DJI - F305, F306, F308 Phantom 2

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
texmur

Re: DJI - F305 Phantom 2 RC set kvadrokoptéry 2.4GHz s H3-2D

#1096 Příspěvek od texmur »

Jeden dotaz:
když člověk přehlédne rychlou zelenou sekvenci že byl zapsán Course lock a následně home lock- je nějaká jiná možnost (kromě OSD) zjistit že se tak stalo? Někdy totiž satelity kolísají kolem 5-7 sekvence zabliká ale pak opět klesnou na 5 a člověk neví....

je k zapsání course locku zapotřebí mít také >6 satelitů jako u homelocku? Mám totiž pocit a zatím jsem to příliv nezkoumal že dokud nemám dost satelitů nemám ani první zelený rychlý problik
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
mouchanek

#1097 Příspěvek od mouchanek »

když hodím manuál Phantom začne celkem stabilně padat, pak už je to asi na každém soudruhoj jak se s tím popere, každopádně přepnutí zpět na ATTi nebo GPS ATTi hned kopteru vystabilizuje (nevím co by to udělalo kdyby to bylo vrtulema dolu, ale zkoušet to nebudu :D )
Bazil

Re: DJI - F306 Phantom 2 RC set kvadrokoptéry 2.4GHz s H3-3D

#1098 Příspěvek od Bazil »

Tak jsem se dlouho odmlčel, nebyl čas lítat, natož bádat:) Teď jsem se pustil do řešení jello v obraze. Vyvážení vrtulí jsem zatím vynechal, věc se odvíjí v čistě teoretické rovině. Jediná praktická věc byla ta, že jsem do šedých damperů od gimbalu nacpal 3M špunty do uší a výsledek je ten, že jello tam je stále, možná ještě horší.

Teď k té teoretické rovině:

Polar Pro ND filtr: Na RCG to celkem fičí. Z principu činnosti to zpomalí rychlost uzávěrky GP 3 a dál umí to vyrobit motion blur v obraze. Já osobně točím ve 2K kvůli větším možnostem v postprocesu a je fakt, že ve 2K to má 25 snímků za sekundu, tak by to mělo právě omezit jello efekt. Proto mi celkem hlava nebere, proč věšet na kameru filtr, když i v 1080p můžu stáhnout rychlost uzávěrky na 30/25/24 a mělo by to mít stejný efekt jako ND filtr. Kromě toho, že při použití filtru si musí člověk lámat hlavu s tím jak dovyváží gimbal. Máte někdo s ND filtrem osobní zkušenost?

A celkem by mě zajímalo jaký používáte dampery? Šedý, nebo bílý nebo nějaký ty měkký černý? Opět na RCG tisíc lidí, tisíc názorů, prý nejlepší je měnit dampery podle stylu kterým chceš lítat a počasí.... Zkoušel jsem třeba ty měkký černý, kamera se i s gimbalem houpala pod kopterou jak nářadí ve volných trenkách :) Teď tedy provozuju šedý a přemýšlím o bílých.
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
Bazil

#1099 Příspěvek od Bazil »

SAT-HOFMAN píše:]
Ze střechy auta, nebo kovového stolku startuji úplně běžně a nepozoruji, žádná negativa :wink:
Zato při kalibraci kompasu odejdu od všech kovových předmětů a odkládám i mobil a hodinky :wink:

No, opět když sleduji to video, tak je to pád stejný jako můj. Náklon, motory na plný plyn a hotovo. Jinak ke startu ze střechy auta. Je to naprostá pitomost. U 550ky možná až tak ne, protože má kompas v GPS anténě. Ale u Phantoma? Kompas je na noze přímo na ráně. Připojte Phantoma k PC a položte ho na plechovej stůl (ne z nerezu:-) a sleduj jaký hodnoty ti kompas bude dávat v naza asistentovi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j8LNGUrM8io[/youtube]
Naposledy upravil(a) Bazil dne úte 05.08.2014 17:58, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#1100 Příspěvek od JosefSvejk »

Bazil píše: Proto mi celkem hlava nebere, proč věšet na kameru filtr, když i v 1080p můžu stáhnout rychlost uzávěrky na 30/25/24 a mělo by to mít stejný efekt jako ND filtr.

