Letadlo pro mírně pokročilého

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Vlado C

Re: Letadlo pro mírně pokročilého

#31 Příspěvek od Vlado C »

Rieseni je cela rada ale nedodal si dostatocne vstupne udaje. (napr. chyba financny limit alebo hladina, intenzita a trvalost zaujmu, smerovanie zaujmu z hladiska kategorii (sutaznych) alebo druhov modelov, casove moznosti a pod.) Najcastejsia chyba u zaciatocnikov je prilis rychly prechod k peknym eroplanom s priestorovym trupom.
Nie ze by drviva vacsina z nich nelietala dobre, alebo velmi dobre. Problemom je pilot!!!. Skor ci neskor s tym buchnes a tieto pekne era sa horsie a dlhsie opravuju a maju vyssie ceny.

Najistejsia cesta je co najlepsie sa naucit lietat vcitane akrobacie klasickej a zakladov 3D s co najmensimi nakladmi a najmensim poctom modelov. A potom je mozne prejst na cokolvek od akrobata, makety, termicke alebo ine vetrone, polomakety. Vzdy je dobre doma mat nejake ero "otloukanka" pre kondicne lietanie po dlhsich prestavkach alebo na skusanie novych letovch prvkov. Trebars chrbtovy let 50 cm nad drahou, nizsky a dlhy nozak 1m nad drahou a podobne vylomeniny. :) Tam si das ranu skoro naisto :lol:

Ak prijmes tuto filozofiu, tak najvhodnejsie skusit to s 1 metrovym doskacom (dost jedno od akeho vyrobcu, lebo aj tak ho riadne pootlkas kym pride na jeho jemnosti v letovych vlastnostiach :) ) alebo motorove samokridlo Toro 900 (alebo cokolvek podobne od inych vyrobcov) co je skoro neznicitelny eroplan ale nema moznosti doskacov-3D akrobatov. Mozes s nim skusat dokonca aj terminku a svah. Cize hodne univerzalne. Ja drzim jedneho doskaca pernamentne. 8O

A pri tychto eroplanoch sa ti "rozsvieti v bedni" kam by si chcel dalej. A aj ziskas potrebne vedomosti a skusenosti.

Ale kludne si teraz mozes kupit aj 2m maketu s motorom 50ccm a k tomu 18 kanalovu Futabu. Len je to tak trochu skoda eroplana lebo si das ranu "na ruky" alebo "na hlavu". Je to len otazka nie velmi dlheho casu. A pre niekoho su to aj nervy ked ma takuto financnu hodnotu ovladat v roznych krkolomnych polohach.

Vysielace
Opat je rieseni viacero ale ja by som isiel cestou spolahlivosti a istej rezervy v parametroch aby si po tomoto modely nemusel kupovat aj novy vysielac. Ale aj to nie je tragedia. Stary proste predas (so stratou) a kupis novy.
V tejto faze by som sa vyhol Spectrumu.
1)T9X je riesenie ak mas menej penazi a viacej casu a chut zlozitejsie nastavovat az programovat. Spolahlivost je unosna, najma za tu cenu
2) Graupner Hott alebo Hitec maju dobru povest. Takze taky 6 kanal Optic je za dobre peniaze, spolahlivy, da sa jednoducho nastavovat a tak to vacsinu niekolko rokov vyhovuje. Vyhodou je ze bez problemov mozes prejst na vyssie typy vysielacov tejto znacky a prijmace a telemetria budu fungovat aj nadalej
3) Ak mas viac penazi tak skus Auroru od Hiteca alebo viackanalovy Graupner Hott (Ja mam napr.MX20)

Takze mas varianty a vies ze najvacsim problem si (ako u vsetkych ostatnych) ty sam. Popremyslaj 2-3 dni aj pokonzultuj a zacni konat a lietat. A neurobis chybu ked si kupis simulator.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Shorty

#32 Příspěvek od Shorty »

Zba píše:Co tu vymýšlíš za případy?Napíšeš, jak se tady zhádáme a že si má letadlo vybrat podle vzhledu, což je nestupidnější možný názor, a pak se rozčiluješ, když si někdo dovolí s tebou nesouhlasit :lol:

