Padák ! Padák ?
Re: Padák ! Padák ?
nebo mít tu baterii od padáku asi jen nějaký 1S prcek dobíjenou hlavní baterii
když se dá plně nabitá tak to moc proudu při každém zapnutí dobíjet nebude...
A nebylo by jednodušší to odpálit na ten náklon?
Tak jako tak to jde vždy u quada přes boudu. A je jedno jestli je špatný motor nebo vybitá baterie. Viz test Phantoma.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IRtfBES1MJU[/youtube]
Tak jako tak to jde vždy u quada přes boudu. A je jedno jestli je špatný motor nebo vybitá baterie. Viz test Phantoma.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IRtfBES1MJU[/youtube]
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
- SAT-HOFMAN
- Kontaktovat uživatele:
Dejfak píše:A nebylo by jednodušší to odpálit na ten náklon?
Toto je pro mne běžný letový režim, teda pokud je řízený
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bwHF0r9woZw[/youtube]
No právě, to je taky problém. Představ si že budeš dělat takovouhle akrobačku a ten padákový systém to vyhodnotí špatně, vypne motory a vystřelí padák. 
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
zdekar píše:No právě, to je taky problém. Představ si že budeš dělat takovouhle akrobačku a ten padákový systém to vyhodnotí špatně, vypne motory a vystřelí padák.
Budeš lítat akrobacii někde, kde by hrozila škoda na majetku nebo na zdraví jiným osobám? Jestliže ano, je to na ránu. Jestli ne, padák nepotřebuješ. V čem je problém?
OK2WY
kašlu na padák já chci airbag 
JirkaA píše:Budeš lítat akrobacii někde, kde by hrozila škoda na majetku nebo na zdraví jiným osobám? Jestliže ano, je to na ránu. Jestli ne, padák nepotřebuješ. V čem je problém?
Včem je problém? V ničem není.. jen tady tak diskutujem na obecné úrovni.
Kdyby si ale chtěl dávat rány všem co dělaj akrobačky v místech, kde hrozí lidem nějaké nebezpečí, tak můžeš zmlátit všechny účastníky leteckých vystoupení včetně pilotů třeba na CIAFu.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
-
Sofin
Padákový systém má smysl na velké koptery s foťákem a podobně. Na nějaké akrobatické koptery je asi nesmysl to dávat. Tam by to nebylo reálné odpálit ručně v rozumném čase a ani elektronika by neměla moc šancí vyhodnotit poruchový stav včas. Jak jsem už psal na první straně, mám tu řídící elektroniku pro autonomní i ruční odpálení vymyslenou a prakticky hotovou, včetně odpojování motorů, samostatného napájení a nezávislého rádiového přenosu oběma směry. Bohužel je to opravdu docela drahý špás. Celkově to vyjde na cca 1500-2000,-kč podle konfigurace, jen za materiál. Ale zase na druhou stranu, když už někdo dá za padák s odpalovacím mechanizmem přes 10000,-kč a má to na kopteře s foťákem kde se cena pohybuje od 100000,- nahoru, tak to taková položka není...
Nad padákovým systémem už taky nějakou dobu přemýšlím. Mám doma vyrobený quad 650mm podle modelu QAV500 a lítám s gopro bez nějakých akrobacií. Jelikož je to už těžší stroj tak by byl padák aspoň nějaká šance o zmírnění nárazu. Když se koukám na videa tak mi přijde, že se copter snad vždy přetočí vzhůru nohama. Mám v plánu zabudovat do spodního patra padák, který by byl ovládaný nezávisle na ostatní elektronice coptery. Mám na mysli napájení vlastní mini baterkou nebo již zmíněným kondenzátorem, jeden mikroprocesor s gyrem MPU-6050 a odjištění bud nějakým elektromagnetem nebo mikroservo. Pro vystřelení pružina, v podstatě se otevře část spodního patra směrem dolů. Aktivace okamžitě jakmile bude model vzhůru nohama.
-
Sofin
tom121 píše:Když se koukám na videa tak mi přijde, že se copter snad vždy přetočí vzhůru nohama.
Na to bych nespoléhal. Možná když selže jeden z motorů to tak je, ale jinak záleží kde má koptera těžiště. Pokod by ti například uletěl kabel od baterie a vypnou všechny motory, tak klidně může padat v pěkné vodorovné pozici, jako bys přistával. Stejně tak, pokud selže řídící jednotka a vypnou najednou všechny motory. S tím překlopením je to rozumný způsob odpálení, ale nedá se na něj spolehnout jako na jediný. Je ještě několik dalších veličin které se dají sledovat a celkem spolehlivě vyhodnotit jako krizový stav. Třeba výpadek napětí baterie, rychlost klesání a podobně. Stejně tak je vhodné, aby tam byl nezávislý způsob odpálení, samostatným vysílačem ručně.
