DJI - F305, F306, F308 Phantom 2

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
hravec

Re: DJI - F305, F306 Phantom 2

#1201 Příspěvek od hravec »

Petr_K píše:Ano, máš zcela jistě pravdu, ale u baterie z P2 se jedná o něco zcela jiného, protože baterka není jen baterka, ale zároveň i nezbytná elektronika jednak k samotnému nabíjení a hlavně ke spuštění samotného modelu, tudíž je reklamace jiná, než pouze u samotné baterie bez další elektroniky. Alespoň já bych se nenechal odbít tím, že je na to 1/2 roku záruka.
Ostatně já reklamoval až po uplynutí půlroční lhůty od nákupu :wink:

nevím kolik máš baterek, nevím kde jsi je kupoval, ale díval jsi se na doklad o prodeji? já mám tři a jednu přímo od Pelikána, a na dokladu je 6 měsíců ...
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
OK2BUH

#1202 Příspěvek od OK2BUH »

Centimetry nejsou teorie, geometři běžně měří pomocí GPS na cm, ale to musí průměrovat několik hodin aby vyloučili odrazy. Samozřejmě mají zapnutý SBAS aby vyloučili ten K-index. Pro naše použití stačí přesnosti několik metrů.
Já jsem si zvyknul při přistávání GPS vypínat, protože jsme se několikrát "přetahovali" a skončilo to v křoví. :) Ale nahoře je GPS výborná věc.
hravec

#1203 Příspěvek od hravec »

gardenroute píše:Je to tak, už jsem to tady i párkrát konstatoval, že je uváděno, že pro uzamčení 3D pozice v GPS NAZA je potřeba minim. 6 viditelných GPS družic. Jakékoliv nižší množství satelitů již obvykle nezabrání driftu multikoptéry v horizontálním směru, nicméně by měla být stále zajištěna základní stabilita a udržování výšky, jako v čistém ATTi režimu.

mimo bočních driftů to i při sestupu při puštění kniplu nezastavilo, ale pokračovalo v sestupu... až když jsem šel kniplem do protipohybu, zastavil na místě.... dost nepříjemné kousek nad lesem...
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
gardenroute

#1204 Příspěvek od gardenroute »

OK2BUH píše:...Já jsem si zvyknul při přistávání GPS vypínat, protože jsme se několikrát "přetahovali" a skončilo to v křoví...
To se mě ještě nikdy (naštěstí) nestalo, a v převážné většině v naprosté pohodě, v různých zeměpisných polohách (a že jich bylo, snad i ještě bude :D ) přistávám v režimu GPS ATTi. Při silném větru, kdy samotná síla větru hrozí převrácením koptéry po přistání přistávám raději do ruky. Ale možná ještě nemám tolik letů jako ty.
hravec píše:...mimo bočních driftů to i při sestupu při puštění kniplu nezastavilo, ale pokračovalo v sestupu... až když jsem šel kniplem do protipohybu, zastavil na místě.... dost nepříjemné kousek nad lesem...
To je divné, protože i v ATTi režimu základní stabilizace drží výšku letu na základě info z vestavěného barometrického čidla, tj. mimoch. ta výška, co se zobrazuje v iOSD. Samozřejmě to není zcela přesné a rigidní, např. při prudké akceleraci to jde lehce dolů a musí se to korigovat. Také to může stlačit nějaký větrný proud. Nicméně při vznášení by k tomu nemělo asi docházet.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 29.08.2014 11:17, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
OK2BUH

#1205 Příspěvek od OK2BUH »

gardenroute píše:To se mě ještě nikdy (naštěstí) nestalo, a v převážné většině v naprosté pohodě, v různých zeměpisných polohách (a že jich bylo, snad i ještě bude :D ) přistávám v režimu GPS ATTi. Při silném větru, kdy samotná síla větru hrozí převrácením koptéry po přistání přistávám raději do ruky. Ale možná ještě nemám tolik letů jako ty.

Určitě máš víc letů jak já, ale to bude tím, že já nemám Phantoma. Ta moje GPS si myslí, že je šéfem a trhá mi to z ruky dokud ji nevypnu. :)
gardenroute

#1206 Příspěvek od gardenroute »

OK2BUH píše:...Určitě máš víc letů jak já, ale to bude tím, že já nemám Phantoma. Ta moje GPS si myslí, že je šéfem a trhá mi to z ruky dokud ji nevypnu. :)
To je ale mrcha 8O nemůžeš jí naplácat, a ukázat, kdo je tady pánem :?:
S čím to létáš ?
OK2BUH

#1207 Příspěvek od OK2BUH »

gardenroute píše:To je ale mrcha 8O nemůžeš jí naplácat, a ukázat, kdo je tady pánem :?:
S čím to létáš ?

