ECX Ruckus Monster 1:18 teplota motoru

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
scarabeus

Re: ECX Ruckus Monster 1:18 teplota motoru

#16 Příspěvek od scarabeus »

Obrázek

Neco takoveho, kdyz se vejde, dvakrat vedle sebe.
vladon

#17 Příspěvek od vladon »

Ahoj borci,

tak jsem objednal nejaky takovy chladic, po kratsim vahani jsem pouzil cinu a pocitam ze tak behem tydne snad dorazi. 2ks za 80kc s free shipping, tomu se nedalo odolat.
Jeste bych se rad optal, je tam motorek dynamite tazer 380, lze tento motorek v aute (ktery je prozatim dlouhodobe nedostupny) nahradit jinym motorem rozmeru 380 ?
Predpokladam ze jo,v podstate pokud je prumer vystupni hridelky stejny aby sedl pastorek,tak neni problem ne ?
A pokud jo, jak je to s napetim pro tyto motorky? To maji vsechny stejne ?
Popripade kolikzavitovy motor koupit? Nejde mi nijak extra o rychlost,ale hlavne aby auto jelo v terenu a pripadne se tolik nehral.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Doktor »

380tek je na trhu vícero, takže by nebyl problém něco vybrat. Ale! Musel bys znát nějaké technické hodnoty toho Tazera abys mohl vůči tomu něco vybírat a ty se obávám nezjistíš. Takže bys musel koupit něco na slepo. Další problém je ten, že ty plastový pastorky drží na tom Tazeru díky tomu že má drážkovanou hřídel. A to jiné v obchodě dostupné 380tky nemají. Takže bys musel koupit i nový pastorek s červíkem a s dírou 2,3mm.
vladon

#19 Příspěvek od vladon »

Pri pohledu na nahradni pastorky v sade k autu pouhym okem zadne viditelne zkoseni na drazku v hridelce nevidim, prijdou mi kulate.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Doktor »

Nevim zda si rozumíme. Díra v plastovém pastorku bude normálně kulatá s o málo menším průměrem než je hřídel té 380 která má hřídel drážkovanou:
http://www.astramodel.cz/images/dynamit ... NS1210.jpg
Pastorek se na tu hřídel nalisuje a ty drážky přenáší moment. Klasickej normální motor má hřídel hladkou o průměru 2,3mm. Tam bys musel použít normální pastorek s červíkem. Plastovej pastorek na hladké hřídelce držet nebude a brzo se protočí i když tam půjde asi hodně na fest.
vladon

#21 Příspěvek od vladon »

Uz je mi to jasne. Diky
vladon

#22 Příspěvek od vladon »

Po delsi dobe zdravim.

Vcera jsem pridal pasivni chladic a LIPO baterku, jezdil jsem se synem asi 10minut a uvaril motorek. Jezdi porad stylem brzda plyn, smysk, brzda plyn smysk, takze ten motor se hrozne hral i na nimh baterky. Dnes rano jsem ho rozdelal, vyndal motor, ten rozdelal a premotal s 25T / 0.5mm na 33T / 0.33mm.
Auto se vyrazne zpomalilo a tak konecne na ovladaci jsem mohl nastavit 100% rychlosti.
Zatim kvuli desti jsem s nim jezdil jen deset minut podobnym stylem, tedy sama akcelerace,ale zdalo se mi ze z motoru uz necitim zadny smrad z vinuti. Troufa si nekdo laicky rict, jestli pomuze toto reseni? Ja vim ze je to hloupy dotaz a ukaze to cas,ale jestli to uz nahodou nekdo neresil..
scarabeus

#23 Příspěvek od scarabeus »

Teoreticky ano, protoze budes mit nizsi vykon, nizsi otacky, cili mene tepla.

Zakladem je ale merit teplotu na motoru a ne to hned ohulit :-D

Pokud se teplota pohybuje v rozumnych mezich, pak je teprve dobre vse ohulit. To same je preci u letadel. Tam si taky musim zmerit proudy, nez tam dam vrtuli velkou jako blazen. Jinak se mi motor "roztece".
vladon

#24 Příspěvek od vladon »

A jaka je vlastne doporucena max. teplota pro motorky?
scarabeus

#25 Příspěvek od scarabeus »

Mno, rekneme, ze bys na nem mel byt schopen udrzet prst tak 2-3 vteriny, pak uz to muze palit.

U stridaku se doporucuje cca 60 stupnu C. A da se na to koupit jednoduchy infrateplomer za asi 200. Podminkou je hladky leskly kovovy povrch, aby to dobre zmerilo.

