DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dt

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#541 Příspěvek od dt »

Marek_Km píše:Stejně bych s tou novou samostatnou 2,2 Ah při této hmotnosti plně naloženého Ptáka ZDALEKA nedosáhnul 10 minut v kuse a po pár měsících bych s tím kvůli unavenějším aku zas přestal lítat, protože stačí silnější vítr a ty baterky to žere před očima.

Tříčlánek 5 Ah stojí kolik? 30 dolarů? A kdybys ho tam dal místo dvou 2,2 Ah, tak vážit to bude stejně, ale měl bys jistotu, že každý jeden gram té zátěže ti dává energii k letu. A pokud se k němu nebudeš chovat jako hovado, tak určitě vydrží déle než pár měsíců (pokud nedáváš 10 letů denně). Už proto, že si budeš moci dovolit létat tak, abys tam vždycky nechal něco jako rezervu a neždímal to až do poslední kapky. Věř mi, prošel jsem si tím samým. Sice nemám Phantoma, ale princip zůstává. Lítám teď 15 minut s 5 Ah a přistávám s tím, že v aku stále zůstává 30%. Mě 15 minut stačí bohatě (pak už stejně polevuje pozornost) a baterka je happy a těch 30% je stále brutální rezerva na různé nepředvídatelné situace.
Marek_Km

#542 Příspěvek od Marek_Km »

O cenu by snad ani tak nešlo. Kdybys měl Ptáka, věděl bys, jaký je to problém. Teď mám vstupní otvor do prostoru cca 44 x 37mm (š x v). Tu 5 Ah bych tam ani teď nedostal, pokud vezmu jako příklad Turnigy (http://www.rc-levneji.cz/baterie/rc-li- ... 30c--40c-/) I kdyby tam vešla, tak by trčela asi 30 mm ven z dvířek. Ani její hmotnost není zrovna oslnivá, ale možná jsem vybral špatný příklad. Jinak 15 minut je krásný čas, mít jej, tak jsem nadmíru spokojen. Jinak ty baterky jsem ždímal ne do poslední kapky, ale tím, že jsem dělal kraviny v manuál režimu, ale jak už jsem psal, s tím jsem přestal. Navíc se kvůli tomu některé nafoukly...
Bohužel nevíš, jak velký problém to u Phantoma je, přidávat není velice kam. Není to jak třeba Discovery, kde si můžeš když to přeženu dát kde chceš co chceš a kolik chceš (když to výkonově nadimenzuješ). Kdybys Phantoma měl, asi bys to viděl jinak. :wink:
Navíc ty 2,2 Ah můžu dát i do letadla, takže větší využití...
gardenroute

#543 Příspěvek od gardenroute »

Marku,
tato uprava je pro baterii 5400 mAh, myslím, že jsem jí sem již dával.
Dle @ElGuano (který to dělal, z RCG) se dveře baterie bezpečně s touto baterií uzavřou. Výřez rozšiřuje otvor o 3 mm z každé strany dvířek. Prý to funguje spolehlivě :
Úprava dvířek a otvoru battery dock pro 5400 mAh baterii
Úprava dvířek a otvoru battery dock pro 5400 mAh baterii
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Marek_Km

#544 Příspěvek od Marek_Km »

Asi myslíš tu Walkeráckou. Je to možné. Já jsem ale ten výřez vstupu udělal pod okraj dvířek. Mohl jsem jej udělat větší, ale nechtěl jsem. Uvidím pak. Teď sypu pryč.
dt

#545 Příspěvek od dt »

Marek_Km píše:pokud vezmu jako příklad Turnigy (http://www.rc-levneji.cz/baterie/rc-li- ... 30c--40c-/)

Tak to jsi vážně vybral blbě.
1. Proč hardcase? To je pro RC auta - zbytečně váha navíc.
2. Proč proboha 30C? Kolik ten Phantom žere? Kilowatt? :) Běžný quad kolem 1kg nemůže žrát víc než nějakých 10-12A, to je při 5Ah pouhé 2-3C. Např. moje hexa v nejtěžší konfiguraci 2,2kg žere 18A. Je třeba vybrat baterku s co nejmenšíma céčkama, dneska stejně nenajdeš pod 15-20C, ale i tak to znamená úsporu jednak finanční, jednak hmotnosti. Té baterce je to jedno, tak malé spotřeby si ani nevšimne. Vždyť nabíjet se to dá skoro větším proudem než kolik to celé má spotřebu. :wink:
Marek_Km

#546 Příspěvek od Marek_Km »

