Ustálená zatáčka

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Ustálená zatáčka

#121 Příspěvek od JMalik »

jio píše:No, letěl jsem v 6m/s a zanedbatelné mi to nepřipadalo.

Už jsem tady psal, proč je výhodnější z hlediska minimálního opadání letět proti větru. Poryv přijde vždy zepředu. Takže poztrácíš na vyšší rychlosti než je optimální opadání ( klouzavost). V případě letu po větru ten poryv bude do minimálky.
(V balonu klidně může fouknout 5m/s do koše = poryv.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#122 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Už jsem tady psal, proč je výhodnější z hlediska minimálního opadání letět proti větru. .)

kde jsi to v tomto vláknu psal?
dej prosím odkaz.
Grugh

#123 Příspěvek od Grugh »

Už jsem tady psal, proč je výhodnější z hlediska minimálního opadání letět proti větru. Poryv přijde vždy zepředu. Takže poztrácíš na vyšší rychlosti než je optimální opadání ( klouzavost). V případě letu po větru ten poryv bude do minimálky.

Ozývám se trochu pozdě, ale tohle mi opravdu nedá. 8O
Představte si vzduch jako homogenní hmotu putující nějakou rychlostí nad krajinou. Teď se určitá část této hmoty rozhodne vytvořit poryv a zrychlí. Co k tomu řekne dejme tomu zákon o zachování hybnosti? Nemusí takhle náhodou zase nějaká hmota zpomalit? :idea:

Rozdíl je v tom, že náhle rozcuchaných vlasů si všimneme spíš než opaku!
Mimochodem, vám se nikomu nestalo, že při letu na minimálce během přistávání se uklidnil vítr a letadlo se náhle propadlo? :?

Petr
OrDa

#124 Příspěvek od OrDa »

Ano. Poryvy jsou důsledkem vírů. Nad zemí většinou s vodorovnou osou rotace (pokud jde o výraznější poryvy).
Grugh

#125 Příspěvek od Grugh »

Děkuji za příspěvek, ale doufal jsem spíše v reakci např. od pepina. Jeho příspěvky jsou mnohem zábavnější a téměř vždy mne něčím novým překvapí. Asi to bude tím, že svoji fantazii nesvazuje přírodními zákony. Zato vaše komentáře jsou až bohužel až trapně předvídatelné (a navíc i nechutně přesné) :wink: . Ale i tak máte mů respekt. S vámi i pár dalších (např. JurajD).

Jinak by mně zajímalo, jak středně pokročilý modelář (jako já) rozpozná ze země správně ustálenou zatáčku? Obzvlášt když trochu fouká a vzduch je navíc rozvířený. Existuje nějaký spolehlivý ukazatel správného průletu zatáčkou?

Mimochodem všichni ti, kteří mají osobní zkušenost se skutečnou pilotáží, že obrat do protivětru zvýší vztlak a po větru naopak, by se raději neměli ozývat.
A ti, co cítí vítr i v balóně (z které strany? :) ), teprve ne.
Samozřejmě uznávám možnost obratu proti poryvu a ve směru poryvu (resp. náhlých změnách větru způsobených vzdušnými víry, temirkou nebo třeba tornádem). Ale to je třeba rozlišovat a pro podobnou zkušenost dokonce není potřeba nikam točit.

A pepin ať si ve větru žádný balónek nepouští. Ještě by mu uletěl. (Mimochodem tato věta je nepřímo odpovědí na otázku, která stála za vznikem tohoto vlánka)
pepin

#126 Příspěvek od pepin »

Grugh píše:Děkuji za příspěvek, ale doufal jsem spíše v reakci např. od pepina. Jeho příspěvky jsou mnohem zábavnější a téměř vždy mne něčím novým překvapí. Asi to bude tím, že svoji fantazii nesvazuje přírodními zákony.

tak to máš naprostou pravdu :D opravdu mě netíží, jak to teda v tom stoupáklu přesně je a jestli podle fyzikálních zákonu by měl být tam, nebo tam, nebo by to mělo podle fyzikálních zákonu nosit tady, nebo vedle, jediný co mě zajímá je, kde to nosí, ono něco jiného totiž asi bude ustálený stoupák někde v 1000m a něco jiného chaotické bublinky v desítkách metru nad zemí, jedenoznačně mi ale dnes už ke štěstí stačí, že si v té termice zalétám :wink:Ohledně pouštění balonku problém nemám,už dlouho na Matějskou nechodím, už jsem odrostl a tydle krávoviny řešej jen odborníci na modelářských serverech, kde se dá teoreticky machrovat do bezvědomí. :lol:

konec koncu sám určitě vidíš, že už na toto téma nemá nikdo moc potřebu nějak reagovat--plky, kydy k ničemu.čistá nepoužitelná teorie.