Stejnosmery se vari ciste z principu, maji nic moc ucinnost. Proto na stejnosmer patri pasivni chladic, obzvlaste v lete, kdyz je 30 stupnu. On se totiz pak kazdy divi, ze "se to upeklo", ale neni divu.

Neni to jen o tom tam prdnout motor s co nejvice otackami nebo nizsi voltazi a koukat, jak to sviha. Modelar by mel aspon trosku uvazovat, nez tam da "neco". Tzn. spocitat si jaky pastorek, jak velky spur gear a jaky motor k tomu.

Je to asi jako kdyz mas pocitac a chces pretaktovavat procesor. Jde to, ale musis dobre chladit. Tady je to uplne stejne. Do auta, kde se dava stejnosmerny motor na 8,4V muzes klidne dat motor na 7,2V, ale pak je nutne lepe a poradne chladit. Tak jako tak se musi pocitat s tim, ze bude dochazet k pretezovani a druhy motor odejde drive, nez prvni.

Jeste dalsi testik je, ze na motor plivnes a kdyz to zasyci, tak je take neco spatne :-)
vladon

#26 Příspěvek od vladon »

Diky za odpoved. Mereni teploty jsem vicemene pouzival shodne,aby se chvili dal udrzet prst.
Dle meho nazoru to ma vyrobce poddimenzovane, protoze i na original nimh baterku se ten motor zahrival tak, ze byl dost citit. Pridal jsem chladic,ale tu lipolku uz to neustalo. Prijde mi ze to ma tak
odhadnute, ze dele nevydrzi baterie, nez by se upekl motor,ale z dlouhodobeho hlediska to asi nemuze fungovat,zalezi samozrejme na stylu jizdy..

Jinak pouzivam nejlehci prevod co lze a i tak je auto jeste moc rychle, jezdime se synem v terenu a 1:18 model je celkem neovladatelny, proto jsem po previnuti rad ze se to konecne vyrazne zpomalilo.
Jeste bych se zeptal na nejakou moznost, popr. nazor ze bych vradil do serie k mororku vykonovy odpor cca 10W a kolem 1-1,5ohm, to by taky mohlo motorek vyrazne zpomalit a snizit nechtene teplo. Co ty na to ?
edit: jeste me napadlo podotknout ze se jedna o 2s lipo (puvodne tam byla 6cell nimh) a odber motorku odhaduji kolem 2A ve spicce.
scarabeus

#27 Příspěvek od scarabeus »

Hmmmm, tak s fyzikou ti bohuzel nepomuzu, moje znalosti jsou velmi omezene, bohuzel :-)

Rozdil v NiMH oproti LiPo je hlavne v tom, ze LiPo davaji ohromne proudy a na nic necekas. NiMH jsou zkratka takove trosku "tupe" a i pri pouziti stejnosmeru je to poznat. Navic NiMH postupne umiraji, kdezto LiPo dodavaji stale ohromne mnozstvi stavy, zkratka tolik, o co si motor rekne.

Jaky motor tam je ted?

Premyslel jsi o prestavbe na stridak? Nemuselo by to byt az tak drahe a ucinnost je tam jinde = jezdilo by se dele s jeste vetsi srandou. Ale pokud rikas, ze uz ted je to neovladatelne, bylo by potreba zvolit motor s hodne malo kV. To nejsou kiloVolty, ale pocet otacek na Volt...

I u techhle malych modelu nema smysl to zprevodovavat na vic jak 50 km/h. I to byva hodne. Jezdival jsem s 1/16 i 81 km/h, ale to jsem vylozene zkousel, kolik to snese :-)
vladon

#28 Příspěvek od vladon »

O stridaku neuvazuji pro model 1:18 pro jezdeni s detma, vesmes v terenu.
To az treba jednou casem pro nejaky traxxas apod.

Momentalne tam mam motorek pretoceny z 25T / 0.5mm drat na 37T / 0.33mm drat.
AKcelerace vyborna, rychlost polovicni. Motor se hreje tak v ramci bezpecnych teplot rekl bych.
Nemeril jsem to,ale rychlost odhaduji nekde mezi 10-15kmh.i to je pro male deti dost kdyz sikovne trefi kolem obrubnik.

Protoze skoro denne jezdime, nechtelo se mi cekat nez dorazi mensi pastorek a dalsi veci z hobbykingu + nahradni motorky objednane z hongkongu. Proto jsem se premotaval s motorkem..
Odpovědět

Zpět na „Auta“