Nové DJI vrtule !

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
BoŠ

Re: Nové DJI 9450 vrtule !

#31 Příspěvek od BoŠ »

HonzaS píše:A nemáš tam náhodou gimbal, který by houpání maskoval do doby než překročí nějaký úhel? Podle zvuku mi to tak přišlo, skoro učebnicový příklad :wink: S tímhle nevím, jestli ti nový vrtule pomůžou. Spíš pokud je phantom naložený, musíš upravit zisky stabilizace... tohle není problém nestability ale blbě naladěný regulace.

Mě to připadá, že se do rezonance dostala stabilizace koptéry se stabilizací gimbalu
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
HonzaS

#32 Příspěvek od HonzaS »

No jistě, ale protože to gimbal "pobral", tak to neni vidět na videu - i když už se to nejspíš houpalo dýl. Na videu je to vidět až když kmity překročily to co zamaskuje gimbal.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
BoŠ

#33 Příspěvek od BoŠ »

Ja si dokonce myslím, že gimbal nejen maskoval, ale i soustavu koptéra - kamera rozkmitával svými korekcemi.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
HonzaS

#34 Příspěvek od HonzaS »

To si nemyslím... Gorpo s kusem gimbalu neváží tolik, aby to přetlačilo správně naladěnou stabilizaci phantomu.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
gardenroute

#35 Příspěvek od gardenroute »

Stabilizovaná soustava celého Phantomu nemůže být rozhozena lehounkým gimbalem s kamerkou Mobius (není to GP), je to na to stavěné, i při přetíženém letadle by se to nemělo stát. To mě připadá dost přitažené za vlasy. Ačkoliv to je nějaký čínský gimbal (Feyu ?), který tak lehký jako malý Zenmuse asi nebude.

Myslím stále, že tím že to má těžce rozhozené těžiště, tak když se to dostane do té vlastní turbulence při extrémně rychlém přímém vertikálním klesání (to je zcela běžný jev), tak se to s jinak perfektními vrtulemi 9443 ze stabilizace rozhodí (algoritmus to v nějaké mezní situaci pravděpodobně nepobere), a je to otázka času a výšky, kolik zbyde na bezpečné ukočírování před tvrdým a neřízeným přistáním či pádem.

Je to velmi známý problém (to pro ty, kteří o tom nevědí), který mají dnes některé nové P2, Marek si vlastně na své nestandardní P1 pravděpodobně něco podobného nasimuloval, uvidíme, zda-li vrtule 9450 pomohu. Proto vlastně ty zcela nové vrtule 9450 DJI vydesignoval, kdo vlákno nečte od začátku, tam je to popsáno...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Ancistrus01 »

gardenroute píše:Stabilizovaná soustava celého Phantomu nemůže být rozhozena lehounkým gimbalem s kamerkou Mobius (není to GP), je to na to stavěné, i při přetíženém letadle by se to nemělo stát. To mě připadá dost přitažené za vlasy. Ačkoliv to je nějaký čínský gimbal (Feyu ?), který tak lehký jako malý Zenmuse asi nebude.

Opak je pravdou! Zenmuse má hmotnost dle specifikace 230g kdežto Feyiu 178g :wink:
gardenroute

#37 Příspěvek od gardenroute »

Ancistrus01 píše:Opak je pravdou! Zenmuse má hmotnost dle specifikace 230g kdežto Feyiu 178g :wink:
A jakou to má relevanci k té má citaci, že to nemůže rozhodit stabilizovanou soustavu celého Phantomu (ten rozdíl 50 gramů), apropo, když Phantom je na svůj vlastní gimbal stavěný :?:
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Ancistrus01 »

gardenroute píše:A jakou to má relevanci k té má citaci, že to nemůže rozhodit stabilizovanou soustavu celého Phantomu (ten rozdíl 50 gramů), apropo, když Phantom je na svůj vlastní gimbal stavěný :?:

No žádnou, já jen aby se zbytečně nešířily nepravdivé informace ;) Vůbec to neměl být nějaký útok!
gardenroute

#39 Příspěvek od gardenroute »

