Agusta 109 A- raptor 90

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dartananr

Re: Agusta 109 A- raptor 90

#76 Příspěvek od dartananr »

pkotatko myslíš že by som mohol ísť vyskúšať let aj bez Vbaru? To znamená len s gyrom? či radšej neryskovať a týždeň počkať kým mi príde Vbar...
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od pkotatko »

Vubec bych to nezkousel.
Netvrdim, ze se to neda. Ale chce to trochu zmen na heli. Daleko mensi vychylky, hodne mekke listy atd. Nepisu ted z vlastni zkusenosti, ale co vypravi lidi kteri to tak litali/litaji.
Osobne tyto pokusy povazuji jen za overeni, ze to vubec lze. Neni to o pozitku z letu.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
dartananr

#78 Příspěvek od dartananr »

OK aj tak som mal strach ísť s tým len takto :mrgreen:
OPR
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od OPR »

Na té fotce jak máš chybně (opačně) pootočeno v řízení. By jsi po potlačení ckyliky spozoroval náklon vrtulníku zhruba o 60° mimo požadovnaý náklon. Byl by to mix potlačené cykliky s pravým klopením. Nepřej si zažít ten zběsilej tanec. Ten kdo měl trexáky a podobné, ví moc dobře jak to bylo když se povedlo nepozorností vyvléci vodící jehli z kompenzátoru. A bylo to "jen" 10° .....
obadal.rada
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od obadal.rada »

já to mám takhle a v demonovi nastavení virtualní pootočení o 45 stupňů
Přílohy
ciklika.JPG
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od pkotatko »

To je v poradku. Jak jsem psal zezacatku. Jsou dve cesty. Pokud to lze, je jednodussi to nastavit mechanicky. Vsechno je pak jasnejsi a prehlednejsi. Pokud to nejde mechanicky, pak je potreba nastavit virtualni pootoceni desky v bezpadlu.
Mam radeji tu mechanickou cestu, protoze pak pri nejakem dalsim nastavovani a serizovani je mensi sance ze se clovek splete a udela nejakou chybu. Pro let je asi jedno jestli je to nastavene tak nebo tak.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
OPR
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od OPR »

Pro let je to jak kdy. U třílistých a čtyřlistách hlav, by to molo stačit udělat mechanicky.

A u pětilisté rotorové hlavy, může ke zlepšení projevu dopomoci ještě to pootočení v řízení elektronicky. To fázování třeba u pětilistu nemusí úplně přesně odpovídat stupňům které by tam člověk klasicky dle zvyklostí ravl. Takže asi co nejlépe mechanicky a zbytek donastavit elektronickým pootočením v řízení. Ono to pootočení u pětilistu bude už třeba záviset i od použitých listů, tvrdosti hlavy atd ... Ale to už asi zase řeším hovadiny, jelikož třeba na blogu VStabi.de je informce o tom že třeba konkrétně VBar umí 7° chybu v řízení. Takže je otázkou jestli se jakoby honit za elektronickou přesností, když třeba VBar by to měl umět pootočit sám při korekci chyby ........... čert ví. :)
dartananr

#83 Příspěvek od dartananr »

Som rád že VBar to dokáže pretože práve ten tam idem dať :D
OPR
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od OPR »

Dobrý výběr jednotky.
dartananr

#85 Příspěvek od dartananr »

No rozmýšľal som aj nad Microbeastom lebo ten mám v dvoch ďalších vrtuľníkoch, ale nakoniec som sa rozhodol pre VBar.....
obadal.rada
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od obadal.rada »

no jako nevím, ale demon umí nějaké stabilizační systémy pro makety, já bych šel do démona už kvůli Pavlovi Bozděchovi jako servisnímu zázemí
OPR
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od OPR »

Zejtra se rozhodne Pavel že obrazy se lépe malují v Austrálii. To mu jako budeš platit letenku aby Ti přijel pošimrat helicomanda jo? Nebo že bys Ty sám na výlet ......

Píšeš že umí nějaké stybilizační systémi pro makety. Vždyť ani nevíš co od toho čekat ????? U Vbaru, MicroBeastu, CGY, normálního helicomandu ...... žádný podobný lákadla nejsou a víš hned okamžitě jak to bude létat. Podle mne co jsem měl doposud možnost vyzjistit, má nejuhlazenějaší letový projev Vbar. Proti MicroBeastu nic nemám, když je na něj zvyklej, ať si ho koupí. Ale třeba modré miniVStabi stojí u nás 4 800,- Nenapadá mi jedinej důvod, proč jej nepoužít právě do makety. Letový projev můžeš dohnat nastavením ale přesto se nebudeš tak moc diametrálně lišit v projevu od vrtulníků nastavených pro akrobacii. Je jedinou možnou nevýhodou že z verze expres potřebuješ apgrejdovat na verzi PRO, pokud bude třeba elektronicky pootáčet úhly v řízení na hlavě a nebo se v tom nějak jinak hrabat. Ale ten litr navíc snad už nikoho nezrujnuje. Jasně že to jsou peníze .....
Pokud budeš řešit potíže s umístěním, je asi lepší pořídit full size VStabi, kde senzor může být dál od krabičky s piny. Ale to je vše o tom, jak to rozvržení naplánuješ.
Václav Procházka

#88 Příspěvek od Václav Procházka »

OPR: nechápu proč každému nutíš V-Bar. Za svoji krátkou praxi, jsi vyzkoušel pouze 2 systémy, takže o dalších nic nevíš.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od OPR »

Já nikomu nic nenutím. Jenom doporučuju.

Ano, dlohodobě jsem měl možnost lítat poze dvě fbl jednotky, ale tu a tam občas někdo příjde že chce s nečím pomoci. A Začázteečníci obvykle nemívají VBary a GT5ky :) ...... Kééééééžby je měli :lol:
dartananr

#90 Příspěvek od dartananr »

Tak dnes mi prišiel Vbar :D. Po dvoj hodinovom trápení (keďže moja angličtina aj nemčina nestojí za nič) som to nastavil a už čakám len na prvý zálet...ak bude dobrý čas tak snáď v piatok 8O
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“