DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
dt

Re: DJI NAZA pokračování

#661 Příspěvek od dt »

Kamikaze591 píše:Potřeboval bych poradit. Mám nazu m V2, okto X8 1655 vrtule, provoz na 4S 470kv tmotory. Jaký zisk zvýšit /snížit když je koptera velmi citlivá na vítr? Po mírném vánku se začne trochu kymácet a po chvíli (3 vteřiny) se srovná.
Při letu vpřed je kopter schopný klesnout i 2 metry, po puštění kniplu nabere svou původní výšku.

Co znamená "se začně trochu kymácet"?
Pokud je to to, co si myslím, tak to chce zvýšit basic gain na roll a pitch. Ideální by bylo dát třeba kanál X1 na otočný ovladač, který dáš do střední polohy a povolíš na basic pitch a roll ladění kanálem X1 (můžeš na obou současně). Dáš to do vzduchu a opatrně tím otočným ovladačem zvýšíš zisk a pozoruješ, jestli je to lepší.
Pokud by se jako reakce na zvýšený zisk objevily rychlé oscilace kolem rovnovážné polohy (rychlé asi jako když se drbe pes), tak je ten zisk moc vysoký.
Co se týče toho poklesu při dopředném letu, jsou dvě možnosti.
První je, že máš jenom nízký altitude gain. Až doladíš to kymácení, můžeš stejným způsobem zkusit poladit altitude gain.
Druhá je, že máš nevhodně navržený pohon, kdy regulátory jedou skoro na max a víc z toho nejde dostat, takže když stroj nakloníš pro dopředný let, není dost výkonu na udržení výšky. Kontrolní otázka - když to zavisíš v manuálním režimu, v jaké poloze musíš mít plyn, aby to viselo bez klesání?
Kamikaze591

#662 Příspěvek od Kamikaze591 »

Díky. Zisky jsem zvýšil a je to lepší. Jak moc můžu zvyšovat? Teda vímm že do doby až to bude rychle oscilovat, jen mám strach ať to najednou neřachne na zem. Když budu zvyšovat po 10% je to ok?
dt

#663 Příspěvek od dt »

Kamikaze591 píše:Díky. Zisky jsem zvýšil a je to lepší. Jak moc můžu zvyšovat? Teda vímm že do doby až to bude rychle oscilovat, jen mám strach ať to najednou neřachne na zem. Když budu zvyšovat po 10% je to ok?

Neboj se. Přidávej pomalu po 10% a nezapomeň každou změnu otestovat při různých hodnotách tahu. Pokud to ani při zvýšeném tahu neosciluje, tak znova přidej 10%. Opakuj dokud se to nezachvěje (snížením tahu to zas přestane), pak 10% zpátky dolů a máš naladěno.
Pak si případně ještě můžeš pohrát s laděním roll a pitch zvlášť. Každý stroj obvykle nemá hmotu rozloženou symetricky v obou osách, takže pravděpodobně vyžaduje v každé ose malinko jiný zisk. Jakmile to naladíš ve "spřaženém" režimu, tak potom zapni ladění jenom jedné osy a zkus znova doladit, pak opakuj totéž pro druhou osu.
Výsledkem by mělo být, že to drží jako skála (obrazně řečeno).
duruz

#664 Příspěvek od duruz »

Ahoj, zaradil jsem se mezi majitele desky Naza..nebo spis systemu Naza. Hlavne u nas na Vysocine je ve vetru luxusni. s KK.2.0 jsem nemohl prakticky letat.

Ted resim porizeni gimbalu. Mam dve moznosti. Vzit dve stara serva a z epoxidove desky vyriznout ram, zapojit do slotiu v Naze a nastavit. Druha moznost je klasicky brushless gimbal. zajima me, zda musi byt ke gimbalu deska, nebo se motorky chovaji jako serva a ja je muzu napojit misto serv? Nikde jsem nenasel nekoho, kdo by to tak napojoval...