Ancistrus01 píše:No žádnou, já jen aby se zbytečně nešířily nepravdivé informace ;) Vůbec to neměl být nějaký útok!
Ale já nevím, zda-li má Marek zrovna Feyu, vím, že má nějaký čínský no-name, proto jsem to napsal s otazníkem, podstatou ale bylo, že žádný takový malý gimbal to nemůže takto rozhodit... A těch 50 gramů sem, nebo tam, to při celkové AUW kolem 1200-1300 g nehraje žádnou roli... Možná jsem to původně blbě napsal já :wink:
BoŠ

#40 Příspěvek od BoŠ »

Já jsem pochopil, že gimbal není v těžišti, ale mimo, čili páka nám zvětší moment. Regulace nějaký ten pátek dělám jako hlavní obor, byť na trošku jiné technologii, zažil už jsem různé věci, ale souhlasím s tím, že konkrétní případ neznám (i když 15% hmotnosti z AUW včetně páky už taky něco udělá). Byl to jen nápad.
Marek_Km

#41 Příspěvek od Marek_Km »

Samozřejmě, že je gimbal mimo těžiště. Je posunutý vpřed, aby při záběrech nebylo vidět podvozek. Ten gimbal je levná čína - stál 14 stovek a váží 207 g bez kamer.
Dnes jsem lítal, docela pofukovalo, takže se to trochu houpalo (je to teď vidět, předtím díky gimbalu to vidět nebylo), ale žádná hrůza. Vyzkoušeny prudší svislé sestupy - bez problému. Jak jsem psal, pro natáčení to nemám, mám to hlavně jako nosič FPV. Teď v odlehčeném stavu (i bez Mobia) to lítalo s dvěma starými páry 3S aku po 15 minutách a s novým párem jsem dosáhnul 18 minut v kuse. S Mobiem to ubere minutu letu.
Troll

#42 Příspěvek od Troll »

No a nechtělo by to třeba místo řešení různých obtíží s kolébáním a padáním trochu popřemýšelt nad vhodností Phantoma vozit to, co mu nakládáte? Existuje takové rčení : co je moc, to je moc :wink: . Vím že vy,co už ho vlastníte tuto myšlenku považujete za blbost, ale alespoň vy ostatní, co ho ještě nemáte, chcete pořídit a osadit vším co je, zkuste se zamyslet i nad něčím jiným, větším?
gardenroute

#43 Příspěvek od gardenroute »

Troll píše:No a nechtělo by to třeba místo řešení různých obtíží s kolébáním a padáním trochu popřemýšelt nad vhodností Phantoma vozit to, co mu nakládáte? Existuje takové rčení : co je moc, to je moc :wink: . Vím že vy,co už ho vlastníte tuto myšlenku považujete za blbost, ale alespoň vy ostatní, co ho ještě nemáte, chcete pořídit a osadit vším co je, zkuste se zamyslet i nad něčím jiným, větším?
Nechtělo, a proč by mělo ??? Žádné různé potíže drtivá většina nemá, a má to v pohodě naložené vším možným. Že tu řešíme občasné potíže někoho, kterému cosi zablbne ještě neznamená nějakou "vadnou" koncepci, nevšiml jsem si podobných poznámek u jiných podobných strojů. Možná Ti uniká podstata, tzn. že zde zmíněný Marek má P1, kterou si přestavěl na 2bateriový vnitřní setup, s jiným než doporučeným gimbalem, a že potíže mají někteří uživatelé P2, zdaleka ne všichni. Osobně mám dost přestavěný P1 s podobnou výbavou, bez žádných podobných klinických příznaků :D Naopak znám spoustu podobných letových problémů i u velkých hex i okto koptér, vůbec to neznamená vyřešení problémů, stačí se poohlédnout po trubce...
Souhlasím, že přetěžování tyto problémy přináší, nicméně každý pilot má vědět, co může a co nemůže, a musí si být vědom možných následků, když zásadně naruší letové vlastnosti, či létá nedoporučeným způsobem.
Nové vrtule DJI 9450, o kterých je toto vlákno, umožní bezpečnější a rychlejší stabilizované vertikální klesání ve vlastní turbulenci (a to se zachováním jejich výborných vlastností z verze 9443), se kterým se u některých P2 objevily problémy, to ale neznamená, že se všemi :(