Já mám homo-domo a používám Multiwii NAVb7. GPS tam funguje perfektně, umí to hodně věcí, ale kdybych přistával tak ona si někdy vzpomene zkorigovat polohu půl metru nad zemí a když to člověk nečeká tak to do něčeho vletí. Proto to radši vypínám.
gardenroute

#1208 Příspěvek od gardenroute »

OK2BUH píše:...GPS tam funguje perfektně...ona si někdy vzpomene zkorigovat polohu půl metru nad zemí a když to člověk nečeká tak to do něčeho vletí. Proto to radši vypínám...
U NAZA ale GPS při stabilizaci funguje tak, že drží koptéře její pozici, jak jí dostane přes svůj fly-by-wire od pilota, tzn. že nemůže nijak uhýbat, nemá před čím. Tzn. že vlastně při GPS ATTi stabilizaci skutečně stabilizuje na okamžité pozici, pokud nedojde ke změně řízení, nemůže tedy nikam přesouvat a nepřesouvá. Takové proaktivní chování se děje až třeba při RTH.
OK2BUH

#1209 Příspěvek od OK2BUH »

No dobře, ale když dáš GPS lock tak nestojí jak přibitá, ale courá +-2m kolem té pozice. Kdybych chtěl přistávat na malou plochu tak ji netrefím.
gardenroute

#1210 Příspěvek od gardenroute »

OK2BUH píše:No dobře, ale když dáš GPS lock tak nestojí jak přibitá, ale courá +-2m kolem té pozice. Kdybych chtěl přistávat na malou plochu tak ji netrefím.
No právě, to u NAZA neexistuje, pokud je vše nastaveno a funkční jak má být, tak se ani nehne i ve větru (resp. velmi málo). Neexistuje, aby courala +-2m kolem pozice, kde ji nechám (!)... Na tom ale pracují i gyroskopy a akcelerometry, není to jen GPS, ta takovou přesnost sama asi nemá.
A proto mě připadala ve vlákně o Phantomech Tvá poznámka "o vypínání GPS stabilizace před přistáním" jako rada na nesprávném místě.. :?
OK2BUH

#1211 Příspěvek od OK2BUH »

Jasně, do vlákna o Phantomech to nepatří. Já mám doma střešní okno asi 2x3 m. V pohodě z něj odstartuji, ale zpátky se zapnutou GPS bych ho netrefil, protože mám naproti plechové střechy, které dokážou rozhodit GPS klidně o 10 m. Proto ji musím vypnout. Nevím jestli by to Phantom zvládnul. Musím někoho pozvat aby to zkusil. :)
Naposledy upravil(a) OK2BUH dne pát 29.08.2014 14:05, celkem upraveno 1 x.
dt

#1212 Příspěvek od dt »

gardenroute píše:o u NAZA neexistuje, pokud je vše nastaveno a funkční jak má být, tak se ani nehne i ve větru (resp. velmi málo). Neexistuje, aby courala +-2m kolem pozice

Nesouhlasím. Courá taky. Sice to není +-2m (resp. s tak velkým couráním jsem se nesetkal), ale půl metru až metr úplně v klidu ujede během dejme tomu 10 vteřin, pokud je kolísavá kvalita příjmu GPS.
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#1213 Příspěvek od Petr_K »

Vůbec nechápu, proč je ten modul GPS tak drahý, když vlastně nedokáže korektně fungovat už s 5 satelity, to snad i modul GPS v mobilu je lepší, než to co dávaj do Phantoma.
OK2BUH

#1214 Příspěvek od OK2BUH »

To omezení na 6 satelitů není v modulu ale v softwaru NAZA. Ale to je v pořádku, tak to mají všechny rozumné softwary, raděj neletět než letět blbě.
To courání musí být u všech modulů stejné, akcelerometry to nezachrání, ty dokážou kompenzovat jen krátkodobé odchylky, třeba nárazy větru. Courání mají menší pouze moduly které umí přijímat současně GPS i ruský Glonass, ty mají potom k dispozici 2x tolik satelitů (třeba Ublox LEA). Čím více satelitů, tím menší courání (průměruje se to). Ale i při 12 satelitech to může pěkně courat když jsme v prostředí s hodně odrazy. Satelity jsou pořád v pohybu rychlostí 3,9 km/sec a odrazy se mění. Dokážu natočit video kde mi bude GPS hold držet 20 cm ale taky můžu natočit ústřely i 5m. Záleží na prostředí kde jsem a na momentální poloze satelitů. V přírodě to bude lepší, ve městě horší.
raging

#1215 Příspěvek od raging »

Mirku,já měl před rokem P1,teď už osmý měsíc mám P2 Visiona,vždy jsem udělal vše dle návodu a dobrých rad tady z fora -aktualizace SW,kalibrace,atd;ani jeden mi nikdy necoural ani ve městě v zástavbě,na fleku stál v těsné blízkosti železnice(hlavní tah na Ostravu) a taktéž i tady u nás u lesa 8)
U DJI Phantomů je tohle normální :D
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“