Jo, no, vybral jsem první, co mi přišla pod ruku, protože jsem spěchal pryč. Radši jsem neměl vůbec psát. Jinak Phantom plně naložen může vyšťavit novou aku tipuju tak kolem 8 minut. Pokud z ní odebere kolem 1,7 Ah, tak mi vychází (pokud to dobře počítám) průměrná spotřeba 12,75 A, ovšem za předpokladu těch 8 minut, spíš tipuju o malinko větší spotřebu. Samozřejmě bude stačit i těch 15-20 C, pokud ovšem výrobce nekecá a pokud se s tím nebude lítat jinak, než pohodově.
gardenroute

#547 Příspěvek od gardenroute »

Takže úplně stejné Déjà vu jako minulou sobotu, všechno nabito, připraveno, potom přišel hrom, blesky, bouřka, liják a bylo to v pr....čicích :? Takže dnes zase žádné létání :( Zítra už nebude čas. To je tedy pech.
gardenroute

#548 Příspěvek od gardenroute »

Tak jsem Marku trochu prostudoval RCG (ošklivé počasí), je tam jeden nový příspěvek, ocituji doslova a dám link, je to hooodně zajímavé :D

"...Just returned home from a flight test. P1.1 on p2 shell..., thunderpower g8 5400 battery, pancakes, apc props, boscam ts352 vtx, iosd, pmu, NO gimbal & gopro... 27min 50sec hover! Now waiting for our dys gimbal and since this is going to be a two operator setup, we will be happy with 15-20minutes loaded! Tmotors are 3506-25 650kv, 12x3.8 apc props, stock ESC. (waitting for HK 20A simonk escs) .
Now thinking to sell my P2!
:mrgreen: ..."

Má to ale s extendery a 12" vrtulemi, ten čas je ale parádní :D
dt

#549 Příspěvek od dt »

Marek_Km píše:Jo, no, vybral jsem první, co mi přišla pod ruku, protože jsem spěchal pryč. Radši jsem neměl vůbec psát. Jinak Phantom plně naložen může vyšťavit novou aku tipuju tak kolem 8 minut. Pokud z ní odebere kolem 1,7 Ah, tak mi vychází (pokud to dobře počítám) průměrná spotřeba 12,75 A, ovšem za předpokladu těch 8 minut, spíš tipuju o malinko větší spotřebu. Samozřejmě bude stačit i těch 15-20 C, pokud ovšem výrobce nekecá a pokud se s tím nebude lítat jinak, než pohodově.

I kdyby výrobce kecal o 100% a nebylo to 15C ale jenom 8C, a i kdyby phantom nežral 12A ale 20A, pořád jsi sotva na 50% zatížitelnosti toho akumulátoru. :)
Hele mě je to úplně jedno, máš na to čas a baví tě to, tak to klidně takhle dělej, patrně to poletí a zřejmě tím i nějaký letový čas získáš. Já jenom vidím, že se snažíš řešit něco podobného, co jsem řešl já před časem (akorát já jsem kvůli tomu nemusel do ničeho sochat díru jak pro těhotnou cisternu), a snažíš se jít stejnou cestou jako já (stejně špatnou), proto se ti snažím předat moji zkušenost. Ale jak je známo, zkušenosti jsou nepřenositelné, takže si tím projdi taky. :twisted:
Naposledy upravil(a) dt dne sob 26.04.2014 17:13, celkem upraveno 1 x.
dt

#550 Příspěvek od dt »

gardenroute píše:všechno nabito, připraveno, potom přišel hrom, blesky, bouřka, liják a bylo to v pr....čicích

Heh, to odněkud znám. :?
Marek_Km

#551 Příspěvek od Marek_Km »

Ty máš Petře pěknou smůlu s tím počasím. Tady je naopak krásně, že jsem to mohl jít zkusit, ale už se mi nechce. Stavoval jsem u kámoše kvůli ověření zapojení elektroinstalace a měl jsem to dobře. Hlavně se mi chtěl pochlubit, že si ve velké garáži nainstaloval veliké plátno s projektorem, tak jsme na chvilku zablbli s Phoenixem a byl to docela jiný zážitek, než na monitoru. Doma jsem pak na Ptáka naházel krámy, na zkoušku jej zavisel trochu nad zemí a pak zvážil. Bez klíčenkové záznamové kamerky (18 g) byla hmotnost s 1 origo a 1 Ray celkem 1331 g.
Ten čas parádní, i ten menší až naloží, bude skvělý, ovšem to je známé, že s většími motory a vrtulemi (s těmi nutnými nástavci) se to míň trápí při takové hmotnosti. Pak je nejspíš i účinnost někde jinde. Ovšem takové úpravy už jsou na zamyšlení. To už je opravdu lepší jít do větší platformy, aspoň F450 a provádět ty úpravy na ní. Pokud ovšem se nechce zbavovat Phantoma a za každou cenu to chce mít v jeho trupu (přestože asi P2 trup dokoupil).
dt píše:... Já jenom vidím, že se snažíš řešit něco podobného, co jsem řešl já před časem (akorát já jsem kvůli tomu nemusel do ničeho sochat díru jak pro těhotnou cisternu), a snažíš se jít stejnou cestou jako já (stejně špatnou), proto se ti snažím předat moji zkušenost. Ale jak je známo, zkušenosti jsou nepřenositelné, takže si tím projdi taky. :twisted:

