F45 - Vše o tomto vrtulníčku II.
Re: F45 - Vše o tomto vrtulníčku
Jak říkával nebožtík Franta Vrtěna:
Kdyby se to mělo řídit všema těma složitejma fyzikálníma zákonama, tak by to ani neletělo.
Ale je to tak ošklivý, že to zem odpuzuje.
Kdyby se to mělo řídit všema těma složitejma fyzikálníma zákonama, tak by to ani neletělo.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
Je fakt lepší to moc nezkoumat, dokud to nějak létá. 
Ital píše:To zvětšení náklonu vpravo docílíš jak? Zvětšením úhlu náběhu na levé straně vrtule, kde už je takto přebytek vztlaku? Tomu nějak nerozumím.
Vztlak pravé části je výrazně snížen, couvá po větru.
Kroutící moment nemá rovinu.
---
My ale víme, v které rovině akce vzniká, t.j. v rovině protáčení listů rotoru. Jestliže tuto akci zakompenzuji reakčním tlakem vyrovnávací vrtulky v téže rovině, akce a reakce se vyrovnávají. Zůstanou jen minimální odchylky, které se dorovnají náklonem osy rotoru a doladí cyklikou.
Je to jako když utahuji matici ráčnou s krátkým nástavcem jednou rukou, stane se, že mi ořech z matky vyklouzne. Celé se to křívá. To je ten případ, když je ocasní vrtule rovnou "dole" na ocasní trubce.
Když budu matku utahovat plochým klíčem a to rovně bez jeho vybočení, klíč mi z matky nevyklouzne. To je případ, když je ocasní vrtulka na zdviženém ocasu, zhruba v rovině protáčení listů rotoru.
---
My ale víme, v které rovině akce vzniká, t.j. v rovině protáčení listů rotoru. Jestliže tuto akci zakompenzuji reakčním tlakem vyrovnávací vrtulky v téže rovině, akce a reakce se vyrovnávají. Zůstanou jen minimální odchylky, které se dorovnají náklonem osy rotoru a doladí cyklikou.
Je to jako když utahuji matici ráčnou s krátkým nástavcem jednou rukou, stane se, že mi ořech z matky vyklouzne. Celé se to křívá. To je ten případ, když je ocasní vrtule rovnou "dole" na ocasní trubce.
Když budu matku utahovat plochým klíčem a to rovně bez jeho vybočení, klíč mi z matky nevyklouzne. To je případ, když je ocasní vrtulka na zdviženém ocasu, zhruba v rovině protáčení listů rotoru.
Máš odzkoušené v praxi ty své nesmysly?
Letu zdar.
Letu zdar.
LUTORXW píše:tak už dolétala neposlušná F-45
zklamalo mě to takže se vracím zpět ke 4 kolovým mazlíčkům a budeme dovádět se synem
mějte se na shledanou. ať aspoň vám to lítá
Doufám že jsi to prodal aspoň na součástky.
Plha píše:Kroutící moment nemá rovinu.
---
Opakuji - kroutící moment nemá rovinu. Proto mohou létat koaxiály, že?
Jo, to s tím matkovým klíčem je jeden z možných dobrých příměrů, kterej ale sakra jako obvykle napadl někoho jinýho dřív než mě... 
Naposledy upravil(a) Vladimír dne pon 17.03.2014 21:59, celkem upraveno 1 x.
Vladimír píše:Jak říkával nebožtík Franta Vrtěna:
Konečně někdo jednoduše vysvětlil jak to celé funguje a už taky vím proč mám hlavu stále v oblacích. DÍKY
Konečně někdo jednoduše vysvětlil jak to celé funguje a už taky vím proč mám hlavu stále v oblacích. DÍKY 
Klídek, ve všech fórech se najde dobrák, který o všem ví kulované a jen reje.
Normální lidé si zde radí a snaží se něco dozvědět, naštěstí je jich stále dost.
Klídek, ve všech fórech se najde dobrák, který o všem ví kulované a jen reje.
Normální lidé si zde radí a snaží se něco dozvědět, naštěstí je jich stále dost.
Dám si do vratidla trojku závitník, a zkusím vyřazat závit tak, že budu vratidlem otáčet jenom tlakem na jednu jeho stranu. Pravděpodobně ten závitník zlomím, protože se mi to bude celé naklánět.
Bez ohledu na to, že "kroutící moment nemá rovinu" bych řekl že ho zlomím proto, že rovina, ve které na závitníku vytvářím kroutící moment je na ose závitníku úplně jinde, než rovina ve které musím překonávat odpor materiálu, takže se to celé jaksi naklání šejdrem.
A koaxiál? Vezmu to vratidlo pěkně za oba konce, a přestane se mi to naklánět.
Bez ohledu na to, že "kroutící moment nemá rovinu" bych řekl že ho zlomím proto, že rovina, ve které na závitníku vytvářím kroutící moment je na ose závitníku úplně jinde, než rovina ve které musím překonávat odpor materiálu, takže se to celé jaksi naklání šejdrem.
A koaxiál? Vezmu to vratidlo pěkně za oba konce, a přestane se mi to naklánět.
Ital píše:Klídek, ve všech fórech se najde dobrák, který o všem ví kulované a jen reje.
Původní reakci jsem smazal. Příspěvek, kde jsem citoval Frantu byl pokus diskusi odlehčit něčím, čemu se říká humor. Netušil jsem že se to nehodí.
Naposledy upravil(a) Vladimír dne pon 17.03.2014 22:26, celkem upraveno 1 x.
Ono s tou reakční silou, co nemá rovinu je to trochu jinak. Pokud bude působit na hřídel pevně uloženou v ložiscích, je jedno, kde jí budu kompenzovat, viz závitník, nebo ráčna držená rukou v dalším bodě, ale u plovoucího tělesa se vektor vzdálenosti působení sil projeví vychýlením tělesa, nevím, proč se o tak primitivní věci dohadujem celý večer. 
Původní reakci jsem smazal. Příspěvek, kde jsem citoval Frantu byl pokus diskusi odlehčit něčím, čemu se říká humor. Netušil jsem že se to nehodí.
Vladimíre, to pochopitelně nepatřilo tobě, jen jsem to asi blbě umístil, omlouvám se.
Naopak, humor to byl dobrý, patřilo to jinému, jistě víš komu.
Vladimíre, to pochopitelně nepatřilo tobě, jen jsem to asi blbě umístil, omlouvám se.
Naopak, humor to byl dobrý, patřilo to jinému, jistě víš komu.
Naposledy upravil(a) Ital dne pon 17.03.2014 22:34, celkem upraveno 2 x.
Dohadujem? Snažím se OrDa přesvědčit o tomtéž, ale neumím to tak hezky vysvětlit, no.