OrDa píše:Malý dotaz na pepina k obtékání stoupáku větrem.
Pokud vypustím vodíkem plněný balonek do větru, jak bude obtékán ve výšce cca 100 metrů?
vyřeš si to třeba s BKSL, já řeším pouze to, co má smysl řešit pro mé létání s modely větronu, klidně ti odpřísáhnu, že bublina je pouze unášena větrem, ale žádný vítr bublinou neprofukuje, ty ten muj model stejně za mě řídit nebudeš, takže si ani nemusíš dělat starosti s tím, jestli ho ten vítr z bubliny vynáší a jestli je opravdu potřeba se do té bubliny proti větru vracet znovu a znovu a pak se třeba dohadovat, jestli teda skutečně prolétávám pouze bublinou, nebo jestli z ní vylétávám ven.
že se nemužu ustředit v bublině o pruměru třeba 10m se 4m modelem je nám snad oboum jasné, že já s modelem nemohu odletět za větší bublinou o 1-5-10km jinam snad taky, takže mě zajímá jediné, jestli i z té 10m bubliny něco vytěžím, nebo ne, jestli víc vytěžím když jsem víc vlevo, víc vpravo, víc vepředu, nebo víc vzadu----po pravdě je mi i u zadku, co se kde děje, hlavně že stoupu.
Vy jste se moc upnuli na skutečné větroně, kde jsou nějaké bezpečné limity s rezervou, aby to mohl řídit ve finále každý blb, takže vám stačí dodržet po přeškolení na určitý tip letadla hodnoty na budíkách.
pro modely žádný manuál není, tam si limit musí určit každý sám podle svého modelu, určitě to nelétá na přehnaně bezpečné rychlosti, ale v podstatě podle zkušeností více méně těsně před pádovkou.
Skutečné větroně řeště na jiných stránkách a né na modelářském serveru, nejdou ty vaše moudra na ty modely bezmezně uplatnovat.