Jednak jsem nenapsal, že se zhádáte, ale že bude mít každej jinej pohled na věc a tím pádem si nebude moct stejně vybrat( a jak to čtu, mám pravdu) ta bitva byla úmyslně v uvozovkách. Ale to je jedno.
Jen mi vysvětli, co je stupidního na tom, vybírat si letadlo podle toho, který se ti líbí. Já si dělám jen ty, který se mi líbí a nevím co je na tom stupidního. Otázka je jen jestli ho zvládne a to nikdo z nás neví. Jen on.
A pro zajímavost, podle čeho si vybíráš s čím chceš lítat ty? Je to cena nebo jak lítá, i když se ti vůbec nelíbí?
Opravdu by mě zajímalo co jsem tam napsal tak špatnýho, že se do mě tak pouštíte?
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Jirra

#33 Příspěvek od Jirra »

Po radách, mě velice zaujala Extra 330 Sc od VA models http://www.produce.va-models.com/cs/epp ... extra330sc a rádio asi Optic 6. Ale přece jenom co jsem viděl videa s tímhle letadlem tak je to jenom samá akrobacie. Mám v plánu se s tímhle naučit létat s křidélky na malé výchylky a později zkoušet nějakou tu akrobacii. Co vy na to ? Je to letadlo dobrá volba ? Díky
Jardátor

#34 Příspěvek od Jardátor »

Dle mého názoru je to dobrá volba,mám ho asi měsíc a jsem s ním maximálně spokojen.Má velký rozsah rychlostí,dá se s ním lítat krásně pomalu i na začétečnickou akrobacii je vhodné.Ale je to hlavně na tobě,jak se cítíš zkušený! :D
milode

#35 Příspěvek od milode »

Jardátor píše:Dle mého názoru je to dobrá volba,mám ho asi měsíc a jsem s ním maximálně spokojen.Má velký rozsah rychlostí,dá se s ním lítat krásně pomalu i na začétečnickou akrobacii je vhodné.Ale je to hlavně na tobě,jak se cítíš zkušený! :D

Už se asi opakuji, ale tyto atributy má i Loop. Takže jestli zvolíš Extru či Loopa, bude to každopádně dobrá volba. Ať se ti daří! :wink:
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
Zba
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Zba »

Jednak jsem nenapsal, že se zhádáte, ale že bude mít každej jinej pohled na věc a tím pádem si nebude moct stejně vybrat( a jak to čtu, mám pravdu) ta bitva byla úmyslně v uvozovkách. Ale to je jedno.
Jen mi vysvětli, co je stupidního na tom, vybírat si letadlo podle toho, který se ti líbí. Já si dělám jen ty, který se mi líbí a nevím co je na tom stupidního. Otázka je jen jestli ho zvládne a to nikdo z nás neví. Jen on.
A pro zajímavost, podle čeho si vybíráš s čím chceš lítat ty? Je to cena nebo jak lítá, i když se ti vůbec nelíbí?
Opravdu by mě zajímalo co jsem tam napsal tak špatnýho, že se do mě tak pouštíte?

Asi jsem divný, ale letadlo, o kterém nic nevím nebo o kterém si přečtu mnoho negativního, nekoupím/nestavím.
Něco jiného je stavba podle mého gusta, tam je to vždycky 50/50.
Vzhled řeším také, ale jenom kvůli němu si letadlo opravdu nekupuji.
Navíc tazatel chtěl doporučit konkrétní model a ty jsi mu napsal, ať si vybere, co se mu líbí a je to.
Dále už tu tohle nesmyslné OT řešit také nebudu :wink:

Ta extra vypadá pěkně, šel bych do ní.
Shorty

#37 Příspěvek od Shorty »

Myslel jsem, že už to ukončím, ale je to divný. Nejspíš jsem to napsal nesrozumitelně. Co já vím. Ve výsledku myslíme to stejný. Samozřejmě jsem myslel, že si vybere z těch, o kterých se píše. Né, že vlítne k ptákovi a koupí první co uvidí a bude pěkně barevný. Jen si myslím, že dobrý a špatný můžou bejt jen kupovaný. Ty stavěný, když jsou špatný nikdo ani nezveřejní. Proč taky, když neletí.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
milode

#38 Příspěvek od milode »

My ti rozumíme, neboj :mrgreen:
Jirra

#39 Příspěvek od Jirra »

Jardátor píše:Dle mého názoru je to dobrá volba,mám ho asi měsíc a jsem s ním maximálně spokojen.Má velký rozsah rychlostí,dá se s ním lítat krásně pomalu i na začétečnickou akrobacii je vhodné.Ale je to hlavně na tobě,jak se cítíš zkušený! :D

Ještě bych se chtěl zeptat, zda- li nemáte nějaké video extry za letu, právě v pomalé rychlosti. Díky
Vlado C

#40 Příspěvek od Vlado C »

Tu to mas v pomalom lete.

http://www.produce.va-models.com/cs/extrava330new

Loop aj Extra su nadherne a dobre lietajuce eroplany. Na neakrobaticke lietanie je ich skoro skoda :D . Ale ak chces len zlahka a "slusne" akrobatit tak to kup. Ja by som volil z cenovych dovodov Loopa lebo je pravdepodobne ze aj tak das ranu. A priestorove era su menej odolne, horsie sa opravuju a skor sa poskodia neopravitelne.

