Uletěl/ztratil se DJI Phantom

Občas model uletí, nebo se štěstím najdete cizí model.
Odpovědět
Zpráva
Autor
o_ndra

Uletěl/ztratil se DJI Phantom

#1 Příspěvek od o_ndra »

Zdravím, včera v úterý 25.3.2014 cca v 17.30h mi v okolí Letňan (v prostoru mezi ulicemi Tupolevova - Beranových) uletěla čtyřvrtulová quadrokoptéra bílé barvy - DJI Phantom s kamerou Gopro Hero 3 Black směrem na sever.

Měl jsem ji v GPS módu, chvíli létal, vzlétl asi do 20m a už bylo znát, že je něco špatně, nechtěla se prosazovat dopředu a postupně se vzdalovala. Už nevím, co jsem ve zmatku udělal, ale doufám, že jsem vypnul vysílač, aby se vrrátila, ale letěla směr sever (Stará náves->ul. Veselská->areál AVIA .. asi..).

Bohužel jsem tupec a neměl jsem na ni žádný údaj pro případného nlezce. :|

Za informace vedoucí k nalezení nebo samotného poctivého nálezce samozřejmě odměním.

Díky, Ondra
tel.: 724707106
gardenroute

Re: Uletěl/ztratil se DJI Phantom (25.3.2014 17.30h Letňany)

#2 Příspěvek od gardenroute »

držím palce
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Lakason

#3 Příspěvek od Lakason »

Tak to je blbý. Připojuju se s držením palců. Ještě dotaz pro koptéristy. V GPS módu se musí při špatnym signálu rychle a skokově měnit poloha. To řídící jednotka nevyhodnotí jako chybu a GPS mód se sám nevypne? Čekal bych tam podobnou ochranu.
holmer83

#4 Příspěvek od holmer83 »

Já tomu nerozumím co se s těmi Phantomy děje a nebo co s nimi děláte, to už je snad čtvrtej případ co tady čtu že někomu uletěl, to už není náhoda. Létáme s kolegou F450ky s Nazou M + GPS, někdy jenom kolem hlavy, ale někdy s ní létám i dosti daleko od sebe, že již vidím pouze tečku a i klidně 300m vysoko. Vždy když použiji IOC HL (home lock), tak si s ní přiletím k místu startu a nebo i fail-save zcela bez problému. Já myslím že všechny problémy jsou způsobené tím, že zapnete napájení a hned letíte, když to má lock na 7 satelitů, tak vždycky ještě čekám minutu a potom teprve letím a hlavně taky hned poodletím třeba 50m bokem a hned vyzkouším HL, jestli se vrací s přitaženou výškovou ke mě a to stejné fail-save. Samozřejmě taky držím pěsti aby se našla, to je velká hromada peněz.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
vlahovic

#5 Příspěvek od vlahovic »

Já taktéž držím palce. Znám to osobně, když mi ulétl DJI F300 v Brně na střechu opatství. Já měl to štěstí, že se našel v rýně. Před letem jsem měl zkalibrován kompas, zaznamenán HOME POINT. Teprve pak letím. Ale měl jsem na GoPro aktivní wifi a to může dělat ve městě s dalšími wifi sítěmi problém. Mně při přistávání vyrazil kupředu. A to už mu docházel akumulátor. Proto, pokud se najde, nepodceňovat všechny operace před letem a otestovat si chování. Mít na modelu jméno, telefon, případně jako já tam mám nyní na P2 GPS lokátor. Je potřeba prozkoumat směr letu a co v té cca 20m výši je za překážky. P2 dokáže ve volném terénu uletět i přes 8km.
Igor Vlahovič
gardenroute

#6 Příspěvek od gardenroute »

holmer83 píše:...Já tomu nerozumím co se s těmi Phantomy děje a nebo co s nimi děláte, to už je snad čtvrtej případ co tady čtu že někomu uletěl, to už není náhoda...
Nemyslím si, že se něco děje s Phantomy, naopak NAZA flyaway fenomén se týkal vždy více jiných strojů s NAZOU, než zrovna Phantomů, stačí kouknout na RCgroup, kde to je řešené v samostatném vlákně. Je nás tady dost Phantomářů, kteří s tím létáme přes rok (kdy se to začalo prodávat), všude možně, já osobně s tím projel nedávno 7.000 km pro jižní Africe, a neměli jsme sebemenší problém.
Ten problém bude v něčem jiném, v tom co se dlouho avizovalo a všeobecně očekávalo. Tomu napomohlo velké zlevnění a obecná přístupnost komponentů těchto jinak velmi sofistikovaných strojů. Nechci vůbec nikomu šahat do svědomí, ale mám osobní zkušenost s takovými "piloty", kteří si v pátek odpoledne z nejmenovaného RC kšeftu odnesou kompletně sestavený multi-rotor, a večer už se prohání někde na městem či vsí. Aniž by si pořádně přečetli manuál, diskusní fóra o tematice či o tom s někým pořádně hodili řeč. Bez jakýchkoliv zkušeností s létáním, bez znalostí základních předpisů a pravidel.
Pro příklad nemusím chodit daleko, níže se jeden v pohodě přiznává, že také spadl s modelem s 2.4GHz řízením se zapnutou WiFi v GP kameře (!), další ještě nikdy neletěl, a už se rozčiluje, že není v NAZA z továrny aktivováno IOC (dle mého 80-90% příčina všech tzv. flyaway), létají v noci, v husté městské zástavbě apod. Bez žádného předchozího tréningu, zkušeností a hlavně vlastní pokory a disciplíny. Bohužel je to palba do vlastních řad, ale pokud se to rychle nezmění, budeme mít velké problémy se nadále udržet jako seriózní modelářská kategorie.
vlahovic

