Plánek pro začátečníka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Plánek pro začátečníka

#46 Příspěvek od jyrry »

Seasir píše: Psal jsem, že jsem začátečník-ve stavbě ...

No dobrá, dobrá ... nakonec, uvidíš sám, držet palce budem :-)
jyrry.webnode.cz
Shorty

#47 Příspěvek od Shorty »

Jestli je to opravdu první stavba, klobouk dolů. I tak se mi to zdá taky ještě dost masivní na elektru.
Mám nějaký dotazy:
- tloušťka balsy žeber
- čím to budeš potahovat
- to křídlo už je finál před potažením?

Každopádně se nenech odradit, kdyby ti to na poprvé nevyšlo úplně podle tvých představ. Vypadá to, že na to máš a nikdo nedokáže nic novýho na poprvý na 100%.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Seasir

#48 Příspěvek od Seasir »

Zdravíčko, žebra jsou, pokud si dobře vzpomínám ze 3mm balsy. Potahovat bych to chtěl papírem, a pak lakovat-s visuální stránkou bych si rád pohrál :) Křídlo ještě finální není, jednak chybí levé křidélko, druhak serva a za třetí na středu bude tuhý potah :) Doufám, že i kdyby to bylo moc, tak to při nejhorším doženu silnějším motorem-vyvážení by mělo být, vzhledem k tomu ocasu, v pohodě. A když se při záletu rozbije? Tak mám skvělou zkušenost pro příští stavbu :D
Shorty

#49 Příspěvek od Shorty »

To je dobrý, že to bereš takhle optimisticky. Každej něco rozbije.
Ptal jsem se, protože na tý fotce vypadají ty žebra takový chlupatý. Když si dáš práci, určitě tady najdeš rady na povrchovou úpravu před potahováním a pod.
Líbí se mi, že jsi se držel svý myšlenky a šel do toho. Zvlášť, když dnes je tak snadný si jít něco jen koupit.
Drž se
Shorty

#50 Příspěvek od Shorty »

Možná jsem objevil Ameriku, ale poslední dobou jsem stavěl ,,foliovníky" a teď se vracím k celobalsovýmu éru. Tak jsem se poptal u Reicharda na papír a oni mi doporučili něco podobnýho Mikelantě. Bohužel jsem si nezapamatoval název. Je to umělý a dá se to v případě zvlnění při potahu vypnout horkovzduškou jako folie. Je to i levnější než papír a asi s tím bude i lepší práce. Postup je stejnej jako u papíru. Zkus se na to potat.
Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc. Už před časem mě trklo, že se zároveň ptáš na toho větroně. To rozhodnutí přišlo dřív, než jsi dokončil to první éro? Jsou to dost skoky v kategoriích, ale myslím, že je to dobrý. Osaháš si vše a vybereš si co ti bude nejlíp vyhovovat.
Seasir

#51 Příspěvek od Seasir »

Zkusim zjistit až budu u Pecky :) To s tim větroněm, je to složitější :D Mám kamaráda, kterej si teď dodělal zkoušky na opravdový větroně a tak sme se bavili, že by bylo fajne zkusit postavit maketovou vlečnou. První éro je pravda, že jsem zatim ještě ani nedokončil, ale jsem tak trochu skeptik k tomu, jak dopadne tohle, takže už uvažuju dopředu :D Fakt mě ta stavba od píky oslovila, takže když už novej model, tak asi už jen takhle :)
Shorty

#52 Příspěvek od Shorty »

Ber to optimisticky. Jednou to určitě poletí :lol: . Teď vážně. Když to postavíš dobře, není důvod aby to neletělo. Jen to nemusí bejt na poprvý úplně ono.
Podívej na tohle. Náhodou jsem narazil na folii, co vypadá jako plátěnej potah a volba byla jasná. Sowpit Camel. Je to vlastní stavba a konstrukce. Plán upravanej podle předlohy od Alferyho na sifoňák a konstrukce smíšená EPP a balsa. Letělo to na poprvý. Jen jsem musel doladit vyosení motoru. Video bohužel nemám. Radši zalítávám sám a v klidu.
Jo a na ten potah se zítra zeptám, jak se to jmenuje.
Přílohy
P1020331.JPG
P1020329.JPG
P1020328.JPG
Seasir

