Porovnání životnosti

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Kovboj

Re: Porovnání životnosti

#16 Příspěvek od Kovboj »

Iroot píše:2) nabíjím tak, že balancér vypíná při dosažení 4,13 - 4,15 V článku
...
6) časem koupím nabíječku LiPol s displejem kde uvidím průběh nabíjení

Pokud ti jde o životnost baterek, tak kup tu slušnou nabíječku co nejdřív, nabíjej na plných 4,2V na článek a přistávej dřív než ti regulátor odpojí motor.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jindra_S »

To, že nabíječka má displej a ukazuje dodaný náboj, jsem už bral jako samozřejmost. :)
Rozhodně pořídit - tam lépe uvidíš, na kolik baterii opravdu využíváš - zda 80 nebo více procent - podle toho pak jde nastavit doba motorového času.

A tak mě napadá - jak měříš odebíraný proud? (Zmiňovaných 10C)

A ještě dotaz - co je to vlastně za baterii (předpokládám, že je jen jedna)? Značka, parametry, stáří ...
-
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od TomasC »

paveld píše:Jediné accu, které mi zatím "drží" jsou GensAce.

Tak to za mě ANI náhodou.
Gens ace 1800mAh 40C , postupně rozjeté na stole až na proud 15A. Nabíjím vždy na 4,1V.

Následovalo vybití 1000Wmin (elektronickým limiterem na palubě). Což je běžně cca 55A po dobu 60sec. Zde to bylo cca 75sec a tím nižší proud.

Baterka neskutečně měkoučká, odpadlo napětí, nafouknutá na celý objem trupu. Druhý aku to samé. Třetí jsem ani nezkoušel.

DĚKUJI, GensAce již nikdy více.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

Klasická LiPo loterie :-)
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#20 Příspěvek od JosefSvejk »

Je až neuvěřitelné, že se lipolky vyrábí s tak velkým rozptylem parametrů. A to i u stejného výrobce. To tam hážou ty chemikálie jen tak lopatou nebo to ochutnávají jako sládek pivo? V čem je asi problém :?:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#21 Příspěvek od Drondys »

JosefSvejk píše:Je až neuvěřitelné, že se lipolky vyrábí s tak velkým rozptylem parametrů. A to i u stejného výrobce. To tam hážou ty chemikálie jen tak lopatou nebo to ochutnávají jako sládek pivo? V čem je asi problém :?:

Problém je prostě v tom, že lipolková technologie obecně není matematicky přesná. Svým způsobem platí, že co kus to originál. Na konci výrobního procesu se lipol články testují a podle zjištěných parametrů se rozčleňují. Testy se pak obvykle provádí i při skládání článků do aku packů. Podobné rozčleňování dle naměřeným parametrů se dělá kupříkladu i při výrobě procesorů kde by se dala čekat mnohem přesnější technologie a ani tam se prostě nedá zabezpečit to, že se by se vyráběly jen kusy odpovídající přesně ve všech očekávaných parametrech. Testy, které se provádějí na konci výrobního procesu lipol článků sice články lépe roztřídí, ale dle mého názoru stejně nedokážou zcela zabránit určitému rozptylu parametrů, který se občas projeví negativně až teprve po určité době provozování článků. Stručně řečeno i dva články se stejnými deklarovanými parametry a od stejného výrobce při stejných podmínkách následného používání mohou v průběhu životnosti vykazovat rozdílné parametry. Navíc se to toho při prodeji u lipolek mohou pomítat i následné podmínky a doba skladování u různých subdodavatelů. Lipolky stárnou a mění své parametry i když jen leží někde ve skladě. Nikdo ti u lipolky obvykle neřekne jaká doba přesně uplynula mezi okamžikem kdy články, z nichž je ta konkrétní lipolka složena, opustily výrobní linku a okamžikem kdy sis tu lipolku koupil.