Jinak tento víkend jsem kroužil s nějakými čápy, nebo to byli volavky, bylo velice zajímavé, že tak nějak poruznu stále měnili to kokečko a nešli v termice s větrem, jak určuje fyzika, ale je možné, že to byli třeba volavky termické začátečnice.

Rozhodně žádnou debatu neberu na krev, rád načerpám fyzikálních nebo elektronických zákonu a pokusím se jimi usměrnit moje teoretické poznatky, rozhodně ale ode mě nemuže každej čekat, že jakmile tady něco napíše, hned mu to odkejvu, na to si buide muset počkat, než se mi to jeho moudro potvrdí v praxi.

navíc dneska je těžký něco věřit a naslouchat i skutečným pilotum skutečných letadel, dost často poslední dobou padaj, tak to jednoho vede k názoru, že to jsou možná taky troubové.
Grugh

#127 Příspěvek od Grugh »

Omlouvám se za minulý příspěvek, ale fyzika prostě funguje v malém i velkém (až na kvantovku). A jak rychle, to si každý může zkontrolovat, pokud si např. v googlu zobrazí obrázky na zadaný výraz "smoke from chimney". Je to poměrně zdařilá vizualizace stoupajícího teplého vzduchu.
Stoupavý proud skoro okamžitě nabírá v horizontálním směru rychlost okolního vzduchu. Funguje to i v malém, stačí například foukat do plamene zapalovače.

Optimální pohyb letadla v termice bude myslím trochu složitější. Pokud je vertikální rychlost klouzavého letu (bez terminky) letadla zanedbatelná oproti vertikální rychlosti termiky, tak bude lepší se nechat unášet termikou. Pokud ale například bude termika slabá a letadlo špatné, tak je lepší stoupavý proud proklesat směrem k jeho zdroji (tj. proti větru). Myslím, že už to tady někdo psal.
Pro ostatní případy určitý kompromis. Např. pokud vůči zemi nestoupáte ani neklesáte, tak je asi nejlepší "kroužit" na jednom místě, s tím že oblouk proti větru (trvající déle) brát více přes střed stoupavého proudu než oblouk po větru. Bohužel nevím přesně jaký tvar by optimální "kroužení" mělo opisovat, ale obyč. kruh asi tak špatný také nebude.
"Proti-větrový klapkaři" by v případě velmi úzské termiky skutečně mohli dát proti větru termické klapky a po větru je (kvůli rychlejšímu přechodu do opět více stoupavé fáze letu) dát pryč. Ale pokud je nechcete mít na svědomí, tak jim to raději neříkejte. :twisted:

A důvod proč čápy / volavky divně kroužily? Možná se nechtěli příliš vzdálit od hnízda, nebo na ně šlo jaro a prostě se kochali letem.

Petr

PS: Jsem hlavně teoretik, s termikou bych teprve chtěl začít. Ale nerad bych přebíral bludy od "zkušených" jen kvůli jejich osobní zkreslené "zkušenosti".
pepin

#128 Příspěvek od pepin »

Grugh píše:PS: Jsem hlavně teoretik, s termikou bych teprve chtěl začít. Ale nerad bych přebíral bludy od "zkušených" jen kvůli jejich osobní zkreslené "zkušenosti".

ono stejně žádné veliké moudro které by ti nějak zásadně usnadnilo praktickou cestu nikde nejspíš nevyčteš, spíš, než řešit jak ustředit stoupák je duležité vědět kdy a kde ho vubec hledat, na to je určitě dobré si přečíst nějakou knížku, ale i tak to nefunguje tím zpusobem, že někde něco vyčteš a vyrazíš na to jako na ryby, rozhodně je dneska ale výhoda, že jsou dostupná modelářská vária.
Grugh

#129 Příspěvek od Grugh »

Náhle mě napadl poměrně (doufám) výstižný příměr pro vysvětlení dané problematiky. Budeme na to nahlížet z pohledu pilota uvnitř letadla.
Ten letá zdánlivě v bezvětří (až na poryvy různými směry). Termický stoupavý proud stoupá kolmo nahoru. Ale zdroj tohoto stoupávého proudu se pohybuje určitou rychlostí (spolu s celou krajinou :roll: ) jako např. parní lokomotiva.
Pokud se chceme držet ve stoupavém proudu, musíme:
a) stoupat s ním
b) korigovat kroužení ve směru pohybu zdroje stoupavého proudu v závisloti na tom o kolik se v tom proudu propadneme
Jinými slovy: stále se držet v dýmu parní mašiny.
Doufám, že to bylo srozumitelné. Abych nezapomněl, RC pilot sedí ve vagónu za mašinou.

