High performance-prostě kompozity a vše technické

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: High performance-prostě kompozity a vše technické

#166 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:Dneska super počasí,tak jsem si odskočil hupsnout s Coradem.

Nosilo to dnes nějak výrazně ? mě to přišlo hodně cirovitý, prostě nijak zvlášt termický, spíš vubec ne termický..
graup15

#167 Příspěvek od graup15 »

Nosilo to kravsky včera i dnes. Včera jsem jen udiveně zíral na hejno čápú a nemohl s nima..došla mi baterka v Elipsoidu...bůůůůůů . To kdyby se bejvalo povedlo,tak by to bylo jak s těma Kondorama. Škoda.
pepin

#168 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:Nosilo to kravsky včera i dnes.

hmmmm, tak to doufám, že tam na mě něco zbyde na pátek, dřív se ven nedostanu.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od jindraj »

ST píše:Jindro, já tu RFM 17x13 lítám od začátku, vyměnil jsem ji taky za RFM16x13 a buhužel na pohonu NEU s kv2700 + KONTRONIK 5,2:1 zase tak brutální nárůst stoupavosti nemám, já startuji na menší otáčky a po odhozu dávám plnej kotel, ale i na ty menší točky to pěkně trhá z ruky. Prostě pořádný éro chce pořádnou vrtuli. :lol:

Stando, jaký tam přesně máš ten NEU? (rozměr) ... předpokládám, že lítáš na 4s ... jen že bych se zamyslel, zda mi to zapadá do mých úvah :)
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od klingon77 »

graup15 píše:Dneska super počasí,tak jsem si odskočil hupsnout s Coradem....

Nerikal si, ze si to nechas do Alp? :lol:
http://www.mv-model.cz/setup/
ST
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od ST »

Litam NEU 1115/1Y/S na 4S baterku.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
graup15

#172 Příspěvek od graup15 »

re Klingon77

Michale,nějak jsem to nevydržel tu malou mršku nevyzkoušet :-)

Pike-trup-pokračování

Na obrázku je celá páteř již i se servy, přijímačem a táhly. Když jsem to stračil do trupu na odměření kde táhla šmiknout pro zalepení kulových čepú,došlo mi,že tím se budoucí servis v případě nouze nekoná :-( Jak se přilepí na konec táhla plastový díl kulového čepu,již to nejde vytáhnout. Takže ,v případě nouze jedině odstřihnou,objednat nová táhla (je to laminátová struna s plastovým povlakem).

Další sranda...-( Ač jsou serva na V tail Futaba 3156 opravdu malinká (ale spolehlivá),tak zadní servo se do trupu na výšku prostě nevejde (na šířku už je to vůbec nemyslitelné). Takže nezbylo nic jiného,než vybrousit v horní části trupu díru,kdy servo o tloušťku laminátu trupu akorád zapadne. (pak přez to přijde nálepka). A i dole kde má páku je to o chlup. I kovové vidličky jsem musel zbrousit aby mezi stěnou trupu a vidličkou byla dostatečná mezera. To je prostě problém strašně úzkého trupu s přůřezem vajíčka. Na první pohled hranaté vybavení tam jde, ale na druhý rádius trupu extremně zmenšuje místo..
Přílohy
DSCN0137.JPG
DSCN0135.JPG
DSCN0133.JPG
DSCN0132.JPG
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od jindraj »

ST píše:Litam NEU 1115/1Y/S na 4S baterku.

jj ... to tak odpovídá ... to je o dimenzi menší rozměr motoru, tedy už tím to má menší krouťák, k tomu to má menší kV (já mám 4500) a tak to nemůžeš mít zpřevodované tak do pomala (těch 6,7 proti 5,2) a tím to zase relativně ztrácí krouťák, který je na ty velké široké lopaty potřeba aby je utočil. U mě motor točí s těmi 17x13 prakticky stejné otáčky jako s 16x13 ... tj. měl rezervu takovou, že se nezpomalil a větší listy s větší účinností se tak mohou relativně naplno využít. Bez té rezervy krouťáku se to neprojeví tak moc ... motor se většími listy přibrzdí. Ale i tak je pro ten tvůj setup myslím ta 17x13 lepší. i po zpřevodování máš výrazně nižší otáčky na vrtuli než já (cca o 20% méně i když pominu to přidušení motoru) a na nižších otáčkách bude ten pohon účinnější s těmi širokámi listy co má 17x13 ve srovnání s těmi relativně úzkými 16x13.

Kdybys to hodil na 5s, tak při tom zpřevodování co máš dostaneš na vrtuli prakticky 100% identické otáčky jako mám já na 4s. tedy při shodné vrtuli i stejný výkon - bylo by to tedy těch mých cca 140A ... pokud by to vydržel tvůj reg, tak by se to chovalo podobně jako u mě s tím rozdílem, že menší motor méně převodovaný by byl o něco méně účinnější a víc by se hřál - musel bys mu dávat větší čas na oddech.
ST
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od ST »

To Jindra: stačí jak to je. Taky jsem uvažoval o 5S pohonu, ale tak nějak jsem to rozchodil. Nakonec já s tím už prakticky nelítám letos naprosto minimálně. Problém je FPV lítání s coptery. To mě naprosto pohltilo. Prodávat Vikinga2 určitě nebudu, určitě se najdou chvíle kdy si s ním zalítám. :(

To Dalibor : Máš to zapotřebí se s tím takhle mrcasit ? Doufám, že to majitel aspoň ocení. Ten trup je jako řešeto... to by mě teda mohlo víš co ... :lol:
graup15

#175 Příspěvek od graup15 »

re..ST

Stando ,občas člověk netuší do čeho jde. Je to nádherné éro,bude líta fantasticky.., ale už vím,že Pike -E nikdy!!!!!!!!! Ten přínos užšího trupu oproti nativně na elektor dělaného Vikinga bude asi tak 0,000001% :-)
Tohle mi přijde,jako taková rychlokvaška jak vyhovět a dodat elektro trup...zákazníku pak se z toho můžeš opupínkovat. Né,že by to nešlo do toho nějak narvat,hnízdo kabelů natlačené do trupu silou,regl plandající na kabelech (ala Pike na stránkách Piera Rondela) :-) A taky by to fungovalo,.., ale já mám filozofii. Když tomu dáš trošku péči,tak tě to odmění a bude to nejenom fungovat, ale i dlouho.