Obecně se to dá vyjádřit asi tak, že čím pečlivější výroba, třídění a výběr článků v lipolkách tím vyšší je pravděpodobnost, že počet kusů u nichž se projeví nějaké negativní vlastnosti bude menší, ale zcela se tomu dle mého názoru prostě zabránit nedá tj. vždy se najdou lidé, kteří budou s tím či oním typem, výrobcem lipolek spokojeni zatímco jiní měli zrovna smůlu a narazili na kusy s nimiž spokojeni prostě nejsou i když s nimi zacházeli šetrně.
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:Gens ace 1800mAh 40C , postupně rozjeté na stole až na proud 15A. Nabíjím vždy na 4,1V. Následovalo vybití 1000Wmin (elektronickým limiterem na palubě). Což je běžně cca 55A po dobu 60sec. Zde to bylo cca 75sec a tím nižší proud. Baterka neskutečně měkoučká, odpadlo napětí, nafouknutá na celý objem trupu. Druhý aku to samé. Třetí jsem ani nezkoušel. DĚKUJI, GensAce již nikdy více.

A co reklamace ?

Ani u značkových článků jako jsou Gens Ace nelze zaručit to, že se nevyskytnou problémové kusy, které jsi mohl zrovna dostat.

Doporučoval bych tedy nejprve zkusit vyreklamovat příslušné kusy Gens Ace 1800mAh 40C u prodejce a v případě, že by se to opakovalo u nových kusů, které pošlou jako náhradu za ty vadné tak potom sepsat podrobný popis provedených testů a požádat o oficální vyjádření přímo výrobce Gens Ace (kontaktní formulář je viz tento odkaz).

PS: Mimochodem odpovídá ten třetí netestovaný a zřejmě zatím ani nanafouklý kus Gens Ace 1800mAh 40C svými rozměry i hmotností deklarovaným parametrům uvedeným pro odpovídající aku pack na webu viz tento odkaz ?

Jen pro zajímavost Gens ace 1800mAh 40C 3S1P a Gens ace 1800mAh 25C 3S1P mají uvedeny stejné rozměry i hmotnost což je u sad s takto rozdílným vybíjecím faktorem neobvyklé. Možná je to jen chyba v popisu na webu, ale taky mě napadalo jestli nedošlo k záměně nálepek tj. jestli ty tvoje kusy označené Gens Ace 1800mAh 40C nejsou ve skutečnosti Gens Ace 1800mAh 25C.
BoŠ

#23 Příspěvek od BoŠ »

Používám GensAce 6S 2600 25/50C (1x) a 6S 3300 25/50C (4x) v T-Rex 500 DFC s průměrným proudovým odběrem 23A, nabíjím 4,19V na článek, vybíjím na 3,75V na článek, mám na nich asi 50 cyklů, zatím fungují v pohodě, neměknou, nenafukují se. Za mě zatím spokojenost.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od TomasC »

Drondys píše:A co reklamace ?

Vnímám to tak, že nehodlám svoji ztrátu navyšovat ještě o nějaké handrkování po mailu.
A sada není zcela v originálním stavu, viz moje úpravy. Ale předchozí 12sad do pyloňáků z jiných aku bylo OK, ale Gens ace 1800mAh 40C nikoliv.

Vyzkoušel jsem vychvalované Gens ace. I když s pouhou rezervou 25%. Zřetelně tato rezerva nestačila.
novfra

#25 Příspěvek od novfra »

Údaj "C" na Lipolkách se dá přirovnat k max. údaji na rychloměru auta.
Kde jaké auto má max. údaj o rychlosti daleko za hranicí, které je schopné dosáhnout. A velká část by se (kdyby auto dosáhlo této rychlosti jiným způsobem, než vlastním pohonem) rozsypala.
JosefSvejk

#26 Příspěvek od JosefSvejk »

BoŠ píše:... nabíjím 4,19V na článek, vybíjím na 3,75V na článek,..

Mohl bys jen pro zajímavost napsat, kolik do nich při tomto režimu nabíjíš?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Iroot

#27 Příspěvek od Iroot »

ludicek píše:Nikdy neidem pod 3,75V na článok a presným počítaním som G3 RAY napočítal 250cyklov, bez nafúknutia. Samozrejme trochu ,,zmäkli´´.
Ich ďalší osud nepoznám, išli s modelom ďalej.