V termice jsem byl jenom jednou před pár týdny a ukázalo mi ji nějaké káně. Asi o týden později jsem (při teprve třetím letu) ztratil sklopku i s kuželem a teprve dnes mi dovezli novou. Teď má být navíc hnusně a větrno. :cry:
Petr
pepin

#130 Příspěvek od pepin »

Grugh píše:Pokud se chceme držet ve stoupavém proudu, musíme:
a) stoupat s ním
b) korigovat kroužení ve směru pohybu zdroje stoupavého proudu v závisloti na tom o kolik se v tom proudu propadneme

V termice jsem byl jenom jednou před pár týdny a ukázalo mi ji nějaké káně.

zkusím odpovědět vtipně, výstižně a nemyslím to arogantsky.

v praxi nekroužíš v kouři z komína, takže třeba zaznamenáš, že to tam kde jsi právě možná prolétl to trochu ero nakoplo, bohužel víš prd, jestli to byla termika, nebo závan větru, no nic, zkusíš kroužit, jenže víš prd, jestli bejt víc vepředu, víc vzadu, víc vlevo, nebo víc v pravo, zpravidla při těchto manévrech honíš ero od někud někam, nakonec ani vubec nevíš, kde tě to nakoplo a jednoznačně ten model klesá a klesá :lol:

ruzní dravci jsou dobrý indikátor kde to je a hlavně dravec rozpozná pouhý závan větru a rozhodně se tam pak nebude pokoušet něco vymyslet a hledat kde to přesně je, podobně jako s dravci se dá dobře polétat termika když je na jednom místě víc modelářu, on to nakonec někdo vždycky najde a ostatní se k němu přifaří, není vyjímkou, že při podobném společném modelářském polétání tam bude nějaký borec s obr maketou, který dlouho vyčkává, i když se tam ostatní poletuchy poruznu plácají s pomocí elektromotoru, pak to tam najednou mrskne a termití, přitom celý vtip je pouze v tom, že nemá smysl tam něco zkoušet s těžkou maketou vrženou do nestoupajících proudu, prostě ty modýlky mu poslouží jako právě třeba tobě to káně a přesně mu indikují kam má naletět a kde kroužit.

čumět na nákresy nějakých stoupavých proudu někde v knížce do bezvědomí a snažit si zapamatovat, jaký mají tvar, pod jakým uhlem jsou při jakém větru je totální nesmysl, je to obyčejná čmáranice----asi tak nějak to je-----

zásadní problém a právě ta zábava je v tom, že stoupavý termický proud je vidět opravdu pouze namalovaný v knížce :wink:

PS: nepovažuji se za nějakého výrazně zdatného létače termiky, jen jsem dnes ve fázi, že už nemám potřebu se někoho na něco ptát a určitě si stojím za tím, že základ létání v termice není ten, jaký sklon, nebo rychlost má teoretický stoupavý proud, nhebo zda ho točit tak, či onak, mít klapky nastavené pevně, nebo s nimi vexlovat, základní problém létání v termice je ten, umět odhadnout nz nějakých informací, že dnes vubec nemá smysl vytahovat větroně a snažit se termitit.

Rozhodně bych ale v dnešní době každému zájmovému nesoutěžnímu pilotovi doporučil vário, dlouho jsem se tomu osobně bránil, páč jak létám svahy a termiku nalétávám v podstatě v zorném uhlu proti horizontu, tak mi to přišlo zbytečné, omyl, veliký omyl, samozřejmě to nakopnutí vidím dřív, než mi vubec pípne vário, ale pak když už se tam šmrdlám a hledám, kde to je točit nejlíp, tak je ten efekt vária jednoznačně znát a navíc je to jednoznačně zábavný, je to další modelářský level, který navíc klasicxký létači využívají naprosto samozřejmě a je nesmysl se tomu bránit jen proto, že jsešm modelář a s modýlkem a už vubec né, jako uplný začátečník, bez vária je to opravdu běh na dlouhou trat a paradoxně i u soutěžních létaču funguje něco, jako ty dravci, stačí se držet těch zkušených, oni to najdou a pak se jen modlit, aby udělali chybu a nějak špatně protaktizovali třeba přeletem kde vyhnijou.
pepin

#131 Příspěvek od pepin »

jinak vedlejší téma na problematiku termiky se řešilo zde

viewtopic.php?f=23&t=12140&hilit=termika+f%C3%ADgle

bohužel jak už to tak bývá, z prvotní kamarádské plkací debaty se to bohužel po letech sklouzlo opět k tomu, kdo je a není větší blb a o termiku už asi vubec vlastně nakonec nešlo.

Ale je fakt, že ke konci se tam řešili už věci, které nás modeláře, nebo létače do pár set metru výšky zajímat nemusí a teoreticky nám opravdu ke štěstí stačí, když nám na ten náš plácek na chvíli zasvítí sluníčko.
ingwarr

#132 Příspěvek od ingwarr »

zaujímavé diskusia :wink: najlepšie sa lieta tam kde vtáci krúžia, majú na to "nos" ,ako "pepin" písal lietať sem tam nemá zmysel hlavne bez varia, aj v skutočnom vetroni bez varia vie prd kde je stúpak :wink:
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
Odpovědět

Zpět na „Větroně“