Nie ze by drviva vacsina z nich nelietala dobre, alebo velmi dobre. Problemom je pilot!!!. Skor ci neskor s tym buchnes a tieto pekne era sa horsie a dlhsie opravuju a maju vyssie ceny.
Najistejsia cesta je co najlepsie sa naucit lietat vcitane akrobacie klasickej a zakladov 3D s co najmensimi nakladmi a najmensim poctom modelov. A potom je mozne prejst na cokolvek od akrobata, makety, termicke alebo ine vetrone, polomakety. Vzdy je dobre doma mat nejake ero "otloukanka" pre kondicne lietanie po dlhsich prestavkach alebo na skusanie novych letovch prvkov. Trebars chrbtovy let 50 cm nad drahou, nizsky a dlhy nozak 1m nad drahou a podobne vylomeniny.
Ak prijmes tuto filozofiu, tak najvhodnejsie skusit to s 1 metrovym doskacom (dost jedno od akeho vyrobcu, lebo aj tak ho riadne pootlkas kym pride na jeho jemnosti v letovych vlastnostiach
A pri tychto eroplanoch sa ti "rozsvieti v bedni" kam by si chcel dalej. A aj ziskas potrebne vedomosti a skusenosti.
Ale kludne si teraz mozes kupit aj 2m maketu s motorom 50ccm a k tomu 18 kanalovu Futabu. Len je to tak trochu skoda eroplana lebo si das ranu "na ruky" alebo "na hlavu". Je to len otazka nie velmi dlheho casu. A pre niekoho su to aj nervy ked ma takuto financnu hodnotu ovladat v roznych krkolomnych polohach.
Vysielace
Opat je rieseni viacero ale ja by som isiel cestou spolahlivosti a istej rezervy v parametroch aby si po tomoto modely nemusel kupovat aj novy vysielac. Ale aj to nie je tragedia. Stary proste predas (so stratou) a kupis novy.
V tejto faze by som sa vyhol Spectrumu.
1)T9X je riesenie ak mas menej penazi a viacej casu a chut zlozitejsie nastavovat az programovat. Spolahlivost je unosna, najma za tu cenu
2) Graupner Hott alebo Hitec maju dobru povest. Takze taky 6 kanal Optic je za dobre peniaze, spolahlivy, da sa jednoducho nastavovat a tak to vacsinu niekolko rokov vyhovuje. Vyhodou je ze bez problemov mozes prejst na vyssie typy vysielacov tejto znacky a prijmace a telemetria budu fungovat aj nadalej
3) Ak mas viac penazi tak skus Auroru od Hiteca alebo viackanalovy Graupner Hott (Ja mam napr.MX20)
Takze mas varianty a vies ze najvacsim problem si (ako u vsetkych ostatnych) ty sam. Popremyslaj 2-3 dni aj pokonzultuj a zacni konat a lietat. A neurobis chybu ked si kupis simulator.