Chapu, ze to pro nekoho dokonale chytreho muze byt otravny a hloupy dotaz...tak se redem omlouvam. Staci mi odpoved, zda to pojede nebo nepojede. Predem diky za slusnou odpoved.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#665 Příspěvek od Dejfak »

Serva jsou jasná, ty zapojíš do Nazy
Brushless gimbal musí mít svou jednotku a funguje lépe jak ty serva.
Dnes je běžně dostupný i přednastavený.
Zapojíš akorád napájení a jeden kablík do přijímače, abys mohl naklápět kameru pod sebe.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
duruz

#666 Příspěvek od duruz »

Diky... to jedine me zajimalo :)
seltino

#667 Příspěvek od seltino »

nemáte prosím někdo tucha čím je toto kolísání způsobeno? projevuje se to ve visu jak na manuál, tak na atti i gps atti. V copterách jsem nováček,zkoušel jsem měnit zisky směrem nahoru i dolů a změnu v tomto chování jsem nezaznamenal... dík

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZLKsvTHeLFE[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ziXpkxF8JM[/youtube]
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
duruz

#668 Příspěvek od duruz »

zkousel jsi rekalibrovat desku? Pomuze trim nebo to i po dotrimovani zacne klesat? GPS a Barometr udrzuje vysku, pokud to nekde chybuje, tak dotrimovani nepomuze, pokud je to ok, tak dotrimovani by melo pomoci a z toho je jasne, ze rekalibrace desky by pomohla. vic asi neporadim :)... Ja osobne mam nastaven plyn na stred, ale je stred a stred...staci nepoznatelne vychyleni a jde to nahoru nebo dolu... ale kdyz najdu ten pravy, tak to sedi na miste.
seltino

#669 Příspěvek od seltino »

ona coptera drží ve středové poloze výšku jak má, ale nepochopitelně sebou třese v intervalech které nejsou pravidelné. jsem v téhle problematice nováček, jakým způsobem se rekalibruje řídíc jednotka?
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
Marek_Km

#670 Příspěvek od Marek_Km »

Provedl jsi v Naza asistentovi tu pokročilou kalibraci (advanced calibration)?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AZrWKfyMCiU[/youtube]
dt

#671 Příspěvek od dt »

seltino píše:ona coptera drží ve středové poloze výšku jak má, ale nepochopitelně sebou třese v intervalech které nejsou pravidelné

Mě to zní jako od vibrací. Jako když se vibrace skládají z dvou různých zdrojů a v nepravidelných intervalech vzniká interferenční špička, která ovlivní řídící jednotku.
Máš vyvážené motory a vrtule? Tzn. když to roztočíš na 50-70% tahu a držíš trup rukou, cítíš chvění nebo brnění? Mělo by být žádné nebo jenom minimální. Pokud je, je třeba buď najít a odstranit zdroj, nebo zajistit, aby se nepřenášelo k řídící jednotce.
ananas

#672 Příspěvek od ananas »

mě to dělalo podobně když jsem měl nazu na moc měkké oboustrance určené pro gyra.. chce to pevnou 3M oboustranku.. a jestli tam nedělá peklo ten motor co jsi sním měl problém...
seltino

#673 Příspěvek od seltino »

vrtule jsem vyvažoval, coptera nevibruje když ji chytím do rukou. Ten motor je v pořádku, chyba byla u mě v nastavení vonoběhu, byl příliš nízky a ten motor měl problém se někdy na ten volnoběh po odblokování roztočit, po přidání volnoběhu v pořádku. Tu oboustranku vyzkouším, použil jsem oboustranku kterou používám na helinách a nebyl sní žádný problém. Pokročilou kalibraci jsem nedělal, jelikož na tohle si myslím nemá vliv, když jinak drží a neplave. Každopádně taky udělám a uvidíme. díky za nápady
Marek_Km

#674 Příspěvek od Marek_Km »

seltino píše: Pokročilou kalibraci jsem nedělal, jelikož na tohle si myslím nemá vliv, když jinak drží a neplave. Každopádně taky udělám a uvidíme. díky za nápady

To se docela pleteš. Může být něco rozhozené a proto se má provést ještě před úplně prvním letem. Jinak ty vibrace by taky mohly mít samozřejmě vliv, nebo motor v horším stavu...
seltino

#675 Příspěvek od seltino »

Já vycházel z manuálu že kalibrace IMU slouží k odstranění případného samovolného otáčení, nebo driftování do strany při visení. Vzhledem k tomu že ani jedno model nedělá, nepokládal jsem jako důležité tuto IMU kalibraci dělat. Jsem začátečník, a jsem vděčný za každou radu. Tu kalibraci samozřejmě udělám.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“