holmer83 píše:...Já tomu nerozumím co se s těmi Phantomy děje a nebo co s nimi děláte, to už je snad čtvrtej případ co tady čtu že někomu uletěl, to už není náhoda...
Nemyslím si, že se něco děje s Phantomy, naopak NAZA flyaway fenomén se týkal vždy více jiných strojů s NAZOU, než zrovna Phantomů, stačí kouknout na RCgroup, kde to je řešené v samostatném vlákně. Je nás tady dost Phantomářů, kteří s tím létáme přes rok (kdy se to začalo prodávat), všude možně, já osobně s tím
projel nedávno 7.000 km pro jižní Africe, a neměli jsme sebemenší problém.
Ten problém bude v něčem jiném, v tom co se dlouho avizovalo a všeobecně očekávalo. Tomu napomohlo velké zlevnění a obecná přístupnost komponentů těchto jinak velmi sofistikovaných strojů. Nechci vůbec nikomu šahat do svědomí, ale mám osobní zkušenost s takovými "
piloty", kteří si v pátek odpoledne z nejmenovaného RC kšeftu odnesou kompletně sestavený multi-rotor, a večer už se prohání někde na městem či vsí. Aniž by si pořádně přečetli manuál, diskusní fóra o tematice či o tom s někým pořádně hodili řeč.
Bez jakýchkoliv zkušeností s létáním, bez znalostí základních předpisů a pravidel.
Pro příklad nemusím chodit daleko, níže se jeden v pohodě přiznává, že také spadl s modelem s 2.4GHz řízením se zapnutou WiFi v GP kameře (!), další ještě nikdy neletěl, a už se rozčiluje, že není v NAZA z továrny aktivováno IOC (dle mého 80-90% příčina všech tzv. flyaway), létají v noci, v husté městské zástavbě apod. Bez žádného předchozího tréningu, zkušeností a hlavně vlastní pokory a disciplíny. Bohužel je to palba do vlastních řad, ale pokud se to rychle nezmění, budeme mít velké problémy se nadále udržet jako seriózní modelářská kategorie.