Tato tvá teorie je naprosto vedle. Počet snímků za vteřinu není to samé jako rychlost závěrky.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Bazil

#1101 Příspěvek od Bazil »

Asi jsem, ale cas zaverky je urcitym nasobkem snimkovaci frekvence. Takze framerate 30 bude mit jinej cas uzaverky nez 120. Takze snizeni framerate by melo ovlivnit pozadovanym smerem i cas uzaverky.
JosefSvejk

#1102 Příspěvek od JosefSvejk »

Čas závěrky je řízený elektronicky podle množství světla, které "je k dispozici". Změna množství světla zacloněním objektivu se u těchto malých kamerek nepoužívá.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Bazil

#1103 Příspěvek od Bazil »

Hmm hmm asi jsem ve stare dobe :-) Ok, tak diky za vysvetleni. A pouziva nekdo ND filtr?
gardenroute

#1104 Příspěvek od gardenroute »

Bazil píše:...Polar Pro ND filtr: Na RCG to celkem fičí. Z principu činnosti to zpomalí rychlost uzávěrky GP 3 a dál umí to vyrobit motion blur v obraze. Já osobně točím ve 2K kvůli větším možnostem v postprocesu a je fakt, že ve 2K to má 25 snímků za sekundu, tak by to mělo právě omezit jello efekt. Proto mi celkem hlava nebere, proč věšet na kameru filtr, když i v 1080p můžu stáhnout rychlost uzávěrky na 30/25/24 a mělo by to mít stejný efekt jako ND filtr. Kromě toho, že při použití filtru si musí člověk lámat hlavu s tím jak dovyváží gimbal. Máte někdo s ND filtrem osobní zkušenost? ......
jaký používáte dampery? Šedý, nebo bílý nebo nějaký ty měkký černý? Opět na RCG tisíc lidí, tisíc názorů, prý nejlepší je měnit dampery podle stylu kterým chceš lítat a počasí.... Zkoušel jsem třeba ty měkký černý, kamera se i s gimbalem houpala pod kopterou jak nářadí ve volných trenkách :) Teď tedy provozuju šedý a přemýšlím o bílých....
Járo, spíše než CP filtr Ti doporučím neutrální, tj. ND filtr. U CP můžeš mít problém s natočením správné polarizační roviny na objektivu GP. Nicméně to svůj účel také splní (u CP může ale dojít k posunu barev, zejména u modré), tzn. donutí to GP k prodloužení expozice, a tím zamezí vzniku jello efektu (rolling shutter).
Je potřeba ale dát pozor na hmotnost, to DIY, co se občas objevuje na RCG a PP jsou docela monstra, která na GP instalované na malém Zenmuse nemají co dělat, pokud nechceš gimbal odpálit...

Mám zkušenost, že v režimu 1080p/50-60/medium se jello nekoná, samozřejmě s dobře vyváženým vrtulemi a motory.
Naopak, ve 2K7 režimu (25fps) mě jello na tom samém stroji (P1 The Original, H3-2D se šedými dumpery) vzniká, a je potřeba to potom v postprocesu odstranit.

A dumpery na P2 s 3D gimbalem ? Doporučoval jsem i bílé (někdy pomohou šedé) s oranžovými 3M špunty vloženými do nich, řadě pilotů to pomohlo, zkus ty bílé.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Václav Procházka

#1105 Příspěvek od Václav Procházka »

mouchanek: na ten manuál by mi více vyhovoval plyn, bez aretace střední polohy.
Jak píšeš, po přepnutí na manuál to s plynem uprostřed klesá, ale u Phantoma to neřeším :-)
U malého Discovery používám jiný vysílač (Futaba) a tam mám plyn bez středové aretace.
Bazil

#1106 Příspěvek od Bazil »