Takže tohle je jediný a poslední Pike co dělám. Práce je s tím strašná. Chtěl jsem aby letěl tenhle výkend, ale bude se muset počkat na vrtuli. Z těch 2200 se tahat víc jak 80A nedá, aby vydrželi. Takže tam pújde 14,5/10.
A doufám,že to nebude žrát víc. Tenhle leomotion co v Pike je by se mi líbil v mém Vikoušovi, tam by mohl jet na plný výkon. Ale co, stejně lítám na 3S jako srabík a šetřím pohon co v tom mám :-) :-)
ST
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od ST »

Já si musel Dalibore trochu rejpnout. Tak nějak mi zraje v hlavě přerod ENJOY1 na FPV, bylo by to fajnový. Jinak fandím, člověk musí občas překonávat svoje limity. Ať se to povede. :)
graup15

#177 Příspěvek od graup15 »

Stando..mně vrtá hlavou něco podobného..(Kompozitová min 3m,lépe více) na FPV. Uvažujeme stejně:-)
Ten Elipsoid s podivem docela rozumně létá v termice, ale jak mám někam doletět..tak je to čirá tragedie.
Proti větru jsem z 800m výšky do cílových 300 naletěl sotva 2km. Klouzavost si spočítáš lehce...:-(

Jakmile se zvítězí na AAT ..(antena trackerem),tak Elipsoida asi rozšlapu a pustím se do něčeho co bude létat pořádně.
tomashr

#178 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Stando ,občas člověk netuší do čeho jde. Je to nádherné éro,bude líta fantasticky.., ale už vím,že Pike -E nikdy!!!!!!!!! Ten přínos užšího trupu oproti nativně na elektor dělaného Vikinga bude asi tak 0,000001% :-)
Tohle mi přijde,jako taková rychlokvaška jak vyhovět a dodat elektro trup...zákazníku pak se z toho můžeš opupínkovat. Né,že by to nešlo do toho nějak narvat,hnízdo kabelů natlačené do trupu silou,regl plandající na kabelech (ala Pike na stránkách Piera Rondela) :-) A taky by to fungovalo,.., ale já mám filozofii. Když tomu dáš trošku péči,tak tě to odmění a bude to nejenom fungovat, ale i dlouho.

Co si budeme vyprávět, Perfection v elektroverzi je především top speciál pro soutěžní F5J, v této kategorii je momentálně asi vůbec nejrozšířenější letadlo. A jistě chápeš, že u standardního F5J pohonu s 3s850mAh a Megou 16/20 napřímo opravdu problém s místem není :lol: :lol:
Ovšem když to někdo vezme v pevnější verzi a chce silný motor, tak asi trpí.
Mimochodem pravý opak je Stork, tam je na všechno spousta místa (hlavně u trupu crosstail verze), jenže se ukazuje, že pro špičkové soutěžní užití je momentálně asi největší brzdou právě trup a pro příští rok asi bude nový, podstatně štíhlejší.
Něco za něco, jako vždycky...
graup15

#179 Příspěvek od graup15 »

Tomáši to je pravda. Jen jsou dva úhly pohledu na věc. U soutěžního F5J jak píšeš je malinký motůrek a baterčička. Tam vzhedem k určení modelu je jedno jak to stoupá. Model je to pomalý,hlavně jen a pouze na termiku. A tak i pro rekreační piloty (né závodníky) je malý pohon vyhovující.
Ale Pike Precision je F3B. No uznej sám,že do takového modelu dávat 300W motor je divné a nejde to k sobě.
Ono vůbec je třeba rozlišovat na co model chci. Pokud na závodění, tak žádná kategorie F3B-E neexistuje a lidi si takový model pořizují právě pro dynamiku modelu, universálnost a nedílně chtějí aby to pod motorem bylo také dynamické.
PS..Stork je fajn, je u něj na první pohled znát,že výrobce to jako elektru navrhoval.
tomashr

#180 Příspěvek od tomashr »

Aj, tak to sorry, já se překoukl a myslel jsem, že máš Perfection. U Precision je to skutečně se zacílením trochu jinak...

Stork je původem F3J, trupy byly nicméně modifikované více, ale úplně idylické to taky není. Myslím si, že je asi OK ten elektrotrup s motýlem. Crosstail je horší, až moc velký, což v F5J zvyšuje hmotnost a odpor, u tvých "srandomodelů" bys zase narazil na přehnaně dlouhý čumák a nutnost při těžkém pohonu hodně dovažovat vzadu, to by tě taky dvakrát nenadchlo. Ono je to asi problém - aby výrobce vyhověl všem, tak by asi musel dělat pro elektro trupy minimálně dva dost odlišné, pro lehký a těžký pohon, to by ale ekonomicky asi nikoho moc nepotěšilo.

Prostě výrobce se obvykle nějak musí profilovat, u Jirky Sodomky asi ekonomicky rozhodují právě ty nesoutěžní elektry, naopak u Vostřelů pořád ještě dominují F3J a postupně narůstá ve výrobě podíl F5J a soutěžních F3B, na optimalizaci vývoje pro "rekreační nasazení" už asi moc není čas.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“