Li-Po pre E-bike

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tichac

Li-Po pre E-bike

#1 Příspěvek od tichac »

Ahojte,

chcel by som poziadat skusenejsich modelarov o radu pri vybere vhodnych Lipoliek pre napajanie elektrobajku a zrovna tak vhodnej nabijacke, balanceri, zdroji, kablov, konektorov, BMSke alebo inej ochrane a ostatnych suvisiacich komponentov.

parametre: napatie: ideal 48V (42-60)
prud: 50A konstant / 100A spicka
kapacita: cca 15Ah (12-18)

teda vychadza mi najvhodnejsie 4 x 6s 6000-8000mAh zapojene po dvojici paralelne a dvojice do serie
alebo je nejaka lepsia volba?

baterie by som chcel nejake lepsie, nech vydrzia co najdlhsie

nabijat by som ich chcel vonku tak cca 1C, doma kludne aj menej

takze najvacsi oriesok je nabijacka a zdroj, ktory by mal byt relativne kompaktny, aby som nejazdil ako serpa
niekde som cital, ze je vhodnejsie nabijat lipolky aj s balansovanim zapojene paralelne, kde pri rozdielne vybitych clankoch v packu ten menej vybity podpori ten vybitejsi, co este aj udajne skracuje dobu nabijania, teda netreba nabijacku so 4 samostatnymi vstupmi, ale stacil by jeden s vacsim prudovym suportom a nejakou balancnou doskou pre paralelne zapojenie...alebo stacia kable??

a nezanedbatelny detail su kable a konektory, ktore znesu taketo prudove zatazenie, a rad by som este k tym bateriem pripojil nejaku ochranu, BMSku alebo nieco podobne, co ich este pred kritickou hranicou vybitia odpoji

Vopred dakujem za kazdu radu skusenejsich, na trhu je zjavne siroka ponuka vsemoznych produktov ocenenych 5 hviezdickami s 5tich, ale podla mna niet nad vlastnu skusenost. :wink:
JiVe

Re: Li-Po pre E-bike

#2 Příspěvek od JiVe »

Můžu se jen optat, jak jsi došel k těm parametrům? To si skládáš komplet sám?

Já jsem si skládal Lipol pro elektropohon EV-Bike - 10s2p 5000mAh 20C (tj. výsledná kapacita 10Ah)
Když jsem sháněl informace pro pohony kol, všude bylo pro napětí origobaterek 36V (12s LiFe) = cca 10s Lipol uvažováno s regulátorem 22A se špičkou 28A. Příkon motoru 500W. Pro takovéto skoro standartní elektrokolo nepotřebuješ nějak zvlášť "Céčkové" baterky, ty proudy jsou opravdu malé.
A standartní nabíječ co umí 10s LiPol - já používám TEMU, proud 7,5A a občas zvalchuju jeden článek, který se trochu rozchází přes balanční konektor
jaroslav.falcon

#3 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Také jsem přemýšlel o Ebike na Lipol modelářské baterie, ale myslím, že to není správná cesta. 1 krátká životnost 2 nebezpečí požáru. Daleko lepší je Life a nebo určitá verze Lion, bohužel už si nepamatuji přesně typ. Vidím když se dá "čočka" lipol modelářským baterkám jak ztrácejí na kapacitě.
JiVe

#4 Příspěvek od JiVe »

jaroslav.falcon píše:Také jsem přemýšlel o Ebike na Lipol modelářské baterie, ale myslím, že to není správná cesta. 1 krátká životnost 2 nebezpečí požáru. Daleko lepší je Life a nebo určitá verze Lion, bohužel už si nepamatuji přesně typ. Vidím když se dá "čočka" lipol modelářským baterkám jak ztrácejí na kapacitě.

Co si představuješ "čočkou"?
10Ah 20C baterky a teče z nich 20A - o tom ani neví. Kolik orientačně vyčerpáš vidíš na displeji a navíc mám watmetr u baterek, tak vidím kolik jsem spotřeboval. A stejně jako u modelu je nevyčerpám na doraz. Při ceně mojí baterie 3800 i s poštou a cca 9000 originál (jsou i dražší) při kapacitě 10Ah mě životnost netrápí. Když umře nějaký článek, tak ho vyměním. To u origo baterie nedáš. Navíc LiPol je tvrdší, neklesne u ní tolik napětí při zatížení, i když tady to rozdíl vzhledem k proudům nebude...

jediná nevýhoda je potřeba zdroje nebo autobaterie k nabití modelářským nabíječem. Ty setovky se nabíjí 220V zdrojem, ale zase to dýl trvá
jipav

#5 Příspěvek od jipav »

Osobně bych použil LiFePo, protože ty se do kol a skůtrů běžně používají viz třeba: http://eskutr.cz/cs/baterie/59-lfp-akum ... fepo4.html . Jsou bezpečné a mají větší životnost i větší počet cyklů, navíc jsou pro tento provoz stavěné.
JiVe