Já si nechám poradit, i když jsem někdy tvrdohlavý. Tady v tom případě jsem chtěl využít zvětšeného prostoru a využít ty stávající aku. Pokud zjistím, že se nad 10 minut (ani v kombinaci s novými aku, nebo jen s novými) nedostanu, jednoduše tedy (už bez demontáže Ptáka) ještě o malinko zvětším průchod do prostoru a můžu zkusit nějakou tu opravdu velkou aku.
Klidně popiš, jaké problémy jsi řešil, případně sem můžeš hodit i kombinace aku, letové časy se vzletovými hmotnostmi atd. Snad těch pár příspěvků trochu mimo téma neublíží. Nebo SZ. Rád se něco dozvím.
dt

#552 Příspěvek od dt »

Marek_Km píše:Klidně popiš, jaké problémy jsi řešil, případně sem můžeš hodit i kombinace aku, letové časy se vzletovými hmotnostmi atd. Snad těch pár příspěvků trochu mimo téma neublíží. Nebo SZ. Rád se něco dozvím.

V podstatě už bylo všechno řečeno (tebou). :wink: Řešil jsem přesně totéž. Chtěl jsem prodloužit letový čas, protože jak jsem postupně na koptéru nakládal (kameru, pak závěs, pak lepší podvozek), tak to letělo méně a méně. Tak jsem si říkal, že koupím větší aku. Ale zároveň jsem měl doma pár dalších žebráků, tak jsem si říkal, že je škoda je nechat, že je ještě "dojedu" v koptéře. Tak jsem řešil jak je tam naložit (kvůli těžišti), pospojovat, nabíjet, monitorovat atd. a výsledek byl prodloužení o 40%. Tak jsem se nasral, všechno to letělo do koše (obrazně), pořídil jsem jednu 5Ah baterku a rázem tam bylo 15 minut i s bombastickou rezervou, navíc se schopností nechat se nabít během 25 minut. Tak jsem si vynadal do blbců, že mě to nenapadlo hned, no a teď lítám. :) Tedy když zrovna nechčije, sakra. :roll:
Marek_Km

#553 Příspěvek od Marek_Km »

Těch 25 minut - to do ní pereš 9 A a nebalancuješ, ne? :) Samozřejmě, že je mi těch unavených žebráků líto. V případě prodloužení času jen o 40% by mi to dávalo k 8 minutám (když teď mám s bídou 5,5) a to by se mi teda moc nelíbilo. V tom případě už bych ty 2,2 nechal na letadlo a monitor a šel tedy cestou velké aku...
dt

#554 Příspěvek od dt »

Marek_Km píše:Těch 25 minut - to do ní pereš 9 A a nebalancuješ, ne? :)

Balancuju. Píšou na ní "nabíjet do 5C". Šetřím ji, takže pouze 3C, takže do ní peru 15A. No a protože není vybitá úplně, tak CC fáze končí poměrně rychle a CV fáze trvá standardně dlouho. Kdybych měl ještě jeden takový aku, tak lítám s malýma přestávkama prakticky nonstop.
Teď ještě testuju 4S 3700. Zatím jsem ji moc netrápil, ale po 10 minutách lítání dobíjím 1700mAh, což je zajímavé, protože to vypadá, jako by to na 4S lítalo nějak efektivněji.
salamander

#555 Příspěvek od salamander »

Komuže tu, to počasíčko nepraje ? :wink:
Na Morave sa lieta, mám to vzdušnou čiarou 25-30km ku mne na dedinu.
Prestane pršať , vídem na dvor a o 5min lietam, každý deň 2 bateriočky a stačí .
To nabíjanie je strašne dlhé 2-2,5 hodiny jedna, x 2.
Stále sa zlepšuje to lietanie na FPV, už viac pozerám na monitor ako do oblakov.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“