FrSKy Taranis

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

Re: FrSKy Taranis

#1216 Příspěvek od Drondys »

thsoft píše:Když bych chtěl ovládat 9 kanálů tak musím mít dva přijímače a dva moduly v taranisu ?

Ne.

Stačí jeden interní modul Frsky XJT, který už je v Taranisu. Interní XJT modul je sám o sobě 16-ti kanálový a k němu stačí jeden přijímač X8R, který je také 16-ti kanálový.

Přijímač X8R sice má jen osm běžných PWM výstupů, ale všech 16 kanálu je k dispozici na jeho výstupním SBUS portu.

Pokud máš zařízení jako jsou třeba některá Futaba serva apod., která se dají přípojit přímo na SBUS port tak se dají zapojit paralelně na výstupní SBUS port přijímače X8R.

Pokud chceš získat další PWM výstupy mimo těch 8-mi co jsou standardně na přijímači X8R pak stačí použít k přijímači X8R jeden nebo až dva převodníky SBUS/PWM viz tento odkaz.

Jeden převodník SBUS/PWM umožňuje převést až čtyři kanály z SBUS portu na běžné PWM výstupy. S jedním převodníkem SBUS/PWM tedy získáš z jednoho přijímače X8R celkem 12 kanálů na PWM výstupech (8 jich je standardně na přijímači + 4 poskytne jeden převodník SBUS/PWM). Se dvěma převodníky SBUS/PWM získáš z jednoho přijímače X8R celkem 16 kanálů na PWM výstupech (8 jich je standardně na přijímači + 2 x 4 poskytnou dva převodníky SBUS/PWM).

Pro volbu/konfiguraci toho, které kanály z SBUS portu se mají namapovat na které PWM výstupy převodníku se používá SBUS Servo Channel Changer viz tento odkaz.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#1217 Příspěvek od thsoft »

Díky za vysvětlení, konečně jsem pochopil jak se to dá použít. Když to má takovýhle možnosti tak je Taranis za cenu kolem 5 tisíc uplně super. Jsem nalomen to koupit. Před tím jsem přemýšlel od ds 14 od jeti, ale to omezení kanálů a pak dokupovat mě zarazilo.

Hlavně se mi líbí možnost koupit si i levný přijímače pro bublinkolety, proti Jeti kde i ten nejmenší je přes 1500,- tak tady je snad za 500,-

Tom

Drondys píše:Stačí jeden interní modul Frsky XJT, který už je v Taranisu. Interní XJT modul je sám o sobě 16-ti kanálový a k němu stačí jeden přijímač X8R, který je také 16-ti kanálový.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1218 Příspěvek od RCStudio »

I min VD5M za 350 kc je 2g prijimac puzivam ho do bublinek na halu a i venku dosahne dost daleko
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#1219 Příspěvek od thsoft »

Super cena, ale vadí mě ta výměna konektorů na servech.

janekx píše:I min VD5M za 350 kc je 2g prijimac puzivam ho do bublinek na halu a i venku dosahne dost daleko
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1220 Příspěvek od RCStudio »

Koupis li spravna serva nemusis a usetris vahu
Jan Janekx Urbanek
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1221 Příspěvek od RCStudio »

Dnes jsem se dozvedel, ze nove bude Taranis distribuovan v kartonove krabici a polystyrenu. Ze mam ocekavat dalsi zasilky pouze takto balene.
Zkusim jeste sehnat nekolik "pamatecnich" dosavadnich baleni...
Jan Janekx Urbanek
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1222 Příspěvek od mirek100 »

Dá se připojit k přijímači X8R s variem (se smart portem) čidlo teploty, když do analogového portu varia už mám připojený FAS100?
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1223 Příspěvek od RCStudio »

Tusim jen pres hub stare telemetrie
Jan Janekx Urbanek
tadik

#1224 Příspěvek od tadik »

Zdravím pánové. Včera se mi stala veliká nepříjemnost a dost mě to vyděsilo, tak jsem se chtěl zeptat jestli s tím nemáte někdo taky podobné zkušenosti nebo neporadíte co by mohlo být špatně.
Mám Taranis X9D + X8R přijímač na Protosu 500. Mám s touto kombinací za sebou přes sto startů bez jediného problému co se týče vysílače/přijímače. Včera jsem ale těsně před dosednutím na nízkých otáčkách cca 10cm nad zemí zapnul TH abych v klidu dosedl a to jsem neměl dělat. Jako bych v ten okamžik vypnul vysílačku, model přestal reagovat na povely (kvedlal jsem z TH i všemy dalšími pákama, ovšem bez výsledku...). Neměl jsem já blbec blbá nastaven Fail Safe a tak mi přijímač nechal všechny kanály v poslendí známé pozici a heli se těsně nad zemí pomalu šinula dál odemě a já se na ní jen vyděšeně koukal. Lítal jsem na poli mezi baráky a naštěstí nikdo nebyl v okolí. Po cca 20 metrech skončila v sousedovic plotu kde konečně zakončila svou neřízenou vyjížďku.
V Taranisu mám zapnuté logování, ovšem jako spouštění mám právě TH, takže z toho nejde nic kloudného vyčíst. Při vší té hrůze jsem také zapomněl zkontrolovat jestli a jak bliká přijímač, takže ani nevím jestli byl rozpárovaný nebo ne.

Pořád doufám že to nebylo přijímačem nebo vysílačem. Protos jak je dobře známo velmi rád "kope" do elektroniky statikou indukovanou díky řemene. Mám ho samozřejmě uzemněný, ovšem včera jsem dělal nějaké překabelování a několik centimetrů jsem vedl kablík od bateriové telemetrie kolem zemnícího drátku. Mohlo se tam něco nepěkného naindukovat a kopnout tak do přijímače, který se šokem rozpároval?
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1225 Příspěvek od RCStudio »

A ten prijimac je ted rozparovany? Nebo na tom profilu reaguje?
Jan Janekx Urbanek
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1226 Příspěvek od RiMr »

Ale je zvláštní, že by ke statickému výboji došlo zrovna v okamžiku přepnutí spínače... Jak jsem to tedy pochopil...

#1227 Příspěvek od tadik »

Včera jsem už neměl sílu s tím cokoli dál dělat. Dnes jsem přijímač normálně napoprvé spároval bez problémů.

Ano je divné, že by to koplo zrovna při TH, to je pravda.
FrSky Taranis X9D
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1228 Příspěvek od RCStudio »

Takze byl rozparovany? Nebo jsi jej musel znova sparovat- bindovat?
Jan Janekx Urbanek
tadik

#1229 Příspěvek od tadik »

Ne, nemusel jsem jej znovu bindovat. Zapl jsem vysílajdu, napájení heli a přijímač se chytil jako obvykle.
FrSky Taranis X9D
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1230 Příspěvek od RCStudio »

A mas tam nejakou stabilizaci?
Jan Janekx Urbanek
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“