#6 Příspěvek od JiVe »

jipav píše:Osobně bych použil LiFePo, protože ty se do kol a skůtrů běžně používají viz třeba:http://eskutr.cz/cs/baterie/59-lfp-akumulator-32-v-20-ah-lifepo4.html. Jsou bezpečné a mají větší životnost i větší počet cyklů, navíc jsou pro tento provoz stavěné.

to máš naprostou pravdu. Ale ptal se na možnost použití LiPol a pokud ví do čeho jde tzn používá je jako modelář, tak problém nevidím. A rozdíl v ceně a rychlosti nabíjení podstatný

Ještě otázečka - jak si přišel na větší počet cyklů u LiFePO4- nějaká osobní zkušenost?
tichac

#7 Příspěvek od tichac »

JiVe píše:Můžu se jen optat, jak jsi došel k těm parametrům? To si skládáš komplet sám?

Já jsem si skládal Lipol pro elektropohon EV-Bike - 10s2p 5000mAh 20C (tj. výsledná kapacita 10Ah)
Když jsem sháněl informace pro pohony kol, všude bylo pro napětí origobaterek 36V (12s LiFe) = cca 10s Lipol uvažováno s regulátorem 22A se špičkou 28A. Příkon motoru 500W. Pro takovéto skoro standartní elektrokolo nepotřebuješ nějak zvlášť "Céčkové" baterky, ty proudy jsou opravdu malé.
A standartní nabíječ co umí 10s LiPol - já používám TEMU, proud 7,5A a občas zvalchuju jeden článek, který se trochu rozchází přes balanční konektor

skladam to sam, ale viacmenej z fabrickych komponentov

povodne som tomu chcel pustit 60V, ale zacnem najskor niekde okolo tych 48V, kontroler mam az do 90V, tak je priestor na hranie, zalezi kolko otaciek bude pre mna idealnych, aj preto som zvolil lipolky, vacsia a jednoduchsia variabilita ako pri pevnom packu LiFePo, ten by mi ani nevosiel do ramu, alebo skor na ram:)
kontroler mam Kelly KBS72101 50A konstatny /100A spickovy prud

ake si pouzil clanky na tu bateriu?
tichac

#8 Příspěvek od tichac »

jaroslav.falcon píše:Také jsem přemýšlel o Ebike na Lipol modelářské baterie, ale myslím, že to není správná cesta. 1 krátká životnost 2 nebezpečí požáru. Daleko lepší je Life a nebo určitá verze Lion, bohužel už si nepamatuji přesně typ. Vidím když se dá "čočka" lipol modelářským baterkám jak ztrácejí na kapacitě.

nad LiIonkami som rozmyslal, a mozno to bude neskor moja cesta, ale ten pack by som musel vyskladat, BMSky pre LiIonky s takymi prudovymi odbermi som nikde nenasiel, takze by som ju tiez musel vyrobit a na to teraz nie je cas, v zime sa mozem bavit:), ale ak by si mi vedel niekoho poradit, rad by som to vyskusal
tichac

#9 Příspěvek od tichac »

jipav píše:Osobně bych použil LiFePo, protože ty se do kol a skůtrů běžně používají viz třeba:http://eskutr.cz/cs/baterie/59-lfp-akumulator-32-v-20-ah-lifepo4.html. Jsou bezpečné a mají větší životnost i větší počet cyklů, navíc jsou pro tento provoz stavěné.

podla mna su poriadne baterie stale este otazka buducnosti, ale mozno nie az takej dalekej, takze nepotrebujem bateriu, ktora vydrzi 3000cyklov:))

LiFePO som vylucil hlavne koli hmotnosti a rozmerom, bezpecnost je samozrejme jasna... staviam sportovy bajk, o nejakom 10 kilogramovom kvadre na nosici nie je ani pomyslenie
JiVe

#10 Příspěvek od JiVe »

tichac píše:skladam to sam, ale viacmenej z fabrickych komponentov

to jsou komponenety určené pro e-bike?

tichac píše:povodne som tomu chcel pustit 60V, ale zacnem najskor niekde okolo tych 48V, kontroler mam az do 90V, tak je priestor na hranie, zalezi kolko otaciek bude pre mna idealnych, aj preto som zvolil lipolky, vacsia a jednoduchsia variabilita ako pri pevnom packu LiFePo, ten by mi ani nevosiel do ramu, alebo skor na ram:) kontroler mam Kelly KBS72101 50A konstatny /100A spickovy prud

budeš používat příšlap, nebo jen jako "skutr" - ruční plyn?

tichac píše:ake si pouzil clanky na tu bateriu?

Články vzhledem k ceně a váze jsem skládal z 20C 5000 mAh Zippy. nejvýhodněji vycházely 2s, ty rozletovat, sletovat na 2p a ty poskládat na 10s. I tak jsem se hmotnostně dostal pořes dvě kila. Poskládat to z Liféček typu A123 2300 mAh používaných v nářadí a také v modelařině je váhový nesmysl.

