Ustálená zatáčka

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Ustálená zatáčka

#76 Příspěvek od pepin »

JiriB píše:
....protože "obecně", jakákoliv změna v režimu letu bezmot. letadla představuje "ztrátu energie

já se už opravdu omlouvám, ale mě to opravdu nedá,asi bych to chtěl vážně dotáhnout k nějakému závěru, klidně i na smetišti.

zkus nás ty, kteří používáme minimálně 4 servová křídla a vysílače, které umožnují minimálně nějaké letové režimy, případně ti co se na to cítí, plynulé ovládání odtokových hran a ruzných mixu-výškovka, odtokovka a jiné mixy, které evidentně pohybují během letu s plochami na modelu , čímž by tento pohyb měl zpusobit podle tvého ztrátu energie, proč, když to nepoužíváme, tak ten model letí huř.

Mluvím stále o větroni, né o několika motorovém upoutanci.
pepin

#77 Příspěvek od pepin »

JiriB píše:Zdravím pánové, vaše "vývojové úsilí" sleduji a velmi jej obdivuji.....a držím palce.... Jen bych se rád zastavil u "křidélek". Je opravdu vhodné mít u takového era řízená křídelka ? Neztrácí se pohyby křidélek "více energie" než samotnou směrovkou ? Jaký je rozdíl v lé...:)

vytáhnul jsem si jeden z tvých příspěvku z profilu, :lol:

fakt to nemá cenu, ale osobně věřím, že co kdo kdy o létání napsal přečtené máš .
Naposledy upravil(a) pepin dne pát 14.03.2014 0:54, celkem upraveno 1 x.
pepin

#78 Příspěvek od pepin »

igorb píše:------

u tebe jsem našel v profilu jen upoutance a pak takové to klasické plkání.

špatně hledám, nebo větroně vubec nelétáš, jen o nich víš uplně všechno, proto i ve větroních přispíváš.?

pokud ty větroně opravdu nelétáš, přijde mi to od tebe s vaším vcelku sveřepým motem sekce upoutancu docela divné tady mít ve větroních potřebu teoretické osvěty.
pepin

#79 Příspěvek od pepin »

L382 píše:".

mohu se zeptat, jaké modely větronu létáš ?
L382

#80 Příspěvek od L382 »

Momentálně ASK-18 a Ventus 2
Laik žasne, odborník se diví....
igorb

#81 Příspěvek od igorb »

pepin píše: o nich víš uplně všechno, proto i ve větroních přispíváš.?

nepotrebujem, otazka je o mechanike letu a stym fakt nemam problem, a viem (vidim ze na rozdiel od niektorych zasvetenych vetronarov) co je to ustalena zatacka a co je to vietor :mrgreen:

a pokial do toho tahas uputance, tak ano, ver tomu ze viem velmi presne ako sa eroplan chachova v ustalenej zatacka a aj v zatacke vo vetre ... ja to za letu aj citim na rozdiel od teba :mrgreen:

... inak som zvedavy este ake nezmyselne argumenty ze ustalena zatacka neexistuje vytiahnes okrem hrabania sa v profiloch ludi ... skus tie holubacie vykaly alebo mikrometeority, to bude viacej k veci :mrgreen:
pepin

#82 Příspěvek od pepin »

igorb píše:... inak som zvedavy este ake nezmyselne argumenty ze ustalena zatacka neexistuje vytiahnes okrem hrabania sa v profiloch ludi ... skus tie holubacie vykaly alebo mikrometeority, to bude viacej k veci :mrgreen:

já nikde nepsal, že ustálená zatáčka neexistuje, jen jsem psal, že je nesmyslné ustálenou zatáčku řešit ve větroních a že pojem ustálené používáme právě při kroužení v termice, aby jsme odlišili kdy bylo ve stoupáku potřeba hodně, nebo třeba vubec model korigovat a že na tomto nedorozumění nejspíš vzniklo právě toto vlákno a mělo se to spíš řešit v motorových modelech a je mi opravdu divné, že by se nad tím modelář-větronář měl pozastavovat a musel to řešit tady, proč tomu jeho kolegové větronáři říkají ustálená zatáčka--ustálené kroužení.

nechápu, jakou souvislost s tím má holubí trus, nebo mikrometeority a nechápu, co je špatného na tom, že se kouknu přez profil na předešlé jiné příspěvky třeba u tebe, nebo u kohokoli jiného, abych si udělal trochu jasno v tom, o jaké modely se vubec zajímá, případně jaké provozuje.

Ale myslím si, že už se to vážně vyjasnilo, tak je zbytečné to dotáhnout tak daleko, aby jsi byl nucený nakonec za každé slovo vkládat zelenýho smajlíka a ohánět se trusem .

Od moderátora bych čekal trochu víc :wink:
pepin

#83 Příspěvek od pepin »

L382 píše:Takže se budu snažit citovat inkriminovaný výrok:
při nějakém větru a kroužení v termice model během ustáleného kroužení při letu proti směru větru stoupá a po větru klesá. I za předpokladu, že to není vyvoláno knyplem.
Bohužel tento názor sdílí více jedinců (jeden z argumentů: po větru se medel rozeběhne, proti větru pak má přebytek rychlosti!)

takto to vlákno v podstatě začalo, na konci vlákna mi tu vyčítáte, proč do toho tahám bubliny a termiku?

