Pavle, ak sa mi to podari zalietat, mouzem aj ja lietat na sutazi F1C ? To by bola urcite velka skusenost nazriet do F1C kategorie Nakupil som konecne komponenty na startbox, starter Kavan, power panel Graupner, baterku a pod. Hodil by sa mi neaky planik - system spustania a umiestenia /uhol kvoli sklopke/ neaky obrazok - napad nieco som nasiel tu http://www.freeflight.org/phpBB3/viewto ... ?f=8&t=183 Dik
Ahoj Adame No já to mám v klasické dřevěné bedně a starter tam mám vodorovně se zemí. Trčí mi z bedny jen konec. V bedně mám baterku, žhavení, Mars skříňku s šuplíkama na drobnosti a nářadí a elektroniku žhavení. Někdy to vyfotím. Záleží jakou budeš mít nádrž. Klasická plechová je lepší když je model vodorovně. Neteče ti palivo do motoru. Dnes většinou používají gumové tlakové. Palivo je přiškrceno a teprve po nastartování se pustí přívod do motoru. Tam, se dá použít to šikmé umístnění starteru na hliníkové konstrukci, úhel moc neřeš. Prostě si zkus jak se ti bude letadlo startovat. A ne moc kolmo. Je ale dobré starter umístnit suvně a udělat tak koncový spínač. Po přitlačení na starter sepne spínač a spustí starter. Spínač aspoň 10A. Má to výhodu v tom, že nemusíš nic dalšího ovládat. Posun starteru stačí kolem 5 mm. To na ten spínač stačí. Řešení je tředa trubka po trubce nebo jakl po jaklu. To určitě udělej, pokud budeš mít tu gumovou tlakovou nádržku. Musíč mít volné ruce na ovládání přívodu paliva do motoru. Někdo to řeší i nožním spínače. Taky se dá. Model s klasickou nádrží se dá startovat i když držíš starter v ruce. (Já bych to ale už tak nedělal). Pokud by jsi něco chtěl, klidně i zavolej na tel: 603 448 224.
To je prave ono Pavle, vsetky historicke motoraky mam s klasickou plechovou nadrzkou ci uz s preplavovanim alebo bez, a tieto F1P/J planujem lietat s balonkom preto to potrebujem vyriesit. Cez jarne prazdniny sa dostanem domov na chalupu a tam nieco vymyslim a za ten cas budem zhanat napady ...tento planik som dostal z UK... jednoduche - staci par list z OBI, srubov s motylkovou matkou a par segeriek ... Ahoj Adam
Jasně. tak nějak to udělej ale nezapomeň na to spínání bud posuvnám starterem se spínačem nebo nožním spánačem - nášlapným vypánačem. S balonkem to jinak nejde. A není to fak složité. Koleba Jarda Blatný to má podobně. Tady je odkaz na moje stránky kde je to trochu vidět. http://www.volnemotory.estranky.cz/foto ... 5.jpg.html Má to suvně na hliníkovém profilu a ty lišty nahoře má na odkládání letadla mezi soutěžními koly. Dole má baterku, elektroniku, schránku na palivo, čistící prostředky, hadry, injekční stříkačky na plnění. Nářadí a ostatní věci nosí ještě v plastové bedně.
To je dokonaly stand, je pravda, ze ak sa to spravi poriadne na zaciatku, je postarane na cely zivot Musim to premysliet, pouvodne som chcel veacsi plastovy toolbox a nan z boku primontovat stand z objimkou na starter a spinac na nohu, v boxe baterka a power panel do vika - do veacsieho by sa to dalo komplet zlozit aj s kompletnym naradim a vybavou Diky Adam
Já to mám Adame udělané tak, že starter mám přišrubovaný k desce, která má asi 7mm drážky. Šroubky mají distanční vložku a tím pádem to v těch drážkách jezdí. Na koci mám pružinu, která to vrací a koncový 10A mikrospínač, který to vypíná a zapíná. Žádná věda. Ten nožní se taky dá ale takto je to daleko pohodlnější a nemusíš na to myslet. Prostě přitlačíš a roztočí se i v motorem, odděláš motor a starter vypne. Pavel
Máš to pěkné. Ještě to zaletět. Zajímalo by mě, jak by létat model s tímto potahem a jak by létal ještě doplněný turbulátorem. No uvidíš sám. V každém případě já zalétávám tak, že na motor musí být model seřízen tak aby při prudkém vodorovném odhození letěl rovně a se ztrátou rychlosti začal klesat. Nesmí jít nahoru. Ale to záleží, kolik máš kopání na výškovce. Pak seřizuji přechod a pak až to všechno mám Ok tak teprve dávám krátký čas na kluz. První starty rozhodně dělám tak, že nezacvakávám deter a model tak po ukončení motorového letu a odkopání výškovky hnedka kopne deter a přistává. No s tím už ti chlapi z Prahy asi poradí. Tak držím palce.
Diky, na ten turbulator stale myslim, su tan dve hrany od stavby, tie dve listy a pokial to bude malo mam v plane strihnut Dymo pasku cikcak noznickami a nalepic na to ... ak by to bolo malo, tak na nu kliestami vyrazim \/\/\/\/-vzor a dolepim ... Ahoj Adam
Loni jsem četl zajímavé pojednání o turbulátoru typu GOLFOVÝ POVRCH. Je tam v článku i zmínka o klasických turbulátorech. Stojí za to si to přečíst. Mrkni na moje stránky. http://www.volnemotory.estranky.cz/
Pavle, Dakujem... to je velmi zaujimavy clanok ... hned som doma pozeral a pomeral kde mam aky turbulator a fakt ze tych 7% bude idealnych ... Ahoj Adam
Adame, pokud seženeš u nás, beru taky. Jinak kluci to kupují od ukrajinců na SP. To co kupují je snad dvouplášťové a u nás jsem zatím nic podobného nenašel. Dala se požít gumička z kapátka ale s podstatně menší životností. U těch ukrajinských se dá prodloužit životnost propláchnutím lihem po každé soutěži. I tak je ale životnost omezená.