I tak si myslím, že na rozumné hmotnostní úrovni pro e-kolo při 48-60V bude max. kapacita někde kolem 6Ah max. 8Ah a podle toho i dojezd.

P.S. O legálním provozu takového e-kola na pozemní komunikaci se snad bavit nemusíme.. Takže jedině terén - nebo jaké využití tohoto produktu uvažuješ? Když spočítáš hmotnostní přírůstek - motor, regl, ovládání, kabeláž - a k tomu baterii - máš nějaké kritérium - max hmotnost kompletu? Na jakym rámu to bude viset?
jaroslav.falcon

#11 Příspěvek od jaroslav.falcon »

"co jsi představuji čočku"
Pokud baterii např. 2200mAH 35-75C vybíjím 40A tak klesá její kapacita a to vybijím, že na prázdno mám 3.7V na článek. Pokud baterie zatěžuji např do 20A tak vydrží déle. a to je nenabíjím denně. S kolem předpokládám, že je budu nabíjet skoro denně. Ty liony maji v označení myslí v názvu CO. Koukni třeba na Boshe a ten je používá místo life.
tichac

#12 Příspěvek od tichac »

vacsina komponentov je pre e-bajky alebo e-moto

motor je stredovy s planetarnou prevodovkou, mozem vyuzivat este dvojstupnove radenie, takze prislap bude mozny, ale rychlopal je jasny:)

bateriu by som chcel tak 12Ah minimalne, co by pri lipolkach bolo okolo 3,5Kg a to je stale v norme, pri tejto kapacite by mal byt dojazd okolo 40km v striedavom terene, ale treba to najskor vyskusat, mozno by som mohol zacat s dvoma 6s packmi (6-8Ah) zapojenymi seriovo a postupne pridavat, chcel som nejaku vhodnu variantu Lipoliek, oslovili ma najskor Turnigy nano-tech, ale potom som si vsimol Gens ace Tattu alebo BigPower X5... chcel som radu od nejakych skusenych modelarov, co s nimi maju skusenost, pripadne by mi poradili nejake vhodnejsie na tento ucel... mozno skusim zalozit este jednu temu s vystiznejsim nazvom a viac modelarsky zameranu, nech neskonci opat na "smetisti".. :))

hmotnostne kriterium nemam konkretne stanovene, samozrejme chcel by som to co najlahsie, ma to byt sportova hracka, nie dopravny prostriedok (aj ked, autom pojdem asi uz len ked budem musiet:)))
staviam to na zjazdovom rame, toto je prvy pokus, vybral som Specik Demo (zdvih 200mm), lebo mi jeho geometria pride na tento ucel maximalne vhodna, je to autobus:)) ale este sa mi ich par vala v garazi, takze by som chcel pokracovat... jeden mam dokonca prepakovany cez trojuholnik (moto-link), ako klasicka japonska motorka so zdvihom az 240mm, z toho planujem tiez postavit poriadnu masinu:))
JiVe

0

#13 Příspěvek od JiVe »

jaroslav.falcon píše:"co jsi představuji čočku"
Pokud baterii např. 2200mAH 35-75C vybíjím 40A tak klesá její kapacita a to vybijím, že na prázdno mám 3.7V na článek. Pokud baterie zatěžuji např do 20A tak vydrží déle. a to je nenabíjím denně. S kolem předpokládám, že je budu nabíjet skoro denně. Ty liony maji v označení myslí v názvu CO. Koukni třeba na Boshe a ten je používá místo life.

Jasně, to chápu. Ale to v tomto případě neděláš. Já např 20C baterie 5 Ah vybíjím pouze 20A. A vybíjím jako vždy na max 90 procent, tj z 10 Ah vybijím maximálně 9Ah, ale i to je extrém, většinou jen 5 až 6Ah, což si měřím wattmetrem
žádná čočka se nekoná
JiVe

#14 Příspěvek od JiVe »

2 tichac
podle mě je baterie i vtomto případě jen spotřební zboží a spíše se unaví stářím než vyčerpáním :D
Já bych dal přednost ceně, budeš je provozovat na na zlomku Céček, které dnes modelářské baterky spolehlivě umí. V kadaždé případě nejdříve vytvořit paralalní články a ty pak sestavovat do serie. To není z mé hlavy, ale rada nezávisle od tří velkých baterkářů jako je Bida, Nofra či Ladak 8)
german

#15 Příspěvek od german »

Nik ti este neodporucil nabijacku.. Paralelne nabijanie ma dobre riesená
Cellpro Powerlab, stacila by aj 6ka :
http://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=1827
Daju sa k nej kupit aj balancne dosky na paralelne nabijanie..

Pripadne mensia by mohol byt iCharger..

Len zdroj bude potrebny nejaky silnejsi... co celkovu velkost nabijacej aparatury podstatne zvecsi...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“