JirkaA píše:[obě legálně použitelná pásma 2,4GHz i 5,8GHz mají limit 25 mW EIRP.
tak to jeteda blbe.a jak je to teda s pouzivanim tech ruznych smerovych antenek (se ziskem vetcim nez 0 dB)?pri antene 3dB by mel byt vykon vysilace jen 12,5 mW?
JirkaA píše:[obě legálně použitelná pásma 2,4GHz i 5,8GHz mají limit 25 mW EIRP.
ananas píše:Takze co je mensi zlo? 1, 2Ghz nebo 5, 8Ghz a 500 mW?
ivan LN píše:
no, to je to co jsem tady nechtěl řešit.....legalitu jednotlivých systémů.
řekněme, že s letadlem budu lítat jen v zemích, kde je to legální....tak
ananas píše:Takze co je mensi zlo? 1, 2Ghz nebo 5, 8Ghz a 500 mW?
vitahavlicek píše:tak to jeteda blbe.a jak je to teda s pouzivanim tech ruznych smerovych antenek (se ziskem vetcim nez 0 dB)?pri antene 3dB by mel byt vykon vysilace jen 12,5 mW?
Václav Procházka píše:V ČR jsou v pásmu 1,3 GHz povoleny v horním pásmu 3 frekvence pro amatérské vysílání obrazu, je ale zapotřebí licenci.
Ano, je to tak. Na vysílací straně cesta ke zvýšení dosahu nevede, na přijímací straně můžeš použít jakékoli opatření - zesilovač, směrová zisková anténa, tracker...
graup15 píše:
A cesta velkého výkonu vysílače a na straně přijímače co nejlepší anténa a tracker je špatně? Myslím,že ne.
JirkaA píše:Nojo, no, co na to říct, mám na to pohled z druhé strany. Jednak jako oprávněný uživatel onoho pásma poněkud negativně vnímám, když se nám tam cpe kdejakej jouda, kterej vůbec netuší, že někoho ruší, druhak jako dlouhou dobu se radiokomunikacemi živící profesionál. Je jen otázka času, kdy se tím ČTÚ začne hlouběji zabývat (a mám informace, že ta doba je docela nablízku, vzhledem k masovějšímu rozšíření těchhle rušilů to začínají vnímat jako problém) a nějaký ten flastr bude udělen..
Zpět k testu - teprve teď jsem si to pořádně přečetl. Ivane, pokud jsi to dělal v místnosti, není ten test vůbec k ničemu. Pokud chceš porovnávat přijímače bez měřící techniky, chce to alespoň srovnatelné podmínky, vzhledem k tomu, že nemáš k dispozici bezodrazovou komoru, bude lépe provádět test na volném prostranství, použít stejnou anténu atd.
Adalf píše:Mohu se zeptat čistě technicky a konkrétně, když si v sobotu odpoledne jdu na hodinku zalétat u nás na vesnici s letadlem na 1,2 GHz, koho ruším?
PS: Radiokomunikací se aktivně zabývám 17 let na poměrně vysoké úrovni, proto můžete mluvit sofistikovaně