FrSKy Taranis

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
mhotar

Re: FrSKy Taranis

#1606 Příspěvek od mhotar »

mirek100 píše:Mám dotaz na funkci zpomalení v řádku mixu.
Při startu elektrovětroně a plném výkonu motoru mám nastavenou kompenzaci VOP (je mírně potlačená). Když přepnu do režimu Start, motor se pomalu roztočí do 100%. Chvíli to trvá a chvíli taky trvá, než model zrychlí a může začít stoupat. V okamžiku přepnutí do režimu Start se potlačí VOP a model začne klesat. Proto bych chtěl nastavit zpomalené potlačení VOP po přepnutí do režimu Start. Přímo v řádku mixu VOP mi to ale nefungovalo, musel jsem použít pomocný kanál CH12 se zdrojem výškovka, kde jsem nastavil výchylku VOP a tento kanál jsem použil potom jako zdroj u VOP, kde jsem nastavil zpomalení.
Je to tak správně? Vím, že tento způsob se musí použít u zdroje kanálu MAX, ale proč to nefunguje při zdoji výškovka?

Zpomalení v řádku mixu, se aplikuje pouze na hodnotu "Zdroje". A to pouze na změnu hodnoty "Zdroje". Pokud je zdrojem knipl, který se aktivuje letovým režimem, pak tam z pohledu řádku mixu změna hodnoty nenastala (knipl má pořád stejnou hodnotu). Pokud ji máš takto v jiném kanálu pak změna nastane, protože ten kanál má default hodnotu 0 pokud v něm není jiný aktivní řádek.

Tvé řešení je dobré.
www.opentx.cz
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1607 Příspěvek od mirek100 »

mhotar píše:Zpomalení v řádku mixu, se aplikuje pouze na hodnotu "Zdroje". A to pouze na změnu hodnoty "Zdroje". Pokud je zdrojem knipl, který se aktivuje letovým režimem, pak tam z pohledu řádku mixu změna hodnoty nenastala (knipl má pořád stejnou hodnotu). Pokud ji máš takto v jiném kanálu pak změna nastane, protože ten kanál má default hodnotu 0 pokud v něm není jiný aktivní řádek.
Tvé řešení je dobré.

Teď už mi to je jasné. Díky za vysvětlení.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1608 Příspěvek od mirek100 »

mirek100 píše:Teď už mi to je jasné. Díky za vysvětlení.

Bohužel to nefunguje. Po přepnutí do režimu Start se VOP potlačí pěkně pomalu, ale když pohnu kniplem výškovky, odezva na knipl je o stejné zpomalení pomalejší, což je špatně.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1609 Příspěvek od RiMr »

No a co přechody mezi letovými režimy? Zkoušels?

EDIT: a to potlačení máš udělané jak? Mixem s MAX?
TO musí fungovat bez problémů...
Kontaktovat uživatele:

#1610 Příspěvek od mirek100 »

RiMr píše:No a co přechody mezi letovými režimy? Zkoušels?
EDIT: a to potlačení máš udělané jak? Mixem s MAX?
TO musí fungovat bez problémů...

Zpomalení při přechodu do režimu start zpomalí nejen potlačení VOP, ale i zapnutí motoru, takže výsledek bude stejný - nejdřív model nosem hodně dolů a potom teprve stoupání.
MAX mám u motoru, potlačení VOP je udělané pomocným kanálem CH12 - viz příloha. Ale jak už jsem psal, toto nefunguje.
Přílohy
Zpomaleni.jpg
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1611 Příspěvek od RiMr »

Než se mi ohřála voda na kafe tak jsem udělal jednoduché videjko jak to chápu - co chceš aby to dělalo:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=44lTOHSFLik[/youtube]

(je to jen o výškovce, s motorem jak jsem pochopil problém nemáš)
Pochopil jsem tě dobře?
Kontaktovat uživatele:

#1612 Příspěvek od mirek100 »

Pochopil jsi mě správně a když jsem to udělal podle tvého videa, funguje to. Problém byl asi v matematické operaci. Měl jsem "Zaměnit", ty máš "Sečíst". Když jsem použil jako zdroj MAX a sečíst a zpoždění, jde to. Zdá se, že je problém vyřešen. Dík.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1613 Příspěvek od RiMr »

Za malinko, jsem rád, že to šlape :)
Já teda tyto mixy nepoužívám, páčkuju to ručně, u země mohou být nebezpečné :)
Proto jsem před časem (když si jeden pán nedal říct a prostě to tam CHTĚL) tuto funkci (přimíchané potlačení na páku plynu) podmínil minimální výškou 20m (létal s variem). Tyto věci jsou na Open9x úžasné...!
Kontaktovat uživatele:

