Lakování - zprzněné

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Jara11

Re: Lakování - zprzněné

#46 Příspěvek od Jara11 »

Zase ještě k původnímu tematu. Opravoval jsem uhlíkové křídlo, přebrousil,tmelil,plňičoval vše jak je všude psáno a výsledek nastříkaný Motipem v odstínu Škoda je bída. Lesk se konal do chvíle , než to uschlo, poté je to takový pololesk. Zřejmě v silách těhle sprejů není, aby se to lesklo. Konzultoval jsem to s obchodním zástupcem u Motipu a tvrdí, že se to musí lesknout. Dal jsem sprej na slunce, aby se ohřál, stříkal jsem v teplém zákoutí, vyhřívaném sluncem, ale bohužel . Nejlepší výsledek jsem dosáhl , že po zaschnutí barvy jsem to pod vodou defakto předleštil brusným papírem 2000 pod vodou a poté leštil takovou pastou, co byla před časem na teleshopingu prezentovaná jako extra odolná a na haubně auta si pekli volská oka. To vypadá jakš takš, ale málem jsem na tom nechal ruce. Potom jsem to samé měl snahu udělat na bílé barvě, ale marně. Ta drží svůj "nelesk" daleko víc. Nechci lakovat z důvodu další váhy. Jsou spreje, které by byly opravdu lesklé?
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Lark

#47 Příspěvek od Lark »

Mám dojem, že tyhle spreje opravdu kvalitní lesk nedokážou. Příště bych použil pořádnou 2K akrylátovou barvu na auta a stříkat pistolí. Namíchají ti jí i do spreje, ale musíš jí do pár hodin spracovat.
Edit: Případně na to stříknout jen lesklý 2K lak. Ale napřed si vyzkoušej někde mimo, jestli to tem Motip nebude napadat.
Jara11

#48 Příspěvek od Jara11 »

Asi určitě. Když mi kamarád stříknul pistolí trup, bylo to zrcadlo. Tohle je bída. Nevím jestli nároky stouply, ale připadá mi, že před 20roky ty spreje fungovaly nějak líp. Byl spíše problém, že to špatně krylo, ale s leskem problém nebyl.
Lark

#49 Příspěvek od Lark »

Možná je to tím, že se dnes místo tlačného plynu na bázi freonu, používá něco na bázi butanu (nebo něco takového). Taky se díky ekologickým omezením změnilo složení barev. Nevím nejsem odborník ale zkušenost mám stejnou. Ty 2K autolaky jsou ale parádní a zatím mám jen dobré zkušenosti.
Jara11

#50 Příspěvek od Jara11 »

Kdyžtak mě postrčte. Ty 2K jsou plněné na zakázku do spreje, nebo je to jinak?
veka1
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od veka1 »

Jara11 píše:Kdyžtak mě postrčte. Ty 2K jsou plněné na zakázku do spreje, nebo je to jinak?

... myslim ze odpoved najdes napr. v odkazech uvedenych v 8 prispevku tohoto vlakna. Staci si to precist,zkouknout videa a prostudovat technicke listy k produktum.

Pozn. 2K naplnene do spreje ma velmi kratkou dobu spracovatelnosti tj. vsechno pripravit , skaknout pro butelku a nastrikat. Pokud by ti tam vrazili konventor , ten sice prodlouzi dobu skladovani, ale barva se vlastnostmi dostane prakticky na uroven klasickeho nenatuzeneho spreje.

veka1
arda1
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od arda1 »

Kluci i sprejem se dá dosáhnout kvalitní povrch ale s odpovídající tryskou (ty co jsou na sprejích jsou většinou na nic) - Radek
ICQ 638556901
Jara11

#53 Příspěvek od Jara11 »

Povrch není problém, pokud to nastříkám tak, že se to dobře sleje a je to krásně lesklý, tak co víc proto udělat. Po zaschnutí je povrch hladký , ale matný a to je oč tu jde.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od veka1 »

Jara11 píše:Povrch není problém, pokud to nastříkám tak, že se to dobře sleje a je to krásně lesklý, tak co víc proto udělat. Po zaschnutí je povrch hladký , ale matný a to je oč tu jde.