L382----pokud ti větronáři -modeláři při tom kroužení v termice tak jak popisuješ nemusejí výrazně model korigovat a pokud ten model v komínu stoupá,ačkoli neopisuje vodorovnou plynulou stoupavou kružnici, považují to za ustředění, nějak to nazvat musíme .

Jak jsi uvedl--používají to tvoji kolegové, to znamená, že je jich asi víc, možná bude jednodušší, když se jejich slengu podřídíš, než když se je budeš snažit přeučit a napravit.
OrDa

#84 Příspěvek od OrDa »

Malý dotaz na pepina k obtékání stoupáku větrem.
Pokud vypustím vodíkem plněný balonek do větru, jak bude obtékán ve výšce cca 100 metrů?
pepin

#85 Příspěvek od pepin »

OrDa píše:Malý dotaz na pepina k obtékání stoupáku větrem.
Pokud vypustím vodíkem plněný balonek do větru, jak bude obtékán ve výšce cca 100 metrů?

vyřeš si to třeba s BKSL, já řeším pouze to, co má smysl řešit pro mé létání s modely větronu, klidně ti odpřísáhnu, že bublina je pouze unášena větrem, ale žádný vítr bublinou neprofukuje, ty ten muj model stejně za mě řídit nebudeš, takže si ani nemusíš dělat starosti s tím, jestli ho ten vítr z bubliny vynáší a jestli je opravdu potřeba se do té bubliny proti větru vracet znovu a znovu a pak se třeba dohadovat, jestli teda skutečně prolétávám pouze bublinou, nebo jestli z ní vylétávám ven.

že se nemužu ustředit v bublině o pruměru třeba 10m se 4m modelem je nám snad oboum jasné, že já s modelem nemohu odletět za větší bublinou o 1-5-10km jinam snad taky, takže mě zajímá jediné, jestli i z té 10m bubliny něco vytěžím, nebo ne, jestli víc vytěžím když jsem víc vlevo, víc vpravo, víc vepředu, nebo víc vzadu----po pravdě je mi i u zadku, co se kde děje, hlavně že stoupu.

Vy jste se moc upnuli na skutečné větroně, kde jsou nějaké bezpečné limity s rezervou, aby to mohl řídit ve finále každý blb, takže vám stačí dodržet po přeškolení na určitý tip letadla hodnoty na budíkách.

pro modely žádný manuál není, tam si limit musí určit každý sám podle svého modelu, určitě to nelétá na přehnaně bezpečné rychlosti, ale v podstatě podle zkušeností více méně těsně před pádovkou.

Skutečné větroně řeště na jiných stránkách a né na modelářském serveru, nejdou ty vaše moudra na ty modely bezmezně uplatnovat.
igorb

#86 Příspěvek od igorb »

pepin píše: klidně ti odpřísáhnu, že bublina je pouze unášena větrem, ale žádný vítr bublinou neprofukuje, ty ten muj model stejně za mě řídit nebudeš

fascinujuce :- )))))))) ... som si aj povedal ze asi nema zmysel dalejnic pisat lebo kto pochopil, ten pochopil ale no musel som, sorry :mrgreen:

ono sa dost tazko debatuje o ustalenom kruzeni vo vetre ked netusime co je ustalene kruzenie ani co je vietor ... a nepomoze ani otapetovat cele forum recami odveci, na faktoch to vela nezmeni :mrgreen: .. a tie uz boli napisane
pepin

#87 Příspěvek od pepin »

igorb píše:fascinujuce :- )))))))) ... som si aj povedal ze asi nema zmysel dalejnic pisat lebo kto pochopil, ten pochopil ale no musel som, sorry :mrgreen:

v pohodě, nikdy není zbytečné si upevnit vlastní ego a čím víc zelených smajlíku za den, tím ti bude líp.
JMalik

#88 Příspěvek od JMalik »

jio píše:............ ustálená zatáčka se s modelem nedá mimo bezvětří nikdy zaletět. Jinak řečeno, pravda z velkých větroňů se nedá na modely větroňů aplikovat.

Ale dá se to aplikovat úplně normálně.
Problém (zásadní) je v tom, že někteří si dosud neujasnili, co je to ustálená zatáčka = zatáčka o stálé rychlosti, poloměru, náklonu....
Z toho následně vyplývá, že může foukat klidně 30m/s a může to být ve stoupáku 20m/s, pokud budou tyhle proudění ustálená , neturbulentní...... V praxi nemožné !!! Jak pro skutečný větroň, tak pro model. Ta "ustálená" zatáčka se vždy posuzuje vzhledem ke vzduchové hmotě. Nikdy ne vůči zemi.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jio

#89 Příspěvek od jio »

JMalik píše: Ta "ustálená" zatáčka se vždy posuzuje vzhledem ke vzduchové hmotě. Nikdy ne vůči zemi.

Dík. Právě na to jsem se snažil upozorněním na příspěvek napsaný dt upozornit. Měl jsem a mám totiž pocit, že se tady baví 2 skupiny lidí, kteří se navzájem neposlouchají a každý si trvá na svém.
OrDa

#90 Příspěvek od OrDa »

pepin píše:Skutečné větroně řeště na jiných stránkách a né na modelářském serveru, nejdou ty vaše moudra na ty modely bezmezně uplatnovat.

Fyzika je jen jedna.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“