Protože v této zemi platí, že nejvíc do všeho kafrá ten, kdo o věci nic neví, přihodím sem jako málo znalý začátečník taky pár řádků.
Otázkou, kterou si pokládáš jsem se zabýval zhruba před měsícem. Byl jsem pravda v trošku jiné situaci. Jednu HK 500 jsem doma už měl, ale neprovozuschopnou. Protože jsem se nemohl rozhodnout, jestli ji spravovat, nebo zahodit, pokládal jsem podobné otázky. Dostal jsem dost odpovědí jak zde na fóru, tak i naživo od jiných pilotů s různými zkušenostmi.
Dost lidí mi řeklo - když už to máš, tak to dej do kupy a lítej. Na to abys to při učení roznesl někde po poli je ten šmejd dobrej až dost a ono se to nějak vyvine. Když tě to chytí, tak si stejně časem pořídíš něco opravdickýho, a když ne, nebude aspoň ta zkušenost tak drahá.
Je všeobecně známo, že druhovýroba bývá hlavně kvůli šetření na materiálu dost nekvalitní, ale u HK to opravdu platí dvojnásob. Nevěřil jsem, ale přesvědčil jsem se.
Existuje prostě množina verbálně nepředatelných zkušeností typu "nesahej na kamna, spálíš se!", nebo "Neolizujte zábradlí před školou.." a nákup HK mezi ně patří...
Přesto ale taková heli může posloužit jako zdroj mnoha levných dílů, když rozlišíš, které se dají bezpečně použít. Důležité je, jestli ti jde hlavně o to pořídit a létat, nebo ti nevadí si taky trochu "zamodelařit" a vypiplat si heli kousek po kousku, jako za starých časů. Mě to modelaření nevadí, je to pro mne relax.
Je tady pár lidí, HK mají, a poté co si je dodělali, s nima lítají. Záleží, co chceš teď lítat. Na hardcore 3D to nejspíš opravdu ani po mnoha úpravách nebude.
Na základě všech rad a zkušeností, které jsem tady posbíral (a dá se to tady číst týden nepřetržitě), zvažování všech pro a proti a pár propočtech bych ti já osobně poradil tuhle cestu: (bacha patřím k těm co přimrznou k zábradlí..

)
Jako prvotní zdroj dílů si za 116 USD kup tuhle
HK-500CMT 3DJe to taková lepší edice, bočnice, stabilizátory a listy rotoru to má uhlíkové, spoustu běžně plastových dílů včetně gripů ocasní vrtulky to má z AL slitiny. Takový polotuning.
Za 112 USD se dá pořídit taky
HK-500CMT TT 3D, která má torzní náhon ocasní vrtulky, ale ta s řemínkem bude na začátek vhodnější, protože když si škrtneš ocasní vrtulkou o zem, obvykle to odnesou kromě vrtulky i ty převody. (alespoň tak radí ti zkušenější)
K tomu si sežeň:
* T-Rex hlavní hřídel a hřídel ocasní vrtulky. Ty čínské bývají křivé už v krabici, a obecně jsou z bláta, takže se ohnou když se na ně škaredě podíváš. Když je nevyměníš, budeš marně a dlouho bojovat s vibracemi.
* Domek ocasní vrtulky bych asi koupil kompletní, ne jen hřídel. Zbavíš se tím spousty problémů s házením a vůlemi na smýkátku a gripech. Ona se ta vrtulka nezdá, ale hádám že točí tak 8-10 tisíc otáček/min, a tam už je každá maličkost znát a může být i nebezpečná.
* Na všechna namáhaná místa dej kvalitní pevnostní šrouby, tvrdost 12.9. Vím co píšu, už mě málem zastřelil grip z ocasní vrtulky. Doporučuju je dát i na ta místa, která nemusí přímo ovlivňovat pevnost a bezpečnost, protože ty čínské mají tak měkké hlavičky, že je hned nepoprvé imbusákem roztáhneš, a už je nepovolíš.
Tady se jako zdroj šroubů obvykle doporučuje firma
Fabory. Když mi dáš seznam, seženu ti je za polovic.
* Zkušení radí povyměňovat ložiska, aspoň všechna která se rychle točí. Já to zatím neudělal, ale budu ta čínská ostře sledovat.
* Pravděpodobně komplet hlavního kola, kola autorotace a volnoběžky. To uvidíš sám podle toho, jak moc ti ten čískej kus bude šmatlat. Axiální házivost kolem 1mm je ok, radiálně to ale musí být v pořádku, jinak nenastavíš vůli na pastorku.
* Kup si kvalitní imbusový šroubovák(y). Běžně prodávané imbusy sjedeš raz dva, a strašně se u toho vyvztekáš. Mě velmi příjemně překvapila tahle podezřele laciná
sada. Neklouže v ruce, dá se za něj zabrat, šestihrany jsou v hlavách
opravdu těsné a materiál je kupodivu velmi tvrdý. Už ji nějaký čas používám, a není to na ní znát.
* U pohyblivých dílů které z původní stavebnice budeš chtít použít dávej bacha! Všechno měřit, vážit, kontrolovat! Já měl v krabici například každou lopatku padla jinou (8.6 a 9.1 gramu). Lejou to nejspíš z nějakýho resinu do silikonových forem nebo co.
* Všechny šrouby
do kovu fixuj loctitem nebo nějakým podobným svinstvem. (do plastu ne!) Šrouby do plastových dílů utahuj s citem. Ten plast stoji za pendrek a když nebudeš opatrnej, tak je strháš.
...jsem se sakra zase rozkecal...
Možná by stálo za to udělat nějaký vlákno ve smyslu "Tipy a triky, jak z HK udělat vrtulník". Určitě by se zkušeností a rad sešla spousta.
"A to máte písek, vápno, cement, cihly, tvárnice, překlady, krovy, latě, tašky, odpady, hřebíky, vruty, šrouby, dráty, dvojlinky, trojlinky, okapy, plechy, zemnící drát, elektroměr, pojistky, hromosvod, krabice pod vypínače, krabice odbočná. Musí se taky usadit okna, dozdít komín, začistit to po elektrikářích, postavit krb, v koupelně ohodit strop, a nakonec koš na odpadky, vyskakovací!" (pan Lorenc

)
V.