Jen tak naokraj mám jednu poznámku z pozice raketového modeláře - vyhození padáku pyrotechnicky není žádný problém a ani se nemusí pořizovat nic nelegálního. Stačí trocha černého prachu jako výmetná slož, ten lze koupit zcela legálně od 18ti let. K tomu šlehový pyropalník, ty jsem taky kupoval z nějakého ostravského pyroshopu bez jakýchkoli papírů. Vyhození je spolehlivé - trubka, dole prach, nad tím pohyblivý píst a nad ním leží padák, reakce bleskurychlá a dá se padák vyhodit i dost daleko od stroje...
Problém je spíš v té řídící elektronice a celé logice obsluhy, fakt ale je, že já jsem zažil dva pády copteru, kde by padák velmi pomohl a jeho použití by reálné bylo. On třeba výpadek motoru quadu v 50ti metrech dá času spoustu, model se obvykle roztočí v jakési spirále a docela brzdí, na aktivaci by reakční doba běžného člověka stačila. Spíš se bojím, že to trochu zavání "kurvítkem" při nechtěné aktivaci, ale určitě to neberu jako nesmysl, leckdy to může fungovat slušně.
Problém je spíš v té řídící elektronice a celé logice obsluhy, fakt ale je, že já jsem zažil dva pády copteru, kde by padák velmi pomohl a jeho použití by reálné bylo. On třeba výpadek motoru quadu v 50ti metrech dá času spoustu, model se obvykle roztočí v jakési spirále a docela brzdí, na aktivaci by reakční doba běžného člověka stačila. Spíš se bojím, že to trochu zavání "kurvítkem" při nechtěné aktivaci, ale určitě to neberu jako nesmysl, leckdy to může fungovat slušně.
mě se výhoz padáku pyrotechnickou složí taky líbí víc než pružina. Jediný problém je v tom, že padák o ploše cca 2,5 m + šňůry, budou něco vážit. Takže nálož nemůže být zase moc malá, z toho plyne, že trubka musí být silnější (těžší) , aby to vydrželo výmet. Mě se právě nelíbí, že trubka s pružinou je nam ůj vkus hrozně velká, resp. dlouhá. U pyrotechnické slože by to mohlo mnohem kratší (takový hmoždíř) . O váze pružiny a slože ani nemluvím. Taky odpadá servo atd., stačí elektrický impuls.
Vlasta
Vlasta
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
Celkem dobrá inspirace s tím padákem. Pár mých postřehů, cvakání výmetu není problém nacvičit potřebný reflex. Na koptérách většinou bývá už přítomný systém RTH. Mrsknout tuto fci na přepínač a ve chvíli, kdy se vám přestane něco zdát, cvak RTH. Až bude mozek a chapadla etablovány na nový pohyb při krizi, tak vyměnit vypínač za výmetník
Já bych s tímto neměl problém na helině záchranu mám a schválně jsem to trénoval. Jak se mi něco nezdá nebo nevim, jak vlastně je helina natočená automaticky cvakám. Možná přehnaně, ale už mi tento reflex zachránil dobrých 60t kačen.
Další otázka je, jestli by se dal padák nadimenzovat tak, aby v případě chyby a spuštění výmetu, zbrzdil kopter dostatečně na to, aby se mu nic nestalo. Podle mě to řešitelné moc není. Reálná hmotnost naložené okto s baterkou je cca 5kg a výš, tzn. padák by musel být hodně veliký, tzn. i těžký a rozměrný.
Další otázka je, jestli by se dal padák nadimenzovat tak, aby v případě chyby a spuštění výmetu, zbrzdil kopter dostatečně na to, aby se mu nic nestalo. Podle mě to řešitelné moc není. Reálná hmotnost naložené okto s baterkou je cca 5kg a výš, tzn. padák by musel být hodně veliký, tzn. i těžký a rozměrný.
myslím, že 5kg je už trochu moc (většinou). Odhaduji, že hmotnost koptéry, které se tady snad vyskytují se pohybuje od 1,5 kg - 3 kg. Tam by ta váha dobrého padáku včetně šnůrování nemusela být tak hrozná.