Vy ostatní, co ho ještě nemáte, vězte, že to je dobrá koncepce, samozřejmě větší stroj má své velké výhody, ale také nevýhody, zejména obtížnější transport. Phantom je kompaktní záležitost i pro ty, kteří zrovna neholdují bastlení po večerech, a dá se s ním jezdit v podstatě všude, kde ho potřebuji vypustit, osobně jsem s ním projel přes 7.500 km po Africe, bez žádných zásadních obtíží, v plastovém transportním Duratool kufru (ve velikosti palubního zavazadla), který jsem mohl vzít i na palubu mnoha, mnoha letadel, u nějaké velké koptéry zcela nepředstavitelné.

Nicméně to nechci tvrdit jako nějaké zaklínadlo, objevil se již podobný koncept, který jde zrovna na trh, kompaktní hexa od Walkeera, o které píši zde. Je to podobný koncept jako Phantom, ale je to hexa s mnoha výhodami a technickými vylepšeními, např. elektricky sklápěcím podvozkem :) ...
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 16.07.2014 17:22, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#44 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše:.. tzn. že zde zmíněný Marek má P1, kterou si přestavěl na 2bateriový venkovní setup, s jiným než doporučeným gimbalem, a že potíže mají někteří uživatelé P2, zdaleka ne všichni. ...

Vnitřní :) mám je obě vevnitř :) . Gimbal jsem párkrát použil pro natáčení a byl používán k naklápění kamery. Byl levný, takže mi nevadí, že teď leží nevyužitý. Kvůli natáčení jsem Ptáka nebral. Od samého začátku byl cíl FPV. S tímto setupem lítám s párem levných 3S baterek (nových) až 18 minut v kuse, což mi vyhovuje.
Petr má pravdu v tom, že největší výhoda Phantoma je jeho skladnost. Tím, že si na něj většina naloží gimbal, kameru, FPV, OSD a kdo ví co ještě, samozřejmě sníží letový čas. U P2 to vyřešili velkou aku, která je ale logicky těžká a tím pádem je plně naložený Phantom s cca 1400 g vzletové hmotnosti skoro na hraně toho, aby se s ním dalo ještě dobře letět. Většina je s Ptáky spokojena. Já taky. Občas se vyskytnou problémy, ale při takovém obrovském množství prodaných kusů se není čemu divit.
gardenroute

#45 Příspěvek od gardenroute »

Opraveno, omlouvám se, v tom spěchu jsem se přepsal :wink:

Jinak kupodivu P1ky tam moc nepadají, ani přetížené, viděl jsi Marku mé poslední video (na P1 vlákně) s Ptaakem z jezera Medard ? Schválně (je to tam i několikrát pozorovatelné) jsem s ním několikrát prudce klesal, jak s dopředným pohybem, tak takřka vertikálně, bylo extrémní horko, tzn. spousta stoupavých proudů a možných turbulencí, vrtule 9443 (AUW 1250g), a držel jedna radost. Samozřejmě sebou škubal (to bylo slyšet a sem tam vidět na druhé kameře), ale Zenmuse to celkem v pohodě ukočíroval.

Ten problém vidím někde v kódu firmware P2 (možná to rozšíření do nových kontroverzních funkcí), které trochu tvrději dopadají po vertikálním klesání. Stačí jeden blbej řádek, a za určitých okolností je zaděláno. Mám ale i hypotézu, že P2ky padaj daleko více kvůli tomu, že si je s padnoucími cenami pořizují i skutečné lamy a nezodpovědní jedinci, kteří s tím poté i létají/nelétají s rozvahou a respektem... To je ale můj osobní názor...Tady toho zas tak moc nebylo, 2,3 kousky, pokud dobře vzpomínám ? U Tebe to mohly být i nějak nepovedené vrtule, i když byly ze stejného zdroje jako mé, už si je vyměnil ?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“