#53 Příspěvek od Seasir »

Pecka, ta maketa toho hvězdicovýho motoru vypadá úplně suprově :) Ale tohle, jestli je fólie, tak taky nevypadá špatně-ale zajímá mě ten papír :) Ze zvědavosti, jak dlouho jsi to stavěl?
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

Ten "papír" byl zřejmě Vlies. Je to netkaná syntetická textilie. Tady na fóru je hromada informací jak s tím pracovat. Sám to na některé věci používám. Ale potah je dobré vybrat podle aplikace. Někdy je lepší Vlies, někdy Modelspan, někdy folie.

A co se týká toho "plátna" zkus hledat Icarex.
Shorty

#55 Příspěvek od Shorty »

Díky. Předešel jsi mě. Kdybych nebyl hlupákem, nestal bych se medvědem. Stačilo se jen podívat na paragon :D .
Jinak ta maketa motoru je jen z půlek špuntů do trubek. Ale z dálky to vypadá docela dobře. Stavění po chvilkách asi 3 měsíce. Ne vždy to šlo atd.
Grolli

#56 Příspěvek od Grolli »

Vlasta Svoboda píše:Pánové,
nechci zbytečně strašit, ale viděli jste vůbec ty plány?

Jestli chce borec mocímermo opravdu začít jedním z těch dvou letadel, tak rozhodně doporučuji toho Vipera. Jeho konstrukce je nesrovnatelně jednodušší.

Nedovedu si představit, jak bude patnáctiletý kluk pilovat díry v žebrech pro vnitřní nosníky, jak bude lamelovat ocas apod. Nejde mi o to, že by to snad nezvládnul, ale spíš o to, že s trpělivostí je to v tomto věku horší a mohlo by se taky stát, že ho to u pátého žebra přestane bavit. A máme po modeláři.

Poslyš mou radu: Lítat umíš. OK. Ale věř zkušenému, a kup si stavebnici v rozsypu. Jediný rozdíl oproti plánu je ten, že máš všechen materiál pohromadě a většinu dílů vyřezanou. A to je vše. Stavíš pak stejně podle plánu. Až si ten model "vymazlíš", vyhaješ si s povrchovkou, dokážeš dodržet hmotnostní rozvahu a vůbec, tak potom si další model postav od nuly. Budeš už vědět, co taková stavba obnáší.
p. s. Ani jedno z letadel v tvém výběru není pro začátečníka vhodné. Spíš naopak.

doporučil bych ti řídit se výše uvedeným..
jinak jedna technická, máš nějaký pracovní koutek nebo dokonce dílničku? Vercajk taky?
Shorty

#57 Příspěvek od Shorty »

Grolli píše:jinak jedna technická, máš nějaký pracovní koutek nebo dokonce dílničku? Vercajk taky?

Pročti si celej link. Odpovědi najdeš.Konkrétně str. 3.
Seasir

#58 Příspěvek od Seasir »

A skoro bych zapomněl :D Je to už tak tejden, ale tady máte další fotky :)
Přílohy
2014-05-17 21.07.49.jpg
2014-05-17 21.07.38.jpg
2014-05-17 21.07.21.jpg
2014-05-17 21.07.04.jpg
Seasir

#59 Příspěvek od Seasir »

Ale hlavně už jsme byli venčit poprvé na světle :)
Přílohy
2014-05-25 16.35.27.jpg
2014-05-25 16.35.18.jpg
2014-05-24 17.21.03.jpg
Grolli

#60 Příspěvek od Grolli »

Sorry neprošel jsem celý vlákno - dobrá práce. Žebra? rašplovou interpolací?
Ať ti to lítá a když né, bez obav začni znova. Vo má i takovej BOEING trable při záletu viz flutter u 787
Odpovědět

Zpět na „Dílna“