#7 Příspěvek od vlahovic »

Ano, přiznal jsem se zde. Byl jsem také na začátku v té době, ale let ve městě byl vyjímka. Ale napsal jsem to zde právě proto, aby si na to ti, co si to zde přečtou, dávali velký pozor a také se od začátku chovali jinak. Opravdu jsem zjistil, že to není legrace. A že prodejce samotný kupujícího neinformuje o možných úskalích, o rozumném přístupu atd. (mnohdy hlavně - že se prodá), ani nemluvím. Teď létám s P2, převážně ve volné přírodě a žádný problém. Ale toto vlákno je o nalezení daného Phantoma. Držím palce.
Igor Vlahovič
gardenroute

#8 Příspěvek od gardenroute »

vlahovic píše:...A že prodejce samotný kupujícího neinformuje o možných úskalích, o rozumném přístupu atd. (mnohdy hlavně - že se prodá), ani nemluvím...
Tohle je nesmysl, prodejce nemůže suplovat vlastní snahu se o tom něco dovědět, informačních zdrojů je spousta, žádné z nich prodavač (ač sám modelář) nemůže zastoupit, jemu bych to vůbec nevyčítal. Není to hračka, a na hned na 1. straně manuálu je velká informace, že to hračka není. Jestli se budeme vymlouvat na prodavače, tak to půjde brzy do pekel.
vlahovic

#9 Příspěvek od vlahovic »

Ne ne, mně šlo jen o to, že by prodavač mohl jen upozornit, že to není hračka. A případně pouze naznačit, že je potřeba se chovat rozumně. Je jasné, že je to pak o chování jedince samotného.
Igor Vlahovič
salamander

#10 Příspěvek od salamander »

So svojím P1 som lietal jeden rok a nemal som problém s úletom .
Keď som ho predával mali sme zraz v meste na benzínovej pumpe a kupujúci ho tam chcel predviesť ako lieta, nesúhlasil som a išli sme za mesto .
Čudoval sa tomu môjmu šamanistickému tancu , kalibrácia kompasu , dá sa to urobiť aj tak že ho budem otáčať a prekladať rukami, ale, s mojíma gramblavýma rukami mi môže vypadnúť .
Ako si to bude robiť keď bude jeho, ma už nezaújimá .
Naposledy upravil(a) salamander dne stř 26.03.2014 16:32, celkem upraveno 3 x.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od AR1 »

Tak je už za krátkou dobu v Letňanech druhý, ten první měl inzeráty na sloupech. Asi jsou tu nějaký Bermůdy.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
gardenroute

#12 Příspěvek od gardenroute »

salamander píše:So svojím P1 som lietal jeden rok a nemal som problém s úletom...
Když jsem Ti chtěl odpovědět na ten nový P2 s iOSD, zmizelo to ? Nějaká náhlá změna ?
salamander

#13 Příspěvek od salamander »

Petře prepáč, ale , mal som dojem že to do strát a nálezou nepatrí a nepočítal som s takou rýchlou odozvou.
Tak ešte ráz, teším sa na tú P2 s iOSD a gimbálom, konečne budem znovu lietať FPV, potom dam správu do vlákna na P2.
Amper

#14 Příspěvek od Amper »

Mam obavu ze se zacinaji projevovat situace kdy s tim leta clovek bez elementarnich znalosti.

Pak leta bez locku, nekalibrovany kompas, startuje z mista kde je blbe pokryti GPSkou takze i kdyz je lock zamknuty tak neni presny nebo letaji s GoPro s aktivni wifi a neuvedomuji si ze signal wifi je na 2.4Ghz a vysilac ma taky 2.4Ghz tudiz se jednoduse stane ze signal z GoPro zahlti vstup prijimace a copter se stane neriditelny nebo je hrube rusen a elektronika si neco vymejsli.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
o_ndra

#15 Příspěvek od o_ndra »

WiFi na GoPro jsem 100% zaplou neměl o tomto problému jsem si přečetl. Bez elementární znalostí jsem také nelétal, ale ano jsem začátečník. IOC jsem zapnuto neměl (ačkovil do nastavení jsem se již koukal). Měl jsem odzkoušeno vypnutí vysílače a návrat na HL (to nyní nepomohlo). První let naprosto bez problému, přistání, pak let na druhou baterku. Po zapojení blikala žlutá/červená -> odpojení baterky, kalibrace, znova.. blikání zelené, let. Pravděpodobný problém by mohl být ve špatně zkalibrovaném kompasu :( (asi takhle moje mohla situace vypadat http://www.youtube.com/watch?v=TwDwnOzI4sE - na začátku řízení OK, pak coptéra pomalu začala odlétávat, snažil jsem se ji vrátit k sobě, abych mohl sklesat, to se mi chvíli dařilo, ale pak se začala vzdalovat rychleji a už jsem nestačil reagovat. Zmatečné řízení, puštění (vypnutí) řízení. V konečné fázi odletěla jako kdybych ji řídil "plně dopředu", na sever.)

Vůbec to nesvádím na elektroniku copetru, na vině jsem na 90% já tím, že jsem to dělal ve spěchu, abych potrénoval (proto i částečně v zástavbě :oops: ) a pravděpodobně špatně zkalibrovaný kompas.

Jsem tupec, že jsem tam neměl nikde uvedený telefon, ap. Nicméně mě to mrzí, tak zkouším hledat. Prošel jsem celé okolí i přilehlé areály, zeptal se na vrátnicích, ztrátách a nálezech, ap. Šance je malá, ale je.

Díky za každé případné informace!
Odpovědět

Zpět na „Ztráty a nálezy“