Turnigy T9X - přepólované aku

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
mhabr

Re: Turnigy T9X - přepólované aku

#151 Příspěvek od mhabr »

A jeste co bych doporucil: kontrola vystupu na osciloskopu, kontrola stability napajeni a reference, a na konec vymena ATMegy.
Pokud by to melo byt za penize, tak pocitam 1000-1300 Kc (material a skromny prispevek na praci).
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#152 Příspěvek od RiMr »

...přesně jak píšeš :)
Jsem prostě měkkota... :)

#153 Příspěvek od mhabr »

Kdysi jsem taky byl mekkota. Pak jsem si za to par drobnych vzal, ale i tak to vyslo tak 50,- na hodinu.
Obcas se me jeste nekdo zepta, ale kdyz reknu, ze to bude za talir, tak ztrati zajem. :)
opisk

#154 Příspěvek od opisk »

zdravim,

tiez sa mi podarilo prepolovat, doniesol som to panovi co opravuje elektroniku u nas ve Vinori... Ozivil to, vsetko menu fungoavalo ako ma tak som stastny siel domov..
Doma po napojeni na model ktory bol predtym nastaveny nastalo rozcarovanie, vsetky serva akoby boli posunute, kridelka, vyskovka uplne mimo + vsetky zacali vrcat... viem ze to obcas serva robia, ale nie vsetky a nie takto silno...
takze sa zda ze nieco este s vysielackou nebude ok.... co myslite? diky za radu!
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
xpertvis

#155 Příspěvek od xpertvis »

novy stabilizator zrejme dava trosicku ine napätie, ako ten povodny (je to bezna vec, nic zvlastne). Aj maly rozdiel napäti, ako je 0.1V sa prejavi na zmene vychylok. Musis si znovu nastavit vychylky.
Vrcanie bude mat na svedomi nestabilne napätie alebo poskodeny pin procesora. Vymenil by som vsetky tantaly, nielen ten pri stabilizatore.
opisk

#156 Příspěvek od opisk »

xpertvis píše:novy stabilizator zrejme dava trosicku ine napätie, ako ten povodny (je to bezna vec, nic zvlastne). Aj maly rozdiel napäti, ako je 0.1V sa prejavi na zmene vychylok. Musis si znovu nastavit vychylky.
Vrcanie bude mat na svedomi nestabilne napätie alebo poskodeny pin procesora. Vymenil by som vsetky tantaly, nielen ten pri stabilizatore.

takze to asi doniesiem chlapovi spat aj so schematmi s tym aby pomenil tie tantaly? dnes som zistil ze na jednom modeli mi to samovolne pusta plyn a vypina, len trochu ale robi to takze sa s tym lietat nemoze... :/
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
coro

#157 Příspěvek od coro »

Snímanie polohy kniplov robí AD procesora ako pomer voči nejakému napätiu, a v tomto prípade nepoužíva internú ani externú referenčku ale normálne +5V napájanie, to isté čo je na procesore je aj na hornej strane poťákov kniplov..
To znamená že aj keď je napríklad vybitá baterka a toto napätie klesá pod 5V, procesor ešte "žije" napríklad na 4V a na kniple je privedených taktiež tých menších 4V ale rovnkých, a poloha kniplu ako pomer drží, neuchádza. Jediné čo začne uchádzať je meranie napätia baterky, a to smerom hore (je to jasné prečo keď klesá referencia voči ktorej sa cez delič porovnáva).
Takže či má na doske 4,9 alebo 5,1V je úplne jedno a stredy by nemali byť posunuté.

Už som sa zamýšlal prečo by to mohlo byť, a neviem na nič inteligentné prísť.

Hlavne myslím že treba zistiť či to uchádza na doske (kniple ukazujú že sú mimo neutrálu, PPM k modulu=na sim je tiež zle), alebo až vo VF module. Lebo si myslím že z toto môže VF.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od ddano007 »

Ked na nieco pridete, dajte vediet. Tiez by ma to zaujimalo, lebo:
viewtopic.php?f=43&t=45051&start=660#p1146355
Ked som to flashol na najnovsi OpenTX, tak serva prestali vrcat, ale dobre to neni... :(
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
coro

#159 Příspěvek od coro »

Ak je napätie pre procesor stabilné, nechápem prečo by mali nejaké servá=hodnoty vrčať=merať zakaždým inak. Takže ako prvé by som liezol po zdroji pre procesor (spoločný aj pre kniple a prepínače). Či +5V je stále rovnakých 5 (alebo 4,9 alebo 5,1 to je jedno ale stále rovnakých a stabilných), a aj či nula je nula!