Modelarstvo ma jeden z velkych problemov a to ze: "Cim to lepsie vyzera tym to horsie lieta alebo v lepsom pripade je to narocnejsie na pilotaz" a bojuju s tym najma zaciatocnici. Videl som ich uz vela ktori sa kvoli tomu nikdy nenaucili poriadne lietat, minuli pritom slusne peniaze, rozbili celu radu peknych eroplanov a nemalo z nich uz viacej rokov neletelo (nemaju cas alebo peniaze na nove eroplany + niektori z nich chytily psychicke bloky) alebo odislo kvoli tomu od modelarstva.

Ja by som vsak toho 1m doskaca nevynechaval a trapil ho dovtedy kym by som nedal spolahlivo napr. nizsky prelet v 2 m nad drahou na chrbte a v nozaku povedzme v 5m.

Aby si nemal pocit ze som zadubenym zastancom doskacov, tak aj ja mam akro ero s priestorovym trupom (a nie jedno, ani dve :roll: ):

http://www.horizonhobby.com/products/carbon-z-yak-54-pnp-EFL10075

dole mas aj prezentacne video.

Moznosti tohoto era v podani tovarneskeho pilota mas tu:
v rychlom aj pomalom lete :D
https://www.youtube.com/watch?v=lA21PVz2mBc

Takze ako vidis tiez si rad zalietam s peknym erom s priestorovym trupom. :D (A dnes uz maju upgrade ktory je navyse aj estetickejsi). Ale napriek tomu vlastnim SU29 EPP 1m doskaca a intenzivne ho pouzivam. (Aj 0,8m doskaca Crack Yaka na pomale lacne prizemne akrobatenie.) Na nom sa rozlietavam a na nom skusam nove obtazne prvky. Tento rok mam naplanovanych este 20-30 startov s doskacom, kym zacnem blbnut s priestorovym erom. Zavisi to tiez od toho kolko bude prestavok a ci pocas nich stihnem simulator.

Som pilotazne niekde inde ako ty, ale napriek tomu som na jar tolko blbol az som som sa "upackoval" = tak som rychlo striedal polohy az sa mi poplietli vychylky a dal som ranu. Doskaca som zdvihol zo zeme (travy) a hodil do vzduchu. :lol: Ten priestorovy Yak 54 CZ by skoncil dost narocnou opravou s dost znicenym vzhladom po nej. :roll: Proste este stale mi chybaju letove hodiny.

Takze porozmyslaj a vyber si podla tvojich preferencii. V US sa v takychto situaciach hovori:"Su to tvoje peniaze". :) A ja pridavam ze aj ""Tvoj cas" a ten je este vzacnejsi len o tom mozno nevies. Zelam ti aby si bol spokojny so svojim rozhodnutim. Budem rad ak ti vyssie uvedene k tomu napomoze.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Jirra

#41 Příspěvek od Jirra »

Vlado C píše:Tu to mas v pomalom lete.

http://www.produce.va-models.com/cs/extrava330new

Loop aj Extra su nadherne a dobre lietajuce eroplany. Na neakrobaticke lietanie je ich skoro skoda :D . Ale ak chces len zlahka a "slusne" akrobatit tak to kup. Ja by som volil z cenovych dovodov Loopa lebo je pravdepodobne ze aj tak das ranu. A priestorove era su menej odolne, horsie sa opravuju a skor sa poskodia neopravitelne.

Modelarstvo ma jeden z velkych problemov a to ze: "Cim to lepsie vyzera tym to horsie lieta alebo v lepsom pripade je to narocnejsie na pilotaz" a bojuju s tym najma zaciatocnici. Videl som ich uz vela ktori sa kvoli tomu nikdy nenaucili poriadne lietat, minuli pritom slusne peniaze, rozbili celu radu peknych eroplanov a nemalo z nich uz viacej rokov neletelo (nemaju cas alebo peniaze na nove eroplany + niektori z nich chytily psychicke bloky) alebo odislo kvoli tomu od modelarstva.