Díky za poznatky, už ráno jsem si objednal 1 ks G3 RAY a budu dodržovat tebou doporučenou hodnotu, raději o něco víc 3,8V. Budu počítat cykly. Ráno jsem plkal s jedním modelářem po telefénu a jeho poznatkem je, že i přes dodržování všech provozních zásad se baterka dožije v průměru 2 let, max. tak 3 let. Takže i zub času uhlodává LiPolkám životnosti a to velkou měrou.
Drondys

#28 Příspěvek od Drondys »

Drondys píše:A co reklamace ?

TomasC píše:Vnímám to tak, že nehodlám svoji ztrátu navyšovat ještě o nějaké handrkování po mailu. A sada není zcela v originálním stavu, viz moje úpravy. Ale předchozí 12sad do pyloňáků z jiných aku bylo OK, ale Gens ace 1800mAh 40C nikoliv.

Tak v případě takových úprav opravdu nemá moc smysl se pokoušet o reklamaci.

TomasC píše:Ale předchozí 12sad do pyloňáků z jiných aku bylo OK, ale Gens ace 1800mAh 40C nikoliv. Vyzkoušel jsem vychvalované Gens ace. I když s pouhou rezervou 25%. Zřetelně tato rezerva nestačila.

Při dvou nebo třech otestovaných kusech GensAce to mohla být jen smůla. Chtělo by to, aby více lidí, kteří používají GensAce zkusili některou z používaných sad otestovat podobným způsobem tj. trvalým odběrem proudu ve výši odpovídající cca 75% výrobcem deklarovaného maximálního trvalého vybíjecího faktoru po dobu cca 1 minuty.

novfra píše:Údaj "C" na Lipolkách se dá přirovnat k max. údaji na rychloměru auta. Kde jaké auto má max. údaj o rychlosti daleko za hranicí, které je schopné dosáhnout. A velká část by se (kdyby auto dosáhlo této rychlosti jiným způsobem, než vlastním pohonem) rozsypala.

TomasC nešel až na maximum, ale jak již zmínil jen na 75% maxima povoleného trvalého odběru. Rezerva 25% by dle mého názoru měla u lipolek jako jsou Gens Ace stačit k tomu, aby po jednom testu nedošlo k tak markantní degradaci aku. To, že je u některých lipolek trvalý vybíjecí faktor třeba i dost nadsazen ještě nemusí znamenat, že by tomu tak mělo být u všech viz oněch 12 kusů jiných lipolek, které s takovým zatížením u Tomáše problém neměly.

Jak už jsem zmínil výše u těch pár kusů GensAce to mohla být třeba jen otázka smůly na pár slabších kusů, ale to se nedozvíme pokud více lidí neotestuje GensAce na obdobné hranici zatížení tedy na cca 75% maxima povoleného trvalého odběru. Jiný uživatel GensAce, který zde uváděl zatížení se tomu ani nepřiblížil a tudíž to zatím zůstává jen v rovině pár otestovaných kusů což je dost málo. Teprve pokud by se ukázalo, že je to jev, který je při srovnatelném zatížení u GensAce aku obvyklý tak by to stálo za to oslovit přímo výrobce GensAce.
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ludicek »

JosefSvejk píše:Je až neuvěřitelné, že se lipolky vyrábí s tak velkým rozptylem parametrů. A to i u stejného výrobce. To tam hážou ty chemikálie jen tak lopatou nebo to ochutnávají jako sládek pivo? V čem je asi problém :?:

No ja mám u dvoch šesťčlánkov 4500mAh z číny rozdiel až 1000mAh 8O
BoŠ

#30 Příspěvek od BoŠ »

JosefSvejk píše:
Mohl bys jen pro zajímavost napsat, kolik do nich při tomto režimu nabíjíš?

Do 2600vky cca 2000mAh, do 3300 cca 2150 až 2250 mAh - záleží, na tom jak tahám, dobíjím proudem 2C asi 36 minut. Jinak létám 6 a 7 minut.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“