Napadá ma, či by odstrelená zem, presnejšie prepálená cestička niekde na plošáku, nemohla spôsobiť presne toto. Žeby sa zem (-) dostala k procesoru len cez nejaké signálne piny, majú ochranné diody čo nepustia viac než mínus 0,5V a teda keby skutočná zem bola vo vzduchu, procík by "žil" na 4,5V cez hociktorý pin čo je uzemnený, a možno by to reagovalo na zmeny na tých pinoch nejak takto, aj by boli všetky hodnoty posunuté..

Druhá vec čo by som kontroloval je, koľko prúdu žerie procesor. ATmega vydrží prakticky všetko, ale ak dostala nejakú poriadnu šupu tak môže odísť ako prvá vec jej interná referenčka, a potom žerie (a hreje). Procík s odídenou by fungoval normálne, len by nevidel napätie baterky (ale pri OpenTX už aj to nejak vymysleli cez bandgap a možno by sa aj to javilo ako funkčné), ale blbnúť by mohlo hocičo.
Treba viac merať a dať nejaké detaily.
mhotar

#160 Příspěvek od mhotar »

Koukni po netu na obrázky oprav. Na spodní straně desky ráda odchází jedna cesta.
www.opentx.cz
Drondys

#161 Příspěvek od Drondys »

O tom by mohl vyprávět Rimr viz tento odkaz na jeho odpověd a níže je citace z dřívější části tohoto tématu při řešení problému s jednou taktéž přepólovanou T9X.

RiMr píše:Takže bylo odpařeného několik cm vodiče na desce nad displejem, pod tou mechovkou co kryje případné podsvícení, bylo to z druhé strany, pěkně přelepené a schované... Kdyby byla nalepená ta oboustranka jak má být, tak bych si toho (pravděpodobně) všimnul (měl jsem to tam rozdělané), ale bylo to tam přešvácnuté až do kraje. Tak jsem to odkryl, nastavil vodičem, opravil umístění obustranky a asi je to OK...
vilo555

#162 Příspěvek od vilo555 »

"Drondys"]Ahoj s toho co tu citam mas dost skusenosti dost ludom si tu poradil mozno poradis aj mne. PO prepolovani T9X ktoru som spojazdnil ale kontrola napatia baterie mi ukazuje zle len 1.1V a vytsielac stale pipa mozes mi poradit
Drondys

#163 Příspěvek od Drondys »

vilo555 píše:...Po prepolovani T9X ktoru som spojazdnil ale kontrola napatia baterie mi ukazuje zle len 1.1V a vytsielac stale pipa mozes mi poradit

Zřejmě je ještě pořád něco přerušeno/spáleno, patrně někde v místě kde je měření napětí aku nebo v nějakém přívodu k tomu místu, a proto to ukazuje špatné napětí, a to pípání bude zřejmě zvukový alarm, který souvisí s tou indikací nízkého napětí aku. Na základní desce T9X by mělo být měření napětí aku viz na obrázku označený odpor.

Obrázek Obrázek

Měl by tam být mezi +12V a zemí (GND) zapojen odporový dělič ze dvou odporů a střed toho děliče by měl být vyveden na pin č. 54 procesoru ATMEGA64 viz obrázek schématického zapojení.

delic.jpg
delic.jpg (6.39 KiB) Zobrazeno 2567 x

Před pinem č. 54 procesoru ATMEGA64 bude ještě zapojen odpor 200 ohmů.

Tak si to zkontroluj a změř multimetrem jaké jsou tam hodnoty napětí proti zemi tj. vůči GND. Jednak na obou vývodech odporu 5K1 a také na pinu č 54 procesoru. Pin číslo 54 na procesoru by měl být na tom prvním obrázku v levé řadě pinů procesoru jako šestý shora.
mhotar

#164 Příspěvek od mhotar »

V levém spodním rohu atmegy je induktor,který odďěluje GND a AGND (ta větší kostka), tak jestli není po něm.
www.opentx.cz
vilo555

#165 Příspěvek od vilo555 »

Drondys dakujem za radu skusim to zmerat a potom ti dam vediet este raz dakujem za radu
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“