Ja by som vsak toho 1m doskaca nevynechaval a trapil ho dovtedy kym by som nedal spolahlivo napr. nizsky prelet v 2 m nad drahou na chrbte a v nozaku povedzme v 5m.

Aby si nemal pocit ze som zadubenym zastancom doskacov, tak aj ja mam akro ero s priestorovym trupom (a nie jedno, ani dve :roll: ):

http://www.horizonhobby.com/products/carbon-z-yak-54-pnp-EFL10075

dole mas aj prezentacne video.

Moznosti tohoto era v podani tovarneskeho pilota mas tu:
v rychlom aj pomalom lete :D
https://www.youtube.com/watch?v=lA21PVz2mBc

Takze ako vidis tiez si rad zalietam s peknym erom s priestorovym trupom. :D (A dnes uz maju upgrade ktory je navyse aj estetickejsi). Ale napriek tomu vlastnim SU29 EPP 1m doskaca a intenzivne ho pouzivam. (Aj 0,8m doskaca Crack Yaka na pomale lacne prizemne akrobatenie.) Na nom sa rozlietavam a na nom skusam nove obtazne prvky. Tento rok mam naplanovanych este 20-30 startov s doskacom, kym zacnem blbnut s priestorovym erom. Zavisi to tiez od toho kolko bude prestavok a ci pocas nich stihnem simulator.

Som pilotazne niekde inde ako ty, ale napriek tomu som na jar tolko blbol az som som sa "upackoval" = tak som rychlo striedal polohy az sa mi poplietli vychylky a dal som ranu. Doskaca som zdvihol zo zeme (travy) a hodil do vzduchu. :lol: Ten priestorovy Yak 54 CZ by skoncil dost narocnou opravou s dost znicenym vzhladom po nej. :roll: Proste este stale mi chybaju letove hodiny.

Takze porozmyslaj a vyber si podla tvojich preferencii. V US sa v takychto situaciach hovori:"Su to tvoje peniaze". :) A ja pridavam ze aj ""Tvoj cas" a ten je este vzacnejsi len o tom mozno nevies. Zelam ti aby si bol spokojny so svojim rozhodnutim. Budem rad ak ti vyssie uvedene k tomu napomoze.

Díky moc za rady, myslíš že je teda EXTRA dobrá volba ? Akorát jsem na ni nikde nenašel náhradní díly. Jirka
Jardátor

#42 Příspěvek od Jardátor »

Z náhr.dílů budeš maximálně potřebovat kabinku nebo kryt motoru,případné deformace pádem řeší sekund.lepidlo! :D Ale myslím,že sr toho bát nemusíš,pokud už máš něco nalítáno.Je přece jen "chlupaté" EPP,takže žádný extra rychlík to není.Je to po hornoploš.a dvouploš.můj první akrabat -středoplošník a je to pohoda,i když jsem se taky bál.Neboj,to zmákneš! :wink:
Jirra

#43 Příspěvek od Jirra »

Jardátor píše:Z náhr.dílů budeš maximálně potřebovat kabinku nebo kryt motoru,případné deformace pádem řeší sekund.lepidlo! :D Ale myslím,že sr toho bát nemusíš,pokud už máš něco nalítáno.Je přece jen "chlupaté" EPP,takže žádný extra rychlík to není.Je to po hornoploš.a dvouploš.můj první akrabat -středoplošník a je to pohoda,i když jsem se taky bál.Neboj,to zmákneš! :wink:

Díky, ještě něco pošetřím a půjdu do toho. Jedna z posledních otázek Extra nebo Loop ? Líbí se mi obě, ale nevím která je lepší v letových vlastnostech. Díky
Jardátor

#44 Příspěvek od Jardátor »

Nikdo z nás asi nemá obě éra aby řekl které má lepší let.vlastnosti.Myslím,že to bude přibližně stejné.Loop je větší a těžší,takže asi stabilnější,Extra možná bude obratnější,těžko posoudit,ale ani s jedním neuděláš chybu.Ještě se chystám zalítnout Sbacha 1200 mm od Hackera,taky moc krásný model.Tak uvidím,jak poletí. :wink:
milode

#45 Příspěvek od milode »

Ten můj Loop má letovou váhu 1107 g. Kolik má ta Extra? Mám v Loopovi 3s 2700mAh.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“