Jestli jsem napsal Polarized tak to byla mýlka. Samozřejmě jsem myslel ND. Zítra objednám a uvidím. Jen řeším kterou variantu. Mají Frame 1 http://www.xtsport.cz/frame-skleneny-filtr-hero3-odnimatelny--neutralni,270.htmla Frame 2 http://www.xtsport.cz/frame-2.0-skleneny-filtr-hero3-3--neutralni,543.html, na frame 2 je víc materiálu, ale človíček z obchodu mi tvrdil, že váhově je to stejné... Nikde jsem zatím nenašel nic k váze, ale fakt, že jsem moc nehledal, nebyl čas. Jestli si GR vzpomeneš, tak když jsem sem dával první video z H3-3D tak jsi mi psal,že tam mám želé :) a já, že mi to moc nepřijde po zkušenostech s Feiyu gimbalem. To bylo točené na 1080p 60framerate. Na 2K jsem měl subjektivní dojem, že to není tak viditelný.
Včera jsem do šedých špuntů nacpal 3M ucpávky do uší a želé tam je, snad ještě víc než bez špuntů asubjektivně je ho víc v 1080p 60 než ve 2K. Ale včera dost foukalo. Dneska se u mě stavoval Marek a když jsem mu dal pohmatat bílý špunty vycpaný ucpávkama do uší tak řekl, že je to příšerně tvrdý. Tak nevim, vyčkat na víkend a zkusit pár testů.
A další problém bude vvyážit gimbal s tím ND filtrem.
tomi79rv

#1107 Příspěvek od tomi79rv »

Bazil: dávať do bielych silentblokov ešte tie štuple do uší je trošku nelogické. Oni sú už i tak dosť tvrdé a tie štuple svojou mäkkosťou v nich strácajú význam. Osobne zatiaľ mám najlepšie výsledky s dvomi najmäkším silentblokmi a do nich vsunuté štuple do uší. Kamarát mal na domácky vyrobenej hexe tiež zenmuse h3-3d a jello efekt sa mu tam objavoval tak isto. Jedine gimbal má niečo nedoriešené a tam treba experimentovať.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
hravec

#1108 Příspěvek od hravec »

mám špunty do uší v bílých silentblocích tak jak to radil gardenroute dle zahr. fór a funguje to dobře, nevidím proč by to nemělo význam, vůbec nejde o to, že špunt do uší je měkký, jde o to, že se uvnitř těla silentbloku roztáhne a zpevní jej...

k filtru... používám CPL fitr s váhou 0,6 gramu, který vyrobil texmur - již tu o něm psal i dával foto ... je třeba najít správnou polohu dle počasí a podmínek letu, ideálně buď přes FPV nebo přídavný backpak LCD displej od GoPro ...

řeší jak "stíny" od vrtulí tak i "želé" ...
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
tomi79rv

#1109 Příspěvek od tomi79rv »

Ak to chcete mať tvrdšie tak potom je tam ešte možnosť tých tvrdších čiernych silentblokov. Potom sú tu ale rozchodné názory ak niekto preferuje tvrdé a niekto mäkké... Stále ale považujem za nezmysel to riešiť filtrom, ak to úplne skvele fungovalo na H3-2D, tak by to malo aj tu. Ten filter je akurát tak na zakrývanie problému ako jeho riešenie...
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
gardenroute

#1110 Příspěvek od gardenroute »

Ono je to tak trochu laborovani a zkouseni, podmínky každého jsou asi trochu jiné, někdo nemusi mit zcela dobře vyvazene vrtule a motory, proto to asi nekomu funguje, a druhemu ne. Musí se zkouset a zkouset.

@Bazil - ja zahledl slovo "Polar", tak jsem se domnival, ze mluvíš o CPL, ale ona to je znacka Polar Pro, a delaji i ND filtry, je to tak... Nicmene bych opravdu věc resil radeji ND filtrem, nez CPL filtrem... To je moje zkušenost z desitek let fotografovani... Nasatveni CPL filtru (skutecne circularniho) muze byt pro nekoho pracnejsi na beznem objektivu na DSLR, ale na GP to je pakarna...

@Hravec - Peto, fakt jen 0.5 gramu ? To odhaduju na svou DIY slunecni clonu, a na ni fakt nic není (materialove). Ten vlastní filtr je plast ? Protože p kud je to skutecny CPL filtr (sklo), tak se me nechce verit, ze to ma i s tou objímkou jen 0.5 g 8O ...

Ze to obecne GP "jelluje" na 2K7/25fps rozliseni je věc docela diskutovana, sam jsem se s tim setkal několikrát, v 1080p/50 na stejne konfiguraci nic, bojoval jsem dosud jen se stiny vrtuli... To uz mam poresene.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“