.... ale to bude nejspise zpusobeno druhem barvy a pouzitym tuzidlem.

I kdyz strikas pistoli , musis rozlisovat jestli pouzijes mat a tomu odpovidajici tuzidlo ,nebo lesk a odpovidajici tuzidlo.

napr. mnou pouzivane polyuretany maji i jiny pomer tuzeni : maty jsou 2:1 a lesky 1;1 .. samo ze jiny typ tuzidla.V realu nejcasteji strikam maty , prebrousim a strojne vylestim pastou.

Navic pri nastriku matu do vylestene formy, povrch vyleze leskly ,bez potreby dalsi upravy. Takze leskle barvy uzivam jenom v specificky oduvodnenych pripadech.

Malokdy se mi povede nastrik tak, abych na nej jiz nemusel sahat brusnym papirem ...pak je mi jedno zda byl matny, nebo leskly. :)

veka1
Jara11

#55 Příspěvek od Jara11 »

Tak jsem přebrousil pod vodou a doleštil a nevypadá to špatně. Zaskočila mě ale další drobnost. Mám na křídle tmeleno místo o průměru 3cm, přebroušeno od 400 až po 1200 papírem. Jakmile na to stříknu plnič, nebo barvu, tak to dělá oka jako mastný. Přitom ten samý tmel a ta samá barva, jenom druhý křídlo s jinou barvou už z forem. Háže to oka přímo na ploše tmelu.
blembondo

#56 Příspěvek od blembondo »

Jara11 píše:Tak jsem přebrousil pod vodou a doleštil a nevypadá to špatně. Zaskočila mě ale další drobnost. Mám na křídle tmeleno místo o průměru 3cm, přebroušeno od 400 až po 1200 papírem. Jakmile na to stříknu plnič, nebo barvu, tak to dělá oka jako mastný. Přitom ten samý tmel a ta samá barva, jenom druhý křídlo s jinou barvou už z forem. Háže to oka přímo na ploše tmelu.

Máš to mastný.Ten polyesterový tmel je porézní.Proto se na něj stříká ještě plnič aby se to zavřelo.Odmastit to dodatečně jde jen velmi těžko.Na tmelený nebo broušený povrch můžeš sáhnout rukou ale odmaštěnou.Tedy před prací umýt ruce nějakým saponátem a tím je dobře odmastit.Někteří lakýrníci používají rukavice a vědí proč.Nejde jen o zdraví. :wink:
Jara11

#57 Příspěvek od Jara11 »

Spíše mi připadá, že původní majitel leštil křídla něčím, co je ve struktuře povrchu a leze to pozvolna ven. Nějak jsem to nastříkal a po prvním přistání do brambor už to nebude znát. :lol:
blembondo

#58 Příspěvek od blembondo »

Jara11 píše:Spíše mi připadá, že původní majitel leštil křídla něčím, co je ve struktuře povrchu a leze to pozvolna ven. Nějak jsem to nastříkal a po prvním přistání do brambor už to nebude znát. :lol:

Autolakýrníci by mohli vyprávět.Leštěnky se silikonovým olejem nebo s přídavkem teflonu. :? Pro příště to jde odstranit http://shop.spectrum-franek.cz/katalog/ ... ce/360001/
Ne vždy to ale zabere na 100%.
zalik
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od zalik »

Kolegové,

dá se postup, popsaný výše, aplikovat i na křídla s polystyrenovým jádrem, potažená dýhou? Nemám dobrý pocit jít na polyš s acetonem..... :-))
Lark

#60 Příspěvek od Lark »

blembondo píše:Autolakýrníci by mohli vyprávět.Leštěnky se silikonovým olejem nebo s přídavkem teflonu. :? Pro příště to jde odstranit http://shop.spectrum-franek.cz/katalog/ ... ce/360001/
Ne vždy to ale zabere na 100%.

Nevíš na jaké bázi je ten odmaštovač? Nemůžu k němu najít technický list.
Předem díky.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“