#1614 Příspěvek od lubo1 »

mirek100 píše:Mám dotaz na funkci zpomalení v řádku mixu.
Při startu elektrovětroně a plném výkonu motoru mám nastavenou kompenzaci VOP (je mírně potlačená). Když přepnu do režimu Start, motor se pomalu roztočí do 100%. Chvíli to trvá a chvíli taky trvá, než model zrychlí a může začít stoupat. V okamžiku přepnutí do režimu Start se potlačí VOP a model začne klesat. ......

Problém je v tom, že na motor máš zpomalený rozbeh motoru a mix spomalený nieje.....
Možeš miešať kanál plynu do výškovky - na mojom príklade CH3 do výškovky - potom je jedno čím to ovládaš a ako je to zpomalené - prenáša sa výstup z kanálu 3
Mix je zapínaný cez Sw L3. Ten sa zapne až keď je hodnota plynu -15 percent - nie od -100..... a ešte je zopnutie oneskorené o 0,3s.
Ten model je realny a to potlačenie plynu funguje OK Žiadne poskočenie keď zapnem motor, motorový let so stálym stýpaním cca 45 st bez vzpínana sa a po stiahnutí plynu zase žiadne zhupnutie ani poskočenie - o to sa zase stará oneskorenie v letových režimoch....
Motor môžem zapínať kľudne 50 cm nad zemou - je to vyladené a bezproblémové....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#1615 Příspěvek od thsoft »

Ve verzi 2.0.4 je asi nějaká chyba, protože se mi nehýbe simulátor. Kalibrace nepomůže :-(
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1616 Příspěvek od mirek100 »

lubo1 píše:Problém je v tom, že na motor máš zpomalený rozbeh motoru a mix spomalený nieje.....
Možeš miešať kanál plynu do výškovky - na mojom príklade CH3 do výškovky - potom je jedno čím to ovládaš a ako je to zpomalené - prenáša sa výstup z kanálu 3...

Ovládat VOP již zpomaleným signálem není špatný nápad. Vyzkouším.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1617 Příspěvek od lubo1 »

mirek100 píše:Ovládat VOP již zpomaleným signálem není špatný nápad. Vyzkouším.

Nejde len o zpomalený signál..... Samotný pohon do cca 30-40 percent neovplyvní výrazne stúpanie / vzpínanie modelu.... začína sa to prejavovať nad 40 percent a najvýraznejšie je to pri plnom knedlíku
Preto mám nastavené, že mix sa spustí pri - 15 percent plynu.
Problém č. 2 je keď vypneš motor pri stúpaní - vtedy ostane zdvihnutý čumák a prestane ťahať motor - výsledok je, že "prepadne" na čumák a zhupne sa. Pri tom sa stráca cc 20 m výšky.
Tam mi to kompenzuje oneskorené vypnutie mixu.
Tie čísla sú pre konkrétny model a treba ich odskúšať - môžu sa líšiť podľa typu modelu, geometrie, vyváženia, pohonu.....
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1618 Příspěvek od lubo1 »

Máte niekto Vario "Normal precision"?
Je tam citlivosť 1m/s. Je to vôbec použiteľné u vetroňa? Vie to zmerať aj menšiu klesavosť ale povedzme pomalšie ako za 1 sekundu?
Vďaka lubo
Naposledy upravil(a) lubo1 dne čtv 26.06.2014 11:19, celkem upraveno 1 x.
312_Forrest

#1619 Příspěvek od 312_Forrest »

Ahoj. Hledal jsem, ale přiznám se, že možná málo, ale odpověď jsem nenašel. Jsou tu dvě možnosti, buďto neumím hledat, nebo je to tak blbá otázka na kterou každý zná odpověď :D . Teď ten dotaz. Mám Taranise a někdy bych chtěl stabilizaci do letadla na nějaký to lepší (klidnější) natáčení. Takže funguje Orange stabilizace s frsky? Nebo jakou doporučujete?
Druhý dotaz se týká telemetrie. Může Taranis s přijímačem X8R ukazovat napětí baterie bez dalších modulů?
Snad to jsou srozumitelné dotazy a nejsem ve špatným vlákně. Díky.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1620 Příspěvek od RCStudio »

X8R ukazuje jen svoje napeti a pro mereni pohone baterie potrebujes FLVSS treba.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“