jsem při výrobě sad používat tavné lepidlo. Kdo mi přinese sadu s lepidlem vyteklým do obalu, rovnou ho vyhodím, tyhle články byly přetěžovány hned dvojím způsobem: velkými proudy buď při odběru nebo při nabíjení a nedostatečným chlazením při obojím! Klidně nabíjím své baterky proudem 2 A, ale chladím je!! Teplota při nabíjení nikdy nepřesáhla 30°C, zrovna tak při provozu v modelu ji účinným chlazením udržím do 42°C, mám to změřeno. Kolegovi jsem dal dvě sady svých už 2 roky používaných baterií Sanyo 2300 mAh s počtem 240 a 256 cyklů.Při prvním startu byl překvapenej, jak mu model jde svižně nahoru a motor mu vydržel plných 17 minut chodu, jeho stejné,ale podstatně mladší baterky byly líné a vydržely max. 10-11 minut, poslední 3-4 minuty už jen lítal vodorovně.Jenže po jeho přistání jsem ty svoje baterky neudržel v ruce. Měl jsem tam klešťák s tepelnou sondou a hned jsem ho použil, asi tři minuty po přistání měly baterky uvnitž obalu ještě 83°C!!! Jen jsem z konstatoval, že do 14 dnů bude po baterkách. A bylo. Takže doporučuji ladit výkon vrtulí na odběr max.7,5-8 A doma na stole, za letu odběr mírně poklesne.A hlavně nezapomenout na důkladné větrání v modelu! Nakonec takový motor 400 má největší účinnost při proudu 4-5 A.Samozřejmě, kdo potřebuje větší výkon pro svůj model, nepoužije 400, ale sáhne po výkonnějším motoru a k tomu musí nutně vzít jiné baterky.